Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zenicablues

#1 Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne???

Post by zenicablues »

Pozdrav za raju sa foruma,

Molim da neko odgovori (a posebno ako neko zna iz vlastitog iskustva) da li žena MORA da otvori trudničko bolovanje 28 dana prije poroda, ili joj ostaje dikreciono pravo da MOŽE ali NE MORA da otvori bolovanje u tom roku, odnosno da li može (naravno, ako se osjeća sposobnom) da radi npr. i 15 dana prije određenog termina za porođaj, pa tek onda da otvori bolovanje.

Znam da je član 55 . Zakona o radu FBiH ("Službene novine FBiH 43/99) regulirao da "...žena može da otpočne porođajno odsustvo 45 dana prije porođaja, a obavezno 28 dana prije porođaja", dok je izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH ("Službene novine FBiH" 32/00) član 55 se mijenjao, pa je definirano da " Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena može da otpočne porođajno odsustvo 28 dana prije očekivanog datuma porođaja".

Kako ja tumačim, čini mi se da žena može, ali ne mora da otvori bolovanje 28 dana prije poroda, nego može i kasnije.

Hvala na odgovorima!

Pozdrav!
Alhemicarkaa

#2 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by Alhemicarkaa »

Ne moraš otvoriti 28 dana prije rođenja. Najbolje ti je, ako možeš, da se dogovoriš sa poslodavcem i uzmeš odmor neposredno pred porod (minimalno 7 dana), a porodiljski dopust ti onda počinje teći s danom rođenja djeteta, pa do njegove 1. godine života. Tako su radili u mojoj firmi, i tako planiram i ja uraditi.
nuttyyy

#3 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by nuttyyy »

Ne znam kako kaze zakon ali znam kako sam ja u svoja 2 porodiljska odsustva pa ako ti moze moje iskustvo pomoci.
Sa prvim djetetom sam radila do 4 dana pred porod puno radno vrijeme i tada sam otisla na bolovanje. otvorila bolovanje 1. a rodila 4. Sa drugim djetetom sam sa posla otisla 2 sedmice prije poroda s tim da sam te 2 sedmice koristila godisnji odmor koji mi je ostao neiskoristen a bolovanje sam otvorila sa datumom poroda. Napominjem da sam oba puta koristila puno porodiljsko od godinu dana. I radim u privatnom sektoru, ne drzavnom ako ima neke razlike. Znaci, nije obavezno.
duboka_misao

#4 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by duboka_misao »

zbog cuvanja trudnoce morala otvoriti 28 dana prije poroda.
zenicablues

#5 Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne???

Post by zenicablues »

Pa zar niko nije imao sličnu situaciju???
buzzkiller

#6 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by buzzkiller »

Kod mene su sve porodilje u firmi išle 28 dana prije poroda na porodiljno, ali mislim da se možeš dogovoriti s poslodavcem... Sretno!
zenicablues

#7 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by zenicablues »

Hajde žene, valjda neko zna odgovor na pitanmje iz vlastitog iskustva????
neko_ime

#8 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by neko_ime »

Ovako su meni objasnili (prije 5 godina) - ako se desi ikakva, bez obzira koliko sitna komplikacija, u toku trudnoce na racun koje ti otvore bolovanje, MORAS prestati raditi tih 28 dana prije termina. Ako trudnoca tece savrseno, mozes otvoriti porodiljsko od dana poroda.
shpitzza

#9 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by shpitzza »

Postovane moje ,molim vas za savjet.Posto imam ugovor na odredjeno vrijeme od pocetka skolske godine do 15.08.12 a termin poroda 15.09.12,molim vas da mi pojasnite koji se prosjek plata uzima u obzir prilikom obracina: prosjek mojih zadnjih 6 plata,prosjek plate na nivou federacije ili prosjek plate na nivou kantona?
Ovo mi je veoma bitna informacija da bi znala na koju platu cu uplatiti sebi doprinose za ovaj zadnji mjesec do poroda.

Iz ZE DO kantona sam ,i zanima me koliko se obracunava70 ili 80 %

puno vam hvala.
otherside

#10 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by otherside »

zenicablues wrote:Pa zar niko nije imao sličnu situaciju???
ja nisam nikad otišla na porodiljsko- to je bilo prije godinu i pol. Bila sam na trudničkom bolovanju do poroda ali nisam otvarala porodiljsko prije nego sam se porodilo. ne pitaj zasto, to je posebna prica :D moze na pp ako te interesuje.
prijateljica je istu stvar uradila prije mjesec-dva, s tim sto je ona radila do poroda.
kadinica

#11 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by kadinica »

otherside wrote:
ja nisam nikad otišla na porodiljsko- to je bilo prije godinu i pol. Bila sam na trudničkom bolovanju do poroda ali nisam otvarala porodiljsko prije nego sam se porodilo. ne pitaj zasto, to je posebna prica :D moze na pp ako te interesuje.
prijateljica je istu stvar uradila prije mjesec-dva, s tim sto je ona radila do poroda.
Ovo nikako da skontam, evo 5 puta čitam :?
Hajde majketi objasni ako ti nije teško, baš me zanima šta si htjela reći.

pokretačici teme: nekoliko puta ti je odgovoreno, ali da ponovimo: porodiljsko odsustvo se može otpočeti sa danom poroda, znači ne mora 28 dana ranije.
shpitzza wrote:Postovane moje ,molim vas za savjet.Posto imam ugovor na odredjeno vrijeme od pocetka skolske godine do 15.08.12 a termin poroda 15.09.12,molim vas da mi pojasnite koji se prosjek plata uzima u obzir prilikom obracina: prosjek mojih zadnjih 6 plata,prosjek plate na nivou federacije ili prosjek plate na nivou kantona?
Ovo mi je veoma bitna informacija da bi znala na koju platu cu uplatiti sebi doprinose za ovaj zadnji mjesec do poroda.
puno vam hvala.

Nadam se da će se javiti neko iz ZE DO Kantona, ja nisam 100% sigurna, ali mislim da se isplaćuje 70% tvojih plaća u proteklih 6 mjeseci. Ako hoćeš, provjerit ću.
otherside

#12 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by otherside »

kadinica wrote:Ovo nikako da skontam, evo 5 puta čitam :?
trudničko bolovanje nije isto što i porodiljsko.
trudničko bolovanje se može otvoriti od prvog dana trudnoće - ako postoji razlog dok se porodiljsko može otvori samo i jedino 28 dana prije poroda (a ne mora ni tad).
je li sad jasnije?
edit: možda je nejasnoća jer sam napisala da NIKAD nisam otišla na porodiljsko :D
jesam, naravno, ali tek poslije poroda.
kadinica

#13 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by kadinica »

Aha, to je ok, znam dobro razliku između jedog i drugog, ali me baš zbunilo ono NIKAD.
shpitzza

#14 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by shpitzza »

kadinica wrote:
otherside wrote:
Ovo nikako da skontam, evo 5 puta čitam :?

pokretačici teme: nekoliko puta ti je odgovoreno, ali da ponovimo: porodiljsko odsustvo se može otpočeti sa danom poroda, znači ne mora 28 dana ranije.
shpitzza wrote:Postovane moje ,molim vas za savjet.Posto imam ugovor na odredjeno vrijeme od pocetka skolske godine do 15.08.12 a termin poroda 15.09.12,molim vas da mi pojasnite koji se prosjek plata uzima u obzir prilikom obracina: prosjek mojih zadnjih 6 plata,prosjek plate na nivou federacije ili prosjek plate na nivou kantona?
puno vam hvala.

Nadam se da će se javiti neko iz ZE DO Kantona, ja nisam 100% sigurna, ali mislim da se isplaćuje 70% tvojih plaća u proteklih 6 mjeseci. Ako hoćeš, provjerit ću.
Ako ti nije tesko,puno bi mi pomoglo.

Hvala ti.

Pozz
kadinica

#15 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by kadinica »

U Ze-Do Kantonu naknada iznosi 80% od prosjeka zadnjih 6 plaća porodilje s tim da naknada ne može biti veća od prosječne plaće u ZE-DO Kantonu.
Dakle, ako prosjek plaće prelazi 600 KM (koliko otprilike iznosi prosjek u Ze-Do) onda je naknada 600 KM.
shpitzza

#17 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by shpitzza »

kadinica wrote:U Ze-Do Kantonu naknada iznosi 80% od prosjeka zadnjih 6 plaća porodilje s tim da naknada ne može biti veća od prosječne plaće u ZE-DO Kantonu.
Dakle, ako prosjek plaće prelazi 600 KM (koliko otprilike iznosi prosjek u Ze-Do) onda je naknada 600 KM.
znaci sad je 70%,puno ti hvala. stvarno si mi pomogla.
zdici1

#19 Re: Trudničko bolovanja 28 dana prije poroda-obavezno ili ne

Post by zdici1 »

Koliko je dugo potrebno biti u radnom odnosu prije trudničkog, da bi se ostvarilo pravo na trudničko bolovanje i gdje bi država snosila troškove zaposlenice (platu + doprinose)?

Je li bitno da trudnica samo bude zaposlena u trenutku propisanog trudničkog, ili je trebala raditi određeni vremenski period prije toga?
Post Reply