Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#3726 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

max07 wrote:other, u sedmoj smo već sedmici :-D

nije problem u skoku u razvoju. mi nikako nismo uspostavili dojenje i ja cijelo vrijeme izdajam mlijeko i dajem mu ga na flašicu. on nikako nije htio da doji. pokušavala sam ja i dalje da mu dajem siku i nekad je i uspijevalo ali se on izgleda naguta toliko zraka da nas grčevi nakon dojenja ubiše tako da sam sad već odustala :(

prije sam svaka tri sata uspijevala izdojiti po 100 ml (koliko on pojede po hranjenju), a zadnja dva-tri dana ne mogu navući ni po 50 ml. ne znam šta je razlog, jednostavno se tako dogodilo, ni sama ne znam zašto. možda ima veze s iscrpljenošću pošto je on zamijenio dan za noć pa mi nema spavanja nikako :(

kako ste vi? znači cuca zakon :D i kod nas nekad cuca spašava glavu, a nekad neće ni da je pomiriše :D

hvala ti puno, pitaću u apoteci za sprej, možda ipak može pomoći

a biogaia kapi su dobre i pomognu one ali ne i kod gutanja zraka :roll:
ali eto, bili smo neki dan na prvoj kontroli i pedijatrica mi je rekla da ih nastavim davati i da su pravo dobre
inače, u prvih mjesec dana je dobio 1050 gr. i narastao čitavih 5 cm :D
Kod vas je konfuzija sa ponudom i potražnjom - desi se kod kombinacije dojenje-izdajanje-adaptirano. Iscrpljenost svakako ne pomaže. Za povećanje produkcije meni je pomagao ječam - u obliku dodatka za supu umjesto tjestenine i kao dodatak kompotu (slatka varijanta). Ako nisi probala .... ne škodi
Last edited by safran on 05/11/2012 21:35, edited 1 time in total.
duboka_misao

#3727 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

max07 wrote: malog sam u posljednje vrijeme pokušavala više dojiti, ali izgleda da je to opcija koja nam najmanje odgovara. :( on kad doji naguta se toliko zraka da poslije ima nesnosne grčeve. shvatila sam da se više ne radi ni o osjetljivosti na hranu već najviše o tom gutanju zraka.
kada ga hranis moras mu pola sise bukvalno uvaliti u usta da zacepis tako nece povuci zrak(zvucim ko mehanicar)
safran

#3728 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Ooooo, dubokoumna, ja mislila ti se porodila iznebuha. Kad vam je ono termin?
duboka_misao

#3729 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

jok efo nas u zadnjim momentima pred finish liniju imamo zakazan randevu sa dr nakasem 15-tog abd za carski sad me suhva puca da ce da mi pukne vodovodna cijev prije vremena, nisam se jos otisla izdepilirati :roll:
safran

#3730 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Lakopo - samo se nemoj puno smijati ....
I dabogda ti depilacija glavna briga bila.
max07

#3731 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

safran wrote: Kod vas je konfuzija sa ponudom i potražnjom - desi se kod kombinacije dojenje-izdajanje-adaptirano. Iscrpljenost svakako ne pomaže. Za povećanje produkcije meni je pomagao ječam - u obliku dodatka za supu umjesto tjestenine i kao dodatak kompotu (slatka varijanta). Ako nisi probala .... ne škodi
to mi zvuči baš logično...
ječam nisam probala. nekad ranije (prije trudnoće,tad mi se zgadile) sam svaki dan jela ječmene pahuljice s jogurtom. mislim da ih još imam. da li to može proći? a za ovu tjesteninu, pretpostavljam da tjesteninu od ječma mogu pronaći u dm-u ili ću morati tražiti u nekoj specijaliziranoj radnji?

dragi mi evo dobacuje da drmnem koje pivo :D možda bih i mogla neko bezalkoholno iako meni pivo pravo smrdi. jedva popijem sada zbog dojenja ono bezalkoholno od hmelja s jabukom :D
max07

#3732 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

duboka_misao wrote: kada ga hranis moras mu pola sise bukvalno uvaliti u usta da zacepis tako nece povuci zrak(zvucim ko mehanicar)
uvijek pazim na to i gledam da su mu i bradavica i aureola u ustima, ali on svako malo pušta bradavica, vrti glavom pa na kraju najčešće počne plakati (valjda mu ne teče više tako jako da i sam mora više sisati)
često počne i da vrti glavom tamo-vamo kao da se igra i to mi radi samo sa sikom a nikada s flašicom :roll:

tebi sretno onda i što brži oporavak. i meni je dan nakon što mi je zakazan carski pukao vodenjak u pola noći i tako mi se shebao madrac :D
sreća pa sam bila izdepilirana :D
sestra koja mi je radila klistir bila je iznenadjena što sam izdepilirana jer, navodno, rijetko ko im dodje izdepiliran :D
Alhemicarkaa

#3733 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

max, to što se vama dešava je tipična konfuzija flašica - sisa. Pitanje je šta je tebi cilj, da je vratiš na sisu ili da daješ na flašicu svoje mlijeko?
Odmah da ti bude jasno, ako ima imalo mlijeka, ti nemaš nproblem sa proizvodnjom mlijeka - njega ima koliko djete siše. Konstantno se stvara. Možeš imati problem sa refleksom otpuštanja. Kad se izdajaš, trudi se biti maksimalno opuštena. Istuširaj grudi što vrelijom vodom, nek ti je beba u blizini, masiraj grudi za vrijeme izdajanja, radi kompresije, ovako: http://www.roda.hr/article/read/kompres ... ku-newmanu . Napravi što opušteniju atmosferu i nek te ništa ne ometa, iskljući telefon, nemoj ništa na šporet stavljati, nemoj da te čeka neki posao dok se izdojiš. Ako mlijeko ne ide, ti nastavi izdajati, nekad je potrebno i izdajati naprazno, dok dođe do mozga da treba da se stvara mlijeko. I nek te ne hvata panika da mlijeka nema, mlijeka ima, samo je problem u otpuštanju. To uvijek imaj na umu. I još jednu stvar, količina izdojenog mlijeka nije mjera koliko ima mlijeka, nekad to izdajanje ne ide. Koju izdajalicu imaš? Boli li te pri izdajanju?

Ako želiš da izbaciš flašicu, put je jako težak, mukotrpan i ne smiješ pokleknuti nijednog trenutka i imati čvrstu volju da to uradiš. Ja sam uspjela, a bilo je izuzetno teško.
otherside

#3734 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

@max, ne znam kakvog si i karaktera ali ja sam prilicno nervozna i nestrpljiva tako da me ova procedura toplih peskira, tusiranja, izdajanja i ostalih rituala potpuno izludila s prvim djetetom. jeste da sam dosla do cilja i uspjesno je dojila 10 mjeseci (sama se skinula sa sike poslije toga :D ) ali je put bio vrlo tezak.
e sad...imaju kratice :D
u apoteci dina na cvili (ispasce da ih reklamiram ali fakat su najbolje opremljeni) imas kupiti leptirice za bradavice, ja sam ih koristila prvih 10-ak dana jer sam imala uzasne ragade. helem, bebca ce to podsjecati na flasicu (silikon) a ti dojis zeno, dojis! :D
i da mjesecima ostanes sa ovim leptiricima nije nikakva steta jer ih mozes svugdje nositi sa sobom i mogu se sterilisati.
probaj, nemas sta izgubiti. dojenje s ovim leptiricima je prilicno ugodno i za tebe i za bebu a gutanje zraka je svedeno na minimum.
i da...meni se produkcija mlijeka povecala nakon sto sam nekoliko dana pila bozu, to mi je svekar kupio u nekoj slasticarni ali pojma nemam u kojoj. vjerovatno ima na carsiji.
mericak

#3735 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Joj max07 nisi jedina, imam identican problem... i ja se mukotrpno borim, na sisi nece da vuce, guta samo prvo minut-dva dok mlijeko ide samo, jel se mora potruditi prestane. S obzirom da je za 50 dana dobila samo 800 g, doktorica mi preporucila da je podojim, pa sta ona ne izvuce da ja izvucem pumpicom i na pocetku slijedeceg podoja joj dam. I tako uradim, na flasicu naravno, a prvih 10ak dana zivota se takoder hranila na flasicu (dok mlijeka nije bilo, pa kad je doslo dok je privolih da prede na grudi), i sad se jos manje trudi :sad:
Jest napredovala, u 5 dana mi dobila cak 500 gr (dodavala sam tu i tamo adaptirano u fazama kad mlijeka nestane), ali i dalje slabo vuce...Moj slijedeci plan je da je stavljam na dojku svakih 2 sata, flasicu vise ni u ludilu, a da s vremena na vrijeme sebi pumpicom odrzavam mlijeko, jer kako ne vuce ostaje mlijeko u dojkama i povratnom informacijom se smanjuje kolicina, a kako ne vuce, onda nemam ni da je nahranim pa place. Ma zacarani krug...Jedan dan izmuzem 150 ml po "muzenju", druga jedva 40, pa jos manje...Nakon par dan nigdje ni kapi? Pa se uhvatim pumpice i vratim kroz tri dana opet na 150 pa sve ona ponovo zezne...Uh....
mericak

#3736 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ja sam dosta naucila gledajuci ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=Fzo9-H1v ... F16338A0C6
Ima 9 dijelova
otherside

#3737 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

fino rece patronazna: lako se poroditi al' hajd' doji, majcina sceri :D
Alhemicarkaa

#3738 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

e da, za produkciju je meni pomogao sok od drenjka.
Boza se može kupiti u slstičarnoj na čošku Kralja Tomislava i Sutjeska.
Leptirića ima u svakoj apoteci, ima i u DMu, Mercatoru (nemam ništa protiv Dina apoteke, :D već ako ti nije na ruku da se ne zahmetiš :) )
duboka_misao

#3739 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ja sam imala ovo ali nikad nikako nisam (triple negacija) mogla da namjestim na siku mozda sto su duguljasti nekako su stalno spadale

Image
Alhemicarkaa

#3740 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

duboka_misao wrote:ja sam imala ovo ali nikad nikako nisam (triple negacija) mogla da namjestim na siku mozda sto su duguljasti nekako su stalno spadale

Image
:lol: sjetih se jedne scene, stavilaja to i zaboravila skinuti i ispalo mi na pod. Našao moj muž i sav sretan me zove bebo, ispala ti sisa :lol:
otherside

#3741 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

duboka_misao wrote:ja sam imala ovo ali nikad nikako nisam (triple negacija) mogla da namjestim na siku mozda sto su duguljasti nekako su stalno spadale

Image
ima raznih...i cjene su razlicite. ja sam i sa prvom bebom jedno vrijeme koristila ove leptirice ali su, sto kazes, nakon nekog vremena poceli spadati.
ove druge, kupljene za drugu bebu je muz platio 40 KM u apoteci dina, ja se zamalo nisam onesvjestila kad mi je rekao :roll: (prvi bili 10-15 KM) ali fakat ima razlike.
ovi drugi su tanji, lijepo se fiksiraju za kozu i beba ih je odmah zamezetila :D
i postoje razlicite velicine...i na to treba paziti :wink:
mericak

#3742 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

U videu ciji sam link stavila kazu da ta cudesa ni ne valjaju, pogledajte. ja licno nisam bila zadovoljna. U pocetku stavljala kad su bradavice bile bolne pa me bolile jos vise. I da, patronazna mi ih preporucila zbog istog problema, da dijete misli da vuce iz flasice - jok, nije upalilo, jer nije bio fazon u ukusu bradavice vec u protoku. Htjela je, na kraju, piti samo kad curi mlijeko samo iz nje, da nju prislonim i da guta. Znaci, probaj pumpicom navuci mlijeko da ide samo i stavi dijete. E sad, jos uvijek moja pametna glavica nije skontala kako to isto dijete navuci i da vuce, a ne samo guta :lol: . To je drugi korak, ali bar trazi siku i voli je. Patronazna kad je dolazila u cudu zena ostajala - das djetetu siku, cim osjeti bradavicu pljune je, bila isfrustrirana jer je uzalud vukla u bolnici praznu siku a onda joj dadnu finu toplu flasicu...Eh, kad to tako fino opisem i sama sebi padnem u ocima u odnosu na flasicu :-D
otherside

#3743 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:
:lol: sjetih se jedne scene, stavilaja to i zaboravila skinuti i ispalo mi na pod. Našao moj muž i sav sretan me zove bebo, ispala ti sisa :lol:
:lol:
a ja sam se znala ukomirati poslije dojenja pa se samo strovalim sa tim leptiricem a onda ga kasnije trazim po krevetu :D
otherside

#3744 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

mericak wrote:U videu ciji sam link stavila kazu da ta cudesa ni ne valjaju, pogledajte. ja licno nisam bila zadovoljna. U pocetku stavljala kad su bradavice bile bolne pa me bolile jos vise. I da, patronazna mi ih preporucila zbog istog problema, da dijete misli da vuce iz flasice - jok, nije upalilo, jer nije bio fazon u ukusu bradavice vec u protoku. Htjela je, na kraju, piti samo kad curi mlijeko samo iz nje, da nju prislonim i da guta. Znaci, probaj pumpicom navuci mlijeko da ide samo i stavi dijete. E sad, jos uvijek moja pametna glavica nije skontala kako to isto dijete navuci i da vuce, a ne samo guta :lol: . To je drugi korak, ali bar trazi siku i voli je. Patronazna kad je dolazila u cudu zena ostajala - das djetetu siku, cim osjeti bradavicu pljune je, bila isfrustrirana jer je uzalud vukla u bolnici praznu siku a onda joj dadnu finu toplu flasicu...Eh, kad to tako fino opisem i sama sebi padnem u ocima u odnosu na flasicu :-D
pa zar nije cilj da dijete navuce mlijeko i doji a ne samo da guta na gotovo?
tako nikad nece posteno dojiti... :roll:
i nije istina da leptirici naprave veci belaj sa bradavicama. mene su spasili a stanje je bilo katastrofa.
putujucidzindas

#3745 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Mi smo na pocetku imali slican problem - mali je htio dojiti samo par sekundi jednu siku, onda ga moram prebaciti na drugu, a znam da ne moze dok ne izdoji prvu. Nama je to naduravanje trajalo 15-ak dana, bukvalno u toku jednog podoja ga 16 puta prebacim s jedne na drugu. Meni je mlijeko tad bukvalno samo teklao, pa sam skontala da on u stvari pije samo to na pocetku sto mu iscuri. Tad smo koristili ove leptirice i to bukvalno stavim leptiric samo da prodje tih prvih par minuta, kad bi on odustao i trazio drugu siku, a onda mu na foru skinem leptiric i on fino nastavi sisati siku. pila sam aventove i isto sam se patila da ih namjestim.
Alhemicarkaa

#3746 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

super je to teoretski, izbjegavaj silikonsko, konfuzija i sl. Ali kad ti lipti krv iz oštećene bradavice (hvat nismo mogli usopostaviti, njoj usta mala a bradavica ravna i sisa velika)i vidiš da tvoje djete pije tu krv, a ti imaš bolove da ti se smučilo dojenje, e onda je ovo spas. Ja ne bih uspjela bez ovoga.
mericak

#3747 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Pa ovo je samo djelimicno rjesenje problema, ako nece nikako na dojku kao sto moje nije htjelo ni cuti za nju. Rekoh da sam sad u drugoj fazi, da trebam da je naucim da vuce iz dojke a ne flasice. A za leptirice da ne valjaju (to sto meni nisu odgovarali je individualna stvar) stoje preporuke iz hrvatskog drustva za podrsku dojenju u tom videu. Ja samo rekoh sta strucnjaci kazu, valjda znaju zasto su to rekli.
mericak

#3748 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

http://www.roda.hr/article/category/problemi
Mozda ovdje ima odgovor na problem s dojenjem.
duboka_misao

#3749 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Alhemicarkaa wrote:super je to teoretski, izbjegavaj silikonsko, konfuzija i sl. Ali kad ti lipti krv iz oštećene bradavice (hvat nismo mogli usopostaviti, njoj usta mala a bradavica ravna i sisa velika)i vidiš da tvoje djete pije tu krv, a ti imaš bolove da ti se smučilo dojenje, e onda je ovo spas. Ja ne bih uspjela bez ovoga.
yay true i ja sam zbog ovog kupila te leptirice, kad on povuce mene mozak zaboli a mashala dojio je cesto tako da se sike nisu uspjevale oporaviti izmedju dojenja pa smo isli kombo izdajanja i leptirica, koja krema za bradavice je dobra zene ?
mericak

#3750 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Alhemicarkaa wrote:super je to teoretski, izbjegavaj silikonsko, konfuzija i sl. Ali kad ti lipti krv iz oštećene bradavice (hvat nismo mogli usopostaviti, njoj usta mala a bradavica ravna i sisa velika)i vidiš da tvoje djete pije tu krv, a ti imaš bolove da ti se smučilo dojenje, e onda je ovo spas. Ja ne bih uspjela bez ovoga.
Vjerovatno si u pravu, meni nikad nisu krvarile jer dijete nikad nije toliko ni povuklo da izazove ragade
Post Reply