Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
radenska

#4726 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ciki4 wrote:
putujucidzindas wrote:Ja sam 2 sedmice prije termina i to je baš na vrat na nos bilo, jer poslije nije bilo slobodnog termina :D
Ja bi tad bila tek ušla u 38sedmicu, a i meni je već sad na vrat na nos jer nemam ništa a ni psihički se nisam spremila :D
otherside wrote:meni je dr divanovic rekao da su nove preporuke za cr da se ne radi prije punih 38 sedmica trudnoce.
ako nemas medicinskih razloga, ne vidim zasto bi ti radio 3 sedmice ranije?
da ne ide na odmor kasnije? :D
A jel Divke dao neko objašnjenje? I meni naumpalo to za godišnji, htjela pitati al kontam razljutiću ga pa će me odmah danas poroditi :D
ciki ne upratih te, sto su ti savjetovali cr, sta su ti rekli koji su preduslovi za carski
ciki4

#4727 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Savjet zbog blažih srčanih problema i moguće aritmije na porodu. Sva tri dr. se složila da je bolji cr nego eventualni težak prirodni (za mene naravno) i da bi bebu onda na vakum izvlačili :(
Ali sad me brine što je hoće što ranije van :-?
radenska

#4728 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ja kad sam lezala u bolnici sve koje su bile za cr, su porodjene kad su usle u 38 sedmicu
LieToMe

#4729 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Oooo zene, trudnjace i porodilje...vidim prave se neke liste za porod ovih sto su 34-35 sedmica a ja samo sto se nisam porodila ccccc :roll: ja na pragu 39te sedmice a vamo poradjaju ove sto kaskaju za mnom cccc

Ja danas kod Nakasa (svjeze izdepilirana :lol: ) kad mi kaze neka tebe malo ovdje, da te porodimo na brzinu :lol:
Zna li neko za koliko sati je zakazan taj smak svijeta :D cisto okvirno da znam planirat :lol:
Alhemicarkaa

#4730 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Kako je javila NASA oko pola pet će se zamračiti i nestat će sunce. To ti je okvirno, par minuta gore dolje :wink:
radenska

#4731 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Porani,ne vjerujem da ce prije aksama :D
LieToMe

#4732 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Alhemicarkaa wrote:Kako je javila NASA oko pola pet će se zamračiti i nestat će sunce. To ti je okvirno, par minuta gore dolje :wink:
E super :D obavicu sve do tad :lol: fenomen zvan padanje mraka :D
radenska

#4733 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Nego pamti ti kad skuzis da ces se poroditi (ispadanje onog cepa, vodenjak itd itd. :D ) da nam prepricas :lol:
otherside

#4734 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

cccc....vidis ti, ove sto su se prirodno porodile su imale cijeli niz zanimljivih desavanja: ispadne cep, pukne vodenjak, poslije toga moras ocititi cilim ili posteljinu :D , histericna voznja u bolnicu, iscekivanje...guranje :D
pih...ja samo u salu i iz sale, ostatak prespavala :roll:
i one opet otisle prije mene kuci :oops:
LieToMe

#4735 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

:lol: jesi vidjela sto je prirodni porod uzbudljiv :lol: jos te odmah i puste kuci :lol: a ti se 4-5 dana patis sa cimericima a pri tom si zaboravila cepove za usi i slusalice :D vriste one sto se poradjuje, vriste one sto su se porodile, bebe placu, histerija oko imas-nemas mlijeka.... jesam sad grozna jel da :D
otherside

#4736 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

LieToMe wrote::lol: jesi vidjela sto je prirodni porod uzbudljiv :lol: jos te odmah i puste kuci :lol: a ti se 4-5 dana patis sa cimericima a pri tom si zaboravila cepove za usi i slusalice :D vriste one sto se poradjuje, vriste one sto su se porodile, bebe placu, histerija oko imas-nemas mlijeka.... jesam sad grozna jel da :D
vidis kako ti sve znas :lol:
u stvari, ovim sto se porode na cr je gore poslije poroda nego prije i tokom istog. njima tek poslije pocinje dernek :D
LieToMe

#4737 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

otherside wrote:
LieToMe wrote::lol: jesi vidjela sto je prirodni porod uzbudljiv :lol: jos te odmah i puste kuci :lol: a ti se 4-5 dana patis sa cimericima a pri tom si zaboravila cepove za usi i slusalice :D vriste one sto se poradjuje, vriste one sto su se porodile, bebe placu, histerija oko imas-nemas mlijeka.... jesam sad grozna jel da :D
vidis kako ti sve znas :lol:
u stvari, ovim sto se porode na cr je gore poslije poroda nego prije i tokom istog. njima tek poslije pocinje dernek :D
kolko sam na ovom forumu citala o carskom rezu i uzbudljivim cimericama imam osjecaj kao da sam film gledaja vise puta i to iz svoje perspektive :lol:
nego ja sam skontala da nakas prosle sedmice nije uopste bio informisan oko ovog smaka svijeta inace bi mi pregled zakazao prije a ne poslije smaka svijeta :lol:
otherside

#4738 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

mozda se on jadnik radovao smaku svijeta da se malo odmori od navale trudnica :D
nova_korisnica

#4739 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

zene, pomozite mi :)
bebi je 4 sedmice i 4 dana...prvih 7 dana kod kuce je spavala u svojoj kolijevci...i onda je pocelo sljedece: ona zaspi, ja je legnem i nakon 10-15 min dijete tako se trzne gornjim dijelom tijela, ruke lete u zrak (nekad se udari u glavu) otvori oci i pocne da place i jeca..jako cesto u snu jeca ili place...tako se naravno probudi i od spavanja nista...eh, ja to nisam mogla gledati (zao mi nje, a i ja ne sklopim oka) pa sam je pocela stavljati pored mene da spava...kad joj se to desi ja je samo pomilkim i kazem joj shshhs i ona nastavi spavati dok se opet nekad to ne ponovi...
srce mi puca kako je sva nekako istrzana u snu :( ne moze nikako da se smiri...rodila se na carski, pa ja i muz nagadjamo da nije mozda trauma kad su je samo izvukli iz stomaka umjesto sto se pripremila i lijepo izasla (sounds crazzy i know...but...)
helem, otvorena sam za sve sugestije...
btw, uz to je naravno muce grcevi pa ima faze kad bi na sisu svaku minutu :( nema jos neki raspored tipa: jede svaka 2-3h, pa odspava itd...

ne znam ima li to veze, ali ja sam od drugog trimestra pa do kraja trdunoce imala uzasne nocne more...vristala sam, plakala, jecala, dozivala ljude u snu..i to se cesto ponavljalo..
otherside

#4740 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

probaj je malo zamotati, nekom tankom dekicom ili pelenom. mozda bi bila mirnija da ima taj osjecaj stegnutosti i ususkanosti kao u materici.
nova_korisnica

#4741 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

Probali smo i to :( nekad fercera pa odspava pola sata duze...a nekad je samo huja uhvati, pocne se koprcati da se izvuce pa tek onda ide prava vriska :( u principu najbolje spava uz mene ili na meni...nije mi sad to problem, ali se bojim da je necu moci odviknuti :-)
otherside

#4742 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

moja starija se tako sama budila s tim trzanjima, mahanjem rucicama.
ja sam to rijesila u prvom mjesecu umotavanjem i jednom i jedinom cucom :D
memostrasni

#4743 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by memostrasni »

Drage trudnice, sredina 8. mjeseca i radila sam titar antitijela nakon sto sam primila rogan...nalaz pozitivan za indirektni antiglobulinski test...na transfuziologiju su mi rekli da je to OK jer sam primila rogan...kakva je situacija sa vasim iskustvima...svakako imamo pregled zakazan pa cu vidjeti i sa doktorom svojim...
vanad

#4744 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@memostrasni - ja sam B Rh-, imam iza sebe dvije trudnoce. Tu problematiku sam izucila pravo :-) .
Evo ukratko - ako si ti Rh- a muz ti Rh+ moguce je da beba nasljedi Rh faktor od oca i ima Rh+. To znaci da ce tvoje tijelo da tretira bebu kao nesto strano u organizmu i poceti ce da pravi antitijela da to izbaci iz tijela. Taj proces dok se tijelo uci da pravi antitijela je dugacak i zato zene koje se poradjaju prvi put nisu ugrozene spontanim vec je problem kod sljedecih trudnoca. Da bi se sprijecilo tijelo da pravi antitijela moraju se unistiti krvna zrnca djeteta koja dodju u majkin organizam (kad nema krvi djeteta u krvi majke nema razloga da se prave antitijela). Nacin na koji se to sprjecava (injekcije Rogan) je u stvari da oni tebi ubrizgaju antitijela koja unistavaju krv sa RH+. Zvuci cudno ali kad covjek razmisli logicno je. Tvoje tijelo nema potrebu da uci da pravi protitijela jer ti njih vjestacki ubacis. E pa zato je tebi pozitivan nalaz na antitijela poslije Rogana. To nisu tvoja antitijela, to su vjestacka antitijela. Nadam se da sam ti malo pojasnila.
Prva beba kod mene imala Rh+, druga Rh-.
Smile :)

#4745 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Smile :) »

Drage moje,
gdje kupujete odjeću? Jel' ko kupovao u "Prenetal" radnji u Mepas mall-u u Mostaru? Bambini ima finih stvari ali je poskup.. LC Waikiki par stvari..pijaca onako vala.. :(
memostrasni

#4746 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by memostrasni »

vanad wrote:@memostrasni - ja sam B Rh-, imam iza sebe dvije trudnoce. Tu problematiku sam izucila pravo :-) .
Evo ukratko - ako si ti Rh- a muz ti Rh+ moguce je da beba nasljedi Rh faktor od oca i ima Rh+. To znaci da ce tvoje tijelo da tretira bebu kao nesto strano u organizmu i poceti ce da pravi antitijela da to izbaci iz tijela. Taj proces dok se tijelo uci da pravi antitijela je dugacak i zato zene koje se poradjaju prvi put nisu ugrozene spontanim vec je problem kod sljedecih trudnoca. Da bi se sprijecilo tijelo da pravi antitijela moraju se unistiti krvna zrnca djeteta koja dodju u majkin organizam (kad nema krvi djeteta u krvi majke nema razloga da se prave antitijela). Nacin na koji se to sprjecava (injekcije Rogan) je u stvari da oni tebi ubrizgaju antitijela koja unistavaju krv sa RH+. Zvuci cudno ali kad covjek razmisli logicno je. Tvoje tijelo nema potrebu da uci da pravi protitijela jer ti njih vjestacki ubacis. E pa zato je tebi pozitivan nalaz na antitijela poslije Rogana. To nisu tvoja antitijela, to su vjestacka antitijela. Nadam se da sam ti malo pojasnila.
Prva beba kod mene imala Rh+, druga Rh-.

Hvala puno....
LieToMe

#4747 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Eh evo mene, da se javnem. Zavrsili smo ctg i pregled. Ctg bio odlican, jako i ujednaceno :D moj pritisak skljokan kao i vazda da se ibrete, uzeo je i bris (odmah odnijeli na mikrobiologiju bice u utorak gotov), pregledao me, zadovoljan kako grlic izgleda, kaze trebalo bi biti skolski :D beba lijepo nastimana. Ponovo me narucio u utorak, prvo pokupim bris pa na ctg pa opet kod njega :D uglavnom proslo brzo, fino i bezbolno. Me happy :D
Alhemicarkaa

#4748 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

LTM, ja ti predlažem da sa sobom nosiš stvari za bolnicu. Tako je i meni bilo. U petak mi doktorica kaže počela si se otvarati, ali ne vjerujem da će prije ponedjeljka. Ja u subotu bila na jednom rođendanu, pa u nedjelju na drugom. U ponedjeljak odem na CTG i pregled, CTG ekstra, kaže ti si otvorena 4 prsta, kao hoćeš ostati? Pa reko je li moram, kaže trebalo bi, biće ovo školski porod i vrlo lagan. I ja idem na prijemno, sve sama obavila oko papirologije i penjem se uz stepenice i kažem mami, ma je li ja tebi Boga ti izgledam kao neko ko će se danas poroditi? Veli ona ne! Ja nikakvih simptoma poroda nemam, ni pucanje vodenjaka, ni sluzni čep, ni kontrakcije, ma ništa. I prime oni mene, mama sretne Nakaša i pošto ga zna veli mu idi vidi šta je sa njom. Ja bila u kupatilu nakon klistira i ne sretnemo se. Kaže on ma hajte vi kući, neće ona do većeras, nekad u noći će. Ja se porodim za par sati. Nije mi pukao vodenjak. A zadnje tromjesječe me sam stalno imala šuhvu da mi otiče plodna voda :roll: i samo sam o pucanju vodenjaka čitala, kako prepoznati, pitala doktore, kako god mi objasne ja nisam bila sigurna je li ja piškim, ili je to, jer više ništa nisam mogla kontrolisati. Elem, ja se porodila i ne saznah kako izgleda kad ti pukne vodenjak, valja mi u slijedećoj trudnoći dumati :lol:
safran

#4749 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

LieToMe wrote:Eh evo mene, da se javnem. Zavrsili smo ctg i pregled. Ctg bio odlican, jako i ujednaceno :D moj pritisak skljokan kao i vazda da se ibrete, uzeo je i bris (odmah odnijeli na mikrobiologiju bice u utorak gotov), pregledao me, zadovoljan kako grlic izgleda, kaze trebalo bi biti skolski :D beba lijepo nastimana. Ponovo me narucio u utorak, prvo pokupim bris pa na ctg pa opet kod njega :D uglavnom proslo brzo, fino i bezbolno. Me happy :D
Davno sam ja napisala - Nakaš- najlakša ruka OB i šire.
vanad

#4750 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

nema sanse da zamjenite plodnu vodu sa mokracom...to toliko curi da sam ja dosla do koljena mokra a prije toga sjedila pola sata u wc-u.
Post Reply