Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#5351 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

pitaj sestre, svaka ce ti reci za uzmes steznik.
doktori su podijeljenog misljenja: stariji tvrde da se steznik ne preporucuje jer ometa normalno vracanje materice, mladji ginekolozi ce reci da je to glupost.
kako god, ja sam oba puta odmah obukla mider i sve je bilo ok a bonus je sto se stomak brze "pegla" sa miderom/steznikom :wink:
duboka_misao

#5352 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

stvarno treba malo prvo procitati temu unazad....
leki_4you

#5353 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by leki_4you »

otherside wrote:pitaj sestre, svaka ce ti reci za uzmes steznik.
doktori su podijeljenog misljenja: stariji tvrde da se steznik ne preporucuje jer ometa normalno vracanje materice, mladji ginekolozi ce reci da je to glupost.
kako god, ja sam oba puta odmah obukla mider i sve je bilo ok a bonus je sto se stomak brze "pegla" sa miderom/steznikom :wink:

Drago mi je sto mi to kaze neko s iskustvom :-D
Artemida84

#5354 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Artemida84 »

safran wrote:
Artemida84 wrote:Pozdrav drage moje! :thumbup: :thumbup:
I ja vas pratim vec neko vrijeme, pa evo i da vam se javim. Sve ste divne, pune razumijevanja i dobrih savjeta. To puno znaci svima a pogotovo uplasenim trudnicama po prvi put, kao npr meni :-D . Prva mi je trudnoca i u 21. sam sedmici, sve napreduje super samo mi je malo zeljezo slabo. E da vas pitam da li znate gdje mogu nabaviti tablete Ferro Sanol Duodenal? Unaprijed hvalaaaa :thumbup:
Cestitam svim mamicama a trudnicama zelim laku i zdravu trudnocu... Ljubim vas sve :kiss: :kiss: :kiss:
Dobrodošla!
Zašto baš te tablete? Neko preporučio ? Ja sam koristila Feroglobin -također blaga anemija - dobro se podnose - imaju sve što treba pored Fe. Pa ako ne nađeš ove da znaš i za ovo.
Hvala draga!
Da, preporucio mi ginekolog, to su nove tablete, odnosno na nasem trzistu samo ih privatne apoteke nabavljaju, njemacki je lijek. Jedna apoteka mi je rekla nabaviti za par dana pa sada cekam! Ako ne uspiju uzet cu ove sto si mi preporucila, hvalaaaaaa :thumbup: :thumbup: :thumbup:
leki_4you

#5355 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by leki_4you »

Hej raja je li neka od vas imala kao menstrualne bolove u devetom mjesecu :shock: već nekoliko dana imam osjećaj kao da ću svake sekunde dobiti a evo od jutros ne presaje :sad: uz to već nekoliko puta sam imala neki smećkasto - roskasti iscjedak za koji moja dr kaže da je normalan :? Kontrola mi je prekosutra i ne znam šta da radim :sad:
otherside

#5356 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

ja mislim da ces se ti brzo poroditi :)
radenska

#5357 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

leki_4you wrote:Hej raja je li neka od vas imala kao menstrualne bolove u devetom mjesecu :shock: već nekoliko dana imam osjećaj kao da ću svake sekunde dobiti a evo od jutros ne presaje :sad: uz to već nekoliko puta sam imala neki smećkasto - roskasti iscjedak za koji moja dr kaže da je normalan :? Kontrola mi je prekosutra i ne znam šta da radim :sad:
Ma ti ces se poroditi :D Sad bih ja ponovo, u zivotu vise emocija za jedan dan nisam prezivjela :D
affidavit

#5358 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Zene jeste li vi imale pojacan vaginalni sekret u trudnoci?
Iskreno, ja ga imam od pocetka trudnoce samo ne bas u ovolikom obimu, koristim i utrogestan tako da on vjerovatno malo utice na boju, nema peckanje ili neke druge simptome, samo je tu. Malo sam googlala navodno je normalno da u trudnoci postoji, zbog hormonalnih procesa.
Doduse vaginalni sekret je nesto s cim se patim i jos od prije trudnoce, uspjela sam ga sanirati Matijinim preparatima, ali odmah sam nekako ostala trudna tako da nisam stigla ni da uzivam u tome. :D Za desetak dana cu kod dr. pa cu traziti da uradim bris, ne znam da li je to nesto zbog cega se trebam javiti i ranije? Postoji li neki prirodni nacin kojim se moze rijesiti u trudnoci?
Sunculish

#5359 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Zene jeste li vi imale pojacan vaginalni sekret u trudnoci?

Što se tiče sekreta imala sam ga a imam ga još uvijek. Nekako imam osjecaj da mi je najvjerniji zivotni saputnik do sad. :-) samo neznam koliko se u trudnoci smiju piti raznorazni cajevi ili tablete za/protiv bilo cega. Ja nebih bez predhodne konsultacije sa dr. Znam da imaju neki cajevi koji uticu na otvaranje, mislim da je peršin, koliko znam da ga treba izbjegavati i u hrani.
Što se tiče jednog od predhodnih postova gdje žena ima menstrualne bolove, imala sam ih i ja prije tri-četiri dana i toliko su jaki bili da sam se prepala i trcala svaki čas u wc da provjerim da nisam dobbila. Srecom samo su trajale taj dan.
Eh, zadnjih nekoliko dana ne mogu da spavam nikako, najcesce se robudim na ledjima a čula sam da to može ozbiljno naštetiti bebi. Da li koja od Vas zna jel ovo tacno i šta da radim?? :?
affidavit

#5360 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Uh, nemoj me prepadati, ja se pravo cesto budim na ledjima. :shock: Negdje sam procitala da trudnice mogu spavati u principu u svakom polozaju, s tim da one koje imaju rizicnu trudnocu bi trebale spavati na strani, ne znam zasto, i da je bebi uvijek dobro, a da trudnica mora povesti racuna da njoj bude udobno jer se mora kvalitetno odmarati.
affidavit

#5361 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Evo, sta pise u vecini clanaka:

Trudnicama se ne preporuča spavati na leđima nakon 3 mjeseca trudnoće. To je zato što težina djeteta i maternice pritišće glavnu venu koja tjera krv iz donjeg dijela tijela do srca. Zato ležanje na leđima može uzrokovati vrtoglavicu, preznojavanje i lupanje srca. Ako vam se i pojave simptomi, oni su dovoljno jaki da većinu ljudi natjeraju da spontano promjenje položaj, pa sama pojava simptoma neće zapravo ugroziti dijete. No, ako ignorirate simptome može doći do nesvjestice. U svakom slučaju, ima jako malo žena koje zapravo i mogu leći na leđa u zadnjim mjesecima trudnoće, pa na položaj ležanja trebate pripaziti tokom drugog trimestra, a kasnije će vam tijelo samo diktirati moguće položaje.
leki_4you

#5362 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by leki_4you »

Eh sad bih ja da nemam već zakazan carski za kraj mjeseca što zbog mene što zbog bebe :roll: sad sam se isprepadala i zapravo ne znam šta u slučaju da krene prirodan porod prije zakazanog carskog :shock: :?
leki_4you

#5363 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by leki_4you »

A što se tiče pojačanog sekreta i ja sam ga imala skoro cijelu trudnoću, već dva puta mi je dr davala Rojazol vaginalete koje mi eto pomognu :) sada mi ih je opet propisala jer mi se u devetom pojačao iscjedak :-)
bizet

#5364 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

to za spavanje na ledjima nisam znala...mahom spavam na stranama, ali pokusam se opustiti i na ledjima...ne mogu stalno spavati na strani

za sekret...ja kod pranja sam u zadnje vrijeme uspjela izvuci nit valjda tog bijelog pranja ili sta vec...pitala sam svog ginekologa i on je rekao da je to normalno...na gacicama ne bude skoro niceg, mislim bas niceg, ali pri pranju da u zadnje vrijeme, jer se nekako sakrije izmedju malih usmina valjda...helem, doktor mi je rekao da je to normalno u trudnoci zbog promjene u hormonima, te vaginalna flora gubi dio svoje normalne zastite, tih nekih dobrih gljivica, slabije ih valjda proizvodimo...i preporucio mi lactogyn kapsule, koje su probiotic i nisu stetne za bebu...navodno osusene gljivice koje imamo i u jogurtu

jeli neka od vas koristila lactogyn ranije, jos bolje u trudnoci?
leki_4you

#5365 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by leki_4you »

Ja sam koristila lactogyin ali davno prije trudnoće, i to mi je jedna stara doktorica preporučila i mogu ti reći da sam bila zadovoljna.
bizet

#5366 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

leki_4you wrote:Ja sam koristila lactogyin ali davno prije trudnoće, i to mi je jedna stara doktorica preporučila i mogu ti reći da sam bila zadovoljna.

OK, hvala
Lounge Act

#5367 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:32, edited 1 time in total.
nova_korisnica

#5368 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

Artemida84 wrote:
safran wrote:
Artemida84 wrote:Pozdrav drage moje! :thumbup: :thumbup:
I ja vas pratim vec neko vrijeme, pa evo i da vam se javim. Sve ste divne, pune razumijevanja i dobrih savjeta. To puno znaci svima a pogotovo uplasenim trudnicama po prvi put, kao npr meni :-D . Prva mi je trudnoca i u 21. sam sedmici, sve napreduje super samo mi je malo zeljezo slabo. E da vas pitam da li znate gdje mogu nabaviti tablete Ferro Sanol Duodenal? Unaprijed hvalaaaa :thumbup:
Cestitam svim mamicama a trudnicama zelim laku i zdravu trudnocu... Ljubim vas sve :kiss: :kiss: :kiss:
Dobrodošla!
Zašto baš te tablete? Neko preporučio ? Ja sam koristila Feroglobin -također blaga anemija - dobro se podnose - imaju sve što treba pored Fe. Pa ako ne nađeš ove da znaš i za ovo.
Hvala draga!
Da, preporucio mi ginekolog, to su nove tablete, odnosno na nasem trzistu samo ih privatne apoteke nabavljaju, njemacki je lijek. Jedna apoteka mi je rekla nabaviti za par dana pa sada cekam! Ako ne uspiju uzet cu ove sto si mi preporucila, hvalaaaaaa :thumbup: :thumbup: :thumbup:
da si mi gdje blize da ti posaljem ova dva pakovanja koja sam ja bila dobila...pila ih nekoliko dana i dobila takav zatvor da mi je dusha htjela na nos izaci..a do tada nikad uredniju stolicu nisam imala..helem, probaj sa necim drugim prije nego se prihvatis te hemije...

ostalim curama (koje me se sjecaju :D ) veliki pozdrav!! Ja i beba smo dobro, samo eto sto jos nismo se uskladili oko nekog ritma :D ali valjda ce i to uskoro...za koji dan ce biti puna 3 mjeseca...grcevi su nas prosli (hvala bogu!!), ali na spavanje se ne mozemo naviknuti sami :) motam je jos uvijek kad spava sama..po noci nemam zivaca da ustajem stalno (nekad gdjica hoce svako 1-2 da jede) pa spavamo skupa nas dvije :D slatka je ko med, mogla bih je pojesti ali necu jer ionako moram na dijetu :D ma nema nista ljepse :)
nadam se da ste sve dobro i da uzivate u svojoj trdunoci/bebama!!
pusa svima!! i nadam se da cu uskoro imati malo vise vremena da se ponovo citamo i pisemo!
Artemida84

#5369 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Artemida84 »

Hej draga, zao mi je sto ti nisu pomogle, bas mi ih je doktor pohvalio. Hvala na tome sto bi mi proslijedila :thumbup: :thumbup: Ja sam vec napravila onu mjesavinu cvekla, mrkva i jabuka i to pijem, a uz to i pijem sok od svjeze cvekle. Ali mislila sam i te probati ako nadjem cisto da onako bas poppravim krvnu sliku. Ako i meni bude zatvor onda necu ni ja piti, ali bar da znam da sam probala da me savjest ne pece :D :D .
Alhemicarkaa

#5370 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Za željezo - crvena riža, leća, isto crvena, a može i obična, proso. Peršun isto tako.
Artemida84

#5371 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Artemida84 »

Alhemicarkaa wrote:Za željezo - crvena riža, leća, isto crvena, a može i obična, proso. Peršun isto tako.
Joj nista ovo ne volim :-) :-) , ali hvala draga, morat cu si ubaciti svega ovoga u prehranu..... :-)
Sunculish

#5372 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Uporaba peršinovog toksičnog eteričnog ulja je zabranjena jer može izazvati teške posljedice za zdravlje čovjeka, naročito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srca, halucinogeno djelovanje, a kod trudnica pobačaj.http://alternativa.yuku.com/topic/438/t/PER-IN.html
Nemojte se upuštati u avanture sa peršunom barem prije nego se posavjetujete sa svojim ljekarom.
Ja sam na preporuku svojeg doktora kupila tablete Natal Ortho koje su izuzetno skupe, nekih 95 KM/kut. i kad sam rekla drugom ginekologu kod kojeg odem samo na konsultacije rekao mi je da je to čisto bacanje para i da ne postoji neka razlika izmedju njih i Prenatal-a od Natural Welth-a osim ogromne cjenovne razlike. Ono što je najbolje,kaže, jeste miks povrca, cijedjenje, mada se i tu treba malo pripaziti. Cula sam da se sama cvekla ne smije piti, zaboravila sam zašto, ali je nabolje miksati je sa mrkvom i jabukom. Isto tako se ne smije piti sama mrkva vec u miksu sa jabukom. Helem, sve smo internetizirane pa ne škodi povremeno proguglati o tome šta se smije a šta ne, ipak je ono što nosimo u našim tibama najveće naše blago i odgovornost.
Eto, a što se mene tiče kad 5 koraka pređem dok šetam vec me sve kosti počnu boljeti i bole dok ne krenem na spavanje. Nevjerovatno kako šetnja utiče, mada nisam zbog obaveza i vremenskih prilika puno šetala a znam da samoj sebi skacem u stomak. Ono što mi je najsimpaticnije u trudnoci, pored javljanja moje malene, jeste to da kad sretnem neku trudnicu u gradu, onako se u prolazu pogledamo, pa se odmjerimo, procijenimo.. To mi je super! :D
safran

#5373 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Prenatal NW je super - dva fina komada djece se rodila na njima. Još sam Ca-citrat uzimala jer Prenatalu nedostaje malo Ca i to je sve. Feroglobin nije nešto skup a sadrži sve što vam treba pored Fe da bi se crvena krvna loza popravila. Od prirodnih zerzevata jako su dobre grožđice. Cvekla je također dobra ali dovodi do zatvora.
acinoc

#5374 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

Pozdrav drage moje
nama za par dana puna dva mjeseca, fino rastemo, slusamo mamicu, fino hapimo samo jos da hocemo spavanje dovesti u red :-D :-D
ja sam u toku trudnoce imala nisko zeljezo bilo mi ispod 4, ja sam uspjela podici ampulama tothema jesu gadne ali pomazu, a imam i prirodni recept koji je isto dobar
svo suho voce ( sljive, smokve, grozdjice...) potopi se malo u vodu, ljesnik i badem nasjeckati sitno i sve se to stavi u jednu tepsiju i polije pekmezom ( pekmez pomijesati sa malo vode da bude tecniji ) zatim staviti u rernu na 200 stepeni i peci 15-ak minuta dok pekmez ne prokuha. prebaciti u teglicu i staviti u frizider, uzimati po kasicicu sa svakim obrokom. provjeren je recept pa bujrum :-D :-D
trudnice sretno i zelim vam sto laksi porod
:kiss: za sve
me_mery

#5375 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by me_mery »

Pozdrav svim mamama a i onim koje to tek treba da postanu, :)
moram reci prvo da ste zaista divne ,uletim ponekad da procitam sta pisete cisto jer me zanima kako se sve to odvija. I mogu reci da ste zaista prava inspiracija i super je kako pomazete jedna drugoj. Mada od prije tri sedmice me bas bas zanima sta to pisete, a imate bas mnogo odlicnih savjeta. Naime ja sam prije 3 sedmice saznala da sam trudna. :-) Ustvari "jurila" sam neku upalu mokracnih kanala i eto saznala da cekamo bebaca. Za pocetak sam samo otisla privatno kod doktorice jer mi se nije dalo cekati na beskrajne termine, da ona potvrdi da li sam zaista trudna i da mi uradi nalaze i tako to. Elem na ultrazvuku nije se culo ..nesto...nemojte me pogresno shvatitit totalni sam laik sto se toga tice i sve mi je jos pomalo nadrealno. Narucila me za za iducu sedmicu da ponovo pogledamo i tada bi se to nesto trebalo cuti,a i trebala bih znati zvanicno u kojoj sam sedmici. Naravno u međuvremenu mene su skopale takve mucnine da ne mogu nikako da uđem u kuhinju niti da poljubim muza, na sve mi se doslovno povraca :( al valjda je to normalno. Imate li kakav savjet za ovo? trudim se stvarno, al hrana bas odbija da mi ostane u stomaku. Povraca mi se samo kad vidim nekoga da jede :?
Moje drugo pitanje jeste, ako sve bude ok na tom drugom ultrazvuku sta dalje? da li samo odete u drzavnu ili jezero i kazete ja sam trudna trebam termin ? kako odaberete doktora? mozda je malo smjesno pitanje al mi trenutno trebaju svi savjeti koje mogu dobiti hehe
veliki pozdrav :)
Post Reply