Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- LieToMe
#2726 Re: Trudnjače i porodilje online
-
radenska
#2727 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma sve se bojim da ne pretjerujem. Ipak cu pricekati malo pa cu zvati ili otici
Hvala cure
- otherside
#2728 Re: Trudnjače i porodilje online
promjena vaginalnog iscjedka kod trudnice je uvijek znak da se javi ginekologu.
nemoj biti lijena. bolje odmah saznati da nije nista nego zivjeti u strahu
nemoj biti lijena. bolje odmah saznati da nije nista nego zivjeti u strahu
- LieToMe
#2729 Re: Trudnjače i porodilje online
Nemas sta pretjerivati, ti si u drugom stanju, ne zove se djaba drugo stanje. Meni je moj ginekolog rekao kad sam isla na prvi uzv i kad je konstatovao trudnocu primjetim li bilo sta drugacije nego inace da ga zovem ili da dolazim. Tako, nemoj panicariti, ali bolje provjeri. I sretno, drzim ti fige!!! 
-
radenska
#2730 Re: Trudnjače i porodilje online
Zvala i Jezero i Divanovica i kazu da se opustim i ne sekiram, a koda Divanovica sam se narucila 10og, jer sam vec imala jedan ultrazvuk prije par dana, pa da ne idem stalno.
Nego da vas pitam, meni je dr. Naima rekla da je mjerila taj nuhalni nabor koji se radi valjda u 12oj sedmici ali mi nista nije napismeno dala jel uredu ili ne. Samo mi je dala slicicu sa ultrazvuka.
Nego da vas pitam, meni je dr. Naima rekla da je mjerila taj nuhalni nabor koji se radi valjda u 12oj sedmici ali mi nista nije napismeno dala jel uredu ili ne. Samo mi je dala slicicu sa ultrazvuka.
-
duboka_misao
#2731 Re: Trudnjače i porodilje online
ako je nuhalni nabor, nosna kost i jos par parametara uredu, ne pishu nista ali ako sumnjaju na nesto onda zapishu mjere koje u kombinaciji sa vadjenjem krvi daju rezultate triple testa( zajedno sa godinama majke, tezinom, pusenje da/ne itd)
- LieToMe
#2732 Re: Trudnjače i porodilje online
radenska wrote:Zvala i Jezero i Divanovica i kazu da se opustim i ne sekiram, a koda Divanovica sam se narucila 10og, jer sam vec imala jedan ultrazvuk prije par dana, pa da ne idem stalno.
Nuhalni nabor se radi tj mjeri u 12oj sedmici i na osnovu tih podataka radis double test na DIP-u. Ginekolog treba da ti popuni obrazac sa svim generalijama (tvojim i bebinim) tvoje godiste, godine, tezina, kao i bebine mjerice
Da se nadovezem jos na duboku_misao, nema veze jel sve ok ili nije doktor bi trebao sve to da poprati i popise. sad se svugdje praktikuje da se radi double test. U zemljama EU i double i triple su postali obavezni nevezano za godine majke.
-
duboka_misao
#2733 Re: Trudnjače i porodilje online
da, kod nas to nazalost rade samo zbog starosti trudnica ili ako trudnice same izraze zelju kod privatnog doktora , sto je za nase uslove i jako skupo 200-250 KM
- LieToMe
#2734 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja ne podpadam pod tu starosnu dob, niti mi je trudnoca rizicna (hvala Bogu) pa sam double radila uz uputnicu na dip-u, a triple sam sad radila u BIH Laboratoriji, i ok, mozda jest onako na prvu skupo dati 171 KM ali vjerujem da ljudi daju i vece pare za kojekakve gluposti pa zasto ne za nerodjeno dijte, cisto eto i da zadovoljis taj test vjerovatnoce i ljepse spavas nocuduboka_misao wrote:da, kod nas to nazalost rade samo zbog starosti trudnica ili ako trudnice same izraze zelju kod privatnog doktora , sto je za nase uslove i jako skupo 200-250 KM
Skuplje naplacuju samo oni ginekolozi koji ti tj njihove sestre vade krv pa oni salju u iste laboratorije. Izbjegnes bespotrebno bacanje novca i odes odmah na pravu adresu.
-
Semiramida
#2735 Re: Trudnjače i porodilje online
Super je ova informacija za cijenu triple-testa u BH Laboratoriji. Jer, ja sam plaćala kod svoje doktorice 250KM.
-
duboka_misao
#2736 Re: Trudnjače i porodilje online
ma sve znam, ali nazalost danas dosta trudnica ili nema te pare ili su neobrazovane sto se tice stvari koje trebaju propratiti u trudnoci, triple test ionako daje 97 ili 95 % tacnosti nisam sigurna , dok je amnio najsigurnija metoda ali i najinvazivnija ,zato zene pitajte doktore dosadjujte im i zahtjevajte objasnjenja.
- LieToMe
#2737 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa to mahom svi sad praktikuju, izvade ti malo krvi i naplate 70 KM vadjenje i transport do laboratorije koja i onako jedina to radi.Semiramida wrote:Super je ova informacija za cijenu triple-testa u BH Laboratoriji. Jer, ja sam plaćala kod svoje doktorice 250KM.
-
nas cijeli svijet
#2738 Re: Trudnjače i porodilje online
ipak je cura...malo razocarani,imali jak feeling da je braco,cak je seka ljubila i stomak i govorila baco ali eto..ne dade nam se..neka su zdravo samo 
-
nova_korisnica
#2739 Re: Trudnjače i porodilje online
hajde, treca sreca
samo neka je zdrava beba!!
sto se tice triple testa...treba se znati da je to samo izracunata statisticka vjerovatnoca sa greskom od 4%...znaci, moze te nasekirati samo tako a da ne bude nista...ili ti reci da je sve ok i da opet bude nesto...organscreening je po meni vazniji nalaz...
samo neka je zdrava beba!!
sto se tice triple testa...treba se znati da je to samo izracunata statisticka vjerovatnoca sa greskom od 4%...znaci, moze te nasekirati samo tako a da ne bude nista...ili ti reci da je sve ok i da opet bude nesto...organscreening je po meni vazniji nalaz...
- sarajevo_84
#2740 Re: Trudnjače i porodilje online
Nemaš razloga za razočarenje, samo se sjeti da bi neko dao sve samo da se rodi živo i zdravo.nas cijeli svijet wrote:ipak je cura...malo razocarani,imali jak feeling da je braco,cak je seka ljubila i stomak i govorila baco ali eto..ne dade nam se..neka su zdravo samo
-
radenska
#2741 Re: Trudnjače i porodilje online
A mogu li ja ako uradim double da ne radim triple. Nuhalni je fantastican ( Mislim ako bude uredu double)
-
safran
#2742 Re: Trudnjače i porodilje online
Kako misliš "ako uradim"? Ti si 14-15 sedmica - double je test prvog trimestra - ili si ga već uradila ili ga nećeš ni raditi. Preostaje ti triple.radenska wrote:A mogu li ja ako uradim double da ne radim triple. Nuhalni je fantastican ( Mislim ako bude uredu double)
A čuj, ti možeš da ne radiš ništa od toga ali niko neće preuzeti na sebe odgovornost da ti kaže "ma jok ba, šta će ti to". I double i triple su stvar vjerovatnoće - rezultat testa ti je procjena individualnog rizika od najčešćih hromosomopatija. To ti je kao da ti i ja kupimo zajedno po jednu srećku. I ti i ja imamo jednaku vjerovatnoću da izvučemo zgoditak. Ti dobiješ 1000 KM a ja dobijem "više sreće drugi put". Znači i za double i za triple - ako ti je rezultat dobar za ostalo držiš fige (ili se moliš bogu). Sa druge strane, ne završava se sve ni na testovima. Otići ćeš na još 3-4 uz pregleda pa dobar ultrasoničar na osnovu morfoloških - statičkih i dinamičkih parametara - može puno toga da sazna. I opet ovde moram spomenuti Majdu Šlaković - osim što je dobra sama po sebi kod Mehmedbašića ima na raspolaganju i super aparaturu.
Dakle, sama ćeš odlučiti šta ćeš i kako dalje raditi ali evo kako sam ja uradila:
Ja sam u prvoj trudnoći imala 33 godine na porodu, pored standardnih uz mjera kojim se prati napredovanje ploda radila sam samo nuhalni nabor. U drugoj trudnoći sam imala blizu 39 na porodu. Radila sam double čisto da bih izbjegla amnio. Double bio dobar i ja prestala da čačkam mečku. Oba puta sve bilo OK.
-
radenska
#2743 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma mene samo prepadaju cini mi se. Onaj Begic s Jezera se cudom cudi sto mi nisu radili te testove nigdje. Sad sam petnaesta sedmice (a kod njeg sam isla zbog onog smedjeg iscjedka, i ispalo je da nije nista opasno ). I da, imam 22 godine 
- mericak
#2744 Re: Trudnjače i porodilje online
Nemoj Radenska raditi ako ti je nuhalni uredu. To ti je dobro objasnjeno - cista statistika koja te poslije baci u ocaj! Sa prvim djetetom spletom okolnosti sam saznala da sam trudna tek u skoro 5.mjesecu trudnoce (ne pitaj kako
) i nista od tih parametara nisam radila. Nikad sretnije trudnice od mene... i dijete normalno. Sad, sa 31 godinom, nuhalni oko mm, ali sam pila neku terapiju na pocetku trudnoce i visoku temperatutu imala, skoro 40 sto je teratogeno. Al bukvalno u prvih par sedmica trudnoce. Dzaba mi muz govorio da ne cackam mecku u .... i da nesto nije u redu da bi vec na pocetku pobacila jer i inace imam problema sa zanosenjem (po 5 god.pokusavam). Ja ne poslusam, uradim tripl koji pokaze ogroman rizik na Down. Amniocentezu mi nisu uspjeli uraditi jer sam ja debela i posteljica sprijeda bi se morala probiti i sve skupa bi bilo prerizicno. Dzaba su me poslije ginkosi uvjeravali da je to statistcka greska, da testovi sa DIPa ne valjaju, da mi je cak i dr.promasio sedmicu dok je popunjavao papire, ma dzaba ti sve. Na uz dijete izgleda sasvim normalno al ja nikad se nisamu potpunosti smirila i uzivala u trudnoci. Stalno mi je najgore negdje u dnu malog mozga. Vidjela sam brdo zena ispod 30 god.koje zbog njihove jebene statistike rade dzaba amniocentezu koja nije nerizicna.
-
radenska
#2745 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma upravu se,samo cu se sekirati bezveze. Jos kad doktorica vidi da sam dobila 4 kg za 25 dana bice mi veselo. Nije da jedem nesto previse. Doduse pijem 5 tableta dnevno + progesteron ** No links ** 
-
safran
#2746 Re: Trudnjače i porodilje online
Zadržavaš vodu zbog progesterona - jedi dinju! Ti puter 
- otherside
#2747 Re: Trudnjače i porodilje online
i krastavice i krastavicesafran wrote:Zadržavaš vodu zbog progesterona - jedi dinju! Ti puter
-
safran
#2748 Re: Trudnjače i porodilje online
Naravno i krastavce - imaju isti efekat ali sezona je pipuna sve u 16 i gotovo da ne možeš kupiti loš a ja ih voliiiiiiim.otherside wrote:i krastavice i krastavicesafran wrote:Zadržavaš vodu zbog progesterona - jedi dinju! Ti puter
-
radenska
#2749 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima vala bas ove godine krastavica. A sve se meni zadrzava
ne samo voda
- otherside
#2750 Re: Trudnjače i porodilje online
nemoj jesti slatkise, to ti bebe ne voleradenska wrote:Ima vala bas ove godine krastavica. A sve se meni zadrzava![]()
![]()
ne samo voda