Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mamadvadjecaka

#3451 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mamadvadjecaka »

drage mame i buduce mame veliki pozzzz, :-D,
ja sam vec u 9. mj trudnoce i treba mi par informacija, naime, voljela bih ako bi koja novopecena porodilja podijelila svoje iskustvo sa mnom vezano za porodilišta u Sa, Jezero ili Vojna, ne mogu nikako da se odlucim, a za 2 sedmice je termin. zaista u zadnje vrijeme slušam razne price vezane za porodilišta i to su sve price rekla-kazala, zato mi trebaju informacije iz prve ruke, i da, moj gin mi nije dao uputnicu za bris nosa pa me interesuje rade li to u porodilištima kao do sad ili morate donijeti vec urađen nalaz prije poroda ? hvala vam unaprijed
lp
LaCici

#3452 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Sto se tice brisa ne moras donositi nalaz, oni ti to svakako urade po prijemu u bolnicu. Ja sam se porodila u Vojnoj i bila sam zadovoljna. Ako ces gledati na uredjenost onda idi na Jezero, ali sto se tice osoblja bolja ti je Vojna. Tako bar kazu porodilje koje su se porodile i u jednoj i u drugoj bolnici. Nije ni u Vojnoj idealno ali eto u svakom slucaju su sestre ljubaznije. Jedina stvar koja bi te mogla odbiti od Vojne je sto je po meni sada tanka situacija sa doktorima kako nema dr Masica i dr Aide.
Sretno ;)
radenska

#3453 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ko ste imale grceve u listovima, na koji nacin ste to rijeslie. Mene 3 puta probudil grcevi nocas, skakala kao zec iz kreveta :)
nova_korisnica

#3454 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

radenska wrote:ko ste imale grceve u listovima, na koji nacin ste to rijeslie. Mene 3 puta probudil grcevi nocas, skakala kao zec iz kreveta :)
Pij magnezij, barem 300 mg dnevno...usput i stolicu regulise :D
Mene su ti grcevi poceli hvatati mislim u 22-23 sedmici...od tada pijem magnezij i to onaj obicni sumeci...i sad se desi mozda nekad u 10 dana, ali se ne moze porediti sa onim grcevima kad su poceli...
max07

#3455 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

mamadvadjecaka wrote:drage mame i buduce mame veliki pozzzz, :-D,
ja sam vec u 9. mj trudnoce i treba mi par informacija, naime, voljela bih ako bi koja novopecena porodilja podijelila svoje iskustvo sa mnom vezano za porodilišta u Sa, Jezero ili Vojna, ne mogu nikako da se odlucim, a za 2 sedmice je termin. zaista u zadnje vrijeme slušam razne price vezane za porodilišta i to su sve price rekla-kazala, zato mi trebaju informacije iz prve ruke, i da, moj gin mi nije dao uputnicu za bris nosa pa me interesuje rade li to u porodilištima kao do sad ili morate donijeti vec urađen nalaz prije poroda ? hvala vam unaprijed
lp
ja sam se prije desetak dana porodila na jezeru (hitna sekcija). tražili su mi bris nosa i guše, iako bi me vjerovatno porodili i da ih nisam imala. nisam sigurna da bi mi uradili briseve pošto nisam čula da su bilo kome radili briseve u vrijeme kad sam ja bila. na tvom mjestu bih zbog same sebe uradila briseve prije porodjaja.

iskreno, stanje s osobljem je užasno na jezeru. samo jedna sestra i babica su bile fine i zahvalna sam im i na lijepim riječima u svom onom ludilu. ostatak je bahat, namrgodjen, neprofesionalan, lijen (mogla bih ovako do sutra) itd. meni je beba konstantno plakala jer im ne mijenjaju pelene redovno tako da se jadničku sva koža iritirala. niko se nije ni obazreo što beba toliko plače iako sam ih konstantno molila da mi pomognu.

ali i za vojnu sam u posljednje vrijeme čula dosta loših stvari. nešto užasno loše čak i za mašića iako naravno ne znam da li je tačno.
patronažna mi je isto spominjala da joj se čak nekoliko žena iz vojne žalilo na povrede beba tokom porodjaja, a da u bolnici povodom toga ništa nisu poduzeli. a naravno, tu je i problem da sada loše stoje s doktorima, kako ti je i LaCici pisala.

iskreno, i jedna i druga bolnica su loše. moraš se sama odlučiti i izabrati manje zlo, ukoliko je to moguće :(
sretno, u svakom slučaju :D
Alhemicarkaa

#3456 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

sarajevo_84 wrote:
OBAVEZNO KOD DOKTORA!!!
Ja u 38. sedmici nisam osjetila bebu samo par sati i već je bilo kasno. :(

Nemoj da te prepadam, možda se samo malo umirila, al što je sigurno sigurno je.
:kiss:
Lounge Act

#3457 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:36, edited 1 time in total.
mamadvadjecaka

#3458 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mamadvadjecaka »

hvala vam na informacijama u svakom slucaju, mene najviše brine ta MRSa, navodno je ponovo "aktivna" na Jezeru, a s druge strane i nedostatak osoblja u Vojnoj.................. : sad:
duboka_misao

#3459 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

samo da obaljestim @otherside je ponovo postala mama jedne fine curice ! cestitke :kiss:
Gladna

#3460 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Gladna »

Ja sam prosle sedmice bila na kontroli i isprepadali su me.
Jer sam u 31 sedmici bila prosle sedmice i beba je (mashala) ves teska 2.2 kg.
Pa mi je doktorica i babica pricale kako je beba prevelika, kako imam sansu da ima preko 5 kg.
Kako cu se tesko poroditi ili cu me morati ranije poroditi :(

Ima li ko iskustva s velikim bebicama :-)
duboka_misao

#3461 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

hajd bar te nisu ubjedjivali kako ima 4 kile pa ko ja rodis 5,700 od 62 cm srecom na carski.
nova_korisnica

#3462 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

Cestitke otherside!!! :D u moru ovih izbornih prepucavanja, napokon lijepa vijest :D

@gladna

Nemoj panicariti..imas li mozda trudnicki dijabetis? Je li ti to doktorica spominjala? Meni je totalno neodgovorno da tetako prepada...kilaza bebe se u biti procjenjuje! Znaci ona se tu mogla oko mjerenja zeznuti...koliko puta je mjerila? Ja sam neki dan bila isto bila kod doktorice...izmjeri zena 3 kg, nas dvije se obje :shock: :shock: i onda je izmjerila jos par puta i kilaza je oko 2.600 (ja sam u 36.sed)... Ako mjeri tezinu na osnovu promjera trbuha, a beba udahne u tom momentu, to povecava tezinu...zato se mora provjeriti koji put...
Moja snaha otisla u bolnicu da se porodi...doktor radio ultrazvuk i izmjeri tezinu od 4.600, a do tada sve ispod 4kg bilo...po njegovom mjerenju se beba udebljala vise od 1 kg za sedmicu dana :D da bi se porodila sa bebom od 3,5 kg...tako da nemoj panicariti, vec sljedeci put kad budes isla kod dr zamoli je da provjeri dva puta...
Gladna

#3463 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Gladna »

Provjeravala sam secer u krvi prosle sedmice bio je normalan.
Ali me je opet poslala sledece sedmice na provjeru.

Jednom su bebu mjerili ovako onako i kao preveliki je.
Kasnije je ona kao rukama pokusavala da opipa bebu kolika je, kad da potvrdi to sto su izmjerili i kaze da je
najvjerovatnije mjerenje tacno.
duboka_misao

#3464 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Gladna wrote:Provjeravala sam secer u krvi prosle sedmice bio je normalan.

Kasnije je ona kao rukama pokusavala da opipa bebu kolika je, kad da potvrdi to sto su izmjerili i kaze da je
trebaju te samo poslati na OGTT nalaz koji im je jedini mjerodavan.
mericak

#3465 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

mamadvadjecaka wrote:drage mame i buduce mame veliki pozzzz, :-D,
lp
Eto ti zena napisa negativno iskustvo a ja sam se porodila na Jezeru 10. 09 i osjecala sam se kao u hotelu delux kategorije! S obzirom da sam se vec jednom porodila na staroj ocnoj nisam mogla vjerovati koja razlika. Doduse, isla sam na carski a taj ti je odjel odvojen od obicnih porodilja i racuna se kao tezi porodi pa mozda zato bolje paze. Ja nisam dojila dijete u bolnici jer nisam imala mlijeka zbog soka od OP. Sestre nisu dozvolile da mi dijete zaplace 3 puta, odmah su ulijetale u sobu i odvodile je na hranjenje. Cak su nju nosile po dva puta jer je jela 120 ml a sve ostale bebe standardno 60 i nikad se ni jedna sestra nije ljutila kad sam je zvala ponovo po repete! U intenzivnoj nikad krvav carsaf ispod mene nije bio, mijenjale mi sestre pelene ispod mene velike, prebrisavale me vlaznim maramicama 3x dnevno, davale mi analgetike (sto je bilo nemoguce dobiti na ocnoj!). Imala sam neke neuobicajene bolove sa uspostavljanjem crijevnog rada, dr.dezurna me obilazila svaki 15-20 min da pita kako sam, treba li mi dodatna analgezija i sl.
Kad smo sisle medu bebe, sestre se "otimale" koja ce me voditi na pranje da mi pomogne (stvarno!!!). Nevecer obilaze zene u sobama i pokrivaju ako su otkrivene (licno vidjela)...Jednoj zeni beba navukla se na ruke i place ako nije u rukama - ude sestra u 3 ujutro u sobu, kaze da ce ona nosati bebu neg zena spava i stvarno, ja bila budna i gledala, zena joj je od 3-5 sati ujutro nosala bebu po hodniku da bi ova na miru spavala!
Ona Izetbegovicka ih je pravo izdresirala, plase je se ko kuge. Pri tom isticem da nikom nisam nista dala, na otpustu odnijela pice i bombonjeru dr i to je sve. Niko sa odjela od mene nije dobio ni zvaku.
E sad, dijete mi je fasovalo infekciju, moguce da je MRSA a ako ne onda je "obicna" Stafilodermija, ali to cete fasovati, ako vam je sudeno, u obje bolnice.
Ja glasam za Jezero jer se svi komplikovani slucajevi prebacuju njima, jer imaju vise predijatara i na kraju krajeva, Pedijatrija je na istom spratu! Vaznija je sigurnost djeteta nego ljubaznost sestre. U slucaju ne daj Boze komplikacija, dijetetu je blizu najadekvatnija pomoc.
nova_korisnica

#3466 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

duboka_misao wrote:
Gladna wrote:Provjeravala sam secer u krvi prosle sedmice bio je normalan.

trebaju te samo poslati na OGTT nalaz koji im je jedini mjerodavan.

Jesi radila ranije taj nalaz? Mislim da sam ga radila u 20 i nekoj sedmici..nego, kakve si ti konstrukcije? Ima zena od 1,6m pa rode bebu od preko 4kg...prezivi se :D

Ali vidi nesto...ja na takve stvari ovako gledam: beba je unutra i mora vani..pitanje je nacina na koji ce izaci...i samo da zdrava izadje...ostalo je manje bitno...moja lezi "naopako" i vjerovatno se nece ni okrenuti, tako da cu ja na carski vjerovatno...sta cu...vise bih volila da je vaginalni porod, ali ako ne ide onda ne ide...i ako je beba veca uvijek je mogu izvaditi na carski...zato nemoj da se sekiras bezze i uzivaj dokle mozes :wink:
ciki4

#3467 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

otherside čestitam :) !!!

Jel normalno da osjetim zatezanje i bol iza koljena tj. s druge strane noge? Muči me već 2 dana, danas nepodnošljivo, jedva stojim na toj nozi :sad: Vene su mi tako izražene po cijelim nogama da se na meni može proučavati anatomija :? 25-ta sam sedmica
duboka_misao

#3468 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ye to ti je od vena i meni se deshavalo moras nositi one odvratne carape i preporuka bostrombin mast a ne gel za mazanje skleroticnih vena.
radenska

#3469 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

i mene boli iza koljena, mada najvise od grceva, ja sam 24ta sedmica. Cestitke ovima sto se poradjaju ili su se porodile, neka uzivaju u bebicama.
Nasla sam haljinu na slici, samo mi sad treba u stvarnosti :D

Image
duboka_misao

#3470 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

naruci na asosu online ima slicnih http://us.asos.com/Women-Maternity/rsry2/?cid=5813
Alhemicarkaa

#3471 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Pridružujem se čestitkama. othereside, uživajte maksimalno, ti si već naučila kako iskoristiti vrijeme sa bebom, pomiriši je i za mene. :kiss:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3472 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PipiDugaDevetka »

Alhemicarkaa wrote:Pridružujem se čestitkama. othereside, uživajte maksimalno, ti si već naučila kako iskoristiti vrijeme sa bebom, pomiriši je i za mene. :kiss:
Genijalno!
:lol: :lol: :lol: :lol:
Čestitke @Othersajdici !
duboka_misao

#3473 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ej zene evo na ekupon ponuda zanimljiva , samo da napomenem da Dr Nakas tu radi privatno pa bujrum.

50% popusta na sistematski pregled za žene u Poliklinici Sara-Vita - platite 70 KM umjesto 140 KM za Well Woman check pregled.
Platite samo 70 KM umjesto 140 KM za sistematski pregled za žene u Poliklinici Sara-Vita. Ponuda uključuje konsultacije, mjerenje krvnog pritisaka i težine, pregled dojki, abdomena i ginekološki palpatorni pregled, uzimanje cervikalnih briseva za bojenje po Papanikolaou, analizu vaginalnih sekreta i transvaginalni ultrazvuk male karlice.
sarajevo_84

#3474 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Alhemicarkaa wrote:
sarajevo_84 wrote:
OBAVEZNO KOD DOKTORA!!!
Ja u 38. sedmici nisam osjetila bebu samo par sati i već je bilo kasno. :(

Nemoj da te prepadam, možda se samo malo umirila, al što je sigurno sigurno je.
:kiss:
:(
mamadvadjecaka

#3475 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mamadvadjecaka »

mericak hvala ti što si podijelila svoje iskustvo, i ja sam rodila prvi put na ocnoj i kažem sebi sve je bolje od toga, hvala još jednom
lp
Post Reply