Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#5301 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

prvo cestitam draga :-D
zao mi je sto je porod bio traumatican, zelim ti sto brzi oporavak i da zaboravis sve te bolne dozivljaje sto prije.
bebanu miran san i pun trbuscic :-D
nemoj sebi nista prebacivati, dojenje je proces tezi i od samog poroda, nekad jednostavno ne ide i pored tvoje ogromne zelje i volje.
i opet, kao sto sam rekla svima.
hranu za bebu je lako naci, sit je on i sa formulom, tvoja ljubav je nezamjenjiva i tebe treba najvise na svijetu. odmaraj i mazi se sa bebanom, pricaj mu koliko ste se radovali njegovom dolasku i uzivaj u njegovom osmjehu i gugutanju, uzivaj i u kakama :D da, mame se i kakama jako raduju :D
sto se tice grceva...imas hippovu mjesavinu za grceve kod beba, stavljaj mu na trbuscic tople obloge, masiraj trbuscic i njegove nozice savijaj u kukovima prema trbuhu, smijes mu dati caj.
probaj i espumisan suspenziju, ima je u svakoj apoteci. nama je pomoglo.
:kiss:
Arminaa

#5302 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Hvala ti draga otherside na rijecima ohrabrenja i podrske, kupili smo espumisan suspenziju, danas sam mu davala dva puta, masiram i stomacic, toplu krpicu mu nisam stavljala jer mu pupak nije fino otpao pa smo to morali sredjivati, nije se smio ni kupati, ne znam kakva je to HIPP-ova mjesavina za grceve, potrazicemo sutra u apoteci.
Interesuju me mame koje su imale problema sa ranom, koliko vremena je trebalo da ista zaraste, da se konci istope, jesu li sta stavljale.
Ja imam 22 konca, jos uvijek ne sjedim, a rana boli kao vrag, koristim samo vodu i stavljala sam obloge od rivanola, ne znam trebam li ici doktoru da pogleda ranu, nesto mi se oduzilo ovo zarastanje. A opet kad pomislim na ideju da mi bilo ko gleda dole nakon svega sto sam prosla :run:
bizet

#5303 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

sve cestitke Arminaa, i brzi oporavak
ti najbolje osjetis svoje tijelo, ako smatras da trebas doktoru, pa makar da te ohrabri , idi...ili pitaj patronaznu sestru neka ti ona pogleda ranu...nije dzaba 40 dana dato za zarastanje, treba vremena, a doktoru otidji kojem vjerujes i u cijim rukama se osjecas sigurno...rivsnol je dobar, ja sam sestri cini mi se spricom ispirala ranu hidrogenom, bilo je to davno, ali njoj je rana bila pukla skroz i nisu je smjeli ponovo siti, poslali je kuci tako otvorenu da zarasta, u roku 40 dana je srasla, jest da mhesec dana nije ustala iz kreveta, ali tu je, hvala Bogu i ziva je i jos jedno dijete je poslije je rodila
pusa tebi i bebacu i samo polako, sve ce doci na svoje, ne brini :kiss:
vanad

#5304 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Arminaa, cestitam na bebi. Vjeruj da sam se vec bila zabrinula jer si ono kukala da ti je los protok bio. Poslije ove moje sikirancije ti ovi tvoji problemi dodju skroz bezveze :) . Sve to ide u staz i poslije nekog vremena ces i ti fino novim mama savjete da dajes.
Nego, 22 konca?? Pa draga zeno, ti kao da si mesaru otisla? Ja imala prvi put 2 a drugi put niti jedan. Uh, pa gdje to zapelo? Nego ti tu ranu fino pazi, mojoj mami se upalila rana pa se ona rasila i tako citav zivot se pati. Ali njoj se to upalilo tik nakon poroda pa se nadam da si ti tu fazu prevazisla. Procitaj par stranica ranije sta su zene preporucavale mislim CherryLips ili Ciki4 za ranu. Puno zraciti, samo prirodni ulosci i materijali. Cesta higiena, svaki put kad odes u wc.
Sto se tice mlijeka, stres ti je u tom slucaju veliki neprijatelj ali pokusaj jos malo, nije jos sve izgubljeno. Ako ne krene, ne padaj u depresije, nisi ni prva ni zadnja. Pretpostavljam da su ti vec sve rekli kako ces uspostaviti laktaciju, Alhemicarka je i to opisala par stranica nize Radenskoj.
A sad grcevi, ako ti je kitonja, gore ces proci. Muska djeca imaju slabije razvijen probavni sistem. Ali utjeha ti je sto ce sve proci. Tri mjeseca muku mucite ali i to na kraju zavrsi. Mom malom je najvise pomagalo da mu ja kad mjenjam pelenu, dignem nogice. Davala sam mu i razne kapi ali nista vala nije previse pomagalo...
Eto tako pa sad hrabro naprijed i pitaj ako sta zatreba.
Alhemicarkaa

#5305 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Arminaa, nisi pobacila kao majka - to je nemoguće. Uživaj u bebi i ne zamaraj se glupostima.

Btw, mislim da se znamo, lično :) Čak šta više, rod smo :)
Arminaa

#5306 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Alhemicarkaa wrote:Arminaa, nisi pobacila kao majka - to je nemoguće. Uživaj u bebi i ne zamaraj se glupostima.

Btw, mislim da se znamo, lično :) Čak šta više, rod smo :)
E sad si me stvarno zainteresovala, moze PP?
Alhemicarkaa

#5307 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Armina, ranu što više zrači i fen u ruke i suši je nakon svakog pranja. Koristi ispeglane peškire. I peri najmanje dva puta dnevno.

A za laktaciju, sve ti je to fino otherside rekla. Ja sam isto tako jako teško uspostavila dojenje i imala nenormalne depresivne epizode, sve dok mi nije umrla prijateljica iza koje je ostao dvogodišnji sin. Umrla pred njim, dok su sami bili u stanu, on je dva stata plakao i dozivao mama. Onda sam shvatila da je život vrijedniji od svega, da treba da uživam u svakom trenutku sa svojom bebom, dojila je ili ne. I tad mi je i laktacija krenula - kad sam se opustila.
A loša majka ne možeš biti zbog toga. Ljubav se ne dokazuje dojenjem.
vanad

#5308 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Alhemicarkaa wrote:Armina, ranu što više zrači i fen u ruke i suši je nakon svakog pranja. Koristi ispeglane peškire. I peri najmanje dva puta dnevno.

A za laktaciju, sve ti je to fino otherside rekla. Ja sam isto tako jako teško uspostavila dojenje i imala nenormalne depresivne epizode, sve dok mi nije umrla prijateljica iza koje je ostao dvogodišnji sin. Umrla pred njim, dok su sami bili u stanu, on je dva stata plakao i dozivao mama. Onda sam shvatila da je život vrijedniji od svega, da treba da uživam u svakom trenutku sa svojom bebom, dojila je ili ne. I tad mi je i laktacija krenula - kad sam se opustila.
A loša majka ne možeš biti zbog toga. Ljubav se ne dokazuje dojenjem.
sva sam se najezila...
affidavit

#5309 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Draga @Aminaa, od srca sve najbolje tebi i bebici :kiss: :kiss: :kiss: , bila si dosta tražena ovdje na forumu, šta više najtraženija osoba :) ...
Vjerujem da ti nije lako, miša mu kako 22 konca, ali šta te briga i da ih je 222 imaš svoju bebicu u rukama, najteže je iza vas. Svaka rana na kraju zaraste. Znam da nije nikakva utjeha, ali ja sam ovog ljeta prvi put imala priliku vidjeti kako izgleda rana ljudi koji imaju zahvat na srcu. Bukvalno cijelog čovjeka razrezali, i eno ga sad dobro, ranu nikad i ne spominje. Misli na svoju bebicu, sve će to veoma brzo biti iza vas.
A to glede majčinstva, znaš kako kažu samo je jedna, dojila te ili ne. Mene moja nije dojila niti jedan dan jer je imala komplikacije sa dojkama, pa evo me, tu sam. :-D Pogledaj kroz šta si sve prošla na porođaju za svoju bebu i još uvijek daješ sve od sebe. Što se mene tiče pravi si heroj. :bih: :bih:
Čuvaj se, uživaj u svojoj bebici, i samo pozitivno... :kiss:
acinoc

#5310 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

Draga Armina cestitam i sve najbolje, zelim ti da se sto prije oporavis :) sad odmaraj i uzivaj u svojoj bebici
ja sam svojo maloj za grceve davala kapi babyfen na bazi kima naravno uz redovnu masazu i toplu krpicu na stomacicu, stavljala sam je i na trbuscic da izbaci zrak iz sebe
sretno u veliki :kiss: za tebe i bebu
radenska

#5311 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Draga Armina, cestitke i od mene. Mene su konci isto uzasno boljeli, prva tri dana mi se je nesvjestalo, bila sam na granici primanja krvi.
Boljelo me 10 dana uzasno, mokrila sam stojeci u kadi, prala samo vodom i susila fino. Jedanaesti dan je popustilo samo od sebe :D evo sad fino mogu sjediti hvala Bogu.

A sto se tice mlijeka, to mi je i dalje otvorena rana. Sad ga stavljam prije podoja (doduse samo po danu) na sisu, i uz malo placa povuce 20ak puta. Onda ostatak pumpicom izvucem, mada je to nedovoljno pa mu dajem Hipp dohranu.
Jos uvijek molim Boga da mi mlijeko vise nadodje i da on napokon prihvati dojenje.
blufonka

#5312 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blufonka »

@radenska
"ti se je nesvjestalo, bila si na granici primanja krvi"
Ne kontam?
radenska

#5313 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ja sam izgubila previse krvi na samom porodu, sekunda je falila da zavrsim na carskom rezu zbog jakih nesvjestica i manjks snage da tiskam bebu.
Kad je sestrica posla da me istusira onesvijestila sam se u tus kabini i cijelu noc su mi davali infuziju i ko zna sta vec da dodjem sebi. Poslije vadjenja krvne slike rekli su da moram primiti krv, ali je jedna koja je tek dosla u smjenu rekla kao ionako ima hitnijih slucajeva, da cu ja za koji dan doci sebi sama od sebe i izderala se gotovo na doktora zbog te kako ona rece sulude ideje.

Najvise mi je zao sto kad sam posla kuci nisam mogla da se slikam sa svojima jer su me unijeli u auto :D nisam htjela da se vratim nazad u bolnicki krevet :lol:
vanad

#5314 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

jao, pa sad ce sve zene mahom na carski jer ce se isprepadati prirodnog porodjaja. Nije svima tako, vjerujte mi. :)
Alhemicarkaa

#5315 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Nije, nije, evo mene kao školskog primjera školskog poroda, sa tri šava u dvadeset minuta sve obavila :D
putujucidzindas

#5316 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Dajte ba, ovolika tema i ovoliko trudnica i porodilja proslo. Nekom ne prodje lako, nekom prodje. svi smo drugaciji. Zao mi i radenske i armine, nadam se da ce se brzo oporaviti i zaboraviti, ali opet- od ovoliko zena koje su bile na temi, ipak su samo dvije tesko prosle. Znaci, mali je procenat tih tako teskih poroda
The Realist

#5317 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by The Realist »

vanad wrote:jao, pa sad ce sve zene mahom na carski jer ce se isprepadati prirodnog porodjaja. Nije svima tako, vjerujte mi. :)
Neće, jer ako nema opravdanog razloga, mora se platiti, a nemaju baš ljudi novca toliko.
radenska

#5318 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

putujucidzindas wrote:Dajte ba, ovolika tema i ovoliko trudnica i porodilja proslo. Nekom ne prodje lako, nekom prodje. svi smo drugaciji. Zao mi i radenske i armine, nadam se da ce se brzo oporaviti i zaboraviti, ali opet- od ovoliko zena koje su bile na temi, ipak su samo dvije tesko prosle. Znaci, mali je procenat tih tako teskih poroda

Ma sve je to dobro proslo moja dzindas, ja samo kazem da mi je bilo lose zbog tih nesvjestica, a sto se tice poroda sve se zavrsilo za dva sata. Ipak je trebalo izbaciti ovog mog od 5 kg :D Ima 15 dana nazdravlje, a broj 56 odjece mu ne moze :lol:
CherryLips

#5319 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Cestitke Armini na bebici:) moj bebac lijepo napreduje,moracu se prebaciti na temu o bebama,nego mene stopala ubise koliko me bole,tj.pete. pretpostavljam da je od nedavnog hodanja u uskoj obuci ali ovo je patnja ziva,ujutro mi oci ispadaju dok prohodam...mazem nekom kremom ali nema hajra,a ovo vec traje desetak dana..vise se raspadam sad nakon poroda,nego tokom citave trudnoce...
bizet

#5320 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

ma nema straha od poroda...da je dozivjeti taj trenutak i roditi zivo i zdravo dijete, a doktori nek sijeku i usivaju onda do mile volje
putujucidzindas

#5321 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

ma strah od poroda je prirodan, kao i svaki strah od neceg nepoznatog. ne znas sta da ocekujes, ne znas kako ces proci kroz to sve, strepis od sebe same -hocu li ja to dobro uraditi... ali je nemjerljiv sa konacnim ishodom :)
minderpuza

#5322 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by minderpuza »

:kiss: i cestitke novim mamama :) i Moja mala princeza ima vec 14 mjeseci i nikako se ne slaze sa ovom starijom od 8 godina. Ljuta je pravo. Sto se tice dojenja, polako, ako bude - bude, ako ne hvala Bogu pa postoji alternativa. Meni su lijekovi nakon 2 mjeseca prekinuli mlijeko i vise se nije ni vratilo ali beba je super. Nemoj puno da te to sikira, vazno je da ste vas dvoje dobro i zdravo :)
affidavit

#5323 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

The Realist wrote:
vanad wrote:jao, pa sad ce sve zene mahom na carski jer ce se isprepadati prirodnog porodjaja. Nije svima tako, vjerujte mi. :)
Neće, jer ako nema opravdanog razloga, mora se platiti, a nemaju baš ljudi novca toliko.
Nisam znala da to tako funkcioniše, čak i ako nemaš neki medicinski razlog, platiš i dobiješ carski rez. :? Znači, možeš da tražiš i platiš? Razumijem ja da je u pitanju bol, i sama nemam visoku toleranciju prema istom, kada trebam popraviti zub tražim anesteziju ma šta da mi rade, šta ću kad sam slabić :D , ali valjda i stav doktora nešto znači, jer opet svi na kraju kažu prirodan porod je najbolji, ako se može provesti. Ali ja opet razmišljam, voljela bih se prirodno poroditi, ako dođe do nekih kompilikacija valjda će nešto poduzeti, neće me baš ostaviti da iskrvarim ili slično. :cry:
Sunculish

#5324 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Apsolutno se isto i ja osjecam, samo sto sam pola zuba popravila bez anestezije u inat svom strahu ;-) . Slicno sam uradila i prošlog ljeta kada sam se odlučila za paraglajding da bih razbila svoj strah od visine. Stvarno sam heroj!!
Sto se porodjaja tiče, ušla sam u 31 sedmicu i lagala bih sebe kada bih rekla da ne osjecam neku vrstu straha, strepnje. Prije je to strah od nepoznatog, ali probacu prirodno, a ako se ne daj Bože šta iskomplikuje tokom porodjaja, valjda će nešto preduzeti da sve to prodje ok.
Novim mamama čestitam od srca i da su žive i zdrave bebice a nama trudnicama sabur i brz i lahk porodjaj želim.
Alhemicarkaa

#5325 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ama ne sikirajte se, znaju doktori šta rade. Ako nešto krene po zlu odmah prebacuju u salu na CR. Opustite se i pogledajte oko sebe, sve je to neko rodio.
Post Reply