Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
CaneBos

#3851 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CaneBos »

hmm...to bas i nije povoljno :/
Oni malo kraceg dzepa mogu proci nesto jeftinije, ja sam bar ovako uradila :)
Djeciji madrac Salon Gold Stup 45KM
Djeciji krevetac Robot 70-130KM
Komoda Salon Gold/Udobnost/Domavija: 118-130KM

Izadje manje za 100-150KM

Kolica savjetujem samo ona laksa aluminijska, bez dodataka 3u1 i sl. naravno sve zavisi sta ko zeli, prakticnost ili "paradiranje".. meni su barem ta bila najprakticnija zbog iznosenja, unosenja u auto, iz auta, u kucu iz kuce i sl.
Za auto naravno posebno auto sjedalica i to je to.
Hmm da..jos jedna stvar se pokalaza korisnom i nije pretjerano skupa..ona djecija lezaljkica, mislim da se zove "majcine ruke", kosta cca 40-60KM u Robotu, uglavnom ih bebe jako vole za lezanje spavanje, ima i polulezeci polozaj tako da se dugo moze koristiti :)
funeral blues

#3852 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Pozdrav svima :) U šestoj sam sedmici trudnoće i zadnjih dana imam problema sa urinarnim traktom, peckanje, lakši bolovi pri mokrenju i sl. Nalaz urina je pokazao prisustvo 'dosta' bakterija. Imam zakazan termin kod doce sljedeće sedmice pa zasad samo pijem uvin čaj. Može li to naškoditi? Možda da probam nešto drugo?
affidavit

#3853 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

funeral blues wrote:Pozdrav svima :) U šestoj sam sedmici trudnoće i zadnjih dana imam problema sa urinarnim traktom, peckanje, lakši bolovi pri mokrenju i sl. Nalaz urina je pokazao prisustvo 'dosta' bakterija. Imam zakazan termin kod doce sljedeće sedmice pa zasad samo pijem uvin čaj. Može li to naškoditi? Možda da probam nešto drugo?
Provjeri sa svojim ginekologom, ali čini mi se da je mojoj sestri njena doktorica rekla da u trudnoći ne uzima uvin čaj, i ona je imala bakterije, ali joj je rekla da smije uzimati brusnicu. U svakom slučaju ti nazovi svog doktora u vezi s tim.
Alhemicarkaa

#3854 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Nipošto uvin čaj, izaziva kontrakcije, uzmi brusnicu.
funeral blues

#3855 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Uh :cry: A ja već pila. :cry:
Hvala vam. Odmah se prebacujem na brusnicu.
radenska

#3856 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Kakva iskustva imate sa antibioticima u poodmakloj trudnoci. Ja sam 29 +1, tj. trideseta sedmica i danas na kontroli ( koja je trajala ukupno 2 min, i pregled nalaza 5 sec.) mi kaze da je CRP mnogo uvecan ( a po meni nije, 11.5). Govorim da po meni nije jer kad sam lezala u bolnici bio je oko 40.
I hajde sve to, nego ukljucila mi neke antibiotike 5 dana po 2000 mg. To su 4 tablete dnevno po 500 mg. Mene strah da to pijem, bojim se da ne naskodiom bebi. :sad: Tacno mi dodje da trazim drugo misljenje privatnog ginekologa.
CaneBos

#3857 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CaneBos »

radenska wrote:Kakva iskustva imate sa antibioticima u poodmakloj trudnoci. Ja sam 29 +1, tj. trideseta sedmica i danas na kontroli ( koja je trajala ukupno 2 min, i pregled nalaza 5 sec.) mi kaze da je CRP mnogo uvecan ( a po meni nije, 11.5). Govorim da po meni nije jer kad sam lezala u bolnici bio je oko 40.
I hajde sve to, nego ukljucila mi neke antibiotike 5 dana po 2000 mg. To su 4 tablete dnevno po 500 mg. Mene strah da to pijem, bojim se da ne naskodiom bebi. :sad: Tacno mi dodje da trazim drugo misljenje privatnog ginekologa.
Potrazi drugo misljenje, to je pravo velika dnevna doza antibiotika! :shock:
vanad

#3858 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

radenska wrote:Kakva iskustva imate sa antibioticima u poodmakloj trudnoci. Ja sam 29 +1, tj. trideseta sedmica i danas na kontroli ( koja je trajala ukupno 2 min, i pregled nalaza 5 sec.) mi kaze da je CRP mnogo uvecan ( a po meni nije, 11.5). Govorim da po meni nije jer kad sam lezala u bolnici bio je oko 40.
a sta ti je? Mene je cca oko 35 sedmice uhvatilo grlo i curio mi nos (djeciji virus moje starije kcerke). Tad mi je ginekolog dao Bioparox. To je lokalni antibiotik koji se sprica u grlo i nos i nije na recept. Samo ne znam jel se moze dobiti u BiH :sad:
radenska

#3859 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma nije meni nista, ja se dobro osjecam :D Malo bakterija u mokraci i taj CRP sto je povecan na 13,5, maloprije sam gledala nalaze. Samo mi cudno da je nalaze pogledala za 5 sec i odmah zakljucila da mi treba 2000 mg dnevno tableta 5 dana. Bojim se da ne naskodim bebi, zato pitam je li neko jos pio jake antibiotike.
vanad

#3860 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

eh onda ti ne znam ali znam da infekcija nije dobra za trudnocu i mozda je ipak gora nego ti antibiotici. Ti se konsultuj ali sto prije.
Arminaa

#3861 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

vanad wrote:
Radenska, ja sam takodje u 30. sedmici, tacnije 29+5. Prije dva mjeseca sam pila 4x500 mg antibiotika AMPICILIN zbog bakterije u vaginalnom brisu. I ja sam imala iste strahove kao i ti, ali kako meni rece dr. Divanovic, veci problem moze izazvati nelijecenje bolesti zbog straha od antibiotika. I trenutno pijem antibiotik, 3x500 mg antibiotika AMOXICILIN, sad neka druga bakterija, nikako da se rijesim tih bestija.
Povecanje CRP moze uzrokovati masa stvari, ne znam samo kako je zakljucila koji antibiotik da ti da, na osnovu cega? Mozda da ti jos neko procita nalaz, pa ako ima isto misljenje, uzmi antibiotik bez opterecanja i straha za bebu, bice to OK.
Arminaa

#3862 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

funeral blues wrote:Pozdrav svima :) U šestoj sam sedmici trudnoće i zadnjih dana imam problema sa urinarnim traktom, peckanje, lakši bolovi pri mokrenju i sl. Nalaz urina je pokazao prisustvo 'dosta' bakterija. Imam zakazan termin kod doce sljedeće sedmice pa zasad samo pijem uvin čaj. Može li to naškoditi? Možda da probam nešto drugo?
Ni pod razno nemoj piti Uvin caj. Ono sto je mene rijesilo bakterija u urinu jeste Caj za djecu i trudnice za bakterije u urinu od J. Pancica. Stvarno je fenomenalan, toliko je dobar da me je moja doktorica i sama pitala kako sam se bez antibiotika rijesila groznog nalaza urina (leukociti 10-12, masa bakterija, masa epitelnih celija i masa ne sjecam se sta je bilo trece). Svima preporucujem taj caj, a nije grozan ni za piti.
Female_Sa

#3863 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

JA sam takodjer u trudnoci imala povremeno problema sa prisustvom bakterija u urinu ali sam se toga rijesila uz pomoc čaja od brusnice, plodova brusnice (jela sam ih)i mineralne vode. Npr. popijem dvije šolje čaja od brusnice pa čašu mineralne vode. Meni je pomoglo. A uvin čaj se, koliko znam, ne smije koristiti tokom trudnoce.
funeral blues

#3864 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Arminaa wrote:
Ni pod razno nemoj piti Uvin caj. Ono sto je mene rijesilo bakterija u urinu jeste Caj za djecu i trudnice za bakterije u urinu od J. Pancica. Stvarno je fenomenalan, toliko je dobar da me je moja doktorica i sama pitala kako sam se bez antibiotika rijesila groznog nalaza urina (leukociti 10-12, masa bakterija, masa epitelnih celija i masa ne sjecam se sta je bilo trece). Svima preporucujem taj caj, a nije grozan ni za piti.
Je li moguće kupiti taj čaj kod nas u apotekama?
radenska

#3865 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Arminaa wrote:
vanad wrote:
Radenska, ja sam takodje u 30. sedmici, tacnije 29+5. Prije dva mjeseca sam pila 4x500 mg antibiotika AMPICILIN zbog bakterije u vaginalnom brisu. I ja sam imala iste strahove kao i ti, ali kako meni rece dr. Divanovic, veci problem moze izazvati nelijecenje bolesti zbog straha od antibiotika. I trenutno pijem antibiotik, 3x500 mg antibiotika AMOXICILIN, sad neka druga bakterija, nikako da se rijesim tih bestija.
Povecanje CRP moze uzrokovati masa stvari, ne znam samo kako je zakljucila koji antibiotik da ti da, na osnovu cega? Mozda da ti jos neko procita nalaz, pa ako ima isto misljenje, uzmi antibiotik bez opterecanja i straha za bebu, bice to OK.
sutra aBd idem kod DIvanovica, pa cu vidjeti sta ce mi reci...a samo na osnovu CRP je rekla da pijem cephabos koji se ne proizvodi vec par mjeseci :run:
mericak

#3866 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ja koliko znam, antibiotici su gori u ranim stadijima trudnoce kada se desava organogeneza. U kasnim stadijima se samo zavrsava dobijanje masnog tkiva i pocetak funkcionisanja vec formiranih organa. Sem toga, ja sam pila xiclav (kad nisam znala da sam trudna) na pocetku trudnoce i to dvije kutije, duplu dozu i prestala par tableta pred kraj zbog bolova u bubrezima i krvave mokrace - toliko je jaka bila terapija. Vozali me po klinickim farmakolozima da provjere uticaj na bebu, tripl testovi, amnnio - dijete normalno rodeno. Prosle sedmice sam popila kutiju amoxicilina zbog upale grla i regularno dojila uz njeg - dr.mi rekli da mogu piti antibiotike dok dojim ukoliko su to oni koje i beba sam smije piti nez da joj skodi.
Sem toga, porodila sam se na carski i preventivno sam pila upravo Cephabos po izlasku iz bolnice jednu sedmicu. To daju svim "carusama" koje uz to naravno, doje. Tako da ti je to sve sigurno za bebu. Antibiotik joj ne moze nista, ali infekcija i te kako moze. Nije ti se igrati, ja bih tu ipak povjerovala dr.
mericak

#3867 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

funeral blues wrote:
Arminaa wrote:
Je li moguće kupiti taj čaj kod nas u apotekama?
Ako ne nades taj caj, uzmi brusnicu. Bolje od caja od brusnice (zbog niskog udjela ploda brusnice) je plod od brusnice sasuseni i skuhas i popijes/pojedes. Uvin H caj se ne koristi u trudnoci nikada. Mislim, koliko se sjecam, da je razlog taj sto cisti kanalice od bakterija tako sto izaziva blage kontrakcije glatke muskulature mokracnih kanalica, a nikakva kontrakcija ti trenutno ne ide u prilog.
funeral blues

#3868 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Hvala svima :) Uvin (Urogold, tačnije) sam odmah prestala piti, baš sam prepala kad sam čula da se ne smije :| popila sam malo manje od jednog litra, nisam imala problema zasad, nadam se da će tako i ostati. Trenutno pijem čaj od brusnice + sušeni plodovi brusnice + Donat Mg (pomaže mi i kod mučnine).
Voljela bih pronaći taj čaj, jer vidim da ga baš hvale, ali ukoliko ne uspijem i brusnica će biti sasvim ok.
otherside

#3869 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

penicilinski i cefalosporinski antibiotici se bez straha mogu uzimati u trudnoci.
mene je vodio divanovic i u dva navrata sam zbog bakterija u vaginalnom brisu uzimala antibiotike, tada sam bila u trecem trimestru.
Arminaa

#3870 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Taj caj sam ja uzela u Crvenoj apoteci u trznom centru TOM - Lukavica. Tacan naziv mu je caj kod bakterija u mokraci za djecu i trudnice - cajna mjesavina broj 85, od dr. Josifa Pancica, Beograd. Na zalost, kod nas ga nema, ali ni Tom nije daleko, cijena cajne mjesavine je 5,25 KM i dodje ga stvarno dosta. Uvjerena sam da ce ti pomoci.
Lijep pozdrav
funeral blues

#3871 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Hvala puno. :)
mumy

#3872 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mumy »

Mepas Mall
‎[PRENATAL SNIŽENJE od 14.11. do 21.11.] Drage mame i trudnice, ako još niste opremili vaše mališane za nadolazeće zimske dane, sada je pravo vrijeme za to! U Prenatal trgovini je u tijeku sniženje od -30% na sve artikle dječje odjeće i obuće :)
affidavit

#3873 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Radila sam standardne nalaze za sljedeću kontrolu i hbA1C je malo povišen. Kod mene je 6,4% dok je referentna vrijednost <6%. Kako sam shvatila ovo je index za kontrolu glukoze u krvi kroz duži vremenski period. Inače glukoza/ serum je 4,89 za referentni interval 3,9-6,2. Da li je ovo normalno za trudnoću, negdje sam pročitala da u trudnoći zna biti malo niži hbA1C?
otherside

#3874 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

affidavit wrote:Radila sam standardne nalaze za sljedeću kontrolu i hbA1C je malo povišen. Kod mene je 6,4% dok je referentna vrijednost <6%. Kako sam shvatila ovo je index za kontrolu glukoze u krvi kroz duži vremenski period. Inače glukoza/ serum je 4,89 za referentni interval 3,9-6,2. Da li je ovo normalno za trudnoću, negdje sam pročitala da u trudnoći zna biti malo niži hbA1C?
nije normalno, to moze biti gestacioni dijabetes ili intolerancija na glukozu u trudnoci (ako pretpostavim da prije trudnoce nisi imala povisen secer u krvi). obicno se javlja kod starijih trudnica ili ako si dobila dosta kg dosad.
svakako se javi ginekologu, vjerovatno ces dobiti preporuku za neki dijetalni rezim koji nece stetiti bebi.
affidavit

#3875 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

otherside wrote:
affidavit wrote:Radila sam standardne nalaze za sljedeću kontrolu i hbA1C je malo povišen. Kod mene je 6,4% dok je referentna vrijednost <6%. Kako sam shvatila ovo je index za kontrolu glukoze u krvi kroz duži vremenski period. Inače glukoza/ serum je 4,89 za referentni interval 3,9-6,2. Da li je ovo normalno za trudnoću, negdje sam pročitala da u trudnoći zna biti malo niži hbA1C?
nije normalno, to moze biti gestacioni dijabetes ili intolerancija na glukozu u trudnoci (ako pretpostavim da prije trudnoce nisi imala povisen secer u krvi). obicno se javlja kod starijih trudnica ili ako si dobila dosta kg dosad.
svakako se javi ginekologu, vjerovatno ces dobiti preporuku za neki dijetalni rezim koji nece stetiti bebi.
Da, nisam imala povišen šećer u krvi, a također imam 46 kg.
Post Reply