trudna je....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#26 Re: trudna je....

Post by Nosferatu »

Ljude pritiscete sasvim bez veze, ako mene ko pita.

U situaciji da se to meni desi, pa dobra je stvar sto nema 100 rijesenja nego 2.

Prvo ti sam sa sobom raskrsti sta hoces, pa dozvoli i djevojci da to isto uradi.

Kao neko koje abortirao par djece u svom zivotu kao student medicine, mislim da je najbolje da vi to obavite sto prije, ne mora normalno biti za 5 dana ali sto se ranije abortira to je lakse proci cijelokupni proces. Abortus nije operacija. Postoje 2 vrste. Medicinski i hirurski tako reci. U jednom zena uzme par pilula i ide kuci. Pilule dovedu do abortusa koji ukoliko se obavi rano moze se prezentirati samo ako teza menstruacija. Ovo je opcija ukoliko se rani o ranoj trudnoci. Kod kasnije trudnoce, kao i u slucajevima gdje ne moze zena otici kuci - da pobaci - sto zbog drugih (npr. roditelji koji ne znaju da je trudna) ili sebe (ne zeli da sama bude u toj situaciji ili da bude sama bez nekog nadzora ljekara), onda se predje na hirursku varijantu, tj. na proceduru. To nije operacija vec procedura. Tokom procedure zena se sedera tj. drzi se na tankoj liniji izmedju sna i jave. Onda se dilatira grlic maternice, s odredjenim alatama, i po tom se sadrzaj maternice vakumira. Poslje vakumiranja ultrazvukom se pregleda da nije ostalo jos nesto. Nekad se preskoci ultrazvuk jer iskusniji doktori pregledaju ono sto su vakumirali i po tome se zna. Najveci rizik, pored normalno infecije a riziki je relativno mali, je da ostane dio ploda u maternici i to iz razloga sto u tom slucaju maternica ce nastaviti da krvari i nece moci da se zgrci i preventira krvarenje.

Uglavnom, treba tu biti pazljiv s terminima, kao ubistvo. Za mene je ubistvo kad neko podigne sina od 20 godina i u njega ulozi svoj zivot i sav svoj trud i onda mu to neko - poremeti. Abortus nije ubistvo, jerbo, ne postoji takva investicija a i sami roditelji donose odluku. Ako niste spremni a dijete znaci dugotrajna investicija od barem 20 godina, onda ti je bolje da zena abortira. I na kraju, mojne mi patetike u vezi ovoga, jerbo sami ste sebi krivi. Moze se desiti i meni i svakom drugom trecem, ali ja mislim da bih bio sposoban da donesem tu odluku i move on. Ono sto je mnogo bitnije od abortusa je vasa veza ako mene pitas. Ako ste vi u nekoj labavoj konfederaciji i slicno, moze se desiti da djevojka prodje kroz vrlo tezak period jerbo osjecace se da je abortirala svoje dijete zbog muskarca koji nije bio vrijedan da kroz to prodje. Ali - ni alternativa nije toliko ruzicasta, podizati dijete za koje niko nije spreman.

Helem, zivot je pun odluka pa tako i ova. Sto se tice mogucnost ponovnog zacecca, najbitniji faktor prilikom zaceca su jajnici a ne maternica. Normalno, moze doci do komplikacija i do toga da na maternici ostane oziljak, ali zamisli zenu koja ima Carski rez, dakle zena kojoj je maternica rasjecan na pola, i njen oziljak - pa je opet sposobna da zacne drugo dijete i da se porodi.

Sve u svemu, kad se donose teske odluke kao ova, ja mislim da je najbolje da ne komplikujete, kao i da se nesto ne ceka mjesecima jerbo - tek tada mozes s djavolom imati posla jerbo sasvim je nesto drugo pobaciti fetus od par sedmica vs. par mjeseci. Tako da clock is ticking.Ja bih takodje ako ima kakvo savjetovaliste otisao tamo, na 1 sastanak. Ako budu pricali i nakon sastanka ne budes osjetio da su ti ista pomogli, vidi da li je vrijedno da to nastavite ili ne. Ja bih samo da ne komplikujete - jer je dovoljno komplikovano a i da se ne deprimirate nesto pretjerano, jerbo ne deprimirate se ni ti ni ona nakon menstruacija ili ejakulacije, a to ti je isto - zivot, gdje pocinje i gdje zavrsava zivot je veliko pitanje, a oboje ste mali ljudi, zbog toga ono skontaj sto je bolje za oboje. Mada, mislim da moras slusati djevojku jako dobro tu, i vidjeti da li ona sama moze donjeti odluku a ti je podrzati, umjesto da je ti doneses a da ona bude neko kome se to desi.
giga

#27 Re: trudna je....

Post by giga »

Nosferatu wrote:Ljude pritiscete sasvim bez veze, ako mene ko pita.

U situaciji da se to meni desi, pa dobra je stvar sto nema 100 rijesenja nego 2.

Prvo ti sam sa sobom raskrsti sta hoces, pa dozvoli i djevojci da to isto uradi.

Kao neko koje abortirao par djece u svom zivotu kao student medicine, mislim da je najbolje da vi to obavite sto prije, ne mora normalno biti za 5 dana ali sto se ranije abortira to je lakse proci cijelokupni proces. Abortus nije operacija. Postoje 2 vrste. Medicinski i hirurski tako reci. U jednom zena uzme par pilula i ide kuci. Pilule dovedu do abortusa koji ukoliko se obavi rano moze se prezentirati samo ako teza menstruacija. Ovo je opcija ukoliko se rani o ranoj trudnoci. Kod kasnije trudnoce, kao i u slucajevima gdje ne moze zena otici kuci - da pobaci - sto zbog drugih (npr. roditelji koji ne znaju da je trudna) ili sebe (ne zeli da sama bude u toj situaciji ili da bude sama bez nekog nadzora ljekara), onda se predje na hirursku varijantu, tj. na proceduru. To nije operacija vec procedura. Tokom procedure zena se sedera tj. drzi se na tankoj liniji izmedju sna i jave. Onda se dilatira grlic maternice, s odredjenim alatama, i po tom se sadrzaj maternice vakumira. Poslje vakumiranja ultrazvukom se pregleda da nije ostalo jos nesto. Nekad se preskoci ultrazvuk jer iskusniji doktori pregledaju ono sto su vakumirali i po tome se zna. Najveci rizik, pored normalno infecije a riziki je relativno mali, je da ostane dio ploda u maternici i to iz razloga sto u tom slucaju maternica ce nastaviti da krvari i nece moci da se zgrci i preventira krvarenje.

Uglavnom, treba tu biti pazljiv s terminima, kao ubistvo. Za mene je ubistvo kad neko podigne sina od 20 godina i u njega ulozi svoj zivot i sav svoj trud i onda mu to neko - poremeti. Abortus nije ubistvo, jerbo, ne postoji takva investicija a i sami roditelji donose odluku. Ako niste spremni a dijete znaci dugotrajna investicija od barem 20 godina, onda ti je bolje da zena abortira. I na kraju, mojne mi patetike u vezi ovoga, jerbo sami ste sebi krivi. Moze se desiti i meni i svakom drugom trecem, ali ja mislim da bih bio sposoban da donesem tu odluku i move on. Ono sto je mnogo bitnije od abortusa je vasa veza ako mene pitas. Ako ste vi u nekoj labavoj konfederaciji i slicno, moze se desiti da djevojka prodje kroz vrlo tezak period jerbo osjecace se da je abortirala svoje dijete zbog muskarca koji nije bio vrijedan da kroz to prodje. Ali - ni alternativa nije toliko ruzicasta, podizati dijete za koje niko nije spreman.

Helem, zivot je pun odluka pa tako i ova. Sto se tice mogucnost ponovnog zacecca, najbitniji faktor prilikom zaceca su jajnici a ne maternica. Normalno, moze doci do komplikacija i do toga da na maternici ostane oziljak, ali zamisli zenu koja ima Carski rez, dakle zena kojoj je maternica rasjecan na pola, i njen oziljak - pa je opet sposobna da zacne drugo dijete i da se porodi.

Sve u svemu, kad se donose teske odluke kao ova, ja mislim da je najbolje da ne komplikujete, kao i da se nesto ne ceka mjesecima jerbo - tek tada mozes s djavolom imati posla jerbo sasvim je nesto drugo pobaciti fetus od par sedmica vs. par mjeseci. Tako da clock is ticking.Ja bih takodje ako ima kakvo savjetovaliste otisao tamo, na 1 sastanak. Ako budu pricali i nakon sastanka ne budes osjetio da su ti ista pomogli, vidi da li je vrijedno da to nastavite ili ne. Ja bih samo da ne komplikujete - jer je dovoljno komplikovano a i da se ne deprimirate nesto pretjerano, jerbo ne deprimirate se ni ti ni ona nakon menstruacija ili ejakulacije, a to ti je isto - zivot, gdje pocinje i gdje zavrsava zivot je veliko pitanje, a oboje ste mali ljudi, zbog toga ono skontaj sto je bolje za oboje. Mada, mislim da moras slusati djevojku jako dobro tu, i vidjeti da li ona sama moze donjeti odluku a ti je podrzati, umjesto da je ti doneses a da ona bude neko kome se to desi.
studenti medicine ne obavljaju abortus u BiH - ukoliko ti je to dopusteno tokom studija (sto je malo vjerovatno), onda bi i ti i odgovorni ljekar trebali ici na sud, a naknadno i u zatvor, s obzirom da si pocinio krivicno djelo nestrucnog abortusa. ukoliko si danas ljekar - sramota je kakvim se rjecnikom koristis u savjetovanju.
Last edited by giga on 22/03/2009 20:43, edited 2 times in total.
anais_nin

#28 Re: trudna je....

Post by anais_nin »

Nosferatu wrote: Sve u svemu, kad se donose teske odluke kao ova, ja mislim da je najbolje da ne komplikujete, kao i da se nesto ne ceka mjesecima jerbo - tek tada mozes s djavolom imati posla jerbo sasvim je nesto drugo pobaciti fetus od par sedmica vs. par mjeseci. Tako da clock is ticking.Ja bih takodje ako ima kakvo savjetovaliste otisao tamo, na 1 sastanak. Ako budu pricali i nakon sastanka ne budes osjetio da su ti ista pomogli, vidi da li je vrijedno da to nastavite ili ne. Ja bih samo da ne komplikujete - jer je dovoljno komplikovano a i da se ne deprimirate nesto pretjerano, jerbo ne deprimirate se ni ti ni ona nakon menstruacija ili ejakulacije, a to ti je isto - zivot, gdje pocinje i gdje zavrsava zivot je veliko pitanje, a oboje ste mali ljudi, zbog toga ono skontaj sto je bolje za oboje. Mada, mislim da moras slusati djevojku jako dobro tu, i vidjeti da li ona sama moze donjeti odluku a ti je podrzati, umjesto da je ti doneses a da ona bude neko kome se to desi.
slazem se s puno toga u tvom postu, i mislim da je fino sto si objasnio proces detaljno s medicinske tacke gledista...
ali ne podcjenjuj faktor psihe u ovakvim odlukama...isto kao sto ja kao zena mogu pokusati razumijeti neke "muske" probleme tipa probleme sa erekcijom, prostatom itd itd mogu cak i suosjecati, ali ne mogu zaista znati kako je prolaziti kroz takvo nesto...e pa isto tako malo koji muskarac moze znati kako je zenama i sta se desava zenama tokom trudnoce, a posebno nakon jedne odluke kao sto je abortus...
i na stranu moralne rasprave i filozofske diskusije i polemike kada pocinje zivot, za i protiv abortusa itd itd to je i te kako odluka koja se tice emotivnog jednako kao i fizickog...nema tacnih/netacnih odgovora ili odluka...ali je i te kako vazno da se tako vazna odluka donese informisano...jer je puno lakse o takvim stvarima razmisljati u abstraktu nego kad nam se stvarno desavaju...cak i jedan predivan cin kao sto je rodjenje dijeteta zna uraditi nezamislive stvari zenskom tijelu i psihi, izazvati nevjerovatno reakcije u ljudskoj psihi, tako da ne treba podcjenjivati ni ono sto usljedjuje nakon abortusa...niti isti porediti sa menstruacijom...jer te dvije stvari nisu ni slicne, a kamoli iste...
anais_nin

#29 Re: trudna je....

Post by anais_nin »

giga wrote: studenti medicine ne obavljaju abortus u BiH - ukoliko ti je to dopusteno tokom studija (sto je malo vjerovatno), onda bi i ti i odgovorni ljekar trebali ici na sud, a naknadno i u zatvor, s obzirom da si pocinio krivicno djelo nestrucnog abortusa. ukoliko si danas ljekar - sramota je kakvim se rjecnikom koristis u savjetovanju.
ne studiraju svi medicinu u BiH :)
giga

#30 Re: trudna je....

Post by giga »

darkpitar wrote:Moja devojka je ostala u drugom stanju i od kad smo saznali, a ima vec 15 dana nastao je pakao. Ona je za abortus a i ja sam djelomicno pa cemo viditi sta cemo...
pa mene zanima sad da li je iko upoznat s procedurom u vezi abortusa gdje se moze obaviti,postoje li kakav rizik od istog po zdravlje osobe i dali moze doci do ostecenja materice.
@darkpitar

preporucujem i tebi i tvojoj djevojci da (bilo zajedno ili samostalno) posjetite savjetovaliste XY u Sarajevu u kojem se mozete informirati o abortusu i seksualnom zdravlju. vise informacija, te adresu (Grbavica) i brojeve telefona, mozes naci na njihovoj internet stranici (http://xy.com.ba/xy). preporucujem i da razgovarate sa ljekarom ginekologom (u recimo zavodu za zdravlje studenata, ukoliko ste studenti, ili privatnoj ordinaciji) - samo savjetovanje, makar i telefonom.
MA DAJ...

#31 Re: trudna je....

Post by MA DAJ... »

abortus je cisto ubistvo jedne osobe i to morate svatiti vec jednom...sta za vas znaci dijete koji misle da je opravdan abortus,nista...NISTA i ja bi vas pored abortusa napravio sterilnom osobom,jer ako ste tad napravili abortus (znajuci da ubijate jedan zivot u zatetku),samo se pitam kakve ce to biti majke nekog djeteta koje rode poslije tog abortusa...nikakve,hladne i bezosjecajne

zato,kada je abortus u pitanju,odmah da se napravi ta osoba sterilnom...zdravo i da nas ne opterecuje vise sa svojim glupostima.
MA DAJ...

#32 Re: trudna je....

Post by MA DAJ... »

delightful wrote:stochar, a i svi drugi dusebriznici, nevjerovatno je dokle ide ljudska zloba i glupost. podforum je zdravlje, i nije na tebi ni na bilo kojem drugom laznom moralisti i licemjeru da maltretiras ljude ovdje i iznosis svoje nakaradne stavove. ti cuvaj male zivote, vrati se u proslost pa pokupi svaki mililitar sperme koju si prosuo pa napravi male sahrane, ali nemoj na podforumu zdravlje govoriti o malim zivotima fetusa, jer nemas pravo na to. ljudi su u dovoljno teskoj situaciji i bez toga, cura zeli abortus i to je iskljucivo njezina odluka, ne njegova, a sigurno ne tvoja. zelis li da u ovakvoj situaciji on vrsi pritisak na nju da rodi dijete koje ne zeli?! sta uopste zelis?! jer dobronamjeran sigurno nisi.
za ignorisanje upozorenja, ban.

brises li jos moje komentare...sto ne repliciras na moje postove u vezi ovog tvog glupoga posta...pozdrav i nadam se da ces mi stvarno objasniti sta si mislila sa ovom sramotom koju citiram...FUJ,jos te cekam sa odgovorom 8)
anais_nin

#33 Re: trudna je....

Post by anais_nin »

MA DAJ... wrote:abortus je cisto ubistvo jedne osobe i to morate svatiti vec jednom...sta za vas znaci dijete koji misle da je opravdan abortus,nista...NISTA i ja bi vas pored abortusa napravio sterilnom osobom,jer ako ste tad napravili abortus (znajuci da ubijate jedan zivot u zatetku),samo se pitam kakve ce to biti majke nekog djeteta koje rode poslije tog abortusa...nikakve,hladne i bezosjecajne

zato,kada je abortus u pitanju,odmah da se napravi ta osoba sterilnom...zdravo i da nas ne opterecuje vise sa svojim glupostima.
MA DAJ to je tvoj licni stav i ti mozes zivjeti svoj zivot i donositi svoje odluke bazirane na takvom misljenju...ali otkud tebi, meni ili bilo kome drugom pravo da namecemo bilo kakve odluke vezane za tijelo i zivot neke druge odrasle osobe? :?
meni se moze svidjati ili ne svidjati kako neko razmislja, zivi, odlucuje...ali ja sam za mogucnost izbora...ja imam pravo da donosim odluke vezane za svoje tijelo, i isto tako postujem stavove i odluke drugih zena...jer po tebi sta bi onda trebao biti sljedeci korak? da sterilisemo sve one koji radjaju velik broj djece a ne mogu se brinuti o njima (bilo emotivno, bilo finansijski)? ne ide, ne ide... :)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#34 Re: trudna je....

Post by Nosferatu »

anais_nin wrote:
giga wrote: studenti medicine ne obavljaju abortus u BiH - ukoliko ti je to dopusteno tokom studija (sto je malo vjerovatno), onda bi i ti i odgovorni ljekar trebali ici na sud, a naknadno i u zatvor, s obzirom da si pocinio krivicno djelo nestrucnog abortusa. ukoliko si danas ljekar - sramota je kakvim se rjecnikom koristis u savjetovanju.
Zar je to moguce?

Giga - sta ti znas bolan od medicine? A i od suda? Savjetovaliste? Da prica i naprduje do sutra i onda opet nista nece promjeniti - ili mora abortirati ili 20 godina dizati deliju i princezu. Ili da operise glavu, prije nego sto operise ono medju nogama?

Nego, de ti meni reci koliko ces ti mjesecno donirati - da ovaj par ima djete. 18 godina X 12 mjeseci - 200 mjeseci - daj udri sakom od ledinu kad mozes s tudjim kurcem komandovati - pa da vidim gdje je taj moral kod tebe - ima li ga u novcaniku, i ako nema, suti bolan nesretnice - o tome sta i koliko kosta dijete moze pricati samo neko koga je podigao, a u tvom slucaju, ti dalje od prazne vagine nisi ni odmakla, jerbo, da jesi, zastala bi pa se zamislila o cemu brabonjas i s kojim pravom?

Kao sto rekoh, ja sam 5 dijete abortirao. Na 3 godini medicine u Americi. Tokom akusersko-ginekoloske rotacije. Kome se ne svidja, neka papa Bush-a informira, o estradiciji, jerbo, u zemlji u kojoj 100.000 ljudi ubije saka "odgovornih" a drugi svi nevini - najveci je problem jedan mladi par ljudi koji su se nasli u situaciji kad moraju da razmisljaju da li da ostanu sebi na prvom mjestu ili da donesu dijete na ovaj svjet i time abortiraju sami sebe. Al' jebi ga, ja ne znam fino da ti pisem kao politicar i profesori koji po fakultetima fataju za noge studentice, doduse, mene ko zna i ocjenjuje, ne po jeziku vec po kontetu misli, a u tome mislim da sam poprilicno egzaktan, cak i nakon 10 godina izostajanja iz BIH.
callmethebreeeze

#35 Re: trudna je....

Post by callmethebreeeze »

anais_nin wrote:
MA DAJ... wrote:abortus je cisto ubistvo jedne osobe i to morate svatiti vec jednom...sta za vas znaci dijete koji misle da je opravdan abortus,nista...NISTA i ja bi vas pored abortusa napravio sterilnom osobom,jer ako ste tad napravili abortus (znajuci da ubijate jedan zivot u zatetku),samo se pitam kakve ce to biti majke nekog djeteta koje rode poslije tog abortusa...nikakve,hladne i bezosjecajne

MA DAJ to je tvoj licni stav i ti mozes zivjeti svoj zivot i donositi svoje odluke bazirane na takvom misljenju...ali otkud tebi, meni ili bilo kome drugom pravo da namecemo bilo kakve odluke vezane za tijelo i zivot neke druge odrasle osobe? :?
meni se moze svidjati ili ne svidjati kako neko razmislja, zivi, odlucuje...ali ja sam za mogucnost izbora...ja imam pravo da donosim odluke vezane za svoje tijelo, i isto tako postujem stavove i odluke drugih zena...jer po tebi sta bi onda trebao biti sljedeci korak? da sterilisemo sve one koji radjaju velik broj djece a ne mogu se brinuti o njima (bilo emotivno, bilo finansijski)? ne ide, ne ide... :)
:thumbup: :sax: :kiss:

bravo. zanime me samo kakvog MA DAJ iskustva ima sa nezeljenim trudnocama. pretpostavljam nikakve, a i sve da ima, ne znaci da njegova iskustva treba da vaze za sve.
MA DAJ...

#36 Re: trudna je....

Post by MA DAJ... »

anais_nin wrote:

izvini,dug sam bio post napisao pa mi je zoom 99 uletio sa ovim svojim postovima...

nego,da vas nesto priupitam sviju ovdje...kada zivot se zacinje?kada?

jos jednom,KADA SE ZIVOT ZACINJEN,ili ti ga...kada mi pocinjemo da zivimo?
Aurora Borealis

#37 Re: trudna je....

Post by Aurora Borealis »

@MA DAJ i @stochar i svi slichni njima: podforum Filozofija ili Religija pa bujrum izvolite.. Covjek je dosao po pomoc, ocito je u problemu, i sigurno mu ni najmanje ne treba vase moralisanje i silno polemisanje. Zadrzite za sebe to sto imate, ili podijelite i sa nama ali bez pokusaja da bilo kome od nas drzite pridike i ispravljate krive Drine. Kao eto vi cete nas poduciti kako je abortus ubistvo. Ako vec zelite da moralisete, onda siguro znate da je i s religijskog aspekta (govorim sad za Islam konkretno) abortus dozvoljen dok "dusa ne udje u fetus", sto je u prvih mislim 120 dana. Do tada, abortus NIJE nikakvo ubistvo, i prodjite se tih gluposti. Sto se tice Krscanstva, veliki broj pravaca je "pro-choice" orjentisan. Uostalom ako vas to toliko zanima na Wikipediu pa izvolite. Ali samo nam nemojte ovdje pametovati!

Ljudima nije do toga. Ako im je abortus jedna od solucija, to je sigurno s razlogom, jer znaju da sada tom djetetu nece moci pruziti sve neophodno. A mozda ni oni jednostavno nisu spremni za tako veliki korak kakvo je roditeljstvo. Sta trebaju? Kroz 9 mjeseci patiti i dijete i sebe? I sta treba?! Da na kraju kad i to dijete odraste u nesretnu osobu, pored nesretnih roditelja svi proklinju jedni druge? Dajte molim vas!

@darkpitar: takodje mislim da bi se trebao obratiti udruzenju XY, jako su pristupacni, ljubazni i vjerujem da ce vam oboma koristiti. Mislim da su negdje na Skenderiji. Link ti je vec vidim neko ranije proslijedio. Drzim vam fige, bice to sve dobro, samo hrabro. :)
Daphna

#38 Re: trudna je....

Post by Daphna »

E pa moja sestra je abortirala jer nije željena drugo dijete... A onda, gle čuda, opet ostane u drugom stanju... I rodi prekrasnog sina kojeg voli više od svog života!

Toliko o tome da je majka hladna i bezosjećajna... Ne valjaj nebuloze!

Je, možda ovo dvoje jesu pogriješili jer nisu upražnjavali "siguran seks", možda su im hormoni u datom trenutku udarili u glavu pa nisu bili svjesni... Je, možda su pogriješili što su se uopšte seksali prije braka... Ali šta će uraditi, to je njihova stvar! Razloge zbog kojeg bi se oni odlučili na abortus ne možete znati... Može ih biti bezbbroj...

I za sve moraliste (većina vas je čak i lažnih), da li trebaju podizati to dijete sa mišlju kako je bilo neželjeno, kako ih je sprijačilo u nekim njihovim planovima, željama? Zar jedno dijete treba da odrasta sa tom etiketom "neželjeno", da cijelog života nosi breme frustriranosti svojih roditelja?

Ne pridikujte o situacijama u kojima se nista našli, ne osuđujte jer danas sutra svi se možemo naći u toj situaciji!

Postavljaču teme: samo se trebate usaglasiti, šta je ono što oboje želite! Tanka je linija preko koje možete svoj život učiniti paklom!

Sretno i pozdrav!
giga

#39 Re: trudna je....

Post by giga »

Nosferatu wrote:
anais_nin wrote:
Zar je to moguce?

Giga - sta ti znas bolan od medicine? A i od suda? Savjetovaliste? Da prica i naprduje do sutra i onda opet nista nece promjeniti - ili mora abortirati ili 20 godina dizati deliju i princezu. Ili da operise glavu, prije nego sto operise ono medju nogama?

Nego, de ti meni reci koliko ces ti mjesecno donirati - da ovaj par ima djete. 18 godina X 12 mjeseci - 200 mjeseci - daj udri sakom od ledinu kad mozes s tudjim kurcem komandovati - pa da vidim gdje je taj moral kod tebe - ima li ga u novcaniku, i ako nema, suti bolan nesretnice - o tome sta i koliko kosta dijete moze pricati samo neko koga je podigao, a u tvom slucaju, ti dalje od prazne vagine nisi ni odmakla, jerbo, da jesi, zastala bi pa se zamislila o cemu brabonjas i s kojim pravom?

Kao sto rekoh, ja sam 5 dijete abortirao. Na 3 godini medicine u Americi. Tokom akusersko-ginekoloske rotacije. Kome se ne svidja, neka papa Bush-a informira, o estradiciji, jerbo, u zemlji u kojoj 100.000 ljudi ubije saka "odgovornih" a drugi svi nevini - najveci je problem jedan mladi par ljudi koji su se nasli u situaciji kad moraju da razmisljaju da li da ostanu sebi na prvom mjestu ili da donesu dijete na ovaj svjet i time abortiraju sami sebe. Al' jebi ga, ja ne znam fino da ti pisem kao politicar i profesori koji po fakultetima fataju za noge studentice, doduse, mene ko zna i ocjenjuje, ne po jeziku vec po kontetu misli, a u tome mislim da sam poprilicno egzaktan, cak i nakon 10 godina izostajanja iz BIH.
navodis svoje iskustvo obavljanja abortusa tokom studija medicine - za ovu diskusiju to znaci da bi se neko mogao uznemiriti zbog mogucnosti da studenti u BiH obavljaju abortuse. vazno je da ljudi znaju da abortus obavlja "specijalista ginekologije i akuserstva" - sto se i navodi u zakonima ove drzave (na internetu se moze naci zakon RS, koji se vjerovatno ne razlikuje mnogo od vazeceg za FBiH).

ostalo sto si napisao u odgovoru nema nikakve veze sa mnom niti sa mojim komentarom. predlozio sam da - ukoliko se odluce za abortus - porazgovaraju sa ljudima koji su strucnjaci i koji im u ovom haoticnom zdravstvenom sistemu mogu dati najbolji savjet.
Last edited by giga on 22/03/2009 21:46, edited 1 time in total.
sodom

#40 Re: trudna je....

Post by sodom »

brate tebi je mozak sterilan.
to sto ces roditi dijete ne znaci na danasnjem vaktu da cinis dobro dijelo.
ako nemas para to dijete ce biti u najboljem slucaju kriminalac-klošar i jeb... ce ti majku sto si ga napravio siromasnog.

razmisli malo i o tome koliku stetu drustvu pravis rađanjem buduceg kriminalca.
a grijeha sto se tice pocinjen je sexualnim aktom- u braku to i nije neki problem.

ovium ljudima puno srece sta god da odluče.
MA DAJ...

#41 Re: trudna je....

Post by MA DAJ... »

Daphna wrote:

E pa moja sestra je abortirala jer nije željena drugo dijete... A onda, gle čuda, opet ostane u drugom stanju... I rodi prekrasnog sina kojeg voli više od svog života!

Je, možda ovo dvoje jesu pogriješili jer nisu upražnjavali "siguran seks", možda su im hormoni u datom trenutku udarili u glavu pa nisu bili svjesni... Je, možda su pogriješili što su se uopšte seksali prije braka... Ali šta će uraditi, to je njihova stvar! Razloge zbog kojeg bi se oni odlučili na abortus ne možete znati... Može ih biti bezbbroj...

I za sve moraliste (većina vas je čak i lažnih), da li trebaju podizati to dijete sa mišlju kako je bilo neželjeno, kako ih je sprijačilo u nekim njihovim planovima, željama? Zar jedno dijete treba da odrasta sa tom etiketom "neželjeno", da cijelog života nosi breme frustriranosti svojih roditelja?

Ne pridikujte o situacijama u kojima se nista našli, ne osuđujte jer danas sutra svi se možemo naći u toj situaciji!

Postavljaču teme: samo se trebate usaglasiti, šta je ono što oboje želite! Tanka je linija preko koje možete svoj život učiniti paklom!

Sretno i pozdrav!

ok seki ;-) ,da ti prevedem sta sam mislio sa svojim postovima,a i ostalima koji imaju ista takva misljenja poput tebe...

sta je fetus,to je osnovno pitanje ovdje i kada on nastaje...mislim da svi vecinom znamo odgovore na ova pitanja,

SVI SMO MI BILI FETUS U ZIVOTU,znaci...dok smo to bili nasa majka je mogla da odlucuje o nasoj sudbini dok smo bili fetus...je li tako ;-)

ali ipak smo rodeni i da je ta nasa majka rekla da cemo biti rodeni,nece napraviti abortus i tako da danas svrljamo na netu o ovoj temi...ABORTUS i gdje smo mi sa tim cinom.

za mene je abortus cin ubistva i bio bi kaznjiv maksimu,a pri svakoj trudnoci bi pismeno pitao doticnu trudnicu,DA LI ZELI TO DIJETE...ako ne,imaju neke drzavne institucije koje ce se brinuti o tom novom zivot...i zdravo,rijesen problem.

drzava nesmije dozvoljevat ovakve stvari,nego ostro kaznjavat,a za novopecene majke koje ne zele imat djecu,trenutno ili uopste,a koje zanesu,drzava se mora pobrinuti za taj problem...a za svaki abortus,najstrozije kaznjavat.

ps.nisam vjernik,ali sam bio fetus i borim se za njihova prava,posto oni ne mogu da slova da progovore u svoju odbranu...
Nosferatu

#42 Re: trudna je....

Post by Nosferatu »

giga wrote:
navodis svoje iskustvo obavljanja abortusa tokom studija medicine - za ovu diskusiju to znaci da bi se neko mogao uznemiriti zbog mogucnosti da studenti u BiH obavljaju abortuse. vazno je da ljudi znaju da abortus obavlja "specijalista ginekologije i akuserstva" - sto se i navodi u zakonima ove drzave (na internetu se moze naci zakon RS, koji se vjerovatno ne razlikuje mnogo od vazeceg za FBiH).

ostalo sto si napisao u odgovoru nema nikakve veze sa mnom niti sa mojim komentarom. predlozio sam da - ukoliko se odluce za abortus - porazgovaraju sa ljudima koji su strucnjaci i koji im u ovom haoticnom zdravstvenom sistemu mogu dati najbolji savjet.
Za tebe sam ja strucnjak na ovom forumu sto se tice te teme, i sve sto sam napisao - nisam naplatio. U Savjetovalistu nece nista rijesiti, nego se informisati. Jedina opcija od 2 koje postoje je da neko dijete usvoji, sto opet - s obzirom na tvoju briznost - predlazem da ti razmotris usvajanje dijece, da ne sjede po kojekakvim domovima al'a Ljubica Ivezic dok ces ti da se igras sudije.

Abortiranje je vrlo jednostavna procedura. U Americi to obavljaju doktori porodicne medicine, a moze obavljati ko god to hoce - bitno je samo da je doktor. I jos nesto. Abortuse obavljaju cak i druge, mnogo manje educirane osobe kao medicinske sestre - tako sto ti dadnu pilulu s kojom se pobacuje, zbog toga nemoj molim te da ti pricas o raketnoj nauci abortusa jerbo pricas o onome cemu nikad nisi ni prismrdila, ali bi da meni govoris sta je kakvim i koga ces na sud.

A to - ko sta radi na klinikama za akuserstvo, pa normalno da studentima ne dozvoljavaju da rade ista vise osim prepisivanje i kuckanje kojekakvih dijagnoza i otpusnih lista - najbolji ti je primjer sta su od Halida Beslica uradili - i to - Brain Surgeons, tj. Neuro-hirurzi, koji bi trebali da su krema svako drustva, al' posto si ti - od pameti rahat, samo ozezi iz svoje vjerske indoktirnacije zbog kojeg jebe se tebi za to ko obavlja, nego je problem to sto se obavlja. Za tvoju informaciju - prvu stvar koju je Obama uradio nakon sto je dosao na vlast je - pored raspustanja Gunatenama, skinuo sankcije za donacije svim fondovima koji se bave abortusom kako u Europi tako i u Americi.

Zbog toga - mojne mnogo price bola. Mojne mnogo. Jerbo prica samo odmaze, narucito od tih takvih kao ti, a nije ni meni mane.
MA DAJ...

#43 Re: trudna je....

Post by MA DAJ... »

sodom wrote:

brate tebi je mozak sterilan.
to sto ces roditi dijete ne znaci na danasnjem vaktu da cinis dobro dijelo.
ako nemas para to dijete ce biti u najboljem slucaju kriminalac-klošar i jeb... ce ti majku sto si ga napravio siromasnog.

razmisli malo i o tome koliku stetu drustvu pravis rađanjem buduceg kriminalca.
a grijeha sto se tice pocinjen je sexualnim aktom- u braku to i nije neki problem.

ovium ljudima puno srece sta god da odluče.

ne trci pred rudu,cek malo dok repliciram drugima...valjda ces skontati sa ovim mojim prijasnjim postom...pozdrav
MA DAJ...

#44 Re: trudna je....

Post by MA DAJ... »

Nosferatu wrote:
giga wrote:

Za tebe sam ja strucnjak na ovom forumu sto se tice te teme, i sve sto sam napisao - nisam naplatio. U Savjetovalistu nece nista rijesiti, nego se informisati. Jedina opcija od 2 koje postoje je da neko dijete usvoji, sto opet - s obzirom na tvoju briznost - predlazem da ti razmotris usvajanje dijece, da ne sjede po kojekakvim domovima al'a Ljubica Ivezic dok ces ti da se igras sudije.

Abortiranje je vrlo jednostavna procedura. U Americi to obavljaju doktori porodicne medicine, a moze obavljati ko god to hoce - bitno je samo da je doktor. I jos nesto. Abortuse obavljaju cak i druge, mnogo manje educirane osobe kao medicinske sestre - tako sto ti dadnu pilulu s kojom se pobacuje, zbog toga nemoj molim te da ti pricas o raketnoj nauci abortusa jerbo pricas o onome cemu nikad nisi ni prismrdila, ali bi da meni govoris sta je kakvim i koga ces na sud.

A to - ko sta radi na klinikama za akuserstvo, pa normalno da studentima ne dozvoljavaju da rade ista vise osim prepisivanje i kuckanje kojekakvih dijagnoza i otpusnih lista - najbolji ti je primjer sta su od Halida Beslica uradili - i to - Brain Surgeons, tj. Neuro-hirurzi, koji bi trebali da su krema svako drustva, al' posto si ti - od pameti rahat, samo ozezi iz svoje vjerske indoktirnacije zbog kojeg jebe se tebi za to ko obavlja, nego je problem to sto se obavlja. Za tvoju informaciju - prvu stvar koju je Obama uradio nakon sto je dosao na vlast je - pored raspustanja Gunatenama, skinuo sankcije za donacije svim fondovima koji se bave abortusom kako u Europi tako i u Americi.

Zbog toga - mojne mnogo price bola. Mojne mnogo. Jerbo prica samo odmaze, narucito od tih takvih kao ti, a nije ni meni mane.

samo jedno pitanje,vidim da si iz pecalbe medicinske...kada nastaje nas zivot,kako da ga ozvanicimo...
Daphna

#45 Re: trudna je....

Post by Daphna »

MA DAJ... wrote:
Daphna wrote:

Sretno i pozdrav!

ok seki ;-) ,da ti prevedem sta sam mislio sa svojim postovima,a i ostalima koji imaju ista takva misljenja poput tebe...

sta je fetus,to je osnovno pitanje ovdje i kada on nastaje...mislim da svi vecinom znamo odgovore na ova pitanja,

SVI SMO MI BILI FETUS U ZIVOTU,znaci...dok smo to bili nasa majka je mogla da odlucuje o nasoj sudbini dok smo bili fetus...je li tako ;-)

ali ipak smo rodeni i da je ta nasa majka rekla da cemo biti rodeni,nece napraviti abortus i tako da danas svrljamo na netu o ovoj temi...ABORTUS i gdje smo mi sa tim cinom.

za mene je abortus cin ubistva i bio bi kaznjiv maksimu,a pri svakoj trudnoci bi pismeno pitao doticnu trudnicu,DA LI ZELI TO DIJETE...ako ne,imaju neke drzavne institucije koje ce se brinuti o tom novom zivot...i zdravo,rijesen problem.

drzava nesmije dozvoljevat ovakve stvari,nego ostro kaznjavat,a za novopecene majke koje ne zele imat djecu,trenutno ili uopste,a koje zanesu,drzava se mora pobrinuti za taj problem...a za svaki abortus,najstrozije kaznjavat.

ps.nisam vjernik,ali sam bio fetus i borim se za njihova prava,posto oni ne mogu da slova da progovore u svoju odbranu...
Ali hajde malo razmisli ovako... Kada taj fetus jednog dana postane plod pa onda dijete koje ugleda svjetlo dana, pa kada to dijete odraste sa saznanjem da ga roditelji nisu htjeli, da nema nigdje nikoga doli nekih čika i teta koji su plaćeni da se brinu o njemu... Kakvu će predodžbu to dijete imati o svijetu u kojem raste, živi...? Šta misliš kakve su posljedice po psihu tog djeteta koje će u dogledno vrijeme odrasti, postati punoljetno...? Šta kada postane zrela ličnost? Hoće li moći doprinijeti društvu onako kako bi trebalo?

Hipotetički, mi možemo do sutra postavljati pitanja, odgovarati, filozofirati, pitati se kada postajemo živo biće, da li osjetimo bol u stadiju embrija, fetusa... I dan danas se u brojnim krugovima vodi polemika o tome...

I dobro je da imamo svoje stavove, da raspravljavo o njima... Ali nije u redu da nekoga na tako grub način optužujemo i napadamo... Opet kažem, čak se i najtvrđi stavovi mijenjaju kada se nađemo u nekoj životnoj situaciji koja nije lagana!
JohnGotti

#46 Re: trudna je....

Post by JohnGotti »

Nije forum mjesto gdje covjek treba traziti odgovore, ni savjete... treba zaviriti u sebe. I sam donijeti odluke, sa kojima ce zivjeti. Najlakse je biti slab i okrenuti se drugima, jos i anonimno, da se prividno skine odgovornost sa samog sebe. Ali nema od toga nista... sam, bez icijih uticaja, sve ostalo je velika greska. Nema dogovora, pregovora i kompromisa oko onoga sto covjek zeli/osjeca/misli i sto ga i cini onim sto jeste... Kazem, samo zaviriti u dubinu samoge sebe i svoje duse...
swirl

#47 Re: trudna je....

Post by swirl »

Cuj da idu na savjetovanje. Pa mislim stvarno :shock: Helem, decko je pitao gdje se moze obaviti abortus, i evo mu nekoliko mjesta gdje se to moze obaviti:
na ginekolosko-akuserskoj klinici, ako je djevojka zdravstveno osigurana, placa samo participaciju
Poliklinika Dr. Hadziomerovic radi to u svojoj ordinaciji - Marijin Dvor, Titova br. 2, na prvom spratu
Poliklinka Bosanes - Sutjeska 1
Poliklinka Dr. Karabeg - Himze Polovine br. 39

U privatnim poliklinikama je skuplje, a rade i pod totalnom anestezijom.

Sta god odlucite, sretno.
callmethebreeeze

#48 Re: trudna je....

Post by callmethebreeeze »

JohnGotti wrote:Nije forum mjesto gdje covjek treba traziti odgovore, ni savjete... treba zaviriti u sebe. I sam donijeti odluke, sa kojima ce zivjeti. Najlakse je biti slab i okrenuti se drugima, jos i anonimno, da se prividno skine odgovornost sa samog sebe. Ali nema od toga nista... sam, bez icijih uticaja, sve ostalo je velika greska. Nema dogovora, pregovora i kompromisa oko onoga sto covjek zeli/osjeca/misli i sto ga i cini onim sto jeste... Kazem, samo zaviriti u dubinu samoge sebe i svoje duse...
moramo imati razumjevanja da su mozda mladi i da zele savjet. ne kontam ovo popovanje, sto reche shosana, prvo pomozi, pa onda drzi predavanja. kakva je njima sad fajda od citanja filozofskih rasprava na temu "kad fetus ozivi".
MA DAJ...

#49 Re: trudna je....

Post by MA DAJ... »

daphni...ti se pitas sta bi bilo sa njima bez roditeljske brige?pa,znamo da imaju domovi za nezbrinutu djecu i da su mnogi iz te ustanove izasle kao normalne osobe (raspitaj se malo oko njih,a ja imam nekog iskustva u vezi njih,jer ih licno poznaje)

ali,nisi odgovorila na najbitnije,ti kao majka danas...da li dajes pravo svojoj majci da te mogla likvidirati prije nego li si progledala na ovome svijetu...da li je bila tako velik gospodar tvoga tijela da je tada mogla da kaze da te ne zeli,i jednim operativnim zahvatom ti nestanes...samo sto je to ona odlucila.

danas si tu,na svu srecu da nije doslo do te odluke...i sad se pitam,da li je to zakonski ispravno,izvrsit jedan abortus,ubiti nekog od nas sa predomisljajem...i sto je najcrnje u svemu ovome,
JohnGotti

#50 Re: trudna je....

Post by JohnGotti »

darkpitar wrote:Moja devojka je ostala u drugom stanju i od kad smo saznali, a ima vec 15 dana nastao je pakao. Ona je za abortus a i ja sam djelomicno pa cemo viditi sta cemo...
pa mene zanima sad da li je iko upoznat s procedurom u vezi abortusa gdje se moze obaviti,postoje li kakav rizik od istog po zdravlje osobe i dali moze doci do ostecenja materice.
Samo zbog ovog da dodam jos jednu... inace ne bih.
Nema pravila, i puteva zacrtanih. Ne zna covjek sta ce ga usreciti najvise na svijetu, a sta unistiti totalno. I iz najgorih stvari, najbolje stvari znaju da se rode, a iz najboljih namjera, moze pako da nastane....

Znas, zbog ove rijeci insistiram da je bitno sam odluku da doneses. Nije tu bitna cak ni tvoja djevojka. Ako ti to ne zelis - nema kompromisa. Ako si dovoljno jak da to uradis, i sto je najvaznije, preuzmes odgovornost za sve sto ce da uslijedi... a jaki su samo odlucni... odgovornost, kljucna rijec, koja razdvaja odrasle i sposobne za zivot od onih drugih.
Locked