Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
affidavit

#3826 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

nova_korisnica wrote:za poboljsanje zeljeza je moja mama pila sjeme zare pomjesano sa medom...kasicicu svako jutro...nakon 2 mjeseca krvna slika joj je bila super...prije toga je pila nekakvih preparata (iz apoteke) tonu i nista nije pomagalo...probaj to...
sto se tice umora, ja ti samo mogu reci da sam ja na pocetku trudnoce bila non-stop umorna...gdje god bih naslonila glavu, zaspala bih...u voznji od 10-ak min, ja bih uspjela da odspavam...kuci takodjer...glavna mi je bila recenica: necu ja spavati, samo malo glavu da naslonim...dvije sec kasnije :zzzz: :zzzz: nikad bolje nisam spavala! eh, zadnjih par sedmica se to totalno promjenilo...znala sam samo po 3-4h spavati i ne moze vise i gotovo...sad je onako normalno :)

za imunitet neki preparat ti ne bih znala preporuciti (nisam hvala bogu nikad problema imala stim), ali se u svakom slucaju konsultuj sa ljekarom...
za bebu se ne sekiraj, ona ce sebe namiriti...a tebi sta ostane :) sto bi Alhemicarka rekla: tako ti je to..od sada, pa nadalje i ubuduce :)
Znas li mozdra gdje je tvoja mama kupovala sjeme zare, jel' se ima kupiti u apoteci? Evo, upravo sam kupila tothemu i vitamin C i omega-3, sve sam ovo popila, jos sam i jela, ne smijem ni da zamislim kakva ce sad mucnina da nastupi :-? , ali sve za bebu :-D .
Hvala vam svima na savjetima. :)
radenska

#3827 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Meni je zeljezo poraslo od soka od kupine. Ima u Mercatoru da se kupi 100% prirodni sok od kupine, neki proizvodjac iz Kladnja ili Kaknja nisam sigurna. U staklenoj je boci. Jeste da je 4 KM litar ali se stvarno isplati. Ima i borovnica.
affidavit

#3828 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

radenska wrote:Meni je zeljezo poraslo od soka od kupine. Ima u Mercatoru da se kupi 100% prirodni sok od kupine, neki proizvodjac iz Kladnja ili Kaknja nisam sigurna. U staklenoj je boci. Jeste da je 4 KM litar ali se stvarno isplati. Ima i borovnica.
Hvala, pogledacu danas.
Tigar1

#3829 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Tigar1 »

Nakon prošlog petka i stresa koji smo doživjeli zbog spontanog kod :( moje supruge od 6 nedjelja , današnji pregled kod doktorice protekao dobro, rekla nam je da je zadovoljna sa oporavkom te da je sve u najboljem redu, nalazi su ok hvala Bogu i poželjela nam je doktorica sreću naredni put.

Biće bolje, Elhamdulillah.
belaj_cura

#3830 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by belaj_cura »

Tigar1 wrote:Nakon prošlog petka i stresa koji smo doživjeli zbog spontanog kod :( moje supruge od 6 nedjelja , današnji pregled kod doktorice protekao dobro, rekla nam je da je zadovoljna sa oporavkom te da je sve u najboljem redu, nalazi su ok hvala Bogu i poželjela nam je doktorica sreću naredni put.

:) :) :) :)
Alhemicarkaa

#3831 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Tigar1 wrote: Biće bolje, Elhamdulillah.
Biće, ako Bog da. ;-)
beautyfool

#3832 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Affidavit meni se u prvom tromjesečju samo spavalo, ili sam spavala ili povracala to je to, tako da je sasvim normalno na početku trudnoće da se osjećas malaksavo. Ja nebih neke sirupe i tablete za popravak imuniteta uzimala bez konsultacije sa ginekologom.
sarajevo_84

#3833 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

kakavdanakneiskustvu wrote:za mene su to babske priče,gluposti,ali da vas upitam,je li ko čuo da ko fol porodilje ne bi smjele izlaziti iz kuće po mraku,da im veš koji se suši ne prenoći napolju,zar ima svijeta koji vjeruje u to?

Svakakve gluposti, Bože sačuvaj... :skoljka:
Alhemicarkaa

#3834 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Neke od tih priča imaju logike, samo ako malo razmisliš o njima i sagledaš ih sa druge strane. Mislim da je to vjerovanje da će ti se nešto loše desiti samo plašenje, jer da se prikažu stvari u prvaom svjetlu ljudi se ne bi pridržavali tih stvari. Evo recimo ne valja da trudnica izlazi po mraku - kad skontaš prije nije bilo ulične rasvjete, lako se može desiti da se trudnica spodapne i padne i povrijedi djete. Lakše je narod ubjediti u gatku, nego objasniti logično. Za veš koji prenoći - pašće rosa na njega, može se neka životinja očešati, i više nije čist.
Ili ne valja sjeći nokte po noći - nešto ih ja ne bih ni rezala uz svijeću ili kandilo.
affidavit

#3835 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Tigar1 wrote:Nakon prošlog petka i stresa koji smo doživjeli zbog spontanog kod :( moje supruge od 6 nedjelja , današnji pregled kod doktorice protekao dobro, rekla nam je da je zadovoljna sa oporavkom te da je sve u najboljem redu, nalazi su ok hvala Bogu i poželjela nam je doktorica sreću naredni put.

aBd. :)
affidavit

#3836 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

beautyfool wrote:Affidavit meni se u prvom tromjesečju samo spavalo, ili sam spavala ili povracala to je to, tako da je sasvim normalno na početku trudnoće da se osjećas malaksavo. Ja nebih neke sirupe i tablete za popravak imuniteta uzimala bez konsultacije sa ginekologom.
OK, hvala, to mi je rekao i moj dr. Sada uzimam tothemu, u konsultaciji sa ginekologom. Ona mi je uvijek pomagala, već nakon nekoliko dana nakon uzimanja, polako nestane težina u glavi koja se kod mene uvijek javi u slučaju slabe krvne slike. Uzimam i matičnu mliječ, u svakom slučaju se radujem što je ovo prolazna faza, samo je treba pregurati. :)
affidavit

#3837 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

kakavdanakneiskustvu wrote:dobili nalaz obdukcije,ispade da je suprugina trudnoća bila veća nego što nam je ginekolog kod kojeg smo privatno išli govorio,čak i beba pola kile teža nego 4 dana ranije na pregledu kod njega,ne može valjda za 4 dana pola kile dobiti
Jesu li uspjeli utvrditi šta je bio izrok, ili se to jednostavno desi, ovo kažem zato što poznajem ljude koji su to prošli i na kraju je uvijek takav odgovor- takve stvari se jednostavno dese i teško ih je unaprijed predvidjeti?
duboka_misao

#3838 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

kakavdanakneiskustvu wrote:dobili nalaz obdukcije,ispade da je suprugina trudnoća bila veća nego što nam je ginekolog kod kojeg smo privatno išli govorio,čak i beba pola kile teža nego 4 dana ranije na pregledu kod njega,ne može valjda za 4 dana pola kile dobiti

ma vjeruj da moze, a i do ultrazvuka je dosta meni sad kaze da mala ima 4,5 kile i to pise +-400 grama znaci moze imati 400 vise manje ali to nikako nemoze biti uzrok pobacaja, sta su napisali kao uzrok?
vanad

#3839 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

danak - sedmica trudnoce se odredjuje u 11-13 sedmici pomocu ultrazvuka. Poslije toga se vrlo tesko odredjuje starost bebe jer se svaka beba drugacije razvija. Zato imas djece koja se rode sa 2.5 kg a druga sa 4.5 kg. Velicina bebe se utz mjeri tako da se izmjeri butna kost, glava i presjek tjela. Prema tome se matematicki izracuna tezina koja je samo priblizna. Meni rekli da beba ima tri kile u 36. sedmici a mali se rodio sa 3.2 u 41. sedmici. To ne znaci da je za 5 sedmica dobio 200 grama nego da je vjerovatno doslo do greske u mjerenju.
beautyfool

#3840 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Nemogu oni tacno odrediti niti težinu a ni tacnu trudnocu, jer se trudnoća računa od dana zadnjeg ciklusa a ne zna se tacno datum začeća samim tim tu može imati odstupanja i to je normalno, nemoj se nervirati zbog tog.
Alhemicarkaa

#3841 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

danak, tačan datum začeća se ne može tačno odrediti ni kod vantjelesne oplodnje, iako znaju tačan datum i sat kad su bebu stavili u matericu. Zavisi kad se plod "zakačio". Tako da je još teže ustanoviti kod prirodne, naročito ako se uzme u obzir da svaka žena nema istu dužinu ciklusa, pa tako ni period ovulacije u ciklusu. Pošto se trudnoća računa od prvog dana zadnjeg ciklusa (znači kad sigurno niste bili trudni), pogreške su vrlo moguće.

Što se tiče težine - i to su samo okvirne težine, meni je to moj doktor naglasio. Čak zavisi i od ruke koja mjeri, meni su na istom UZV, u istoj ordinaciji, dva različita doktora izračunali različite težine.

Nemoj se nervirati, znam da ste povrijeđeni, da se hvatate za svaku slamku da nađete nečiju grešku, ali to se jednostavno tako desilo. Niko na to nije mogao uticati, a najmanje vas dvoje.
safran

#3842 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Evo sam malo pogledala - ova intrauterina upala pluća mi je bila čudna - zaista postoje podaci o intrauterinoj pneumoniji i uglavnom se kao agens spominje CMV i na jednom mjestu Ureaplasma parvum. Međutim, podaci su uglavnom prilično stari - noviji radovi se odnose na upalu pluća kod novorođenčadi za koju pretpostavljaju da je izazvana intrauterinom infekcijom. Danak, da li je identifikovan uzročnih infekcije?
Alhemicarkaa

#3843 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Danak, je li tvoja supruga radila test na micoplasmu, ureaplasmu i clamidiu? Ove bakterije mogu biti odgovorne za opetovane pobačaje.
safran

#3844 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Da, to sam i pretpostavljala.
affidavit

#3845 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Stvarno nisam iz medicinske struke, nisam znala da se tako nešto može može dogoditi sa bebom, mislila sam da su bebe na neki način zaštićene od infekcija i sličnih stvari. S druge strane, zar se ne rade neki testovi u toku trudnoće da se takve stvari utvrde? Ma, na kraju shvatiš da je toliko parametara u igri, da jednostavno čovjek samo može moliti Boga da sve bude u redu.
Ne mogu ni zamisliti kroz šta trenutno prolazite, ali jednostavno niste mogli uticati na takve stvari, neka vam Bog podari snagu da sve ovo prevaziđete na njabolji mogući način.
affidavit

#3846 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

kakavdanakneiskustvu wrote:
affidavit wrote:Stvarno nisam iz medicinske struke, nisam znala da se tako nešto može može dogoditi sa bebom, mislila sam da su bebe na neki način zaštićene od infekcija i sličnih stvari. S druge strane, zar se ne rade neki testovi u toku trudnoće da se takve stvari utvrde? Ma, na kraju shvatiš da je toliko parametara u igri, da jednostavno čovjek samo može moliti Boga da sve bude u redu.
Ne mogu ni zamisliti kroz šta trenutno prolazite, ali jednostavno niste mogli uticati na takve stvari, neka vam Bog podari snagu da sve ovo prevaziđete na njabolji mogući način.

radili smo triple test poodavno,par dana prije poroda rađen kolor dopler test,kaže ginekolog sve je ok sa bebom osim što je niska trudnoća i da je rizik ako dođe do poroda u osmom mjesecu trudnoće,i bude šta bude i ispostavi se da je supruga bila u 9 mjesecu trudnoće po nalazu obdukcije

juče bili na groblju,svijeću upalili,cvijet ostavili,našem anđelu
Znam da nije adekvatna utjeha, ali imate jedno drugo, znate da možete imati bebu, toliko je ljudi koji godinama pokušavaju, ali ne posustaju. Svi oni koji jako žele da jednog dana imaju dijete u svom naručju, vjerujem da ne ostaju uskraćeni za to i nađu način da to ostvare. Ja sam sada u junu imala biohemijski pobačaj, ne bih ni znala za njega da nisam slučajno napravila test. Nikada do tad nisam ozbiljno razmišljala o rađanju, znala sam da će i na to nekada da dođe red. Nakon tri mjeseca koliko mi je preporučeno da ne ostajem u drugom stanju, odmah sam htjela da mi se to opet desi. Znam da se moje iskustvo ne može porediti sa vašim, ali poenta je da žene imaju posebnu snagu kada je majčinstvo u pitanju.
affidavit

#3847 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Bice aBd, mojoj prijateljici se desilo da se bebe ugušila pupčanom vrpcom dva dana prije poroda. Prvi puta kad sam je vidjela nisam znala šta da joj kažem, ali sjećam se da mi je ona odlučno rekla-neće me ovo spriječiti da imam dijete. Sada ima dvije prekrasne djevojčice, bliznakinje. Što bi stari ljudi rekli živ čovjek sve preživi i doživi.
CaneBos

#3848 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CaneBos »

Ne znam, sve zavisi od snage osobe koja to prezivljava..da Bog da niko ne morao to dozivjeti ikada.
Znam da se ne moze sve svaliti na ljekare i osoblje, mada sam ja do sada dobro razocarana pristupom, pracenjem i nadzorom istih nad trudnocama zena. Dva puta sam isla u Opcu bolnicu, moja sreca pa je sve bilo ok i sa mnom i sa djecom, odnos osoblja je nula.
Sada treci put odlucim se za Jezero misleci nesto ce biti drugacije..cini mi se da su pored novog namjestaja dodali i hrpu protokolarnih gluposti kojima tamo nije mjesto.
Ne znam kakva su vam iskustva, ali mi je skoro puko film od "protokola"..vec treci put idem u Dom zdravlja po Uputnicu za bolnicu i po uputnice za CTG i pregled, jer svaki put kada odem (a radi se o 39 i 40 sedmici trudnoce), moram imati uputnice i svaki put moram donjeti nove?!?!!!
Takodjer umjesto da idem direktno na Akusersku ambulatnu ja u 40 sedmici moram ici na dijagnosticku ambulantu i u jednom redu cekati na ctg, a u drugom na pregled (sve skupa sa zenama od 18 do 70+ godina, koje su i trudne i nisu). Ako je ovo "uredjenost", organizacija, olaksanje trudnicama, hvala im, dabogda nikome ne zatrebalo takvo!
CaneBos

#3849 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CaneBos »

I neko je spominjao kako u svakoj prostoriji stoji Antiseptik, u wc-u Plivasept, da zene ulaze i brisu sobe svako malo..hmm.ja prije par dana provedem 24 sata na Patologiji i to nije tako. Ni u jednom wc-u nema ni antiseptika ni sapuna za ruke! U tus kabini stoji jedan Plivasept prazan! Na zahtjev jedne zene da stave drugi, to nisu ucinili, tek nakon par sati je jedna sestra donijela plivasept. Antiseptik sprej stoji na salteru prijemnom na Patologiji i to je to. One kutije u kojima treba stajati antiseptik/sampon su sve prazne, zene koje navodno ulaze i stalno brisu, u sobi u kojoj sam ja lezala su usle za tih 24 sata 3 ili 4 puta..od ciscenja su 2 puta promahale onom krpom pod i dva puta je mahnula ormarice pored kreveta "ne moj", vec od dva kreveta pored mog posto su zene koje su tu lezale u medjuvremenu napustile patologiju.

Toliko o mom dozivljaju novog porodilista.. :-?
radenska

#3850 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ako ne znate, u bivsem VF komercu ( to ono preko puta interexa) ima prodavnica djecije opreme Adax. Iglavnom pravo su kvalitetni i sad je trenutno akcija na kolica i krevetice. Krevetac, madrac i komoda za djecije stvari je 350 KM, kolica su 700 KM ( Plebani D1 trio) - mi smo kupili ova. I naovo imate 5% popusta s onim kuponom iz casopisa Mame i Bebe ako koga zanima :D
Post Reply