posto smo u istoj situaciji da ti kazem kako sam ja deverala...ja sam svoju nosala sve negdje do 34. sedmice kad je doktorica ustanovila da je beba lose okrenuta i da moze biti problem ako dodje do prijevremenog porodjaja. Onda sam iz dana u dan morala prestati nosati dijete. Tad sam nastojala da je naucim da se sama penje tamo gdje sam je inace morala dizati (lavabo, stolica za hranjenje, krevetac). Ovo ostalo jednostavno nisam ni radila. Prestala sam vozati auto jer je nisam mogla u stolicu stavljati, nismo isle na igralista gdje su tobogani...onda mi je dobro dosla pomoc roditelja i svekrve. Tako sam deverala do 9. mjeseca i onda sam rekla ako se sad rodi, rodi i pocela je ponovo nosati. Ne tako intenzivno ali dizala sam ju. I na kraju sam se porodila 4 dana poslije termina. A ja znam kako je tesko ne nositi dijete kad ti pruza ruke...otherside wrote:ja teglim ovo svoje dijete pocesto (cca 13 kg) a trenutno sam u 7.mjesecu.
nesto po netu nisam nasla informacija koje bi me zabrinule ali svaki put kad je podignem pomislim da to mozda i nije pametno...
pitala sam divanovica, on kaze da cu dobiti herniju![]()
vecina starijih zena se ibreti kad me vidi da sa stomacinom nosim dijete.
fakat nisam pametna... ne mogu je ni pustiti da place kad joj prahne da je nosim a ni to tegljenje mi nije bas prijatno.
imati li kakvih prijedloga, savjeta... mozete me i napasti, nema veze
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- vanad
#2701 Re: Trudnjače i porodilje online
-
radenska
#2702 Re: Trudnjače i porodilje online
http://www.google.ba/imgres?q=djubretar ... 00&bih=697
Ja sam sebi kupila prosle zime ovakav djubretarac bio na snizenju i nisam ga mislila nikad obici jer mi je bas bas sirok. Ove zime aBd ce divno da pokrije stomak
Ja sam sebi kupila prosle zime ovakav djubretarac bio na snizenju i nisam ga mislila nikad obici jer mi je bas bas sirok. Ove zime aBd ce divno da pokrije stomak
- LieToMe
#2703 Re: Trudnjače i porodilje online
super izgledaradenska wrote:http://www.google.ba/imgres?q=djubretar ... 00&bih=697
vidis moram iskopati i ja jedan kaput, malo mi je povelik tj posirok a imam i jednu zimsku jaknu (bijele boje) koju nisam nosala zadnjih godina bar iz tog razloga sto je bila ruzno siroka
ma nek sa ja nasla hlace, meni je to bila nocna mora proteklih dana
- max07
#2704 Re: Trudnjače i porodilje online
Nemam još iskustvo mame, ali i ja sam razmišljala o ovom jer mi je identična situacija (puna spavaća soba). Na kraju sam ipak shvatila da je zbog mene same bolje da je beba meni bliže, barem na početku dok budem ustajala i dojila noću. Tek tako ćeš moći koliko toliko odspavati (iskreno se nadam da će ovo upalitiCherryLips wrote: I da pitam ove mame sa iskustvom,je li zaista neophodno da beba bude u istoj sobi sa nama? Ovo pitam iz razloga sto se necu imati gdje okrenuti ako u spavacu ubacimo krevetic,a jedna sobica stoji prazna koja je idealna za djeciju sobicu...
-
nova_korisnica
#2705 Re: Trudnjače i porodilje online
@otherside
moja snaha je zatrudnila kad je prva curica imala nesto vise od 2 godine...i vec joj je na samom pocetku objasnila da je ne smije dizati i da joj ona ne smije skakati po stomaku....ne znam koliko tvoja mala ima, ali ova je to skontala...mada je na pocetku znala zaboraviti pa traziti da se nosi...ja, licno mislim da je bitno djetetu to objasniti i voditi racuna o tome da se ona ne osjeca odbacena samo zato sto mama ima bebu u stomaku...treba joj dozvoliti i objasniti da se i dalje mozete maziti kad ti sjedis i ona pored tebe i dalje odrzavati tu neku blizinu, ali joj jasno dati do znanja da od dizanja trenutno nema nista...mozes reci da te ledja bole
ako otplace, pusti je malo...
@cherrylips
mi smo planirali da ja spavam prvih mjesec dana sa bebom u sobi...tata radi po 12h dnevno pa ne bi bilo fer prema njemu da svi skupa spavamo u jednom sobi...planiramo uzeti babyphone svakako, jer ne zelim stalno da bdijem nad djetetom...ali ne planiram da je stavljam da spava u nasem krevetu, jer ako je na to naviknes, tesko ce se kasnije odvikuniti...
sad smo u dilemi da li da uzmemo samo krevetac ili da za prvih par mjeseci uzmemo i kolijevku (ona sto se malo moze ljuljati)? nemam namjeru da je uspavljujem na rukama (kao sto je moja mama mene, pa me nije mogla ni spustiti da spavam, vec sam joj na rukama spavala)...to sad sve tako u teoriji zvuci...vidjecemo kako ce u praksi izgledati
moja snaha je zatrudnila kad je prva curica imala nesto vise od 2 godine...i vec joj je na samom pocetku objasnila da je ne smije dizati i da joj ona ne smije skakati po stomaku....ne znam koliko tvoja mala ima, ali ova je to skontala...mada je na pocetku znala zaboraviti pa traziti da se nosi...ja, licno mislim da je bitno djetetu to objasniti i voditi racuna o tome da se ona ne osjeca odbacena samo zato sto mama ima bebu u stomaku...treba joj dozvoliti i objasniti da se i dalje mozete maziti kad ti sjedis i ona pored tebe i dalje odrzavati tu neku blizinu, ali joj jasno dati do znanja da od dizanja trenutno nema nista...mozes reci da te ledja bole
@cherrylips
mi smo planirali da ja spavam prvih mjesec dana sa bebom u sobi...tata radi po 12h dnevno pa ne bi bilo fer prema njemu da svi skupa spavamo u jednom sobi...planiramo uzeti babyphone svakako, jer ne zelim stalno da bdijem nad djetetom...ali ne planiram da je stavljam da spava u nasem krevetu, jer ako je na to naviknes, tesko ce se kasnije odvikuniti...
sad smo u dilemi da li da uzmemo samo krevetac ili da za prvih par mjeseci uzmemo i kolijevku (ona sto se malo moze ljuljati)? nemam namjeru da je uspavljujem na rukama (kao sto je moja mama mene, pa me nije mogla ni spustiti da spavam, vec sam joj na rukama spavala)...to sad sve tako u teoriji zvuci...vidjecemo kako ce u praksi izgledati
- CherryLips
#2706 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma na sve isto i ja mislim,ali opet meni je ustati svakako,pa bila to 2 koraka do kreveca ili 10 do druge sobice. Ne znam,vidjecemo jos aBd.
@lietome,super,hvala na info,moram onda i ja do otoke da vidim tih hlaca ako se nakanim ovih dana..
@lietome,super,hvala na info,moram onda i ja do otoke da vidim tih hlaca ako se nakanim ovih dana..
- putujucidzindas
#2707 Re: Trudnjače i porodilje online
Nas troje spavamo u istoj sobi. Tata radi, pa se on nocu nije dizao, a bude toliko umoran da se ni ne probudi kad on place. Ja sam ispocetka imala problem s rukom, pa sam ga poslije drugog dizanja, oko pola 3, prenosila u nas krevet. E onda je meni ruka bila OK, pa sam odlucila da ga vracam u njegov krevetic, ali su onda njega morili grcevi oko 5 ujutro, pa bih ga opet prenosila, jer ja nisam imala snage vise u to doba da stojim pored kreveta, masiram i tjesim ga. Sad je sve to prestalo, a on bude sasvim OK kad ga vratim u njegov krevet. Imali smo 2-3 dana napora, vise zbog tog sto mu jos nisu bili prestali grcevi, a ja se trudila da ga vracam u krevet. Sad ima 4 mjeseca, i uopste nemamo problema sa spavanjem.
Zapravo su mi vise smetale primjedbe okoline, nego sto je meni bilo problem to sto je u nasem krevetu. U tom periodu je tako bilo lakse. Nemamo kolijevku, ne uspavljujemo ga na rukama. Bukvalno ga minutu cuvam, a onda mu upalim muziku u spustim u krevet i pjevam i on zaspi u roku od 5 minuta... Po noci kad se probudi, samo jede i nastavi spavati.
Svako zapravo treba skontati kako mu je najlakse, ali u svakom slucaju beba od 2 dana ne bi trebala biti sama, odnosno bez mame, u sobi.
Zapravo su mi vise smetale primjedbe okoline, nego sto je meni bilo problem to sto je u nasem krevetu. U tom periodu je tako bilo lakse. Nemamo kolijevku, ne uspavljujemo ga na rukama. Bukvalno ga minutu cuvam, a onda mu upalim muziku u spustim u krevet i pjevam i on zaspi u roku od 5 minuta... Po noci kad se probudi, samo jede i nastavi spavati.
Svako zapravo treba skontati kako mu je najlakse, ali u svakom slucaju beba od 2 dana ne bi trebala biti sama, odnosno bez mame, u sobi.
- niko_niko_kao_ja
#2708 Re: Trudnjače i porodilje online
moja maza spava s nama u krevetu i ne zna se ko vise uziva od nas troje.
u pocetku je spavao u svom kreveticu, ali najednom se poceo buditi milion puta i pravo lose spavati. onda smo ga prebacili kod nas u krevet i od kad spava s nama dijete ponovo normalno spava, a ja sam puno opustenija, ne skacem svaki cas da vidim dise li 
- CherryLips
#2709 Re: Trudnjače i porodilje online
Mene bi strah bio da ga ko od nas dvoje ne ugusi u snu 
-
nova_korisnica
#2710 Re: Trudnjače i porodilje online
i ja ovo stalno mislim!CherryLips wrote:Mene bi strah bio da ga ko od nas dvoje ne ugusi u snu
-
nas cijeli svijet
#2711 Re: Trudnjače i porodilje online
i mi imamo slican problem sa nosanjem,seka nece imati pune dvije godine kada se rodi ovo drugo
neplanski ali nema povrata sada
nosam je od prvog dana,cesto mi se znalo desiti i da zaboravim da sam trudna zbog obaveze oko nje..hvala Bogu nikakvih polsljedica nije bilo do sada.. mi bismo sada jednog bracu,cak i ona spominje bracu i ako nije svejsna sta se desava,nekako sam jak osjecaj imala da ce dobiti bracu i kada je doktor poceo vrdati cas tamo cas vamo,malo sam se razocarala..ali cekamo i sledeci pregled valjda ustanovi sa sigurnoscu sta je i obraduje nas 
-
nova_korisnica
#2712 Re: Trudnjače i porodilje online
nas cijeli svijet,
ne znam u kojoj si sedmici...ali ja sam u 21. radila organscreening...i to se radi sa ultrazvukom sa malo boljom rezolucijom...jedna od sporednih stvari koja se ustanovi jeste pol djeteta...cak sam i ja vidjela
uglavnom, cak ti pokaze i sve cetiri komore srca, jasno pravo..tako da se moze i pol djeteta ustanoviti
ne znam u kojoj si sedmici...ali ja sam u 21. radila organscreening...i to se radi sa ultrazvukom sa malo boljom rezolucijom...jedna od sporednih stvari koja se ustanovi jeste pol djeteta...cak sam i ja vidjela
uglavnom, cak ti pokaze i sve cetiri komore srca, jasno pravo..tako da se moze i pol djeteta ustanoviti
-
nas cijeli svijet
#2713 Re: Trudnjače i porodilje online
u 20 sedmici sam trudnoce,u 3 mjesecu nam je doktor rekao da je musko,u 4 beba okrenuta guzon nije siguran,nije nikako htjela da se okrene,a u 5 mjesecu kaze da je cura ali nije iskljuceno i da ima cunu pa je sakrivena posto beba cuci,nista jasnije ni ja nisam mogla vidjeti..cekao naredni pregled..i nadamo se potajno braci
na raznim forumima sam procitala da znaju doktori prilicno da fule..mozda je i nama 
- max07
#2714 Re: Trudnjače i porodilje online
Jedini siguran način da doznaš spol prije rodjenja bebe je amniocenteza (na uzorku plodne vode). U svakom drugom slučaju postoji mogućnost da liječnik pogriješi.nas cijeli svijet wrote:u 20 sedmici sam trudnoce,u 3 mjesecu nam je doktor rekao da je musko,u 4 beba okrenuta guzon nije siguran,nije nikako htjela da se okrene,a u 5 mjesecu kaze da je cura ali nije iskljuceno i da ima cunu pa je sakrivena posto beba cuci,nista jasnije ni ja nisam mogla vidjeti..cekao naredni pregled..i nadamo se potajno bracina raznim forumima sam procitala da znaju doktori prilicno da fule..mozda je i nama
- mericak
#2715 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja uzela izvrsne tamnoplave farmerke sa gumom sirokom u gornjem dijelu, na Ciglana-pijaci za 30 km. Imaju ogromnih brojeva. Vjerujte mi, ja imam 127 kg...Pa ko voli nek izvoliLieToMe wrote:
Ja sam uzela malo deblje (laganih hlaca imam i to one na gumu) ove su vise za prelaza ali boga mi mogu i za zimu posluziti ako ne nadjem neke deblje zimske, bile su 35 KM, odlicne, ja prezadovoljna. Ja sam uzela i trenerku (ali izgleda kao hlace) ona je bila 30 KM. Nema sta plaho puno standova za trudnice (2 ili 3 sve skupa) barem na onom otvorenom dijelu, ali se da probrati garderobe. Meni su hlace bile bas ono primarne jer ne mogu svakakva na posao. U subotu cu trknuti po jos jedan primjerak za svaki slucaj.
Ne znam sta cu i kako za zimu (sto se tice kaputa) mislim da cu potraziti neku pelerinu kad dodje vrijeme. Imam jos fore da se "zamaram" s tim, a imam i tunika, dzempera i majica koje su bas ono komotne pa ce mi moci kad pupa poraste
-
nas cijeli svijet
#2716 Re: Trudnjače i porodilje online
jeli neko negdje na pijaci mozda naisao na trudnicke farmerke,ali kao helanke sa gumom u gornjem dijelu??
-
nas cijeli svijet
#2717 Re: Trudnjače i porodilje online
cula sam da se amniocenteza pretezno radi kada doktori sumnjaju da nesto nije uredu..ma nista cekamo sledeci pregled za koji dan pa cemo vidjetimax07 wrote:Jedini siguran način da doznaš spol prije rodjenja bebe je amniocenteza (na uzorku plodne vode). U svakom drugom slučaju postoji mogućnost da liječnik pogriješi.nas cijeli svijet wrote:u 20 sedmici sam trudnoce,u 3 mjesecu nam je doktor rekao da je musko,u 4 beba okrenuta guzon nije siguran,nije nikako htjela da se okrene,a u 5 mjesecu kaze da je cura ali nije iskljuceno i da ima cunu pa je sakrivena posto beba cuci,nista jasnije ni ja nisam mogla vidjeti..cekao naredni pregled..i nadamo se potajno bracina raznim forumima sam procitala da znaju doktori prilicno da fule..mozda je i nama
- LieToMe
#2718 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala za infomericak wrote:Ja uzela izvrsne tamnoplave farmerke sa gumom sirokom u gornjem dijelu, na Ciglana-pijaci za 30 km. Imaju ogromnih brojeva. Vjerujte mi, ja imam 127 kg...Pa ko voli nek izvoliLieToMe wrote:
Ja sam uzela malo deblje (laganih hlaca imam i to one na gumu) ove su vise za prelaza ali boga mi mogu i za zimu posluziti ako ne nadjem neke deblje zimske, bile su 35 KM, odlicne, ja prezadovoljna. Ja sam uzela i trenerku (ali izgleda kao hlace) ona je bila 30 KM. Nema sta plaho puno standova za trudnice (2 ili 3 sve skupa) barem na onom otvorenom dijelu, ali se da probrati garderobe. Meni su hlace bile bas ono primarne jer ne mogu svakakva na posao. U subotu cu trknuti po jos jedan primjerak za svaki slucaj.
Ne znam sta cu i kako za zimu (sto se tice kaputa) mislim da cu potraziti neku pelerinu kad dodje vrijeme. Imam jos fore da se "zamaram" s tim, a imam i tunika, dzempera i majica koje su bas ono komotne pa ce mi moci kad pupa poraste
nas cijeli svijet evo mericak ti rece da ima na ciglanama, ja sam vidjela i na otoci na otvorenoj pijaci farmerice za trudnice. vjerovatno da ima i na siranu.
- max07
#2719 Re: Trudnjače i porodilje online
@ nas cijeli svijet - Htjela sam ti samo pojasniti da jedini pouzdan način (sa 100% sigurnosti) da saznaš spol je putem amniocenteze. Amniocenteza se radi u slučaju neke sumnje ali takodjer već polako postaje standard kod trudnica preko 35 godina. Neke žene amnio rade i da bi bile sigurne da je s bebom sve ok i da nema kromosomskih oboljenja (znači i bez inidkatora).
I inače, na početku je nekada još teško vidjeti spol bebe, ali kasnije, kada beba poraste i ako se dobro namjestila, spol se obično dosta dobro vidi - i sama ćeš ga moći prepoznati. Strpi se još malo, na nekom od narednih pregleda će se spol sigurno dobro vidjeti.
I inače, na početku je nekada još teško vidjeti spol bebe, ali kasnije, kada beba poraste i ako se dobro namjestila, spol se obično dosta dobro vidi - i sama ćeš ga moći prepoznati. Strpi se još malo, na nekom od narednih pregleda će se spol sigurno dobro vidjeti.
- max07
#2720 Re: Trudnjače i porodilje online
CherryLips wrote:Ma na sve isto i ja mislim,ali opet meni je ustati svakako,pa bila to 2 koraka do kreveca ili 10 do druge sobice. Ne znam,vidjecemo jos aBd.
Ja planiram da krevetac stavim direktno uz naš krevet tako da na ne moram ni ustajati iz kreveta kad bude potrebno dojiti ili provjeravati bebu.
-
nas cijeli svijet
#2721 Re: Trudnjače i porodilje online
shvatila sam ja tvoje dobre namjeremax07 wrote:@ nas cijeli svijet - Htjela sam ti samo pojasniti da jedini pouzdan način (sa 100% sigurnosti) da saznaš spol je putem amniocenteze. Amniocenteza se radi u slučaju neke sumnje ali takodjer već polako postaje standard kod trudnica preko 35 godina. Neke žene amnio rade i da bi bile sigurne da je s bebom sve ok i da nema kromosomskih oboljenja (znači i bez inidkatora).
- tech10
#2722 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima li ijedan babo shcheru-trudnjaču da mu stalno trazi da joj masira stopala. 
- mericak
#2723 Re: Trudnjače i porodilje online
Takve su ove sto sam ja gore napisala, nisam znala to fino objasniti, gornji dio je kao helanke, siroka guma i moras nositi duzu bluzu preko da se ne vidi.nas cijeli svijet wrote:jeli neko negdje na pijaci mozda naisao na trudnicke farmerke,ali kao helanke sa gumom u gornjem dijelu??
-
radenska
#2724 Re: Trudnjače i porodilje online
Smedji iscjedak poslije onolikog krvarenja. Nista me ne boli. Da da se malo smirim ili da trcim ginekologu. Pijem dabrostan 3*1, apaurin i magnezij. 
- otherside
#2725 Re: Trudnjače i porodilje online
najbolje da zovnes ginekologa pa priupitas. nije se s tim zezati i cekati odgovor na forumu