Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- CherryLips
#2501 Re: Trudnjače i porodilje online
Znam kako je,mene pred svaki pregled uhvati neka neobjasnjiva prpa,neko pozitivno uzbudjenje
sretno svakako,bice to ok 
-
radenska
#2502 Re: Trudnjače i porodilje online
Nego kako ja njemu da kazem da meso, brokule i cvjetacu nisam probala vise od mjesec dana. I da ugl zivim na siru,kiflama i vocu. Koliko je meso uopce bitno,mojga organizam sad nikako ne podnosi
- otherside
#2503 Re: Trudnjače i porodilje online
ma ko ce jesti meso po ovim vrucinamaradenska wrote:Nego kako ja njemu da kazem da meso, brokule i cvjetacu nisam probala vise od mjesec dana. I da ugl zivim na siru,kiflama i vocu. Koliko je meso uopce bitno,mojga organizam sad nikako ne podnosi
i vegetarijanke radjaju djecu, zar ne?
bitno je da uzimas svakodnevno folnu kiselinu u prvom trimestru a hrani se onim sto ti prija. ako volis voce i povrce super-samo navali. i ja sam ljubitelj mlijecnih proizvoda, sensia mi je prilog svakom jelu
- vanad
#2504 Re: Trudnjače i porodilje online
ja prva trudnoca +9, druga evo pri kraju aBd +13...nisam se nicim nikad mazala i nemam ni jedne strije. Moja mama popucala skroz kad je cekala brata, kaze od jutra do mraka se mazala ali tad je ona udebljala bas puno - sigurno 30 kg...pa hajde ti sad znaj. Ja mislim da je rastezljivost koze kljucna i strije se mogu samo ublaziti tretmanom.
-
duboka_misao
#2505 Re: Trudnjače i porodilje online
prvu trudnocu koza bila savrsena do 8 mjeseca , i jedno vece mazem se ja pred ogledalom as usual sva ponosna kad osjetim pece me stomak i nako crvenilo, reko muzu vidi osula sam se nesto ..kad ja tamo kad pekmez 
-
duboka_misao
#2506 Re: Trudnjače i porodilje online
prijateljici je prva trudnoca,ima 33 godine otisla je na pregled i vrli doktor je poslao na amnio bez ikakvih predhodnih konsultacija ili double triple testa,zena se prestravila, bilo problema sa iglom jer se beba mrdala pa nisu smjeli da ubodu. zato zene pitajte ,trazite da vam objasne nikad ne uzimati zdravo za gotovo, ni kad vas svi doktori ubjedjuju da cete roditi djete od 4 kile na prirodan nacin a vi rodite od 6 na hitni carski .
- putujucidzindas
#2507 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni mazanje nije pomoglo
u stvari, mozda i jeste ublazilo, ali su se strije svejedno pojavile i to tek nakon poroda. Jucer primijetih i jednu na grudima, inace su oko pupka i s unutrasnje strane butina. Mackala sam se non-stop, jer sam jos ko tinejdzer fasovala gomilu strija, ali sam se isto tako i mnogo udebljala.
A sto se tice amniocenteze - i meni je doktorica iz Vojne preporucila da je uradimo, jer muz i ja imamo zbir godina 73, pa kao postoji rizik. Moj ginekolog je naredio prvo triple test, pa tek onda, a posto su nalazi bili odlicni, nismo isli na amniocentezu...
A sto se tice amniocenteze - i meni je doktorica iz Vojne preporucila da je uradimo, jer muz i ja imamo zbir godina 73, pa kao postoji rizik. Moj ginekolog je naredio prvo triple test, pa tek onda, a posto su nalazi bili odlicni, nismo isli na amniocentezu...
-
radenska
#2508 Re: Trudnjače i porodilje online
Kako su samo one tete neljubazne u vojnoj.Da ne znate slucajno kad je masic gore
-
radenska
#2509 Re: Trudnjače i porodilje online
Da nije neka od vas slucajno isla kod Divanovica na pregled tokom trudnoce. Zanima me cijena pregleda i kakvi se nalazi rade.
Nikad vojnu docekati
- otherside
#2510 Re: Trudnjače i porodilje online
isla jaradenska wrote:Da nije neka od vas slucajno isla kod Divanovica na pregled tokom trudnoce. Zanima me cijena pregleda i kakvi se nalazi rade.Nikad vojnu docekati
cijena pregleda je 70 KM,trazi masu nalaza (btw, to me najvise nervira) ali znam da sam u dobrim rukama
toplo preporucujem
od nalaza trazi na pocetku seroloske testove na toksoplazmozu, rubeolu, citomegalovirus i herpes virus.
onda kompletnu krvnu sliku sa biohemijskim analizama (secer, transaminaze, proteini, urea, kreatinin, minerali,...)
urinokulture, kasnije vaginalni bris.
-
nikimostar
#2511 Re: Trudnjače i porodilje online
70 KM je bas previse,ja nisam nigdke placala vise od 50
-
JBBalad
#2512 Re: Trudnjače i porodilje online
Pozz,
Samo da prijavim da mi je supruga trudna po prvi put i da se neopisivo lijepo osjecam.
Dirnut sam vise nego ikada u zivotu.. al fakat.
Kad se ja ovako lijepo i "roditeljski" osjecam, koliko je tek zenama lijepo. Uzimajuci u obzir da su mucnine i raznorazne promjene na snazi svakim danom. Ali sudeci po razgovorima sa vec iskusnim majkama, vrijedi bolova i silne muke kroz koje zensko tijelo prodje tokom drugog stanja.
Jedva cekam...
Samo da prijavim da mi je supruga trudna po prvi put i da se neopisivo lijepo osjecam.
Dirnut sam vise nego ikada u zivotu.. al fakat.
Kad se ja ovako lijepo i "roditeljski" osjecam, koliko je tek zenama lijepo. Uzimajuci u obzir da su mucnine i raznorazne promjene na snazi svakim danom. Ali sudeci po razgovorima sa vec iskusnim majkama, vrijedi bolova i silne muke kroz koje zensko tijelo prodje tokom drugog stanja.
Jedva cekam...
-
nikimostar
#2513 Re: Trudnjače i porodilje online
Cestitam,sve najbolje 
-
radenska
#2514 Re: Trudnjače i porodilje online
a gdje se rade ti nalazi,vjerovatno cu morati kod svog doktora opce prakse pouputnicu pa onda u laboratorijuotherside wrote:isla jaradenska wrote:Da nije neka od vas slucajno isla kod Divanovica na pregled tokom trudnoce. Zanima me cijena pregleda i kakvi se nalazi rade.Nikad vojnu docekati
i proslu trudnocu a i ovu.
cijena pregleda je 70 KM,trazi masu nalaza (btw, to me najvise nervira) ali znam da sam u dobrim rukama![]()
toplo preporucujem![]()
od nalaza trazi na pocetku seroloske testove na toksoplazmozu, rubeolu, citomegalovirus i herpes virus.
onda kompletnu krvnu sliku sa biohemijskim analizama (secer, transaminaze, proteini, urea, kreatinin, minerali,...)
-
JBBalad
-
radenska
#2516 Re: Trudnjače i porodilje online
takodjer cestitkeJBBalad wrote:Hvala
- ciki4
#2517 Re: Trudnjače i porodilje online
Prvi put čujem za sve te nalazeotherside wrote:isla jaradenska wrote:Da nije neka od vas slucajno isla kod Divanovica na pregled tokom trudnoce. Zanima me cijena pregleda i kakvi se nalazi rade.Nikad vojnu docekati
cijena pregleda je 70 KM,trazi masu nalaza (btw, to me najvise nervira) ali znam da sam u dobrim rukama![]()
toplo preporucujem![]()
JBBalad čestitam od srca!!!
-
radenska
#2518 Re: Trudnjače i porodilje online
rade li taj triple svim trudnicama
-
LaCici
#2519 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne radi se svim trudnicama nego samo kada se sumnja na nesto, na neku anomaliju. Prvo bi se trebao uraditi double pa ako on ne bude ok onda se ide na triple. Mada eto neki dr preskoce. Tek ako ni triple ne bude kako treba onda se radi amniocenteza koja je u sustini najpouzdanija.
@JBBalad cestitke i od mene.
@JBBalad cestitke i od mene.
- otherside
#2520 Re: Trudnjače i porodilje online
Da. Divanovic napise ginekoloski nalaz - UZ nalaz i na kraju trazi lab.parametre koji mu trebaju.radenska wrote: a gdje se rade ti nalazi,vjerovatno cu morati kod svog doktora opce prakse pouputnicu pa onda u laboratoriju
Onda odes u svoj DZ i tamo to odradis a njemu rezultate doneses na slijedecu kontrolu.
Uh, zaboravila sam i hormone stitne zlijezde trazi
Ma on je poznat kao picajzla i u pregledu i u cijelom vodjenju trudnoce, svaki njegov UZ pregled traje oko pola sata.
To zna malo iritirati ali nisam nikad cula da je imao neki kiks u dijagnostici.
I da...jest najskuplji koliko je meni poznato.
-
nikimostar
#2521 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja imam 2 dijece i ni u jednoj mi nisu trazili da vadim nikave nalaze osim krvne slike i stvarno nema potrebe,osim ako se na nesto ne sumnja ili postoje neke indikacije kao sto su godine pa se radi doubl,triple test ili amnio,a inace stvarno nema potrebe.
- otherside
#2522 Re: Trudnjače i porodilje online
ma nisam ja ni rekla da ima neke posebne potrebe. covjek je jednostavno takav-detaljan, temeljit i sto je najvaznije, ja mu vjerujem. jest mi mrsko raditi masu pretraga-narocito ove seroloske ili hormone stitne zlijezde ali eto...uradihnikimostar wrote:Ja imam 2 dijece i ni u jednoj mi nisu trazili da vadim nikave nalaze osim krvne slike i stvarno nema potrebe,osim ako se na nesto ne sumnja ili postoje neke indikacije kao sto su godine pa se radi doubl,triple test ili amnio,a inace stvarno nema potrebe.
a da li postoji indikacija za bilo koju pretragu, nalaz, dijagnostiku i sl....tu cu odluku uvijek prepustiti specijalisti.
divanovic o ginekologiji sigurno zna mnogo, mnogo vise od nas.
-
nova_korisnica
#2523 Re: Trudnjače i porodilje online
Ovo sto je otherside navela od nalaza je standardna procedura za sve trudnice (ovdje u Njem), tako da ako mozete uradite to obavezno! I stitna, pogotovo ako ste imali nekih problema ili mama isl. Triple se radi ako pripadate rizicnoj grupi (starost, u porodici poznat slucaj i sl). Ja sam ga radila iako ne spadam u rizicnu grupu, ali mi osiguranje to pokriva. Neki dan smo isli na organscreening i moram vam reci da je pravi dozivljajotherside wrote:isla jaradenska wrote:Da nije neka od vas slucajno isla kod Divanovica na pregled tokom trudnoce. Zanima me cijena pregleda i kakvi se nalazi rade.Nikad vojnu docekati
toplo preporucujem![]()
- mericak
#2524 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja preporucujem Divanovica svima. Ne vodim kod njeg trudnocu vec u bolnici jer je rizicna, ali kad mi nisu uspjeli uraditi amniocentezu, doktor me iz bolnice poslao njemu da me pregleda na UZ, da mi potvrdi u kakvom je stanju dijete. To sve govori o postovanju koje zavrjeduje! Btw. tokom trudnoce me je pogledalo UZ jedno 6 razlicitih doktora i njih petoro mi zajedno nisu rekli koliko Divanovic jednim pregledom! Zao mi je sto za njega nisam znala prije pa da od pocetka vodim trudnocu kod njega, sa polovine , koliko sam cula, ne vodi. Mene je dugo ispitivao ko me je poslao, po kojoj preporuci itd... Covjek je kralj za ginekologe ostale, bar sto se tice trudnoce, za ostalo ne znam!
-
radenska
#2525 Re: Trudnjače i porodilje online
Masic mi je na godisnjem, da mi je ova dva ispita poloziti pa u petak aBd kod njega i da napokon odmaram i uzivam u trudnoci
Znaci otprilike 70ak KMtaj pregled. Nije to strasno kako doktori naplacuju, ja sam kod Spahovica znala ostaviti i po 200 KM