Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Alhemicarkaa

#4426 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

joj, da, i dm sam zaboravila. Dajte žene recept kako, hoću i ja namah. Pila bih rakiju ako baš moram :cry:

bizet, doktori obično predlažu amniocentezu ukoliko nuhalni nije dobar. Uzima se plodna voda na analizu.
A što se tiče nalaza, to bi stvarno doktor trebao da kaže, ali za početak bi trebala krv i urin na analizu.
bizet

#4427 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

Alhemicarkaa wrote:joj, da, i dm sam zaboravila. Dajte žene recept kako, hoću i ja namah. Pila bih rakiju ako baš moram :cry:

bizet, doktori obično predlažu amniocentezu ukoliko nuhalni nije dobar. Uzima se plodna voda na analizu.
A što se tiče nalaza, to bi stvarno doktor trebao da kaže, ali za početak bi trebala krv i urin na analizu.
recept imas gore u postu...100% provjeren mila

sto se tice tih standardnih nalaza ja sam ih sve uradila zbog operacija...zahvata, hajde sta ja znam u sta spada laparaskopija....krvna slika je uredna, urin uredan, pluca dobra, prestala pustiti prosli mjesec kao da sam znala da cu ostati trudna...zube ispopravljala :lol: ...ma otisla sam na tehnicki i sve bilo uredu...radila sam i briseve na clamidiju i neki obicni valjda cervikalni bris i oni su uredni, papa uredan, pregled obicni kaze sve uredno, ultrazvuk je rekao da je sve normalno, maternica bi mogla izgledati nekako bolje, nije valjda idealnog oblika, ali je prihvatljivo normalnog, hocu reci nije moj doktor vidio problema niti mjesta za zabrinutost....muz radio ponovo spermiogram koji je bio uredan i po drugi put....ja vadila ginekoloske hormone prosli mjesec i hormone stitne takodje....nisam uspjela uraditi bris na urea nesto i jos neki, nije bilo markera na te briseve u bolnici, a nisam ih mogla u zenici nigdje uraditi privatno, ne rade...a posto sam se vec odlucila bila na te dijagnosticke zahvate nisam smatrala da je bitno da ih uradim i da zbog ta druga 2 brisa idem u sarajevo...mislila sam imam vremena, daj se skoncentrisi na ovo sad....eto tako izgleda moja slika
Alhemicarkaa

#4428 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Sve je to super, prošla sam ja tu priču, s tim što sam ja išla na operaciju. Međutim, nalazi prije trudnoće su jedno, a nalazi u trudnoći su drugo. Meni je željezo prije trudnoće bilo 23, a u trećem mjesecu 11! Beba sve uzela sebi. Zbog toga to trebaš pratiti. Dakle, krvnu sliku i urin trebaš obavezno pratiti.
Uzimaš li folnu? To je pod obavezno.
acinoc

#4429 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

Pozdrav svima

Evo da vam se prikljuci nova trudnjaca :-D,mada sam ja pri kraju, 38 sedmica, super tema i pratim vas vec duze vrijeme.
Prije dva dana sam bila na UZ i na nalazu sam vidjela novi parametar koji do sad dr. nije ocitavala, pise Ri 0,53, pa me interesuje sta znaci, a i tokom trudnoce ja sam radila samo nalaze krvi i urina pa me malo zbunjuju svi ovi nalazi koje spominjete sad, jesul oni obavezni :?

Iskrene cestitke novopecenim mamama, nadam se da ce i moja hanumica uskoro vani :)
bizet

#4430 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@alhemicarkaa, imas pravo...trebala bih kontrolisati krvnu sliku i urin redovito...mozda svaka 2-3 mjeseca, ili mjesecno, ili je to pretjerano svako mjesec...trenutno mi ne zvuci pretjerano
inace sam vegeterijanac vec nekoliko godina...ali sam sebi rekla jednom kad ostanem trudna pocecu jesti meso, dijete ne smije ispastati zbog mojih nekih ubjedjenja...i cim mi je doktor rekao da sam u drugom stanju ja sam se sutradan pocastila komadom mesa....hmm i prije njegove dijagnoze meni se strasno jelo meso...znala sam muzu svako malo govoriti kako dobro mirise dok mu spremam za rucak...tako da sad jedem sve....i bas zbog ove cinjenice kontrola krvne slike je potrebna
pijem folnu (Folik) 2x1 na dan...ne pijem neke dodatne vitamine i minerale...citam sta je sve safran uzimala i mislim trebala bih i ja...budem se i konsultovala sa doktorom oko ovog
bizet

#4431 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

acinoc wrote:Pozdrav svima

Evo da vam se prikljuci nova trudnjaca :-D,mada sam ja pri kraju, 38 sedmica, super tema i pratim vas vec duze vrijeme.
Prije dva dana sam bila na UZ i na nalazu sam vidjela novi parametar koji do sad dr. nije ocitavala, pise Ri 0,53, pa me interesuje sta znaci, a i tokom trudnoce ja sam radila samo nalaze krvi i urina pa me malo zbunjuju svi ovi nalazi koje spominjete sad, jesul oni obavezni :?

Iskrene cestitke novopecenim mamama, nadam se da ce i moja hanumica uskoro vani :)
nisam ja ta koja ti treba pozeljeti dobrodoslicu jer sam nova ovdje takodje, ali hej neka je sretno i zdravo i tebi i tvojoj hanumici :-D
mericak

#4432 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ja koliko se sjecam, a ne znam precizno, ali znam da je to vezano nesto za skracivanje grlica, koliko je skracen, koliko si otvorena, nesto u tom fazonu.
safran

#4433 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:joj, da, i dm sam zaboravila. Dajte žene recept kako, hoću i ja namah. Pila bih rakiju ako baš moram :cry:
Meni se čini da to ide ovako:
a) mama doji mladunče br. 1, ko biva dok doji ne može ostati trudna - mama ostane trudna :shock:
b) mama prestane dojiti mladunče br. 1 - mama i tata kažu - "ma jašta će odmah" - mama ostane trudna - opet :shock:
Eto - ja znam za ova dva "metoda" :lol: :lol:
safran

#4434 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

bizet wrote:@alhemicarkaa, imas pravo...trebala bih kontrolisati krvnu sliku i urin redovito...mozda svaka 2-3 mjeseca, ili mjesecno, ili je to pretjerano svako mjesec...trenutno mi ne zvuci pretjerano
inace sam vegeterijanac vec nekoliko godina...ali sam sebi rekla jednom kad ostanem trudna pocecu jesti meso, dijete ne smije ispastati zbog mojih nekih ubjedjenja...i cim mi je doktor rekao da sam u drugom stanju ja sam se sutradan pocastila komadom mesa....hmm i prije njegove dijagnoze meni se strasno jelo meso...znala sam muzu svako malo govoriti kako dobro mirise dok mu spremam za rucak...tako da sad jedem sve....i bas zbog ove cinjenice kontrola krvne slike je potrebna
pijem folnu (Folik) 2x1 na dan...ne pijem neke dodatne vitamine i minerale...citam sta je sve safran uzimala i mislim trebala bih i ja...budem se i konsultovala sa doktorom oko ovog
Krvnu sliku svakako kontrolišeš otprilike svakih 6 sedmica - tako otprilike ideš i na preglede. Ja sam Ca-citrat počela uzimati u drugom trimestru - kada se intenzivira rast. Riblje ulje svakako trebaš uzimati u zimskim mjesecima - bez obzira na trudnoću kao i C vitamin. U suštini, nisam se ja ništa posebno dopingovala radi trudnoće - samo nisam ništa izbacila od onoga što bih redovno uzimala.
otherside

#4435 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

kod mene pod b) :lol:
uz koristenje racunanja plodnih dana :roll:
jos me cojek upita fino je l' sigurno, ma reko' naravno :run:
otherside

#4436 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

acinoc wrote:Pozdrav svima

sretno!
mislim da se Ri odnosi na doppler nalaz, tj ocitanje protoka kroz placentu ili umbilikalnu arteriju.
moguce i da je odnos (ratio) ovih protoka.
doktoressa

#4437 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by doktoressa »

RI je resistance indeks i mjeri se kod protoka krvi kroz krvne žile, jedan je od parametara doppler pregleda! Postoje utemeljene vrijednosti RI za pojedine krvne žile u tijelu! Mislim da ti je RI 0,53 sasvim ok
acinoc

#4438 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

nisam ja ta koja ti treba pozeljeti dobrodoslicu jer sam nova ovdje takodje, ali hej neka je sretno i zdravo i tebi i tvojoj hanumici :-D[/quote]

Hvala puno i tebi sretno i sve najboljeee :-D
Alhemicarkaa

#4439 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

ja tek sad vidim da sam napisala bizet za amniocentezu, a bilo je namjenjeno dokotressi. Ne zahatorite, pišem seminarski, beba ni visi nad glavom, a ja bih u mercator da potrošim 10%, a kako od ovog snijega :(
acinoc

#4440 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

Hvala puno, obicno pitam doktoricu sta koji parametar znaci, ali taj dan smo bili malo u panici jer bebi je srce ubrzano kucalo pa smo morali i do bolnice i zaboravih pitati.
relevantan

#4441 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

doktoressa wrote:nova sam u forumima, al odlucih pristupiti istom da pokusam naci malo mira!!
bilo koji savjet i iskustvo su vise nego dobro dosli!!
naime u 12 sam radila double test gdje je mjerenje nuhalnog nabora iznosilo 2,9 do 3,1! receno mi je da su to granicne vrijednosti te da bih trebala ponoviti pregled na pocetku 13 tjedna! u medjuvremenu sam trazila second oppinion gdje je UZ pregled bio potpuno normalan. Danas, na pocetku 13 tjdedna sam se vratila svojoj doktorici, koja je u panici rekla da je nuhalni nabor 3,9 te da je apsolutno indicirana amniocenteza. Da napomenem da su mi hormoni potpuno uredni, te da mi je 34 godine!
Ja nemam problem sa samom amniocentezom kao pregledom ali nemogu docekati 16 tjedan!!!

Da li je iko imao slicnih iskustava, please share, zelim cuti bilo koju dobru vijest

p.s. ukoliko sam na pogresnoj temi sorry
hvala unaprijed

Ja sam radila sve ovo, nuhalni nabor mi je bio ok......al' sam morala raditi tripl-test, jbg kačilo me radi godina.....e taj tripl me :sad: Trisomija 21 mi bila sa visokim rizikom 1:53 :oops: :sad: ....tako da je bila preporuka uraditi amniocentezu, evo još uvijek čekam nalaz :roll: :oops:
ciki4

#4442 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Koja je procedura kad želim da mi rade cr? Moja bebica se u 33 sedmici okrenula na zadak, sad se ponovo vratila ali mi se cr čini puno boljom opcijom pa me zanima kako i kod koga ga tražiti. Koliko se plaća i u kojoj sedmici se obično radi? Idem privatno na preglede, planiram se poroditi na Jezeru i već sam stupila u kontakt s jednim dr. gore, ali me čovjek ne poznaje pa ne znam kako i na koji način ga uvjeriti da mi radi cr? :-)
relevantan

#4443 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

Veliko Stopalo wrote:
a kazhu da trudnice imaju jaku zhelju za seksom zato uzhivaj. 8-) :)

Kod mene 100% istina :oops: :D ......da izvinete :oops: satrah muža :D :lol: :lol: :lol:
otherside

#4444 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

ciki4 wrote:Koja je procedura kad želim da mi rade cr? Moja bebica se u 33 sedmici okrenula na zadak, sad se ponovo vratila ali mi se cr čini puno boljom opcijom pa me zanima kako i kod koga ga tražiti. Koliko se plaća i u kojoj sedmici se obično radi? Idem privatno na preglede, planiram se poroditi na Jezeru i već sam stupila u kontakt s jednim dr. gore, ali me čovjek ne poznaje pa ne znam kako i na koji način ga uvjeriti da mi radi cr? :-)
carski rez mora biti medicinski indiciran. znaci, mora postojati razlog zasto se radi.
ako je u potanju samo tvoja zelja, tako nece ici.
ali...kod nas sve moze (a Boga mi i u svijetu) pa ti je najbolje da popricas s tim doktorom.
kad postoji medicinska opravdanost ne placa se nista (ide preko zdr.osiguranja), za ostalo ne znam.
ja sam se porodila 2 puta na carski. prvi put beba isla guzom a drugi put zbog prvog carskog :D i oziljak od prve operacije bio vrlo tanak.
krompir i riza

#4445 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Šta ste sve ispisale za dva dana, od jutros vas čitam. :) Čestitke novim trudnicama koje su se javile. :)
Veliko Stopalo

#4446 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Veliko Stopalo »

relevantan wrote:
Veliko Stopalo wrote:
a kazhu da trudnice imaju jaku zhelju za seksom zato uzhivaj. 8-) :)

Kod mene 100% istina :oops: :D ......da izvinete :oops: satrah muža :D :lol: :lol: :lol:
prosto ga zhalim, jadan on. :D
krompir i riza

#4447 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

A ti si prosto dosadan sa spamanjem po temi. :roll:
relevantan

#4448 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

krompir i riza wrote:A ti si prosto dosadan sa spamanjem po temi. :roll:

Rižooooooo :) :kiss: :kiss: :kiss:

Kakva si? :) :)
relevantan

#4449 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

krompir i riza wrote:A ti si prosto dosadan sa spamanjem po temi. :roll:

Ma stipu njega, da je samo jedan dan da ovo muškinje bude trudno :x :lol: :lol:
mp3problem

#4450 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mp3problem »

.
Last edited by mp3problem on 17/04/2014 23:00, edited 1 time in total.
Post Reply