Ma imas i svijetlih primjera, gdje privatnik sasvim uredno sve izmiruje, ali radnica umjesto da se vrati na posao, na kraju da otkaz, i slicno...Alhemicarkaa wrote:muminovic wrote:Samo malo objektivnosti molim, jako se jednostavno staviti u ulogu trudne majke, i ja imam 10000000 argumenata.Alhemicarkaa wrote:Nekad se pitam je li ti ljudi pomisle da se djete nakon tih godinu dana i famoznih 450 KM samoizdržava, pa žene sjede i samo rađaju a sve da ne bi radile?![]()
Možeš misliti vratila se trudna sa porodiljskog, da, sve je to pakleno osmišljeno da bi zajebala poslodavca.
Mislim, get real!
Ali hajmo koji argument u racun privatnika koji npr 3 godine mora da placa 2 radnika umjesto jednog.
Zamislite da ste vi poslodavac, nemate dovoljnih prihoda, placate godinama radnicu koja se poradja porod za porodom, a uz to jos jednog radnika koji tu radnicu mjenja, sta bi ? digli kredit da finansirate firmu jer je jedna radnica godinama na porodiljskom, ili istu ugasili da se spasite od gubitka imovine i svega drugog ?Daj mi ime tog privatnika koji plaća radnicu koja je na prodiljskom. Zakonom nisu obavezni davati plaću, ni marke i to svi obilato koriste. Taj dio zakona nije napisan da bi išao na štetu majke porodilje, već naprotiv, da je privatnik ne bi otpustio jer ovako nije dužan davati duplu platu. Argument za privatnika.
Ali gle čuda, privatnik niti daje platu porodiljama, niti uposli novog radnika do povratka porodilje, već sve svali na drugog radnog kolegu. Ili otpusti radnicu. Tako je u svim slučajevima koje ja znam.
Nije jednostavno ni jednom ni drugom u svakom slucaju.
Poslodavac placa sve, a katonalni zavod mu na kraju jedan dio refundira to se desi nakon 6-12 mjeseci...