Uporaba peršinovog toksičnog eteričnog ulja je zabranjena jer može izazvati teške posljedice za zdravlje čovjeka, naročito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srca, halucinogeno djelovanje,
a kod trudnica pobačaj.
http://alternativa.yuku.com/topic/438/t/PER-IN.html
Nemojte se upuštati u avanture sa peršunom barem prije nego se posavjetujete sa svojim ljekarom.
Ja sam na preporuku svojeg doktora kupila tablete Natal Ortho koje su izuzetno skupe, nekih 95 KM/kut. i kad sam rekla drugom ginekologu kod kojeg odem samo na konsultacije rekao mi je da je to čisto bacanje para i da ne postoji neka razlika izmedju njih i Prenatal-a od Natural Welth-a osim ogromne cjenovne razlike. Ono što je najbolje,kaže, jeste miks povrca, cijedjenje, mada se i tu treba malo pripaziti. Cula sam da se sama cvekla ne smije piti, zaboravila sam zašto, ali je nabolje miksati je sa mrkvom i jabukom. Isto tako se ne smije piti sama mrkva vec u miksu sa jabukom. Helem, sve smo internetizirane pa ne škodi povremeno proguglati o tome šta se smije a šta ne, ipak je ono što nosimo u našim tibama najveće naše blago i odgovornost.
Eto, a što se mene tiče kad 5 koraka pređem dok šetam vec me sve kosti počnu boljeti i bole dok ne krenem na spavanje. Nevjerovatno kako šetnja utiče, mada nisam zbog obaveza i vremenskih prilika puno šetala a znam da samoj sebi skacem u stomak. Ono što mi je najsimpaticnije u trudnoci, pored javljanja moje malene, jeste to da kad sretnem neku trudnicu u gradu, onako se u prolazu pogledamo, pa se odmjerimo, procijenimo.. To mi je super!