Tako i radim,i kad ispraznim dojku,nista ne osjetim pod prstima ali kad mlijeko nadodje kvrga je opet tu...danas bar nema crvenila..safran wrote:Polako - da li koristiš bebi ulje ? Natrljaj dlanove uljem i obuhvati dojku sa obje ruke tako da ti 4 prsta dođu ispod a palčevi sa gornje strane - palčevima povlači od korijena preko kvrge prema bradavici - u suštini palčevi obavljaju sav posao - desni - lijevi - desni - lijevi ...... i tako dok se ne riješiš kvrge. Bolno jeste ali to se stvarno mora (iz iskustva jedne kvrgušeCherryLips wrote:Joj ovo smori,dojka ce mi biti plava od masiranja,cvor je kao malo manji ali je koza crvena i boli na dodir..cijeli dan ovo pokusavam rijesiti i nema kraja...)
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- CherryLips
#5451 Re: Trudnjače i porodilje online
-
safran
#5452 Re: Trudnjače i porodilje online
Eh, Cherry, to zna potrajati. Probaj dobro zagrijati tu dojku prije masiranja. Tu je negdje čep koji moraš istisnuti.
-
natal
#5453 Re: Ginekolog za trudnoću dr.Begić Nihad ili Naser Redžepi?
safran wrote:Želim ti bezbrižnu trudnoću. Ni jednog dr. ne znam pa ti ne mogu ništa preporučiti. Trudnoće se prati ultrazvukom onoliko često koliko je potrebno a na to će te uputiti ljekar. Neki standardni režim je: prvi ultrazvuk - konstatovanje trudnoće i pravilne implantacije, drugi ultrazvuk 12. sedmica (jako bitno da bude baš tada) - mjerenje nuhalnog nabora i razvoja ploda, potom slijede redovne kontrole svakih 6-8 sedmica (opet ultrazvučni pregled) do 36. sedmice kada bi bilo poželjno da se tuspasiš u porodilištu koje odabereš (u SA Opća bolnica ili Jezero) i onda na kontrole ideš tamo do veselog momenta.natal wrote:Molim vas moje lijepe dame sa iskustvom u trudnoći da me uputite, da li ste bili kod doktora Nihada Begića, kod njega bih radije zbog preporuka, ali prvo da cujem vise misljena. Inace, trudna sam i imam zakazan pregled ultrazvucni koliko je to opasno u ranom stadiju trudnoce i da li opasno to ucestalo raditi?? Ako mozete da mi sto prije odgovorite??
Unaprijed zahvalna,
Hvala puno na savjetima
-
JBBalad
#5454 Re: Trudnjače i porodilje online
Pozdrav i cestitike svim rodiljama na forumu i cijelo svijetu.... Razlog moj pisanja su strije moje supruge. Danas je mjesec dana našem sinu.. ali pored regularnih losiona strije su i dalje tu... i ima cak i linija (puna) od grudi do dna stomaka... tek nakon poroda se pojavila... Dajte mi neki savjet.. pokušavam svojoj voljenoj da pomognem.
Hvala vam unaprijed.
Hvala vam unaprijed.
-
safran
#5455 Re: Trudnjače i porodilje online
Čestitke i vamaJBBalad wrote:Pozdrav i cestitike svim rodiljama na forumu i cijelo svijetu.... Razlog moj pisanja su strije moje supruge. Danas je mjesec dana našem sinu.. ali pored regularnih losiona strije su i dalje tu... i ima cak i linija (puna) od grudi do dna stomaka... tek nakon poroda se pojavila... Dajte mi neki savjet.. pokušavam svojoj voljenoj da pomognem.
Hvala vam unaprijed.
Kao prvo - ta linija - ako je pigmentisana - jednostavno će izblijediti i nestati - nekad, možda za mjesec, možda za dva, možda za godinu.
Kao drugo - zbližite se sa strijama jer one neće nigdje, izblijediće vremenom pa neće biti tako upadljive ali tigrasti dezen, nažalost, ostaje. Kožu treba nastaviti hraniti ali jednostavno neki tipovi kože su podložni pucanju. Kad sam išla na CTG viđala sam trudnice sa malim stomačićem i strašnim strijama i krupne trudnice sa ogromnim stomacima sa malo ili nimalo strija. Jednostavno - kakav vam grah padne.
- CherryLips
#5456 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja u trudnoci nisam imala nijedne strije,nakon poroda su se neke pojavile sa strana,negdje iznad kukova ali se ne sekirsm previse,to je za ocekivati...
-
radenska
#5457 Re: Trudnjače i porodilje online
Trudite se da ih zavolite. Ja sam preko noci popucala kao krizaljka i jednostavno sam prihvatila da vise nema dvodjelnog kupaceg kostimaJBBalad wrote:Pozdrav i cestitike svim rodiljama na forumu i cijelo svijetu.... Razlog moj pisanja su strije moje supruge. Danas je mjesec dana našem sinu.. ali pored regularnih losiona strije su i dalje tu... i ima cak i linija (puna) od grudi do dna stomaka... tek nakon poroda se pojavila... Dajte mi neki savjet.. pokušavam svojoj voljenoj da pomognem.
Hvala vam unaprijed.
Nego recite mi smeta li vjezbanje dojenju, i kad je pravo vrijeme za poceti. Djecaku je skoro 40 dana. Mislim prvenstveno na trcanje i preskakanje vijace (jedino od toga mogu smrsati).
-
bizet
#5458 Re: Trudnjače i porodilje online
hem rodila momcinu, hem bi trcala i preskakala vijacu...super zenaradenska wrote:Trudite se da ih zavolite. Ja sam preko noci popucala kao krizaljka i jednostavno sam prihvatila da vise nema dvodjelnog kupaceg kostimaJBBalad wrote:Pozdrav i cestitike svim rodiljama na forumu i cijelo svijetu.... Razlog moj pisanja su strije moje supruge. Danas je mjesec dana našem sinu.. ali pored regularnih losiona strije su i dalje tu... i ima cak i linija (puna) od grudi do dna stomaka... tek nakon poroda se pojavila... Dajte mi neki savjet.. pokušavam svojoj voljenoj da pomognem.
Hvala vam unaprijed.A muz kaze, hajde bona sta te briga, udala si se i rodila momcinu
+
Nego recite mi smeta li vjezbanje dojenju, i kad je pravo vrijeme za poceti. Djecaku je skoro 40 dana. Mislim prvenstveno na trcanje i preskakanje vijace (jedino od toga mogu smrsati).
-
Sunculish
#5459 Re: Trudnjače i porodilje online
Zdravo drage trudnice i mamice,
vec nekoliko dana slušam i čitam na vijestima da novorodjene bebice nemaju svoje maticne brojeve.
Zna li iko sta je sa ovim maticnim brojevima za bebe?
vec nekoliko dana slušam i čitam na vijestima da novorodjene bebice nemaju svoje maticne brojeve.
Zna li iko sta je sa ovim maticnim brojevima za bebe?
-
JBBalad
#5460 Re: Trudnjače i porodilje online
radenska wrote:Trudite se da ih zavolite. Ja sam preko noci popucala kao krizaljka i jednostavno sam prihvatila da vise nema dvodjelnog kupaceg kostimaJBBalad wrote:Pozdrav i cestitike svim rodiljama na forumu i cijelo svijetu.... Razlog moj pisanja su strije moje supruge. Danas je mjesec dana našem sinu.. ali pored regularnih losiona strije su i dalje tu... i ima cak i linija (puna) od grudi do dna stomaka... tek nakon poroda se pojavila... Dajte mi neki savjet.. pokušavam svojoj voljenoj da pomognem.
Hvala vam unaprijed.A muz kaze, hajde bona sta te briga, udala si se i rodila momcinu
+
Još jednom hvala.
-
JBBalad
#5461 Re: Trudnjače i porodilje online
Iskreno se zahvaljujem na detaljima i pojašnjenjima.safran wrote:Čestitke i vamaJBBalad wrote:Pozdrav i cestitike svim rodiljama na forumu i cijelo svijetu.... Razlog moj pisanja su strije moje supruge. Danas je mjesec dana našem sinu.. ali pored regularnih losiona strije su i dalje tu... i ima cak i linija (puna) od grudi do dna stomaka... tek nakon poroda se pojavila... Dajte mi neki savjet.. pokušavam svojoj voljenoj da pomognem.
Hvala vam unaprijed.![]()
Kao prvo - ta linija - ako je pigmentisana - jednostavno će izblijediti i nestati - nekad, možda za mjesec, možda za dva, možda za godinu.
Kao drugo - zbližite se sa strijama jer one neće nigdje, izblijediće vremenom pa neće biti tako upadljive ali tigrasti dezen, nažalost, ostaje. Kožu treba nastaviti hraniti ali jednostavno neki tipovi kože su podložni pucanju. Kad sam išla na CTG viđala sam trudnice sa malim stomačićem i strašnim strijama i krupne trudnice sa ogromnim stomacima sa malo ili nimalo strija. Jednostavno - kakav vam grah padne.
-
affidavit
#5462 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage moje trudnice i mame, da se i ja prijavim. U 24. sam sedmici do sada je sve bilo dobro hvala Bogu. Danas je bio još jedan kontrolni pregled i dr. je zadovoljan nalazima i biometrijom ploda. Ja se još uvijek osjećam dobro iako se stomak poprilično povećao, povećao se mnogo u dijelu pupka i izgleda smiješno
, ali meni je sladak iako ja sada izgledam kao jaje.
Možda sam ovdje već jednom pitala ali da li neko zna kolika je normalna dužina cerviksa u trudnoći i da li samo dužina cerviksa određuje da li je trudnoća niska ili ne, pa se shodno tome ženama preporučuje strogo mirovanje. Meni je recimo na početku trudnoće dužina cerviksa bila 40 mm, kasnije je bila 39mm, pa 38mm, i već je od 20. sedmice dužina cerviksa 38mm, ali mi dr. uvijek skrene pažnju na to da se to treba pratiti i ako bude potrebe da se ima u vidu i serklaž. Danas, u 24. sedmici je dužina cerviksa 34 mm, dr. me pitao da li osjećam bolove u donjem dijelu stomaka, ja iskreno mislim da ne, od početka trudnoće sam tu i tamo osjećala neke stvari u stomaku, ali mislim da je to dosta zbog jako živahnih crijeva, a s druge strane i materica se širi, pa je jel' logično da se takve stvari ponekad osjete? Ne znam da li sam u pravu? Interesuje me da li postoji neka donja granica za dužinu cerviksa, kada treba reagovati? Jako često sam čula da žene imaju nisku trudnoću, ali tako ostane cijelu trudnoću. Mene je strah da ja nemam neke od tih simptoma koji ukazuju na skraćivanje cerviksa a ne znam ih prepoznati. Iako radim, skoro po cijeli dan provedem sjedeći, nije baš da se nešto puno krećem, a i kad se krećem ne osjećam neku poteškoću, mislim prije svega na bol.
S druge strane, nekako volim da mislim da mi je pozitivan stav puno pomogao do danas, i ne bih puno da se opterećujem razmišljanjem o mogućim komplikacijama. Zamolila bih mame koje su imale sličnu situaciju glede skraćivanja cerviksa da podijele sa mnom. Da, također sam mislila od sljedeće sedmice da krenema na tečaj za trudnice, i sada ne znam da li bih radila vježbe ili ne. Zaboravila sam pitati doktora.
Danas ću da idem kupiti pojas za trudnice, jel' trebam na nešto posebno obratiti pažnju ili su svi isti?
Izvinite, baš sam se raspisala...neću više...
Možda sam ovdje već jednom pitala ali da li neko zna kolika je normalna dužina cerviksa u trudnoći i da li samo dužina cerviksa određuje da li je trudnoća niska ili ne, pa se shodno tome ženama preporučuje strogo mirovanje. Meni je recimo na početku trudnoće dužina cerviksa bila 40 mm, kasnije je bila 39mm, pa 38mm, i već je od 20. sedmice dužina cerviksa 38mm, ali mi dr. uvijek skrene pažnju na to da se to treba pratiti i ako bude potrebe da se ima u vidu i serklaž. Danas, u 24. sedmici je dužina cerviksa 34 mm, dr. me pitao da li osjećam bolove u donjem dijelu stomaka, ja iskreno mislim da ne, od početka trudnoće sam tu i tamo osjećala neke stvari u stomaku, ali mislim da je to dosta zbog jako živahnih crijeva, a s druge strane i materica se širi, pa je jel' logično da se takve stvari ponekad osjete? Ne znam da li sam u pravu? Interesuje me da li postoji neka donja granica za dužinu cerviksa, kada treba reagovati? Jako često sam čula da žene imaju nisku trudnoću, ali tako ostane cijelu trudnoću. Mene je strah da ja nemam neke od tih simptoma koji ukazuju na skraćivanje cerviksa a ne znam ih prepoznati. Iako radim, skoro po cijeli dan provedem sjedeći, nije baš da se nešto puno krećem, a i kad se krećem ne osjećam neku poteškoću, mislim prije svega na bol.
S druge strane, nekako volim da mislim da mi je pozitivan stav puno pomogao do danas, i ne bih puno da se opterećujem razmišljanjem o mogućim komplikacijama. Zamolila bih mame koje su imale sličnu situaciju glede skraćivanja cerviksa da podijele sa mnom. Da, također sam mislila od sljedeće sedmice da krenema na tečaj za trudnice, i sada ne znam da li bih radila vježbe ili ne. Zaboravila sam pitati doktora.
Danas ću da idem kupiti pojas za trudnice, jel' trebam na nešto posebno obratiti pažnju ili su svi isti?
Izvinite, baš sam se raspisala...neću više...
- max07
#5463 Re: Trudnjače i porodilje online
@ affidavit
Meni je cerviks cijelu trudnocu bio 32 mm, i na kraju, da nisam morala na carski, vjerovatno bi me rucno otvarali jer mi je cerviks bio zabetoniran. A hodala sam svaki dan, radila do kraja i cesto imala bolove u dnu stomaka.
Bitno je samo da pratis duzinu cerviksa na svakom pregledu. Ukoliko se skrati ispod 30 mm, vjerovatno ce ti preporuciti mirovanje (znaci lezanje, ne sjedenje, jer u sjedecem polozaju se vrsi pritisak na cerviks). Oko serklaza su misljenja podijeljena - neki ljekari ga rade i kad treba i kad ne treba, a neki ga ne rade i kad bi trebalo. U biti serklaz moze donijeti komplikacije (infekcije) i radi se pretezno dok je trudnoca manja, a cerviks je vec skracen (tako su meni barem objasnili). Pretpostavljam da ga tebi niko nece predloziti.
I nemoj se brinuti, izgurale su zene do kraja trudnoce i sa kracim cerviksom.
Sretno
Meni je cerviks cijelu trudnocu bio 32 mm, i na kraju, da nisam morala na carski, vjerovatno bi me rucno otvarali jer mi je cerviks bio zabetoniran. A hodala sam svaki dan, radila do kraja i cesto imala bolove u dnu stomaka.
Bitno je samo da pratis duzinu cerviksa na svakom pregledu. Ukoliko se skrati ispod 30 mm, vjerovatno ce ti preporuciti mirovanje (znaci lezanje, ne sjedenje, jer u sjedecem polozaju se vrsi pritisak na cerviks). Oko serklaza su misljenja podijeljena - neki ljekari ga rade i kad treba i kad ne treba, a neki ga ne rade i kad bi trebalo. U biti serklaz moze donijeti komplikacije (infekcije) i radi se pretezno dok je trudnoca manja, a cerviks je vec skracen (tako su meni barem objasnili). Pretpostavljam da ga tebi niko nece predloziti.
Sretno
-
affidavit
#5464 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala na odgovoru! I ja se nekako nadam da će sve da bude OK. Da, serklaž se radi u ranijim sedmicama ukoliko utvrde da postoji potreba za to, a u kasnijim sedmicama u slučaju skraćivanja cerviksa se preporučuje mirovanje i uključuje se terapija, ne znam tačno koji su lijekovi u pitanju. Stoji i to da ukoliko žena ima kratak cerviks ne znači da će brže da se otvori prilikom poroda, ne znam vjerovatno je tu bitna ta elastičnost.max07 wrote:@ affidavit
Sretno
-
bizet
#5465 Re: Trudnjače i porodilje online
juce na t. papiru primjetim kao tackicu krvi, dva puta u toku dana....naravno prelezzim dan, ali danas osjetimpovremeno bolove u donjem dijelu stomaka...spremim se i u bolnicu sa muzem...kaze doktor da je grlic skracen ili ne znam ni ja sta...uloziv za 1 prst pise na nalazu, ostalo ne razumijem
..u ponedjeljak da se javim svom doktoru ali ovaj predlaze serklazu hitno....mirovanje u smislu smijem samo do wc-a...kaze ostavio bi me odmah u bolnici ali ako cu mirovati kuci onda neka me preko vikenda gdje mi je ugodnije boraviti
ono sto je najbitnije je da je beba dobro...takodje na nalazu stoji da sam 16+5 sedmica trudna
kakav savjet?...slicna iskustva?
nije mi bed raditi sta god treba da uspijem iznijeti ovu trudnocu i roditi zivo i zdravo dijete, ali da nije jednostavno osjecati se ovako bas i nije...onako crne misli od silnog lezanja se tesko izbjegavaju
imate pusu mile moje
..u ponedjeljak da se javim svom doktoru ali ovaj predlaze serklazu hitno....mirovanje u smislu smijem samo do wc-a...kaze ostavio bi me odmah u bolnici ali ako cu mirovati kuci onda neka me preko vikenda gdje mi je ugodnije boraviti
ono sto je najbitnije je da je beba dobro...takodje na nalazu stoji da sam 16+5 sedmica trudna
kakav savjet?...slicna iskustva?
nije mi bed raditi sta god treba da uspijem iznijeti ovu trudnocu i roditi zivo i zdravo dijete, ali da nije jednostavno osjecati se ovako bas i nije...onako crne misli od silnog lezanja se tesko izbjegavaju
imate pusu mile moje
- otherside
#5466 Re: Trudnjače i porodilje online
beba je u redu, to je jedino bitno, sve ostalo se predevera i brzo zaboravi
znam par zena koje su morale raditi serklaz - uradile, izgurale trudnocu, rodile zdravu djecu...
prema tome, ne sekiraj se, miruj, redovno na kontrole, milki stomak i sve ce biti u redu
znam par zena koje su morale raditi serklaz - uradile, izgurale trudnocu, rodile zdravu djecu...
prema tome, ne sekiraj se, miruj, redovno na kontrole, milki stomak i sve ce biti u redu
-
bizet
#5467 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala otherside na rijecima podrske...puno mi znace
citala sam maloprije da je serklaza u 85-90% slucajeva uspjesna....postoji opasnost i neki rizik ali ne smijem se opterecivati tim statistikama, moram razmisljati pozitivno
uspjela sam se cuti i sa svojim doktorom i rekao je da cemo vidjeti u ponedjeljak kako i sta dalje....taj ulozak od jednog prsta ga nije zabrinuo...trazio je neku drugu mjeru koju ovaj nije naveo izgleda jer mu ja nisam to procitala, a citala sam sve kako pise...hajde nista strasno...pokusacu se naspavati i odmarati psihicki koliko mogu i umijem
otherside hvala jos jednom na javljanju
imate pusu
citala sam maloprije da je serklaza u 85-90% slucajeva uspjesna....postoji opasnost i neki rizik ali ne smijem se opterecivati tim statistikama, moram razmisljati pozitivno
uspjela sam se cuti i sa svojim doktorom i rekao je da cemo vidjeti u ponedjeljak kako i sta dalje....taj ulozak od jednog prsta ga nije zabrinuo...trazio je neku drugu mjeru koju ovaj nije naveo izgleda jer mu ja nisam to procitala, a citala sam sve kako pise...hajde nista strasno...pokusacu se naspavati i odmarati psihicki koliko mogu i umijem
otherside hvala jos jednom na javljanju
imate pusu
-
radenska
#5468 Re: Trudnjače i porodilje online
Trudi se da mislis pozitivno, meni su svi govorili, cak i moja mama da beba nece ostati kakvog sam loseg zdravlja bila, ali ja sam vjerovala da hoce i rodila uz Boziju pomoc zdravog sincica. A ako ti kazu da mirujes, onda miruj. Ja 2 mjeseca ni do prodavnice nisam izasla kad sam napustila bolnicu. Tek kad sam se ja bolje osjecala pocela sam izlaziti.
A moja tetka je radila serklaz 2 puta i oba puta rodila zdravu djecu. Poslije se normalno kretala.
Meni je divanovic u 28. nedjelji rekao da iskljucivo lezim jer mi je cerviks 30 mm i da molim Boga da izguram do 34. nedjelje. A ja uz kretanje izgurala do 40te.
A moja tetka je radila serklaz 2 puta i oba puta rodila zdravu djecu. Poslije se normalno kretala.
Meni je divanovic u 28. nedjelji rekao da iskljucivo lezim jer mi je cerviks 30 mm i da molim Boga da izguram do 34. nedjelje. A ja uz kretanje izgurala do 40te.
-
bizet
#5469 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala mila radenska....priznajem da sa nestrpljenjem ocekujem misljenje svog doktora u ponedjeljak
ovaj me juce isprepadao sa kretanjem samo do wc-a da se pitam kako cu se sutra okupati i obrijati...u slzcaju da dodje do serklaze voljela bih da budem obrijana a ne dame u bolnici briju....ali to sve zahtijeva savijanje preko stomaka i nije mi drago to da radim ako cu ugroziti trudnocu time...isto kad jedem nisam sigurna smijem li sjediti za stolom pa jedem upolulezecemstavu, koji u sustini mislim da nema prevelike razlike od sjedeceg stava ali ako nista psihicki sam mirnija
mozda ovo sve zvuci predrasticno ali to su moje dileme....voljela bih cuti misljene zena koje su bile u slicnim situacijama....sta su smjele a sta ne od navedenog raditi
glupo mi je da zovem svog doktora da da pitam smijem li se okupati i obrijati....pa mislim da bi me poslao u neku stvar,a svekrva mi prica kako se njena kolegica nije smjela ni kupati nego se cistila mokrim peskirima
krvarenje se nije pojavilo vise nikako i iskreno se nadam i da nece....bolovi su prestali takodje i ja se osjecam dobro....tacnije osjecam se radom za setnju, u koju naravno necu otici,samo poredim svoje stanje
inace je prosla sedmica bila sedmica period kad bi inace imala menstruaciju pa mozda je i to dio problema
u svakom slucaju valja izdrzati barem jos 16 sedmica....ovo je neki super test za zivce i sabur kojeg ja nikad nisam imala...zivotnih lekcija i testiranja nikad kraja....mozda je ruzna usporedba ali sebi ponavljam kad mi je prijatelj uspio
pobijediti rak koji je metastazirao onda ne smijem se brukati...moc pozitivnog razmisljanja hebe mu misa...idem to proguglati
muz je preuzeo sve poslove na sebe a i svekrva je tu da pomogne...zajedno smo jaci i sve je lakse
pusa....javim sta je doktor rekao u ponedjeljak, ako me ne ostavi odmah u bolnici...u tom slucaju internet je preskup, pa
se cujemo kad stignemo kuci
ovaj me juce isprepadao sa kretanjem samo do wc-a da se pitam kako cu se sutra okupati i obrijati...u slzcaju da dodje do serklaze voljela bih da budem obrijana a ne dame u bolnici briju....ali to sve zahtijeva savijanje preko stomaka i nije mi drago to da radim ako cu ugroziti trudnocu time...isto kad jedem nisam sigurna smijem li sjediti za stolom pa jedem upolulezecemstavu, koji u sustini mislim da nema prevelike razlike od sjedeceg stava ali ako nista psihicki sam mirnija
mozda ovo sve zvuci predrasticno ali to su moje dileme....voljela bih cuti misljene zena koje su bile u slicnim situacijama....sta su smjele a sta ne od navedenog raditi
glupo mi je da zovem svog doktora da da pitam smijem li se okupati i obrijati....pa mislim da bi me poslao u neku stvar,a svekrva mi prica kako se njena kolegica nije smjela ni kupati nego se cistila mokrim peskirima
krvarenje se nije pojavilo vise nikako i iskreno se nadam i da nece....bolovi su prestali takodje i ja se osjecam dobro....tacnije osjecam se radom za setnju, u koju naravno necu otici,samo poredim svoje stanje
inace je prosla sedmica bila sedmica period kad bi inace imala menstruaciju pa mozda je i to dio problema
u svakom slucaju valja izdrzati barem jos 16 sedmica....ovo je neki super test za zivce i sabur kojeg ja nikad nisam imala...zivotnih lekcija i testiranja nikad kraja....mozda je ruzna usporedba ali sebi ponavljam kad mi je prijatelj uspio
pobijediti rak koji je metastazirao onda ne smijem se brukati...moc pozitivnog razmisljanja hebe mu misa...idem to proguglati
muz je preuzeo sve poslove na sebe a i svekrva je tu da pomogne...zajedno smo jaci i sve je lakse
pusa....javim sta je doktor rekao u ponedjeljak, ako me ne ostavi odmah u bolnici...u tom slucaju internet je preskup, pa
se cujemo kad stignemo kuci
-
affidavit
#5470 Re: Trudnjače i porodilje online
@bizet bas mi je zao sto ti se sve to izdogadjalo, ali najvaznije je da je bebica ok, bice to sve aBd dobro, ono da treba strpljenja-treba, ali sve to brzo zaboravi. Ja još od 20. sedmice negdje u podsvijesti imam tu priču o serklazu, meni se cerviks polako skracuje, već sam gore pisala o tome, s druge strane ja ne osjećam neke bolove što me još više strah, ali eto valjda je jjoš uvijek dužina cerviksa takva da ne zahtijeva intervenciju. Malo sam citala o serklazu, a i neke su mi zene potvrdile da to nije nesto komlikovano, ne boli, tretira se kao operacija, ali je dosta rutinska, tako da nemoj da brines.
Zamolila bih vas zene, ako neko zna neki prirodni lijek protiv kaslja, ili eventualno sirup na biljnoj bazi koji se smije koristiti u trudnoci da mi preporuci. Ja sam negdje od ponedjeljka pocela sa kihanjem i procurio mi nos, ali bas procurio kao kad otvorena cesma, nakon toga se zapusio, i onda dva dana nisam nikako mogla disati na nos, samim tim ni spavati, jer se sav taj sekret slije u grlo i onda se pocnem gusiti. Koristila sam bijeli sljez, tako sto sam ga nakapavala u nos, slanu vodu i eto jedna nosnica je proradila, ali paralelno s tim se razvila infekcija u ustima. Kako mi paralelno raste i umnjak koji je napravio ranu u obrazu to se dodatno zakomlikovalo tako da sad mogu usta samo otvoriti do pola i ne mogu nist azvakati, samo fakticki piti. Elem, da ne kukam vise, po vrh svega i kasljem i to tako neki ruzni kazas, bas se krenem gusiti u tim epizodama, pa sam mislila ako neko zna neki prirodni lijek protiv kaslja da ga isprobam. Da, usta sam ispirala stomatidinom, zalfijom, sodom bikarbonom, ali jos uvijek ne prestaje, izgleda moram sacekati da prodje samo od sebe.
Zamolila bih vas zene, ako neko zna neki prirodni lijek protiv kaslja, ili eventualno sirup na biljnoj bazi koji se smije koristiti u trudnoci da mi preporuci. Ja sam negdje od ponedjeljka pocela sa kihanjem i procurio mi nos, ali bas procurio kao kad otvorena cesma, nakon toga se zapusio, i onda dva dana nisam nikako mogla disati na nos, samim tim ni spavati, jer se sav taj sekret slije u grlo i onda se pocnem gusiti. Koristila sam bijeli sljez, tako sto sam ga nakapavala u nos, slanu vodu i eto jedna nosnica je proradila, ali paralelno s tim se razvila infekcija u ustima. Kako mi paralelno raste i umnjak koji je napravio ranu u obrazu to se dodatno zakomlikovalo tako da sad mogu usta samo otvoriti do pola i ne mogu nist azvakati, samo fakticki piti. Elem, da ne kukam vise, po vrh svega i kasljem i to tako neki ruzni kazas, bas se krenem gusiti u tim epizodama, pa sam mislila ako neko zna neki prirodni lijek protiv kaslja da ga isprobam. Da, usta sam ispirala stomatidinom, zalfijom, sodom bikarbonom, ali jos uvijek ne prestaje, izgleda moram sacekati da prodje samo od sebe.
- žuta lala
#5471 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage moje, ja imam jedno pitanje za vas.
Seka mi se porodila neki dan, i zaboravila je doktoricu pitati za šta da koristi 3%tni hidrogen. Za pupak, ili?
Seka mi se porodila neki dan, i zaboravila je doktoricu pitati za šta da koristi 3%tni hidrogen. Za pupak, ili?
- otherside
#5472 Re: Trudnjače i porodilje online
pupak. umoci stapic za uho i dobro natopi pupak, pospe bivacin prahomi gotovo 
- žuta lala
#5473 Re: Trudnjače i porodilje online
Aha, e hvala ti puno, živa bila! 
-
bizet
#5474 Re: Trudnjače i porodilje online
@affidavit, ja sam sem ukapavanja caja od bijelog sljeza u nosnice i pila kako bi onosto iz nosnica se slije u grlo ne zaustavljalo tu iritirajuci zdrijelo...inace sam hronicni bronhiticar pa mi se upale bronhije caskom i u tom slucaju meni je super lijek svinjska mast na krpu pa na plzca, ali to smije samo u slucaju da nemas temperaturu....medjutim tebi nisu upaljene.bronhije pa mozes probati oblogu od meda i rakije oko vrata i da prenocis s njom....i ako jedes bijeli luk a nece ti naskoditi trudnoci zbog tlaka super je prirodni antibiotik...samo nemoj gledati da progutas nego namjerno sazvaci, osjetices kako pecka grlo...takodjje moja rodica praktikuje isjeci crveni luk i odtaviti iznad glave dok spava kao vid inhalacije predpostavljam, ali ovo nikad nisam probala...od svih nabrojanih stvari ova zadnja mi je najgadnija
oko zzuba ti ne znam nista reci....meni umnjaci nikad nisu narasli....mozda da se posavjetujes sa stomatologom ili svojim ginekologom
sto se tice serklaze priznajem da se malo plasim...ipak procitala sam toliko normalnih i pozitivnih iskustava da je danas ja prizelhkujem....iza sebe imam prijevremeni porod u 6 mjesecu prije sad vsc 8godina, beba zivjela 1 dan....nakon toga abortus jer nije bilo itkucaja srca i onda pauza od 4 godine nemogucnosti da ostanem trudna....njajvjerovatnihe na psihickoj bazi od straha od ponovnog gubitka....hej da sam se usrala od straha i ovaj put vala jesam, ali zbog ranijih dogadjaja mislim da bi mi serklaza bila.najbolja opcija da uspijem iznijeti ovu trudnocu
da sam na rubu zivaca, pa tu sam negdje...ali se hrabrim i razmisljam kako cu ovo dijete dozivjeti da dojim i drzim u narucju....zato danas sam spremna na serklazu i sutra ako moj doktor i ne bude za da mi je radi pokusacu ga nagovoriti....ona nije garancija da nece doci do prijevremenog poroda, ali povecava sansevda se trudnoca uspjesno iznese do kraja....mislim da nemam kontrakcija i mirujuci trebalo bi uz serklazu da ovu trudnocu iznesem do kraja uz Boziju pomoc....ono cega me strah u suprotnom je da bez obzira naa mirovanje grlic ne popusti pod tezinom a moja ledja sigurno ne mogu nositi kile jer imam duplu skoliozu, tako da je i to jedan od faktora na koji moram misliti pa makar se kretala samo do wc-a
mmrzim sto sam nekakva ptenjezna, takve sam konstrukcije i osobina....ali i ovakve kao ja radjaju.djecu, a ja cu biti.jedna od.njih
oko zzuba ti ne znam nista reci....meni umnjaci nikad nisu narasli....mozda da se posavjetujes sa stomatologom ili svojim ginekologom
sto se tice serklaze priznajem da se malo plasim...ipak procitala sam toliko normalnih i pozitivnih iskustava da je danas ja prizelhkujem....iza sebe imam prijevremeni porod u 6 mjesecu prije sad vsc 8godina, beba zivjela 1 dan....nakon toga abortus jer nije bilo itkucaja srca i onda pauza od 4 godine nemogucnosti da ostanem trudna....njajvjerovatnihe na psihickoj bazi od straha od ponovnog gubitka....hej da sam se usrala od straha i ovaj put vala jesam, ali zbog ranijih dogadjaja mislim da bi mi serklaza bila.najbolja opcija da uspijem iznijeti ovu trudnocu
da sam na rubu zivaca, pa tu sam negdje...ali se hrabrim i razmisljam kako cu ovo dijete dozivjeti da dojim i drzim u narucju....zato danas sam spremna na serklazu i sutra ako moj doktor i ne bude za da mi je radi pokusacu ga nagovoriti....ona nije garancija da nece doci do prijevremenog poroda, ali povecava sansevda se trudnoca uspjesno iznese do kraja....mislim da nemam kontrakcija i mirujuci trebalo bi uz serklazu da ovu trudnocu iznesem do kraja uz Boziju pomoc....ono cega me strah u suprotnom je da bez obzira naa mirovanje grlic ne popusti pod tezinom a moja ledja sigurno ne mogu nositi kile jer imam duplu skoliozu, tako da je i to jedan od faktora na koji moram misliti pa makar se kretala samo do wc-a
mmrzim sto sam nekakva ptenjezna, takve sam konstrukcije i osobina....ali i ovakve kao ja radjaju.djecu, a ja cu biti.jedna od.njih
-
safran
#5475 Re: Trudnjače i porodilje online
Za kašalj - sirupa ima - trputac, jaglac - možeš koristiti. Ja sam u 9. mjesecu imala strašan kašalj i na kraju sam izrendala hren i pomiješala sa medom - to je djelovalo kao domestos na pluća.affidavit wrote: Zamolila bih vas zene, ako neko zna neki prirodni lijek protiv kaslja, ili eventualno sirup na biljnoj bazi koji se smije koristiti u trudnoci da mi preporuci. Ja sam negdje od ponedjeljka pocela sa kihanjem i procurio mi nos, ali bas procurio kao kad otvorena cesma, nakon toga se zapusio, i onda dva dana nisam nikako mogla disati na nos, samim tim ni spavati, jer se sav taj sekret slije u grlo i onda se pocnem gusiti. Koristila sam bijeli sljez, tako sto sam ga nakapavala u nos, slanu vodu i eto jedna nosnica je proradila, ali paralelno s tim se razvila infekcija u ustima. Kako mi paralelno raste i umnjak koji je napravio ranu u obrazu to se dodatno zakomlikovalo tako da sad mogu usta samo otvoriti do pola i ne mogu nist azvakati, samo fakticki piti. Elem, da ne kukam vise, po vrh svega i kasljem i to tako neki ruzni kazas, bas se krenem gusiti u tim epizodama, pa sam mislila ako neko zna neki prirodni lijek protiv kaslja da ga isprobam. Da, usta sam ispirala stomatidinom, zalfijom, sodom bikarbonom, ali jos uvijek ne prestaje, izgleda moram sacekati da prodje samo od sebe.
Ako nisi alergična na propolis - za ovu drugu boljku - uzmi pastile na bazi propolisa.