ma mi smo to vec zavrsili , samo kod notara da ovjerimo imanja su nam blizu mozemo ih i spojiti .putujucidzindas wrote:eih, to nam je brate mladoeto, neka je onda @lietome
ma nikako da upratim, kome se Alhemicarka uvalila?
ova mi je njena nekako bas dobrocudnamescini da su se oko nje i njene zemlje otimali?
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
duboka_misao
#3576 Re: Trudnjače i porodilje online
- otherside
#3577 Re: Trudnjače i porodilje online
fakat sve neke krupne bebe, cime se hranite vi, zene?
moje obje sa punih 39 sedmica imale 3100 gr.
moje obje sa punih 39 sedmica imale 3100 gr.
- max07
#3578 Re: Trudnjače i porodilje online
samo da smirim sve ove kojima ljekari bebe procjenjuju kao dzinovske
i kod mene je bio isti slučaj, čak mi nakon urednog ogtt-a dr. maja tražila da radim i onaj tromjesečni šećer što sam onda ipak ignorisala
beba mi je u u 30.sedmici bila procijenjena na na 3,4 kg, i što je još najčudnije sve je to bilo na uz-u kod mehmedbašića koji važi kao jedan od najboljih i najnovijih u gradu. na svakom pregledu je prirast težine bio sve veći tako da me je maja isprepadala time kako nema šanse da rodim prirodno, da će mi to biti glavni indikator za carski i kako bi nakon prirodnog porodjaja s takvom bebom imala cijeli život problema s inkontinencijom itd.
uz to mu je i promjer glave bio uvijek za četiri ili pet sedmica napredniji
na kraju balade - porodila sam se na carski. mali je u 38+4 imao 4050 gr. i čak malenu glavicu. jedino gdje je i dr. maja fulila totalno je da je prilično dug, ali ni govora nema o tome da je ogroman i debeo. on je jedna baš fina bebica - ni prevelika ni premala
tako da ne brinete, te procjene mogu ali ni u kom slučaju ne moraju biti tačne i precizne, pa čak i kad se mjeri najboljim aparatima
i kod mene je bio isti slučaj, čak mi nakon urednog ogtt-a dr. maja tražila da radim i onaj tromjesečni šećer što sam onda ipak ignorisala
beba mi je u u 30.sedmici bila procijenjena na na 3,4 kg, i što je još najčudnije sve je to bilo na uz-u kod mehmedbašića koji važi kao jedan od najboljih i najnovijih u gradu. na svakom pregledu je prirast težine bio sve veći tako da me je maja isprepadala time kako nema šanse da rodim prirodno, da će mi to biti glavni indikator za carski i kako bi nakon prirodnog porodjaja s takvom bebom imala cijeli život problema s inkontinencijom itd.
uz to mu je i promjer glave bio uvijek za četiri ili pet sedmica napredniji
na kraju balade - porodila sam se na carski. mali je u 38+4 imao 4050 gr. i čak malenu glavicu. jedino gdje je i dr. maja fulila totalno je da je prilično dug, ali ni govora nema o tome da je ogroman i debeo. on je jedna baš fina bebica - ni prevelika ni premala
tako da ne brinete, te procjene mogu ali ni u kom slučaju ne moraju biti tačne i precizne, pa čak i kad se mjeri najboljim aparatima
- otherside
#3579 Re: Trudnjače i porodilje online
tacno.max07 wrote:samo da smirim sve ove kojima ljekari bebe procjenjuju kao dzinovske![]()
i kod mene je bio isti slučaj, čak mi nakon urednog ogtt-a dr. maja tražila da radim i onaj tromjesečni šećer što sam onda ipak ignorisala![]()
uz to mu je i promjer glave bio uvijek za četiri ili pet sedmica napredniji![]()
na kraju balade - porodila sam se na carski. mali je u 38+4 imao 4050 gr. i čak malenu glavicu. jedino gdje je i dr. maja fulila totalno je da je prilično dug, ali ni govora nema o tome da je ogroman i debeo. on je jedna baš fina bebica - ni prevelika ni premala![]()
najcesce se tezina bebe odredjuje prema uzv izmjerenom obimu stomaka. meni je divanovic predvidjao cak i manju bebu ali ja se nisam previse trzala jer sam znala da je i prva imala nesto manji obim trbuscica cijelu trudnocu.
prema uzv prognozama nijedno moje dijete ne bi dobacilo ni 3000 gr a eto i prebacile su malo
-
nova_korisnica
#3580 Re: Trudnjače i porodilje online
Hmmm, ovo sto vi ugovarate neki nazivaju trgovinom ljudima
Shala cure
Moja se beba okrenula kako treba pa sam sva happy
ali ne reci da se opet nece vratiti 
Shala cure
Moja se beba okrenula kako treba pa sam sva happy
-
radenska
#3581 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni su na jezeru rekli da se nece cuditi ako beba bude bas velika jer smo i muz i ja bas krupni (ja 181, a muz 2 m i 115 kg
). To mi je bas glupo, on kad se rodio bio tezak 3500 gr, a ja 5200 gr
. Uostalom, na Jezeru su zeni promasili tezinu bebe za 900 gr po ultrazvuku.
- LieToMe
#3582 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo i mene da se javnem...ja zapela oko zimnice, pravila ajvar, kiselila paprike a kako sam i na bolovanju ne mogu da me utjeraju u kucu kako je lijepog vremena
Uglavnom, uradila urinokulturu sve ok, danas bila kod Divketa, sve je super, kaze trudnica za primjer uspjela sam nabaciti 2 kg od zadnjeg puta (bili ravno prije mjesec i po) a i jedina sam mu trudnica koja nije dosla kisuci, kasljuci i smrcajuci
Sutra nam je ravno 29 sedmica beba ima 1,5 kg
nista od pola ni danas a nema ni slikice, beba gurnula glavu u posteljicu
beba je mnogo tersali
jedino mi je rekao da malo usporim, beba je nisko a i ja se malo brze umaram nego prije. Za 3 sedmice opet kontrola a zadao mi domacu zadacu za sljedeci put: krv, urin, secer... a uzeo je vaginalni bris pa cemo vidjeti rezultate.
Sto se tice genetike i nasa beba ima na koga biti i duga i uhranjena
Uglavnom, uradila urinokulturu sve ok, danas bila kod Divketa, sve je super, kaze trudnica za primjer uspjela sam nabaciti 2 kg od zadnjeg puta (bili ravno prije mjesec i po) a i jedina sam mu trudnica koja nije dosla kisuci, kasljuci i smrcajuci
Sutra nam je ravno 29 sedmica beba ima 1,5 kg
- putujucidzindas
#3583 Re: Trudnjače i porodilje online
ja se rodila s 2.800, muz sa 3.000, a ja zavrsih na carskom 3 sedmice prije termina, zbog tog sto su ocekivali krupnu bebu. bebac imao 3.800 i 53 cm kad je stigao, sto znaci da bi momacki nakupio za jos te 3 sedmice. evo i sad je ozbiljno napredan
6 mjeseci - 73 cm i 9 kg 
- CherryLips
#3584 Re: Trudnjače i porodilje online
Nase bebe ili bas stidne ili bas tvrdoglave,sve sto kupujemo je u nekim neutralnim bojama,ko kad ne znamo je li decko ili curaLieToMe wrote:Evo i mene da se javnem...ja zapela oko zimnice, pravila ajvar, kiselila paprike a kako sam i na bolovanju ne mogu da me utjeraju u kucu kako je lijepog vremena![]()
Uglavnom, uradila urinokulturu sve ok, danas bila kod Divketa, sve je super, kaze trudnica za primjer uspjela sam nabaciti 2 kg od zadnjeg puta (bili ravno prije mjesec i po) a i jedina sam mu trudnica koja nije dosla kisuci, kasljuci i smrcajuci![]()
Sutra nam je ravno 29 sedmica beba ima 1,5 kgnista od pola ni danas a nema ni slikice, beba gurnula glavu u posteljicu
beba je mnogo tersali
jedino mi je rekao da malo usporim, beba je nisko a i ja se malo brze umaram nego prije. Za 3 sedmice opet kontrola a zadao mi domacu zadacu za sljedeci put: krv, urin, secer... a uzeo je vaginalni bris pa cemo vidjeti rezultate.
-
safran
#3585 Re: Trudnjače i porodilje online
Naima ne da je OK nego je predivna ali joj je kontra smjena takva da je kod nje vječita navala. Ali za uputnice dobar je Zildžo.belaj_cura wrote:jel taj doktor ginekolog ? jel moras striktno kod njega? dr Naima ( ginekolog) mi se cini okej ( mislim da ona ona radi drugu smjenu ) , a i sestrica Aida koja radi sa njomradenska wrote:Akobogda, zelim ti od srca da ti ova trudnoca uspije.
Samo ce me dokrajciti onaj doktor sa saraj polja, kod njeg idem po uputnice, a veceg tersa u zivotu nisam vidjela
-
safran
#3586 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma samo da se rodim vidjećete da sve mi boje dobro stoje. Ionako za 2 mjeseca morate na obnovu garderobe pa onda cifrajte do mile volje. Cherry, jedi grožđice.CherryLips wrote:Nase bebe ili bas stidne ili bas tvrdoglave,sve sto kupujemo je u nekim neutralnim bojama,ko kad ne znamo je li decko ili curaLieToMe wrote:
Sutra nam je ravno 29 sedmica beba ima 1,5 kgnista od pola ni danas
meni dr vec rekla da je beba bas dugonoga,ali kao sto neko rece,ima i na koga,i muz i ja povisoki
meni na zadnjem vadjenju krvi,zeljezo na donjoj granici,tako da sad uzimam heferol i c vitamin....sve beba sebi uze
Glede velikih beba - mog starijeg su procjenjivali na 4.5 kg pa se rodio sa 3,6 kg. Prirast sasvim umjeren a ovaj dundo je rođen kao sasvim prosječna beba od 3,7 kg a sa 7 mjeseci nagurao na 11.2 kg. i 73 cm.
- otherside
#3587 Re: Trudnjače i porodilje online
joj @danak sto ti znas srociti pitanje, to je cudo jednokakavdanakneiskustvu wrote:je li normalno da visina plate trudnicama dosta varira iz mjeseca u mjesec?
-
radenska
#3588 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje za ove mame sa stazom
i koje su rodile zimske bebe koliko im je trebalo ovih benkica i odjelceta za bebu za prva dva mjeseca. I jesu li kupovale i jaknicu za kontrole i deblje kapice. Meni nista nije jasno sta mi treba. Neko mi govori da ce mi trebati 2-3 presvlaka, neko opet od 6-12

ove prve pretpostavljam da mi trebaju kratkih rukava
ja isto kao da kupujem svemirsk brod 

ove prve pretpostavljam da mi trebaju kratkih rukava
- otherside
#3589 Re: Trudnjače i porodilje online
evo ti info iz prve ruke
kod mene beba od 15 dana, moze ti i maxica koju pametnu nabaciti jer je i ona u prvom mjesecu
2-3 presvlake su definitivno malo, barem meni.
ja bebu kupam svaki dan (tj.kupa je mama, ja zaljevam vodom
), sto ce reci da se kompletno beba presvlaci svakodnevno + eventualna presvlacenja zbog neplanskih desavanja (curi pisa, kaka, bljuckanje i sl)
ja sam spremila oko 8-10 bodica (br.56-62), to ti je ovo na prvoj slici i oko 7 gegica (na drugoj slici) i mogu ti reci da mi je to bas knap, da imam manje ne bi valjalo.
nesto toplije za posjet pedijatru moras imati. za zimsku bebu je najbolji skafander jer jednim komadom odjece utoplis i nogice i rucice i glavu mada je kapica obavezna.
takodje nabavi 2-4 para toplih carapica koje ces na pocetku morati stavljati na nogice (a mozes i na rucice) i u kucnim uslovima. 2-3 kapice pamucne ti trebaju nakon kupanja.
2-3 presvlake su definitivno malo, barem meni.
ja bebu kupam svaki dan (tj.kupa je mama, ja zaljevam vodom
ja sam spremila oko 8-10 bodica (br.56-62), to ti je ovo na prvoj slici i oko 7 gegica (na drugoj slici) i mogu ti reci da mi je to bas knap, da imam manje ne bi valjalo.
nesto toplije za posjet pedijatru moras imati. za zimsku bebu je najbolji skafander jer jednim komadom odjece utoplis i nogice i rucice i glavu mada je kapica obavezna.
takodje nabavi 2-4 para toplih carapica koje ces na pocetku morati stavljati na nogice (a mozes i na rucice) i u kucnim uslovima. 2-3 kapice pamucne ti trebaju nakon kupanja.
- max07
#3590 Re: Trudnjače i porodilje online
kad sam prozvana da se i ja javnem
mi danas ušli u četvrtu sedmicu
i malog su mi već pravo naučili na ruke tako da svaku noć plačem od muke koliko me zabole ruke (ovo se čak i rimuje
)
slažem se s otherside, 2-3 presvlake je definitivno premalo. meni je ispočetka trebalo pravo puno odjeće jer sam onako neiskusna imala problem i s pelenama (propuštale nam pelene pa sam tek na kraju skontala da moram uzeti veće. one od 3 - 5 kg više ne odgovaraju bebama koje imaju 5 kg), tako da nam je svako mijenjanje pelena značilo i presvlačenje. sad smo to apsolvirali i presvlačimo se jednom dnevno ukoliko ne bude nepredvidjenih situacija kao što ih je otherside naznačila.
u biti mi je uvijek jedna mašina veša na pranju, jedna na sušenju, a jedna čeka peglanje
radenska, pripremi dovoljno jednostavnih kompleta ali nemoj kupovati ni previše. mi smo dosta stvari dobili, a neke stvari koje smo kupili uspjeli smo mu obući jednom ili nijednom i već mu ne mogu tako da je najbolje da ne pretjerujete. kad se porodiš već ćete vidjeti šta vam treba i šta fali. i ja sam jedna od onih koja je htjela imati sve spremno ali priznajem da nisam bila u pravu. neke stvari jednostavno ne možeš znati unaprijed. ja sad tako tražim i kupujem manje kapice jer sve koje imamo su mu prevelike
a imam i ja jedno pitanje za iskusne mame (u biti stotinu, ali za sada samo ovo jedno
) - do kada ste bebe za spavanje polagale na stranu (na bok) kako bi im se lijepo oblikovala glavica? trudila sam se svo ovo vrijeme da nakon svakog podoja promijemo stranu na kojoj je spavao, ali već sam u fazi kad mi je samo bitno da zaspi i kad nemam snage da ga namještam da spava na odredjenoj strani na boku već to sve češće budu ledja 
mi danas ušli u četvrtu sedmicu
slažem se s otherside, 2-3 presvlake je definitivno premalo. meni je ispočetka trebalo pravo puno odjeće jer sam onako neiskusna imala problem i s pelenama (propuštale nam pelene pa sam tek na kraju skontala da moram uzeti veće. one od 3 - 5 kg više ne odgovaraju bebama koje imaju 5 kg), tako da nam je svako mijenjanje pelena značilo i presvlačenje. sad smo to apsolvirali i presvlačimo se jednom dnevno ukoliko ne bude nepredvidjenih situacija kao što ih je otherside naznačila.
u biti mi je uvijek jedna mašina veša na pranju, jedna na sušenju, a jedna čeka peglanje
radenska, pripremi dovoljno jednostavnih kompleta ali nemoj kupovati ni previše. mi smo dosta stvari dobili, a neke stvari koje smo kupili uspjeli smo mu obući jednom ili nijednom i već mu ne mogu tako da je najbolje da ne pretjerujete. kad se porodiš već ćete vidjeti šta vam treba i šta fali. i ja sam jedna od onih koja je htjela imati sve spremno ali priznajem da nisam bila u pravu. neke stvari jednostavno ne možeš znati unaprijed. ja sad tako tražim i kupujem manje kapice jer sve koje imamo su mu prevelike
a imam i ja jedno pitanje za iskusne mame (u biti stotinu, ali za sada samo ovo jedno
-
nova_korisnica
#3591 Re: Trudnjače i porodilje online
@radenska
i moja ce beba doci u novembru tj bice zimska beba...ja sam kupila stvarno najosnovnije...
10-ak bodija (6 dugih i 4 kratkih rukava)
i dobili smo jos nekih 5..bodije gledaj da kupis one koji se kopcaju sa strane...
3 gegica,
2 odjelca (gornji o donji dio),
1 trenerku (kako je samo slatka!!),
4 majce i jos 2 pantolice (ali one mehke, tipa pola gegica),
3 kapice tanke,
jos 2 malo deblje,
pape jedne male i jos sam joj dvoje isheklakla,
2 stramplice,
10 pelena pamucnih,
1 deka + 1 deka isheklana
5 pari carapica malo debljih
3 pidzame
1 vreca za spavanje +1 koju cemo dobiti u bolnici
sve ovo gore je broj 56
uzela sam jos jedno odjelce, ono kao deblje, overall ili kako se vec zove u velicini 62..
za autosjedalicu, kolica i izlaske (uvijek ce biti u necemu od to dvoje kada ide vani) cemo u pon uzeti vrecu koja je predvidjena za to....sigurno ima i u Sa u prodavnicama gdje se prodaju kolica i AS...na taj nacin je bebi toplo, a ne moras je pretrpavati odjecom i kad udjes unutra samo je izvadis iz te vrece i ne moras skidati slojeve odjece snje...
eh sad....sigurno cu skontati da mi jos sta fali pa ce biti muzu trk u prodavnicu...ali mislim da je bolje i to, nego da sad nakupujem tonu garderobe iz koje ce ona izrasti za sedmicu-dvije...
imam i nesto malo garderobe broj 62, ali to cu aBd kupovati kasnije
i moja ce beba doci u novembru tj bice zimska beba...ja sam kupila stvarno najosnovnije...
10-ak bodija (6 dugih i 4 kratkih rukava)
i dobili smo jos nekih 5..bodije gledaj da kupis one koji se kopcaju sa strane...
3 gegica,
2 odjelca (gornji o donji dio),
1 trenerku (kako je samo slatka!!),
4 majce i jos 2 pantolice (ali one mehke, tipa pola gegica),
3 kapice tanke,
jos 2 malo deblje,
pape jedne male i jos sam joj dvoje isheklakla,
2 stramplice,
10 pelena pamucnih,
1 deka + 1 deka isheklana
5 pari carapica malo debljih
3 pidzame
1 vreca za spavanje +1 koju cemo dobiti u bolnici
sve ovo gore je broj 56
uzela sam jos jedno odjelce, ono kao deblje, overall ili kako se vec zove u velicini 62..
za autosjedalicu, kolica i izlaske (uvijek ce biti u necemu od to dvoje kada ide vani) cemo u pon uzeti vrecu koja je predvidjena za to....sigurno ima i u Sa u prodavnicama gdje se prodaju kolica i AS...na taj nacin je bebi toplo, a ne moras je pretrpavati odjecom i kad udjes unutra samo je izvadis iz te vrece i ne moras skidati slojeve odjece snje...
eh sad....sigurno cu skontati da mi jos sta fali pa ce biti muzu trk u prodavnicu...ali mislim da je bolje i to, nego da sad nakupujem tonu garderobe iz koje ce ona izrasti za sedmicu-dvije...
imam i nesto malo garderobe broj 62, ali to cu aBd kupovati kasnije
- vanad
#3592 Re: Trudnjače i porodilje online
@radenska
Evo ja imam dvije bebe i malo moje iskustvo...Prvo bebce sam presvlacila 5 puta dnevno jer je mala kakila "pod pritiskom" i nije bilo te pelene da to sacuva unutra. Sve moguce pelene isprobala. Drugu bebu presvlacim jednom jer nema potrebe cesce.
Moj mali nema sanse da nosi carape naprimjer. Imam 6 pari carapa i nista od njih - on toliko suta nogama da su sve i jedne carape iste sekunde skinute. Cak skine i hlacice. Jedino mu strample ostanu na nogama. Sestra mu je bila mirna, nije bilo problema, carapica se nanosala.
Isto tako svakoj zeni odgovara nesto drugo...dok je beba mala ja stavljam samo gegice a moja zaova nikad gegica nije stavila, dijete od rodjenja nosilo trenerke.
Nemas pojma kakva ce tvoja beba biti. Kupi samo osnovno da isprobas sta tebi i bebiju odgovara a ovo drugo ces kupiti naknadno, bar to nije problem. Broj 50 preskoci, kupi 56/62. Rukave zavrnes a sto su nogice duze u biti nikome ne smeta.
@max
i jedno i drugo dijete mi traze ruke. Kontala ja da sam se kod prvog zeznula pa pazila kod drugog...i moj zakljucak glasi - kad hoce na ruke, hoce. Djaba ti sve. Ima beba koje nece i vole svoj mir a ima djece hoce da osjete odraslu osobu - majku - pored sebe. Ne panici, bude i prodje a tvoje ruke i ledja se naviknu. Poslije su ta djeca mnogo smirenija i manje placu. Sto se tice glavice, on ce se tebi sa mjesec dana poceti sam namjestati kako mu odgovara. To je bitno samo tih prvih dana dok bebe jos nemaju snage u vratu da se okrenu same.
Evo ja imam dvije bebe i malo moje iskustvo...Prvo bebce sam presvlacila 5 puta dnevno jer je mala kakila "pod pritiskom" i nije bilo te pelene da to sacuva unutra. Sve moguce pelene isprobala. Drugu bebu presvlacim jednom jer nema potrebe cesce.
Moj mali nema sanse da nosi carape naprimjer. Imam 6 pari carapa i nista od njih - on toliko suta nogama da su sve i jedne carape iste sekunde skinute. Cak skine i hlacice. Jedino mu strample ostanu na nogama. Sestra mu je bila mirna, nije bilo problema, carapica se nanosala.
Isto tako svakoj zeni odgovara nesto drugo...dok je beba mala ja stavljam samo gegice a moja zaova nikad gegica nije stavila, dijete od rodjenja nosilo trenerke.
Nemas pojma kakva ce tvoja beba biti. Kupi samo osnovno da isprobas sta tebi i bebiju odgovara a ovo drugo ces kupiti naknadno, bar to nije problem. Broj 50 preskoci, kupi 56/62. Rukave zavrnes a sto su nogice duze u biti nikome ne smeta.
@max
i jedno i drugo dijete mi traze ruke. Kontala ja da sam se kod prvog zeznula pa pazila kod drugog...i moj zakljucak glasi - kad hoce na ruke, hoce. Djaba ti sve. Ima beba koje nece i vole svoj mir a ima djece hoce da osjete odraslu osobu - majku - pored sebe. Ne panici, bude i prodje a tvoje ruke i ledja se naviknu. Poslije su ta djeca mnogo smirenija i manje placu. Sto se tice glavice, on ce se tebi sa mjesec dana poceti sam namjestati kako mu odgovara. To je bitno samo tih prvih dana dok bebe jos nemaju snage u vratu da se okrenu same.
- max07
#3593 Re: Trudnjače i porodilje online
ovo za čarapice i hlačice - kao da si ovog mog opisala. taj kad se naljuti, sve leti - i čarapice i hlačicevanad wrote:Moj mali nema sanse da nosi carape naprimjer. Imam 6 pari carapa i nista od njih - on toliko suta nogama da su sve i jedne carape iste sekunde skinute. Cak skine i hlacice. Jedino mu strample ostanu na nogama. Sestra mu je bila mirna, nije bilo problema, carapica se nanosala.
@max
ovaj mali kao da tačno zna šta hoće - ispočetka je pristajao na to da ga ljuljamo onako na koljenima/u rukama, a sad više ni to ne pali već se jedino smiri kad ga nosamo po kući. sinoć je bilo veselo i nosali smo ga naizmjenično do pola šest ujutro
glavicu on već sam namješta kako hoće tako da je i meni sve teže namjestiti ga u jedan položaj jer se sam okreće
- Alhemicarkaa
#3594 Re: Trudnjače i porodilje online
Sve su rekle žene prije, ja bih još dodala uzmite jako puno bodića i ot odmah veće brojeve. I puno bolji i praktičniji su oni na široke bratele ili kratke rukave, tako da ih faktički koristite ko potkošulje, a onda preko možete kombinovati sve po želji.
I ja sam u početku bebi stvari oblačila samo jednom, čim se skine - pranje. Kasnije to ne bude tako. Šta ja znam, nije da sam se opametila, ali jednostavno u početku stvarno oko bebe treba da bude ekstra čisto, jer ona je u pibi bila zaštičena od svega, onda je polako poslije navikavaš. Iz tog razloga svim mamama bi predložila da prva gardeorba bude što jednostavnija i po mogućnosti da se otkuhava, ja sam sve stavljala na 90, što nije preživjelo sam zaključila da nije ni valjalo
Tek sam nakon možda 2-3 mjeseca počela razdvajati bjelo i šareno.
Za bodiće, kao i majce, gegice, obavezno vodite računa da kod vrata imaju ili kopćanje, ili zarez, da ne pokidate bebi uši

I ja sam u početku bebi stvari oblačila samo jednom, čim se skine - pranje. Kasnije to ne bude tako. Šta ja znam, nije da sam se opametila, ali jednostavno u početku stvarno oko bebe treba da bude ekstra čisto, jer ona je u pibi bila zaštičena od svega, onda je polako poslije navikavaš. Iz tog razloga svim mamama bi predložila da prva gardeorba bude što jednostavnija i po mogućnosti da se otkuhava, ja sam sve stavljala na 90, što nije preživjelo sam zaključila da nije ni valjalo
Za bodiće, kao i majce, gegice, obavezno vodite računa da kod vrata imaju ili kopćanje, ili zarez, da ne pokidate bebi uši
-
safran
#3595 Re: Trudnjače i porodilje online
Radenska - vanad ti je dobro napisala - broj 50/52 preskoči slobodno a s obzirom na visinu tebe i muža ja bih rekla da ti ni 56 neće biti od neke koristi. Slobodno kreni sa 62 veličinom, ako je malo i veliko bebe će to začas popuniti. Kao drugo - nećete vi nigdje prvih mjesec dana do prve kontrole. Jednostavno dok otpadne pupak, dok se uštelite sa dojenjem, presvlačenjem, spavanjem - prođe mjesec dana začas. A za to vrijeme tvoje čedo neprimjetno raste preko 1 mm na dan. Pa za prvih mjesec dana ti baš ne trebaju ni jaknice ni pantalonice ni trenerkice - definitivno ne vel. 56. Meni su se puno praktičnijim od gegica (mada sam i njih koristila) pokazale one pidžamice sa stopalima - vidjela sam ih u Merkatoru i to u hipermarketu. Jednostavnije su za presvlačenje a i ako mali čangrzavci skidaju čarapice barem ostaju ta stopala. Ja sam oblačila čarapice pa donji dio pidžamice.
Prvu bebu sam postavljala na stranu i iza leđa stavljala urolani peškir (pretpostavljam da mi je to neko tako pokazao - ne sjećam se) a za drugog sam koristila jednog slatkog plišanog medu, otprilike veličine bebinog torza. I jednog i drugog sam postavljala na stranu dok nisu sami sebi mogli naći odgovarajući položaj. Max - mislim da je rano za leđa
Prvu bebu sam postavljala na stranu i iza leđa stavljala urolani peškir (pretpostavljam da mi je to neko tako pokazao - ne sjećam se) a za drugog sam koristila jednog slatkog plišanog medu, otprilike veličine bebinog torza. I jednog i drugog sam postavljala na stranu dok nisu sami sebi mogli naći odgovarajući položaj. Max - mislim da je rano za leđa
-
radenska
#3596 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa tako sam nesto i kontala da treba. A ako ste u Sarajevu, gdje ste kupovale tu odjecu za bebe. Malo sam razgledala (ugl po prodavnicama) i vidim da su cijene dosta razlicite. Recimo Bodiji u Mercatoru u onoj prodavnici preko puta Modiane su 37 KM (to mi bas skupo), a u Mercator hipermarketu su oko 5 KM, mada mi onaj materijal malo nekvalitetan.
U hipermarketu Mojmilo su oko 7 KM benkice a ova odjelca od 15 - 20 KM. Ima i malo skupljih ali to je neka prosjecna cijena.
I jos sam cula da su od ovih plasticnih stvari koje su potrebne najbolji Adax proizvodi.Kakva su vasa iskustva.
U hipermarketu Mojmilo su oko 7 KM benkice a ova odjelca od 15 - 20 KM. Ima i malo skupljih ali to je neka prosjecna cijena.
I jos sam cula da su od ovih plasticnih stvari koje su potrebne najbolji Adax proizvodi.Kakva su vasa iskustva.
- Alhemicarkaa
#3597 Re: Trudnjače i porodilje online
Koje plastične stvari?
-
radenska
#3598 Re: Trudnjače i porodilje online
ma one hranilice, bocice, sterilizatori itd itd..sta od tog treba 
-
safran
#3599 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako već nisi bila - idi na Sirano - prodavnica u zgradi sa desne strane kad ulaziš od Vječne vatre. Može se probrati. Ti bodići u Merkatoru nisu upošte loši - slaba tačka su im drikeri ali to ti za malenu bebu i nije toliko relevantno. U Hrasnom imaš i Azelovu prodavnicu samo za bebe i djecu. Čini mi se da si spominjala B-fazu - to znači da ti Dobrinja nije preko svijeta. Imaš prodavnicu u nizu gdje je bio Sam-Shop a sad je Borovo - liči na one birkadašnje soc. prodavnice tekstilne robe - tu imaš fine bodije hrvatske proizvodnje - 7-10 KM. U dobrinjskom Merkatoru ima i onih pidžamica sa stopalima i pripadajućih majičica pa pogledaj i to ako se nakaniš - ne znam cijenu ali čini mi se da je prihvatljiva (ne znam tačno ali sam jednom pogledala i skontala da je OK).
Od "plastike" koristili smo Avent - sterilizator nisam kupovala - u početku sam otkuhavala u šerpici a kad je počeo da glođe sve okolo samo vruća voda bez deterdženta.
Ma uzmi jednu bočicu za svaki slučaj i nadaj se da ti neće trebati. Ali će ti sigurno trebati tetra pelene - multikorisne i uzmi jedno 20-ak. Vreća za spavanje je također spas i odmah uzmi veliku do 6 mjeseci (ma i do 12).
Od "plastike" koristili smo Avent - sterilizator nisam kupovala - u početku sam otkuhavala u šerpici a kad je počeo da glođe sve okolo samo vruća voda bez deterdženta.
Ma uzmi jednu bočicu za svaki slučaj i nadaj se da ti neće trebati. Ali će ti sigurno trebati tetra pelene - multikorisne i uzmi jedno 20-ak. Vreća za spavanje je također spas i odmah uzmi veliku do 6 mjeseci (ma i do 12).
- otherside
#3600 Re: Trudnjače i porodilje online
samo da dodam da sam slucajno u CM-u naletila na neke bodice, pakovanje 3 komada-15 KM.
dosad su se pokazali kao najkvalitetniji i najmeksi. ostale su kupovala u merkatoru, amku, lindexu, ...
najbolje gegice od ovih koje koristim i sa prvim a i drugim djetetom su kupljene u lindexu.
neunistive su...sada beba nosi iste koje se nosila i starija seka a kupili smo jos nekoliko novih.
i tamo je bila neka akcija-par gegica oko 15ak KM.
dosad su se pokazali kao najkvalitetniji i najmeksi. ostale su kupovala u merkatoru, amku, lindexu, ...
najbolje gegice od ovih koje koristim i sa prvim a i drugim djetetom su kupljene u lindexu.
neunistive su...sada beba nosi iste koje se nosila i starija seka a kupili smo jos nekoliko novih.
i tamo je bila neka akcija-par gegica oko 15ak KM.