callmethebreeeze wrote:JohnGotti wrote:Nije forum mjesto gdje covjek treba traziti odgovore, ni savjete... treba zaviriti u sebe. I sam donijeti odluke, sa kojima ce zivjeti. Najlakse je biti slab i okrenuti se drugima, jos i anonimno, da se prividno skine odgovornost sa samog sebe. Ali nema od toga nista... sam, bez icijih uticaja, sve ostalo je velika greska. Nema dogovora, pregovora i kompromisa oko onoga sto covjek zeli/osjeca/misli i sto ga i cini onim sto jeste... Kazem, samo zaviriti u dubinu samoge sebe i svoje duse...
moramo imati razumjevanja da su mozda mladi i da zele savjet. ne kontam ovo popovanje, sto reche shosana, prvo pomozi, pa onda drzi predavanja. kakva je njima sad fajda od citanja filozofskih rasprava na temu "kad fetus ozivi".
Ako covjek zna sta hoce, i koliko je jak, put je jako prost... nema tu filozofiranja. I iskren treba biti.
Ajde da ispricam par pricica, stvarnih, zivotnih...
Imam prijateljicu jednu, najbolji mi je prijatelj, koja je majka samohrana, koja nije imala nijednog razloga da zadrzi dijete, jer je zacela u prilicno tragicnoj sitauaciji, ali je ipak to uradila...
Danas je sama u svemu, sve radi sama, ali je sretna i ispunjena. I zna, sigurna je, da je uradila pravu svar... kad sa svojim klincem uci engleske rijeci, kad odu na kolace, kad se smiju i igraju... ne zali ni iza cim. I cesto kaze: "Nikada ne bi dopustila da to dijete osjeti nesto zbog mojih odluka. Nije ono krivo nizasta." Znam sigurno da bi se ona grozila i same pomisli da neko na forumu i od drugih misljenje trazi za ovakvu stvar. Na samu tu slabost, nemanje hrabrosti, sam da se u kostac uhvatis sa svojim odlukama.
A znam jednog covjeka, ne mogu reci ni poznanika, ali eto, vidjamo se cesto. U kafani. I taj covjek, kad god popije, prica samo jednu stvar... kako je imao djevojku, jako su se volili, pred rat, kako su bili razlicite vjere, i kako ju je natjerao da abortira... on je nju natjerao... i vidim da zali, svaki dan koji je ziv... nikada nista nije napravio u zivotu, vec je u godinama, smiju mu se ljudi, stara budala vec...
Sta je poenta? Ako covjek radi sigurno ono sto zeli u dubini duse, bice sretan. Nekom je to odogovor "da", nekome "ne"... nema tu pravila. A jos manje "pomoc" sa strane moze ista pomoci...
Elem, prijatelju moj, teme postavljacu, sto bi rekla prijateljica moja, nemoj biti picka i sam odluci. Toliko.