Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#5601 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

kadinica wrote:
Pošto je petak a klanja dragi dr. pretpostavljam da petkom uzme kući abdest i taj dan ne radi preglede već samo konsultacije
Pretpostavka ti je jednostavno genijalna, isto kao i pitanje koje si postavila na prethodnoj stranici :roll:
:lol: ne ide ni u wc :lol:
Sunculish

#5602 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

kadinica wrote:Pretpostavka ti je jednostavno genijalna, isto kao i pitanje koje si postavila na prethodnoj stranici
Mene su od malena učili da nema "genijalnih" pitanja već "genijalnih" odgovora, što mi i sama dokazuješ.
Konstatacija je bila ironična i namjerno ubačena buha-pa ko se upeca! :D
otherside wrote: ne ide ni u wc
:lol: Razlika između gledanja u vagine i odlaska u wc je za one koje se malo bolje razumiju u vjeru ogromna. Evo reći ću ti: Prvo je stvar ličnog izbora a drugo je fiziološka potreba zubog koje se ne gubi abdest. :lol: :D
max07

#5603 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Sunculish wrote:
kadinica wrote:Pretpostavka ti je jednostavno genijalna, isto kao i pitanje koje si postavila na prethodnoj stranici
Mene su od malena učili da nema "genijalnih" pitanja već "genijalnih" odgovora, što mi i sama dokazuješ.
Konstatacija je bila ironična i namjerno ubačena buha-pa ko se upeca! :D
otherside wrote: ne ide ni u wc
:lol: Razlika između gledanja u vagine i odlaska u wc je za one koje se malo bolje razumiju u vjeru ogromna. Evo reći ću ti: Prvo je stvar ličnog izbora a drugo je fiziološka potreba zubog koje se ne gubi abdest. :lol: :D
Iskreno, ako se iole razumijes u vjeru, konkretno islam, znaces da se odlaskom u wc, pa cak i pustanjem vjetra gubi abdest, koliko god da je to fizioloska potreba.

Mislim da ova diskusija vise nema smisla. Ti imas svoje iskustvo s ljekarima i odlucila si se da das koverte. Sigurna sam da ces sama procijeniti koliko kome zelis dati. To je definitivno stvar tvog izbora.
Isto tako sam sigurna da ti sve zene ovdje zele sto laksi porod i sto zdraviju bebicu, neovisno o koverti :)
otherside

#5604 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

hvala na obrazlozenju maxice :wink: haj' sto nije skontala vec nas ubjedjuje u suprotno :D
nego, ono sto meni u cijeloj ovoj prici o kovertama najvise smeta je upravo ta diskriminacija koju podsticu "kovertasice".
jasno je meni da se sunculish i slicne njoj zele "osigurati", zele se osjecati privilegovanim, zele doktora podstaci da ih bolje tretira ali u isto vrijeme produbljuju jaz izmedju onih zena koje placaju i onih koje dodju normalno da se porode, ne baveci se mislju da se za to treba nesto posebno placati-jednostavno razmisljajuci: ja cu se poroditi, oni ce mi pomoci jer su zato educirani i to im je posao.
sreca je pa ima savjesnih i postenih doktora i sestara kod kojih ove "igrice" ne prave razliku u poslu.
nazalost, ima dosta i onih kojima je koverta potrebna da temeljito rade svoj posao.
i sad ce sunculish reci: ja imam da platim i nije mi zao za sebe i svoje dijete.
sunculish, ima puno zena koje jednostavno ne mogu "dodatno" platiti ali njihovo zdravstveno osiguranje je uplaceno.
ne sumnjam da i one zele najbolje za sebe i dijete.
zdravstvo nam je kanta jer su i pacijenti i zdr.osoblje percipirali pogresan sistem vrijednosti i prihvatili ga kao normalan.
me_mery

#5605 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by me_mery »

Bolnice spadaju u sekundarnu zdravstvenu zaštitu i logično je da se tamo ne vodi trudnoća.
To su opet napravile štele i štelice, u bolnicu se ide samo po uputnici ginekologa iz primarne zdravstvene zaštite. Tako bi trebalo biti, ne kažem da je tako, jer većina doktora (privatnika) radi i na GAK-u, pa prima i gore pacijente.

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva (Skerlićeva, Kumrovec, Ilidža i Vogošća) je prava adresa za friške trudnice. Otvori im se karton i tu idu do samog poroda. Vjerujte nema nikavog razloga nalaze i uzv plaćati 100 KM kod privatnika.

@me_mary, jesi li ti naglasila da si trudna? Termini se zakazuju, a baš zato što si imala komplikacije, trebala bi imati prednost. Važno je da obaviš uzv u 12. sedmici, po tome se ravnaj. Jednostavno nemoj otići dok te ne pregledaju.
vidis to stvarno nisam znala. koju god sam trudnicu znala idu ili u vojnu ili na kosevo. skontat cu vec nesto. upravo sam sada u 12-toj sedmici i bilo mi je vazno da me prime sada a ne nekad kad se njima prohtije. upravo zbog toga imam pravo lose iskustvo sa skerlica. shvatam ja da je njima guzva, to stoji al ja nemam nista od tog pregleda bila trudna ili ne ako me ti narucis 2 mjeseca od kad te nazovem. n puta mi se to desilo. a rekla sam da sam trudna i da zato zelim da se narucim...al hajd nejse. hvala na odgovoru :) ;-)
duboka_misao

#5606 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

otherside wrote:hvala na obrazlozenju maxice :wink: haj' sto nije skontala vec nas ubjedjuje u suprotno :D
nego, ono sto meni u cijeloj ovoj prici o kovertama najvise smeta je upravo ta diskriminacija koju podsticu "kovertasice".
hebo to, najgore je to sto i kad platis doktoru da obavlja svoj posao, neces ga ni vidjeti jer te u vecini slucajeva porodi babica. Ne znam kakav tretman ocekuju zene kada daju pare? I da dash milju maraka ti si mu samo jedna od sto koje obidje taj dan, radije te pare investirati u privatnika i otici u bolnicu mjesec dana prije poroda da se tuspasis kod doktora kojeg izaberes.
affidavit

#5607 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

me_mery wrote:
Bolnice spadaju u sekundarnu zdravstvenu zaštitu i logično je da se tamo ne vodi trudnoća.
To su opet napravile štele i štelice, u bolnicu se ide samo po uputnici ginekologa iz primarne zdravstvene zaštite. Tako bi trebalo biti, ne kažem da je tako, jer većina doktora (privatnika) radi i na GAK-u, pa prima i gore pacijente.

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva (Skerlićeva, Kumrovec, Ilidža i Vogošća) je prava adresa za friške trudnice. Otvori im se karton i tu idu do samog poroda. Vjerujte nema nikavog razloga nalaze i uzv plaćati 100 KM kod privatnika.

@me_mary, jesi li ti naglasila da si trudna? Termini se zakazuju, a baš zato što si imala komplikacije, trebala bi imati prednost. Važno je da obaviš uzv u 12. sedmici, po tome se ravnaj. Jednostavno nemoj otići dok te ne pregledaju.
vidis to stvarno nisam znala. koju god sam trudnicu znala idu ili u vojnu ili na kosevo. skontat cu vec nesto. upravo sam sada u 12-toj sedmici i bilo mi je vazno da me prime sada a ne nekad kad se njima prohtije. upravo zbog toga imam pravo lose iskustvo sa skerlica. shvatam ja da je njima guzva, to stoji al ja nemam nista od tog pregleda bila trudna ili ne ako me ti narucis 2 mjeseca od kad te nazovem. n puta mi se to desilo. a rekla sam da sam trudna i da zato zelim da se narucim...al hajd nejse. hvala na odgovoru :) ;-)
Ja sam se također pitala kako funkcioniše taj sistem vođenja trudnoće u javnom zdravstvu, i kako je već neko spomenuo logično je da se prvo prijavljuješ u dom zdravlja. Ne znam zašto žene misle da je neka povlastica voditi trudnoću na Jezeru ili u Vojnoj bolnici? Dr. koji tamo rade, ujedno obavljaju ctg preglede trudnica, porađaju žene, dolaze im žene koje imaju problema u trudnoći i da ne nabrajam dalje, i zašto onda ići u tu nazovimo gužvu ukoliko imaš normalnu trudnoću i nemaš potrebe za nekom intervencijom koju mogu pružiti samo te dvije ustanove? A da se razumijemo ne možeš ni otići gore bez uputnice iz doma zdravlja, a istu opet ne možeš dobiti ukoliko nisi u kategoriji rizičnih trudnica. Nego, ne stvarajte nervozu ni sebi ni drugima, ako je trudnoća normalna, sve što treba može se završiti u domu zdravlja bez čekanja od 2 mjeseca, a ko ne želi ni to svi ti doktori imaju svoje ordinacije i privatno. Ne znam, možda je lakše ako isti dr. vodi trudnoću i ujedno porađa, ali budimo iskrene, i da ti je mama taj neko ko te porađa moraš opet sama proći kroz to, a i na kraju krajeva sve ćemo se na kraju poroditi. :D
affidavit

#5608 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Da, i glede koverti, joj sad smo se naoštrile :D , treba uvijek ići s predpostavkom da i među doktorima ima normalnih ljudi, kaoi svugdje. Ja bih iskreno imala totalno negativno mišljenje o osobi koja bi mi pokušala platiti za posao koji obavljam i za koji sam već plaćena. Ako neko nije zadovoljan visnom svoje plate, onda neka to pokuša promijeniti tako što će odabrati novi posao.
Mislim, šta reći pri davanju te koverte- pripazi me, porodi me lakše? To što će neko biti možda neljubazan ili sl. to nije ok, ali ja ne mogu uticati na to i važno mi je da se skoncentrišem na stavar zbog koje sam došla u porodilište, i prvo maksimalno pomognem sama sebi. A ako dođe do nekih komplikacija, pa, ne znam, nije valjda da će te ostaviti da umreš ako nisi došao s kovertom?
Sunculish

#5609 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Eh, evo mene , opet :-D ...
Na predhodnim stranicama sam postavila pitanje vezano za konkretno jednog doktora za koga sam preko različitih izvora dobila hrpu informacija a većinja njih je da očekuje pare.
S obzirom da nisam nikada do sada plaćala nikakvu uslugu kovertama, odlučila sam vas iskusne forumašice i porodilje priupitam kome se daje i koliko. Od pojedinih sam dobila pljuvačine i karakterizacije mene, od onih malo mudrijih nisam dobila nikakav odgovor ili neki pacifičan i opet neodređen odgovor. Hvala vam barem što me niste napale.
To mi je samo dokaz da na ovoj temi ipak preovladava većina onih koji neće napadati one koje ne misle kao oni.
Što se tiče konkretno dr. bebica ne bira kad je koji dr. u dežuri i ko će me poroditi. Nadam se da cu imati srece da naidjem na ljubazno osoblje koje ne gleda u pare i savjesno radi svoj posao, ali ipak planiram da budem spremna i na drugu opciju. Ne želim da iko igra oko mene, mislim na babice, a ne želim da me ostave da se mučim bez kapi vode ili čega već...a ni porodiljama da uzmem ni djelić vremena i paženje babice koje im pripada kao i meni.
Ipak su nama prodjajne muke tu u pet deka...
Pozdravljam sve forumašice pa i one "naoštrene". :skoljka:
kadinica

#5610 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Ti reče da se nećeš više javljati :-D
Valjda trudnički hormoni, znam kako je, neka te sa rajom...

Neću se stvarno obazirati na tvoj zadnji komentar, iako je dosta kontradiktoran.
Žao mi je što si se osjetila napadnutom, iznijela sam svoje mišljenje.

Moj prijateljski savjet tebi, ali i svim drugim trudnicama je:

Slušajte svoj organizam, edukujte se, čitajte specijalizirane stranice i forume za majke i bebe, opustite se i što je najvažnije, sarađujte sa doktorom, a poslije sa babicom.
Vjerujte svima je cilj da rodite zdravo i živo dijete. Niko nije tu da vas uništi, ubije ili napravi invalida od vas. Vjerujte ljekaru koji vam vodi trudnoću i što manje slušajte mahalske priče.

Sretno svima...
Sunculish

#5611 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

kadinica wrote:Ti reče da se nećeš više javljati
Valjda trudnički hormoni, znam kako je, neka te sa rajom...

Neću se stvarno obazirati na tvoj zadnji komentar, iako je dosta kontradiktoran.
Hahaha, baš sam se zabrinula jer ti nije bilo komentara. Izgleda si mene čekala da se oglasim... :lol:
Kontradiktoran komentar??? Kažeš hormoni?? Pa dobro ,ako ti tako kažeš Djole... :thumbup:
kadinica

#5612 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

I dalje mislim da si genijalna, bez navodnika :lol:
putujucidzindas

#5613 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Ej, prema dosadasnjim iskustvima porodilja, bolje ti razmisljaj o lakom porodu i dobroj cimerki, jer su to dvije stvari koje zene najvise nasikiraju :D Bolje da nema potrebe da ti iko prinosi casu vode ili nesto slicno. Ni poslije carskog te niko ne pazi na taj nacin, a ne poslije prirodnog, niti ima potrebe.
Kakva ba koverte, otkud ti uopste vremena i zelje da razmisljam o tom, pored razmisljanja o porodu, bebi, promjenama i svemu ostalom?
Lounge Act

#5614 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:28, edited 1 time in total.
niko_niko_kao_ja

#5615 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

ohooooooooo sto se zakuhalo. sta hormoni rade :lol:
bizet

#5616 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

cekaj malo LA, kako je moguce da ti tvoj porodicni ljekar nije dao bolovanje punih mjesec kako ti je tvoj doktor preporucio?...mozda se samo radi o razdvoju doznaka do kraja mjeseca marta, a onda druga doznaka do kraja propisanog mjeseca mirovanja?
huh, ne znam jesam li ovo dobro objasnila, ali doznake idu do kraja Mjeseca, ali dobijes odmah i do kraja propisanog mirovanja...isto kao sto ti tvoj ginic prvo propise mjesec bolovanja,pa onda ponovo mjesec, ali tvoj doktor to mora razdvojiti namjesec plus 10 dana, pa onda ides na komisije da ti oni produzuju bolovanje
mozda te samo nisam shvatila :S
ima brate procedura oko tih doznaka, tj. pravilo i ne moze tebi porodicni mimo tog nikakve druge doznake davati niti poloviti bolovanje ako zato nema razloga...jesi pitala razlog?...ili da se pozalis nekom iznad, sef doma zdravlja, ambulante pripadaju domu zdravlja

i ja bi trebala svake sedmice ici doktoru da mi propise lijekove npr. ali doktorka je ok i kad sam poslala muza da joj objasni kako je nemoguce dolaziti jednom sedmicno zbog gyniprala propisala mi je 3 kutijice, nije smjela vise...za doznake je ovaj mjesec isao muz i na komisiju umjesto mene i mom doktoru op...i to je jedno od rjesenja da ti ne hodas previse
otherside

#5617 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Lounge Act wrote:nasi dr u vecini slucajeva primaju mito i u vecini slucajeva bolje se odnose prema tim pacijentima pa mi mozemo pricati kako smo protiv toga i sta god hocemo, to je tako i ne mozemo promijeniti ni sve ljude kao ni doktore

evo meni gin za bolovanje stavio mjesec dana, ali doznaku mi mora dati porodicni dr. i umjesto mjesec ja dobijem duplo manje i sad opet moram ic dok neke moje prijateljice kod druge doktorice koje nose sto se kaze i sakom i kapom imaju poseban tretman (za razliku od nekih drugih koji dodju "prazne ruke" medju kojima je bilo i slucajeva da su je htjeli baciti kroz prozor), na kojem god odjelu ili u kantonalnoj bolnici sta god treba doktorica se licno angazuje i zove i sve, daje i broj telefona pa jedna prica da je zna nekad i kasno navecer nazvat ako joj sta treba, a i doktorica nju zove da provjeri kako je itd., a o kucnim posjetama ne moram ni reci. da to kod nas uopste postoji saznala sam od tih tako sa posebnim tretmanom
ja ipak ne nosim ni "hediju" ni pare, ne znam ni kako bi dala, cini mi se da bih se osjecala ko da trazim pare, a ne da ih dajem, a ne placa vala ni dr meni sto sam bas njen pacijent :D
Doznake se pisu za svaki mjesec posebno i zakljucuju sa krajem mjeseca, vjerovatno je to razlog sto si dobila manje nego sto je napisao ginekolog. Slijedeci mjesec ces sigurno dobiti drugi dio bolovanja (mislim na doznake) od svog porodicnog ljekara.
Ne razumijem zasto se za sve sto ne razumijemo (a mrsko pitati) okrivi korupcija.
Ono jest da je ima na svakom koraku ali fakat, po nekim ispada da oni koji "ne plate" nemaju nikakva prava, sto je absolutno netacno.
bizet

#5618 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@otherside,
da, dadne ti doznaku do kraja mjeseca, ali ti odmah dadne i drugu doznaku do kraja predlozenog mirovanja....nema smisla da bilo ko kome je preporuceno strogo mirovanje dolazi 2x zbog papira
cesto se desi da sami doktori ne znaju pravila oko ovakvih stvari,pa ih se mora podsjetiti ili pitati zasto ili traziti vise i bolje od njih, pa neka se snalaze

evo primjer moje doktorice koja propisuje kutijicu po kutijicu gyniprala....nisam ni ja znala koliko tabletica dodje u kutiji....kad sam vidjela naravno da sam za 3 dana poslala muza opet do nje po jos recepata sa kutijicom na kojoj pise da dodje 20 tableta...dobila sam 3 kutijice drugi put i sad mi je lakse, jer ne moram svaki 4-ti dan slati muza po lijekove....da nisam trazila vise ne bih ni dobila, ona jednostavno ne razmislja toliko unaprijed
ista stvar i sa doznakama....meni je 2x pisala ostalo na uputnici za komisiju, a onda se oni cudili kako ostalo a ja dosla sa nalazom da sam trudna...glupa greska i nebitna, ali te ipak mrvicu pogodi....e pa drugi sam pogledala uputnicu da vidim sta je kriznula i odmah se vratila u ordinaciju da je zamolim da popravi gresku, ljubazno je zamolivsi naravno i bez problema rijesena stvar

ama ne znaju oko doznaka i papirologije svi...vjerovatno je to upitanju i kod LA, nije joj doktorica upucena....ali da je maltretira dolaskom ponovo zbog papira nema smisla i nije nikako niti strucno sa njene strane.....sto bi se ijedna trudnica izlagala riziku da pokupi kakv virus u ambulanti zbog papira ako ne mora?
trebali bi razmisljati da nam olaksaju

takodje za nove doznake ili za doznake za kraj mjeseca ni ne moras cekati niti se narucivati kod porodicnog....jednostavno nazoves i napomenes da je kraj mjeseca i da ti trebaju doznake, sestra ti kaze kad da dodjes po njih....udjes u ambulantu preuzmes gotove doznakre od sestre,koje je doktorica ranije potpisala i ides dalje...jedino za lijekove moras kod doktorice ,a i to moze neko drugi za tebe da uradi, samo ponese zadnji nalaz

jbg raspisah se, sori....affidavit je pitala za uputnice za bolnicu u slucaju neceg hitnog....ne, ne treas ici udom zdravlja da bi dobila uputnicu za bolnicu...kad je hitan slucaj ides u ambulantu,ako mozes i imas vremena (tvoja slobodna procjena)....odmah te prime u ambulanti....ili u hitnu gdje takodje mozes dobiti uputnicu....ili ptavac u bolnicu bez uputnice kpju ti muz ili bilo ko ko je sa tobom naknadno moze donijeti....ili u dom zdravlja ako bas hoces naravno :)...ali tad rizikujes da te cackaju dva doktora, a u nasoj situaciji nije bas pozeljno mnogo cackati, no to opet zavisi od situacije do situacije, same trudnoce, zene, kao i doktora...kombinacija je koliko god mozes zamisliti
otherside

#5619 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

bizet wrote:@otherside,
da, dadne ti doznaku do kraja mjeseca, ali ti odmah dadne i drugu doznaku do kraja predlozenog mirovanja....nema smisla da bilo ko kome je preporuceno strogo mirovanje dolazi 2x zbog papira
cesto se desi da sami doktori ne znaju pravila oko ovakvih stvari,pa ih se mora podsjetiti ili pitati zasto ili traziti vise i bolje od njih, pa neka se snalaze
nije tacno...meni moja doktorica tako nije dala. a divna je zena i nemam nikavih problema s njom.
i ne dajem joj pare :D
dobila sam jednu doznaku na kraju jednog mjeseca i drugu doznaku na kraju drugog mjeseca.
a po doznake moze otici bilo ko...muz, majka, otac, tetka,...nema veze, ponese knjizicu i kraj price.
eto sad svi maltretiraju trudnice i oduzimaju im prava...jasta radi.
poslodavci su oni koji trudnicama daju otkaze, porodiljama blokiraju plate i slicno. to su pravi i ozbiljni problemi trudnicko/porodiljske populacije.
bizet

#5620 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

otherside wrote:
bizet wrote:@otherside,
nije tacno...meni moja doktorica tako nije dala. a divna je zena i nemam nikavih problema s njom.
i ne dajem joj pare :D
dobila sam jednu doznaku na kraju jednog mjeseca i drugu doznaku na kraju drugog mjeseca.
a po doznake moze otici bilo ko...muz, majka, otac, tetka,...nema veze, ponese knjizicu i kraj price.
eto sad svi maltretiraju trudnice i oduzimaju im prava...jasta radi.
poslodavci su oni koji trudnicama daju otkaze, porodiljama blokiraju plate i slicno. to su pravi i ozbiljni problemi trudnicko/porodiljske populacije.
slazem se da su poslodavci veca prijetnja trudnicama
ne slazem se oko dolaska vise puta svom doktoru zbog jasnih uputa ginekologa kpje doktoru op budu smjernice za pisanje doznaka....ima tu vise varijanti....ako si dobila bolovanje na pocetku mjeseca doznake za kraj mjeseca ti nece odmah dati, jer daleko je kraj mjeseca (takvo im obrazlozenje a vjerovatno i pravilo), tad ces doci po te doznake maksuz, ili ako se radi o bolovanju preko mjesec dana, pa ti doktor razdvaja 30 + 10 pa onda dolazis po uputnicu za komisiju
meni je palo da idem na kontrole u drugoj polovini mjeseca, pa onda komisija i doznake, tako da odem jednom mjesecno, tj. bilo ko sa uputnicom za komisiju, isti dan na komisiju i ponovo u ambulantu po doznake gdje dobijem doznake za kraj mjesrca i doznake do predlozenog bolovanja od strane komisije, predam na posao i sve isti dan obavila i.mirna Bosna....cemu dodatno maltretiranje i posjete vise puta?

o mitu uopce nisampricala niti ga spomenula, jrsam li mozda trebala?
kadinica

#5621 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Mito je ključna riječ - da si dala kovertu, nigdje ne bi trebala ići, na noge ti donesu doznake :lol:
Lounge Act

#5622 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:28, edited 1 time in total.
kadinica

#5623 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Ma suvišno je ovako pričati, od slučaja do slučaja. Svugdje svega ima, svašta u božijoj bašti što se kaže. A na nama je da izvučemo najbolje za sebe i svoje dijete.

Mito samo pogoršava ionako groznu situaciju u bh. zdravstvu, tonemo dublje i dublje. Ništa ne postižemo, osim lične koristi (koja je upitna). Meni se jednostavno nije nikad desilo da sam tražila nešto, a da to nisam dobila. Zato i kažem, upitno je da li ćeš dobiti bolju uslugu, možda malo više ljubaznosti, ali briga me za ljubaznost, ako je moram platiti.
affidavit

#5624 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Sve dok dr. obavljaju svoj posao korektno u smislu ne zakinu namjerno za neko pravo, daje pravu terapiju, dijagnozu i sl. meni je ok, to što neko nije ljubazan ni najmanje ne predstavlja problem, a da me nešto zovu kući i pitaju kako sam, iskreno govoreći nema ni smisla, zamislite kada bi neki dr. uz najbolju volju htio znati kako su mu svi pacijenti, pa malo bi mu bilo poslije radnog vremena samo da telefonira, ali s druge strane ako neko voli da s doktorom ima i takav odnos i to poštujem. Nekada su ljudi ters, ali rade svoj posao kako treba, jest da niko ne voli nadrndane ljude pogotovo kad si bolestan i nije ti ni do čega, ali treba posložiti prioritete, moja dr. porodične medicine ne spada u te ljubazne i nasmijane, uvijek moram dobro objasniti zašto trebam neku uputnicu ili nalaz, iskopirati mišljenje svog ginekologa da ona priloži u moj dosije i time pravda one uputnice za urinokulturu i laboratorijske nalaze, iako to druge trudnice ne rade, ali ako je to procedura koju ona mora ispoštovati, poštujem to. Sad svaki put kad idem unaprijed pripremim fotokopiju, da se ne bi morala ponovo vraćati.
Zato je najbolje, ako je moguće, ne obazirati se na takve stvari, misliti na svoju bebu, ono znam da je lakše jednom otići po doznake ili recept nego više puta, pogotovo sada kada su ambulante pune gripoznih ljudi, a nije da i muževi samo sjede i čekaju kada trebaju ići po recept, ali hajde, trudne smo samo devet mjeseci, sve će to proći, treba čuvati živce...
bizet

#5625 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

kadinica wrote:Mito je ključna riječ - da si dala kovertu, nigdje ne bi trebala ići, na noge ti donesu doznake :lol:
e zeno nasmija me pravo
ma kakvi, jos mi samo fali da mi i to na noge donose...tehnicki i donose, ali ako nista uzgleda da taj dan prodje malo brze...dok pripremim muzu papirologiju, dok mu (zbog sebe, taj sam tip, crtaci) objasnim koje tablete mi trebaju i koliko...pa kad se vrati dok mi isprica jel' cekao ili nije, sta je doktorica rekla i uradila, koga je sve sreo, sta komisija veli....hej, pa nema tih para koje mogu lezecoj trudnici uljepsati dan kao brzi prolazak dana (hm, koliko je ovo smisleno receno)
mito moze samo u jednoj varijanti, a i nju izbjegavamo od kad sam ostala trudna....a to je "Mito bekrijo" u neka doba noci/jutra :lol:

hajmo preci na vedrije teme lijepe moje...kako su pupe?...kako ide trudnoca?...imal' tih strija ili je pod kontrolom?
btw pitam seku koliko se cesto pna mazala u trudnoci, nema strija, pupo joj je ostao malo onako bucmadt ali to je sto nije tip koji ce vjezbati....kaze mazala se svaki dan....ja se jos uvijek ne mazem svaki dan....od kad ste vi pocele mazati na dnevnoj bazi?
Post Reply