Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
suncandan
#3126 Re: Trudnjače i porodilje online
@ Alhemicarkaa, gdje se nalazi ta radnja waikiki?
Ako neko zna gdje mogu nabaviti trudnicku odjecu, bila bih zahvalna da mi kaze.
Hvala.
Hvala.
- max07
#3127 Re: Trudnjače i porodilje online
Waikiki je u Alta centru na Marindvoru (preko puta zgrade Parlamenta). Možeš pogledati i po pijacama u gradu ,ali pripremi se na jako loš izbor.suncandan wrote:@ Alhemicarkaa, gdje se nalazi ta radnja waikiki?
Hvala.
Nešto trudničke odjeće ima i u Benettonu, ali kud je skupa, kud i tamo obično nema nekog izbora.
Ja ću, prije nego što (i ako) se odlučim za narednu trudnoću, otići namjenski do Hrvatske ili čak i dalje i snabdjeti se tamo
-
blufonka
#3128 Re: Trudnjače i porodilje online
Eto nije shija nego vrat! Ja rekoh da su polemike nepotrebne, ne konkretno na forumu nego po komsiluku, jer cesti postranicni agresorski napadi od strane sveznajucih zenturaca znaju biti vrlo frustrirajuci za novopecenu mamu koja se dovede u situaciju da objasnjava sirem auditoriju anatomsko stanje svoje vagine, materice ili bradavica sve u cilju dokazivanja da je zapravo dobra majka i ako bebu ne doji!The Realist wrote:Da, ali ne znači da jedno nije bolje od drugoga, gledajući idealne uslove. Naravno da postoje razlozi zašto se neštone može i ne treba raditi, ali jeste činjenica da je bolje dojiti, nego ne dojiti dijete (tj. da pije to mlijeko), a ako neko ne može, zna se šta je alternativa.blufonka wrote:Cemu polemika dojenje ili ne? Carski ili ne? Mislim da svako ima pravo da bira za sebe i svoje dijete i jedno ili drugo, opravdano ili ne!
Isto je u većini slučajeva bolji prirodni porođaj, nego carski rez, pogotovo ako o višestrukim porodima govorimo, no, postoje situacije kada se mora ići na carski rez.
I sama sam licno pristalica prirodnog poroda u odnosu na carski, dojenja u odnosu na adaptirano mlijeko ali ne pod svaku cijenu jer treba sacuvati i zdravlje majke, fizicko kako i psihicko jer svaka beba u prvom redu i prvih godina svog zivota najvise ovisi upravo o majci!
- Cholina_Lokica
#3129 Re: Trudnjače i porodilje online
U ovoj raspravi samo fali jos onaj lik sto jednom izjavi da mame koje su rodile na carki ne vole svoju djecu 
- otherside
#3130 Re: Trudnjače i porodilje online
koji? koji? daj ga 'vamo da ga provucemo kroz sakeCholina_Lokica wrote:U ovoj raspravi samo fali jos onaj lik sto jednom izjavi da mame koje su rodile na carki ne vole svoju djecu
ta izjava je jednako smislena kao da i ova da ce djeca rodjena na carski jednog dana sigurno postati carevi
- Cholina_Lokica
#3131 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne sjecam se nicka, ali znam da nekad neko to izvali ovdjeotherside wrote:koji? koji? daj ga 'vamo da ga provucemo kroz sakeCholina_Lokica wrote:U ovoj raspravi samo fali jos onaj lik sto jednom izjavi da mame koje su rodile na carki ne vole svoju djecu![]()
![]()
ta izjava je jednako smislena kao da i ova da ce djeca rodjena na carski jednog dana sigurno postati carevi
-
duboka_misao
#3132 Re: Trudnjače i porodilje online
e jebbli i ti znas covjeka zaintrigirat !¨ 
Last edited by duboka_misao on 17/09/2012 15:36, edited 1 time in total.
- CherryLips
#3133 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanjce za mame
kada ste kupovali krevetic,jeste uzimali odmah i madrac skupa ili ste npr.madrac uzeli u Dormeu?
Nije mi se dopao madrac sa zicanom jezgrom kakav je npr.u onoj djecijoj radnji na socijalnom...ali imaju fin izbor krevetica i kolica...
Nije mi se dopao madrac sa zicanom jezgrom kakav je npr.u onoj djecijoj radnji na socijalnom...ali imaju fin izbor krevetica i kolica...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3134 Re: Trudnjače i porodilje online
Koja sreća majčinska...zavidim!otherside wrote:@Pipi, ja sam ovo predavanje u dahu pregledala prije nekih 8-9 mjeseci kad mi ga je prijatelj proslijedio misleci da ce mi biti interesantan. ne znam koliko je revolucija u pitanju ali definitivno se stvaraju neka nova gledista i smjernice za prve 4 godine zivota kada se, po predavacu, prakticno i formira funkcionalna inteligencija.
skakanje po namjestaju, okretanje oko sebe (trenutno omiljena aktivnost mog zvrka), gacanje po baricama,...sve ima svoje zasto i zato...interesantno je da sva djeca to rade u nekom periodu zivota a da neka nisu to nikad ranije vidjeli od druge djece, tj. nije u pitanju kopirano ponasanje.
psihomotorni razvoj u najranijoj dobi je jos uvijek jako siroko i nedovoljno istrazeno podrucje a pogotovo period uspostavljanja sinapsi, tj. funkcionalnog razvoja mozga. promjene u ponasanju djece koje ga prate su nekad nazgled i opasne ali po predavacu dijete ne treba sputavati vec paziti da se ne povrijedi, obezbjediti sigurnu okolinu i nadzor.
od ovog predavanja ja svoju djevojcicu zaista pustam da se penje i skakuce gdje god joj padne na pamet, barem 2-3 puta dnevno se vrti u krug dok ne padne na pod, vristeci od srece![]()
djeciji neurolozi tvrde da ogroman broj djece ponese iz djetinjstva tzv.minimalni neuroloski deficit koji roditelji i nadlezni pedijatri nikad ne otkriju.
poruka je...ne sputavajte dijete samo budite tu da ga uhvatite pri padu koji je neminovan
-
The Realist
#3135 Re: Trudnjače i porodilje online
Razumijem, samo sam primjetio da postoji i druga strana koja tvrdi da nema nikakvih razlika i zato volim napisati da ipak ima razlika, ali naravno da uslovi diktiraju za šta će se čovjek odlučiti.blufonka wrote: Eto nije shija nego vrat! Ja rekoh da su polemike nepotrebne, ne konkretno na forumu nego po komsiluku, jer cesti postranicni agresorski napadi od strane sveznajucih zenturaca znaju biti vrlo frustrirajuci za novopecenu mamu koja se dovede u situaciju da objasnjava sirem auditoriju anatomsko stanje svoje vagine, materice ili bradavica sve u cilju dokazivanja da je zapravo dobra majka i ako bebu ne doji!
I sama sam licno pristalica prirodnog poroda u odnosu na carski, dojenja u odnosu na adaptirano mlijeko ali ne pod svaku cijenu jer treba sacuvati i zdravlje majke, fizicko kako i psihicko jer svaka beba u prvom redu i prvih godina svog zivota najvise ovisi upravo o majci!
A za novopečenu mamu treba biti novopečeni tata, koji će sve to rastjerati
-
The Realist
#3136 Re: Trudnjače i porodilje online
U suštini nije po potrebi, nego preventivno, pošto brzo zaraste i ne ostavlja komplikacije, dok bi pucanje po medijalnoj liniji doveliko do puno većih problema.LieToMe wrote:![]()
nisam ginekolog ali sam zensko koje ce se kroz koji mjesec poroditirekose mi strucnjaci da se to recne po potrebi (rijetko koga da ne recnu) cisto sto je sigurnije malo recnuti pa usiti nego pustiti da puca samo od sebe i da se razvlaci pod pritiskom i naporima.
- ciki4
#3137 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja se mažem hippovim uljem za mame, po preporucikakavdanakneiskustvu wrote:šta raditi kad trudnica ima strije?,nečime mazati?
- ciki4
#3138 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja isto planiram krevetić bez madraca a posebno uzeti antibakterijski ili taj dormeo. Koliko je KM-ovaCherryLips wrote:Pitanjce za mamekada ste kupovali krevetic,jeste uzimali odmah i madrac skupa ili ste npr.madrac uzeli u Dormeu?
- otherside
#3139 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam uzela djeciji madrac u nobil-u, bio 120-150 KM, ne mogu se sad tacno sjetiti.
- Alhemicarkaa
#3140 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam krevetac kupila u Todoru, pošto su oni na Socijalnom iznerirali moju mamu
, a potpuno isti bio u Todoru po istoj cijeni. Madrac sam uzela u Nobilu, 80 km, uzela sam najtanji, koji je pravo visok i moja preporuka je da se uzima ovaj, jer kad je podnica krevetića na najvišem nivou, a ogradica spuštena (što će vam biti sigurno minimum tri mjeseca, ako ne i više) onda ovi deblji dušeci budu viši od ogradice. A ovaj je odličan dušek, poželila sam da se uvućem u krevetić i zaspem
. Da ne bude zabune, i ovaj najtanji je pravo visok.
Ja sam čula da su majke koje rode na carski carice. Jedna anegdota kad sam ležala u Vojnoj, na patologiji trudnoće, dolazi lik u posjeti ženi koja je u poodmaklom stadiju trudnoće, i sestra mu govori žena vam je otišla na sekciju. Čuješ muk, čovjek preblijedi, a onda mu sestra, ama na carski otišla, rodila ko carica. Dozivali su ga sa vodom i šećerom.
Ja sam čula da su majke koje rode na carski carice. Jedna anegdota kad sam ležala u Vojnoj, na patologiji trudnoće, dolazi lik u posjeti ženi koja je u poodmaklom stadiju trudnoće, i sestra mu govori žena vam je otišla na sekciju. Čuješ muk, čovjek preblijedi, a onda mu sestra, ama na carski otišla, rodila ko carica. Dozivali su ga sa vodom i šećerom.
-
Landa
#3141 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja se potajno nadala da se beba nece okrenuti na glavu i da cu moci izabrati za carski
ali evo danas rekose da se okrenula kako treba. Mada sad kad sam cula, kontam nek ide kako ide samo da se rodi zdrava.
Meni je bez veze da se preventivno pravi rez jer logicno je da kad tkivo samo puca, puca tamo gdje je najtanje i najlakse za oporavak. Uostalom ima zena koje nikako ne puknu i sad treba da se sije, oporavlja a mozda ne bi ni pukla.
Skoro me jedna uputi da obavezno proguglam "perineal massage" jer su neke studije pokazale da pomaze smanjiti rizik od pucanja. Pa eto zene ako ste zainteresovane, nije na odmet probati, a mozete i partnera ukljuciti u svakodnevne vjezbice

Meni je bez veze da se preventivno pravi rez jer logicno je da kad tkivo samo puca, puca tamo gdje je najtanje i najlakse za oporavak. Uostalom ima zena koje nikako ne puknu i sad treba da se sije, oporavlja a mozda ne bi ni pukla.
Skoro me jedna uputi da obavezno proguglam "perineal massage" jer su neke studije pokazale da pomaze smanjiti rizik od pucanja. Pa eto zene ako ste zainteresovane, nije na odmet probati, a mozete i partnera ukljuciti u svakodnevne vjezbice
- otherside
#3142 Re: Trudnjače i porodilje online
e da dodam jos nesto za madrac...posto sad trazim drugi djeciji madrac za drugu bebu, nasla sam jedan fini i kupicu ga najvjerovatnije u amku na mojmilu, kosta 87 KM, neke je srednje tvrdoce i sto Alhemicarka rece nije puno deb'o pa ce i ogradica fino leci.
-
safran
#3143 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam se također opredjelila za ovaj tanki iz Nobila (80 KM) - pamučna, deblja presvlaka koja se može skinuti i posebno oprati i unutra neka "memory" pjena. Ovaj sa federima nisam uzela jer mi se nije svidjela ideja skakanja po istim. Za prvi put mame - tanji dušek odgađa momenat kad će mali đavo sam uspjeti iskočiti iz kreveta za brat-bratu 2 mjeseca a vjerujte mi - u periodu 1-2 godine krevetić će vam biti jedino bezbjedno mjesto u stanu. Kad pomislite da ste sve uredili baby- friendly iznenadiće vas kreativnošću u pravljenju belaja.
- CherryLips
#3144 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala za savjete o madracu:) a taj nobilov madrac je ovaj od 12 cm? I imate li preporuke/kritike za neka kolica,tj.nekog proizvodjaca? Mi mislili uzeti neka 2u1 ,nesto kontam da mi ne treba ona nosiljka gdje je beba bas u lezecem polozaju?
I zadnjih dana me desni uzasno bole,posebno na prednjim zubima,malo je kao oteknuto,krvari kad perem zube,svasta sam nesto stavljala i probala al ne vidim bas nekog efekta....
I zadnjih dana me desni uzasno bole,posebno na prednjim zubima,malo je kao oteknuto,krvari kad perem zube,svasta sam nesto stavljala i probala al ne vidim bas nekog efekta....
-
safran
#3145 Re: Trudnjače i porodilje online
Misliš na onu korpicu za iznošenje iz bolnice? Moj savjet - ne kupuj. U tome se beba iznese iz bolnice i možda još može poslužiti za prvu kontrolu sa mjesec dana (dabogda hećima ne viđali češće). Možda možeš posuditi od nekoga ili koristiti autosjedalicu za bebe do 6 mj. Mi smo drugu bebu u autosjedalici iznijeli iz bolnice (prije 18 mj) a i većina drugarica beba nam je tako iznešeno. Ne mogu da se sjetim ali mi se čini kao da je to bilo bolničko pravilo. Uglavnom, ako nemaš viška para bez toga se može bez problema. Radije dobra autosjedalica - na proljeće para vrijedi.
U dobra kolica vrijedi investirati ali izbor kolica ti ovisi i o tome kakav ti je prilaz kući/stanu, imaš li lift, gdje ćeš ih držati i sl. Klasika ti je da ima tri položaja, ležeći, poluležeći i sjedeći. Poželjno je da možeš podesiti da beba gleda prema tebi (dok je manja) ali i da gleda prema naprijed kad malo poraste - ali može i bez ovoga. Računaj da će ti trebati i kad beba bude imala 9, 10, 12 kg, i opet, neizmjerno su korisna kad beba prohoda pa trebaš negdje stići za 15 minuta a ono se nadiglo da istražuje grmlje, šahtove, bandere ......
Ne sjećam se kad ti je termin ali mi se čini da bi na proljeće (nekad krajem aprila) trebala imati solidnu bebaru. Pred vama je 6 mjeseci slobode i lutanja i svaka kolica ćete maksimalno iskoristiti. Pogledaj na pik.ba - mogu se naći odlična kolica za pristupačnu sumu. Ja sam drugom bebanu kupila odlična i iskoristili smo ih do zadnjeg šarafa. Jedino što su ova teška ali ja sam ih držala u gepeku karavana pa mi nisu predstavljala problem.
U dobra kolica vrijedi investirati ali izbor kolica ti ovisi i o tome kakav ti je prilaz kući/stanu, imaš li lift, gdje ćeš ih držati i sl. Klasika ti je da ima tri položaja, ležeći, poluležeći i sjedeći. Poželjno je da možeš podesiti da beba gleda prema tebi (dok je manja) ali i da gleda prema naprijed kad malo poraste - ali može i bez ovoga. Računaj da će ti trebati i kad beba bude imala 9, 10, 12 kg, i opet, neizmjerno su korisna kad beba prohoda pa trebaš negdje stići za 15 minuta a ono se nadiglo da istražuje grmlje, šahtove, bandere ......
Ne sjećam se kad ti je termin ali mi se čini da bi na proljeće (nekad krajem aprila) trebala imati solidnu bebaru. Pred vama je 6 mjeseci slobode i lutanja i svaka kolica ćete maksimalno iskoristiti. Pogledaj na pik.ba - mogu se naći odlična kolica za pristupačnu sumu. Ja sam drugom bebanu kupila odlična i iskoristili smo ih do zadnjeg šarafa. Jedino što su ova teška ali ja sam ih držala u gepeku karavana pa mi nisu predstavljala problem.
- max07
#3146 Re: Trudnjače i porodilje online
ciki4 wrote:Ja se mažem hippovim uljem za mame, po preporucikakavdanakneiskustvu wrote:šta raditi kad trudnica ima strije?,nečime mazati?
Ako su se strije već pojavile, onda ih ni jedna krema više ne može ukloniti.
Nego, jedno pitanje za mame s iskustvom
Da li ste pored klasičnog krevetića uzimale i onaj putni/pokretni? Nekako mi izgleda idealno za dnevne sobe po potrebi / za igru.
Last edited by max07 on 18/09/2012 10:45, edited 1 time in total.
- Alhemicarkaa
#3147 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam s pretraživanjem kolica kuburila cijelu trudnoću i moj topli savjet, uzeti što je moguće jeftinija i što lakša. Mi smo uzeli najlakša i ona su 7 i po kila, čim bude mogla normalno sjediti uzeću najobičnija kišobran kolica. Belaj sa kolicima je taj što većina beba ne voli kolica, i onda je belaj ako si za njih kihnuo 1000 i više maraka. Prošetajte po Vilsonovom, vidjećete kako mame nosaju djecu, a tate guraju prazna kolica (ako pitate što nije obrnuto, samo će vam se kasti, muški to nekako namjeste da beba hoće samo da ih mama nosa, mada to kod mene nije slučaj
) Šta ja znam, ja svojim nisam nešto pretjerano zadovoljna, ok, funkcionalna su ona zaista, ali onako estetski nisu baš nešto, ali vidim da ih cijeli grad voza, pa onda mi lakše. Srela sam mamu koja svog dvogodišnjaka vozi, i pitam je jesu li od rođenja, kaže ona jesu. Znači da su izdržljiva. Mi smo ih vala navozali po makadamu, kad ih na planini nisam slomila neću nikad
Uglavnom, to su Gracova, koštala oko 200 KM.
Ja sam tu korpu dobila na poklon, i bukvalno upotrijebila samo da iznesem bebu iz porodilišta. Ja sam štedila na kolicima da bi kupili kvalitetnu AS, i kupila sam onu koja je ocjenjena najbolje na Adacovom testu. Samo sam to gledala, da je najsigurnija, nisam pitala za cijenu. I kupila sam Britax Romer, platili 330 KM. Svi mi govorili to se pozajmi (ja, eto, neko hoda gradom i pita kome treba pozajmiti AS iz grupe 0+), ali mi smo je se nakoristili baš, nama je ovo ljeto na točkovima bilo
i da opet kupujem, opet bih uzela ovu AS.
Putni krevetac je spas, ja bih dala Nobelovu onom ko je to izmislio, naročito za nas mame koje moramo češće putovati. Tek kad dobijete bebu shvatite kako su tuđe kuće baby unfriendly namještene. Mi da nismo zbavili putni krevetac, ne bi imali gdje staviti bebu da spava kod svekrve, ali bukvalno (a živi nekih 100 km udaljena od nas). Onda kad smo išli na planinu na vikendicu tu je spavala. I na more ću ga nositi. Mi smo svoj dobili, pa ono, kako se kaže, poklonu se u zube ne gleda, ali mi je žao što nema dva nivoa, meni je bilo baš duboko spustiti bebu. I vidim u onoj radnji za bebe u bivšem VF-u na koreji isti naš putni samo ima dva nivoa i plus onu dasku za presvlačenje. 120 KM, a naš je bio 80 (neko zaboravio skinuti cijenu
). Ako već kupujete, kupite taj sa dva nivoa.
Kako je to slatko obilaziti radnje i pripremati se za dolazak novog člana. Uživajte u svemu, u svakom treptaju vaše bebe, sve tako, tako brzo prođe, i kad budete umorni, iscrpljeni, neispavani, muka vam od svega, od njenog plača, samo pomislite da već sutra (ali sa bebama je to bukvalno već sutra) to prođe. Non stop su u nekim fazama, koje su sve divne, i svaku upijajte da ne zaboravite te divne trenutke.
Ja sam tu korpu dobila na poklon, i bukvalno upotrijebila samo da iznesem bebu iz porodilišta. Ja sam štedila na kolicima da bi kupili kvalitetnu AS, i kupila sam onu koja je ocjenjena najbolje na Adacovom testu. Samo sam to gledala, da je najsigurnija, nisam pitala za cijenu. I kupila sam Britax Romer, platili 330 KM. Svi mi govorili to se pozajmi (ja, eto, neko hoda gradom i pita kome treba pozajmiti AS iz grupe 0+), ali mi smo je se nakoristili baš, nama je ovo ljeto na točkovima bilo
Putni krevetac je spas, ja bih dala Nobelovu onom ko je to izmislio, naročito za nas mame koje moramo češće putovati. Tek kad dobijete bebu shvatite kako su tuđe kuće baby unfriendly namještene. Mi da nismo zbavili putni krevetac, ne bi imali gdje staviti bebu da spava kod svekrve, ali bukvalno (a živi nekih 100 km udaljena od nas). Onda kad smo išli na planinu na vikendicu tu je spavala. I na more ću ga nositi. Mi smo svoj dobili, pa ono, kako se kaže, poklonu se u zube ne gleda, ali mi je žao što nema dva nivoa, meni je bilo baš duboko spustiti bebu. I vidim u onoj radnji za bebe u bivšem VF-u na koreji isti naš putni samo ima dva nivoa i plus onu dasku za presvlačenje. 120 KM, a naš je bio 80 (neko zaboravio skinuti cijenu
Kako je to slatko obilaziti radnje i pripremati se za dolazak novog člana. Uživajte u svemu, u svakom treptaju vaše bebe, sve tako, tako brzo prođe, i kad budete umorni, iscrpljeni, neispavani, muka vam od svega, od njenog plača, samo pomislite da već sutra (ali sa bebama je to bukvalno već sutra) to prođe. Non stop su u nekim fazama, koje su sve divne, i svaku upijajte da ne zaboravite te divne trenutke.
- otherside
#3148 Re: Trudnjače i porodilje online
uh...rasplaka me sa ovim zadnjim rijecima. doduse, to je meni sad k'o vode se napiti jer je beba pred vratima i tacno znam o cemu govoris
@pipi -
@pipi -
- max07
#3149 Re: Trudnjače i porodilje online
Alhemičarkaa hvala puno na ovako iscrpnim informacijama i divnim riječima na krajuAlhemicarkaa wrote:Ja sam s pretraživanjem kolica kuburila cijelu trudnoću i moj topli savjet, uzeti što je moguće jeftinija i što lakša. Mi smo uzeli najlakša i ona su 7 i po kila, čim bude mogla normalno sjediti uzeću najobičnija kišobran kolica. Belaj sa kolicima je taj što većina beba ne voli kolica, i onda je belaj ako si za njih kihnuo 1000 i više maraka. Prošetajte po Vilsonovom, vidjećete kako mame nosaju djecu, a tate guraju prazna kolica (ako pitate što nije obrnuto, samo će vam se kasti, muški to nekako namjeste da beba hoće samo da ih mama nosa, mada to kod mene nije slučaj) Šta ja znam, ja svojim nisam nešto pretjerano zadovoljna, ok, funkcionalna su ona zaista, ali onako estetski nisu baš nešto, ali vidim da ih cijeli grad voza, pa onda mi lakše. Srela sam mamu koja svog dvogodišnjaka vozi, i pitam je jesu li od rođenja, kaže ona jesu. Znači da su izdržljiva. Mi smo ih vala navozali po makadamu, kad ih na planini nisam slomila neću nikad
Uglavnom, to su Gracova, koštala oko 200 KM.
Ja sam tu korpu dobila na poklon, i bukvalno upotrijebila samo da iznesem bebu iz porodilišta. Ja sam štedila na kolicima da bi kupili kvalitetnu AS, i kupila sam onu koja je ocjenjena najbolje na Adacovom testu. Samo sam to gledala, da je najsigurnija, nisam pitala za cijenu. I kupila sam Britax Romer, platili 330 KM. Svi mi govorili to se pozajmi (ja, eto, neko hoda gradom i pita kome treba pozajmiti AS iz grupe 0+), ali mi smo je se nakoristili baš, nama je ovo ljeto na točkovima biloi da opet kupujem, opet bih uzela ovu AS.
Putni krevetac je spas, ja bih dala Nobelovu onom ko je to izmislio, naročito za nas mame koje moramo češće putovati. Tek kad dobijete bebu shvatite kako su tuđe kuće baby unfriendly namještene. Mi da nismo zbavili putni krevetac, ne bi imali gdje staviti bebu da spava kod svekrve, ali bukvalno (a živi nekih 100 km udaljena od nas). Onda kad smo išli na planinu na vikendicu tu je spavala. I na more ću ga nositi. Mi smo svoj dobili, pa ono, kako se kaže, poklonu se u zube ne gleda, ali mi je žao što nema dva nivoa, meni je bilo baš duboko spustiti bebu. I vidim u onoj radnji za bebe u bivšem VF-u na koreji isti naš putni samo ima dva nivoa i plus onu dasku za presvlačenje. 120 KM, a naš je bio 80 (neko zaboravio skinuti cijenu). Ako već kupujete, kupite taj sa dva nivoa.
svakako sam mislila uzeti i ovaj putni, a sad znam da je i stvarno potreban.
nego, upravo za ove stvari koje se dobiju na poklon. meni je to nekako bezveze jer uvijek kupujem ciljano ono što će mi odgovarati, a neko drugi to sam ne može znati, osim ako mu kažem koju stvar konkretno trebam, a to mi je (sem kod nekih baš bliskih ljudi) nekako bezobrazno jer se obično onda radi o nešto skupljim stvarima. tako da je najbolje sve odabrati i kupiti sam, a ako neko baš želi dati dar, može to i u novcu
-
nova_korisnica
#3150 Re: Trudnjače i porodilje online
Mi smo uzeli kombinovana kolica, tj. korpa ide do nekih 6 mjeseci (odnosno dokle beba moze stati) a poslije stavis tzv. sportsko sjediste...dodje i autosjedalica uz to sve, ali kako nije preporucljivo drzati bebu duze od 1,5-2h u AS nije bilo dileme da li uzeti korpu ili ne...moja snaha je tu korpu iskoristila maximalo....recimo beba ti zaspi u kolicima dok setate, ti mozes korpu iznijeti u kucu i ostaviti je rahat da spava...
Meni je isto bilo bitno da su lahka kolica....bilo je ljepsih, alisu bila puno teza....
Meni je isto bilo bitno da su lahka kolica....bilo je ljepsih, alisu bila puno teza....