trudna je....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

darkpitar

#1 trudna je....

Post by darkpitar »

Moja devojka je ostala u drugom stanju i od kad smo saznali, a ima vec 15 dana nastao je pakao. Ona je za abortus a i ja sam djelomicno pa cemo viditi sta cemo...
pa mene zanima sad da li je iko upoznat s procedurom u vezi abortusa gdje se moze obaviti,postoje li kakav rizik od istog po zdravlje osobe i dali moze doci do ostecenja materice.
Shoshana

#2 Re: trudna je....

Post by Shoshana »

Hajde, necu ti drviti o kontracepciji :-? moja deviza je pomozi kada je pomoc potrebna a predavanja drzi poslije.

Abortus je (osim u veoma rijetkim slucajevima - progooglaj) uglavnom - veoma bezopasan zahvat. Postoji vise nacina, najjednostavniji i na zapadu najcesci je farmaceutski - par hormonalnih pilula ucine da se organizam sam 'otarasi' fetusa. Drugi nacin je hirurski - uz pomoc vakuma se fetus odstrani iz materice. I jedan i drugi su potpuno sigurni - bajke o puknutim zidovima materice spadaju u vremena kada se kiretaza obavljala manuelno, a i tada je to bila rijetkost. Postoji uvijek mogucnost komplikacija, cak i pri porodu postoji mogucnost komplikacija - jedina je razlika sto o tome manje razmisljamo.

Hajde, sta god da odlucite - sa srecom!
bez_ideje

#3 Re: trudna je....

Post by bez_ideje »

Vecina privatnih klinika vrsi abortuse,cijena oko 200-300 maraka,zavisi od klinike
Rade i na drzavnoj ,ali ostavlja podatke.
Ukoliko je maloljetna treba odobrenje roditelja.
Rizici su veci naravno ukoliko radi nestrucna osoba,zato ako se odlucite na to,dobro prazite gdje idete.
Rizik postoji,kao i kod svake operacije,postoji sansa da nece imati djecu,ali je ona minimalna ukoliko se sve stucno obavi!
Kupalo

#4 Re: trudna je....

Post by Kupalo »

darkpitar wrote:Moja devojka je ostala u drugom stanju i od kad smo saznali, a ima vec 15 dana nastao je pakao. Ona je za abortus a i ja sam djelomicno pa cemo viditi sta cemo...
pa mene zanima sad da li je iko upoznat s procedurom u vezi abortusa gdje se moze obaviti,postoje li kakav rizik od istog po zdravlje osobe i dali moze doci do ostecenja materice.
Prvo sjednite i razgovarajte, razgovarajte i sa roditeljima, kako god bilo abortus je operacija, i ako ne ostavlja fizičke posljedice ostavlja psihičke. Tebi ko muškarcu ne može biti nikako teško kao njoj. Pođite u savjetovalište.
darkpitar

#5 Re: trudna je....

Post by darkpitar »

Shoshana wrote:Hajde, necu ti drviti o kontracepciji :-? moja deviza je pomozi kada je pomoc potrebna a predavanja drzi poslije.

Abortus je (osim u veoma rijetkim slucajevima - progooglaj) uglavnom - veoma bezopasan zahvat. Postoji vise nacina, najjednostavniji i na zapadu najcesci je farmaceutski - hormonalnih pilula par ucine da se organizam sam 'otarasi' fetusa. Drugi nacin je hirurski - uz pomoc vakuma se fetus odstrani iz materice. I jedan i drugi su potpuno sigurni - bajke o puknutim zidovima materice spadaju u vremena kada se kiretaza obavljala manuelno, a i tada je to bila rijetkost. Postoji uvijek mogucnost komplikacija, cak i pri porodu postoji mogucnost komplikacija - jedina je razlika sto o tome manje razmisljamo.

Hajde, sta god da odlucite - sa srecom!
Spomenula si hormonalne pilule dali se one mogu nabaviti kod nas i gdje??
vjesticanametli

#6 Re: trudna je....

Post by vjesticanametli »

rizik postoji i morace potpisati da ga prihvata...............mozes na kosevu raditi i na otoci ali i u svim privatnim klinikama.
moj savjet ti je da ne radi pod lokalnom anestezijom.............sretno
Shoshana

#7 Re: trudna je....

Post by Shoshana »

Zaista ne znam - mada ne vidim razloga zasto se to kod nas ne bi moglo nabaviti. Kada kazem nabaviti - sasvim sigurno ne mozes uci u apoteku i kupiti paket pilula, tek tako, da se nadje.

Evo sta, googlajuci, nadjoh na brzinu, pa procitaj http://whqlibdoc.who.int/publications/2 ... 43_bos.pdf

Ima adresa u Sarajevu, pa vjerovatno ima i broj telefona, pa zovi pa se raspitaj.
ajde_vise

#8 Re: trudna je....

Post by ajde_vise »

ma polako... imate jos mjesec da skontate
darkpitar

#9 Re: trudna je....

Post by darkpitar »

Shoshana wrote:Zaista ne znam - mada ne vidim razloga zasto se to kod nas ne bi moglo nabaviti. Kada kazem nabaviti - sasvim sigurno ne mozes uci u apoteku i kupiti paket pilula, tek tako, da se nadje.

Evo sta, googlajuci, nadjoh na brzinu, pa procitaj http://whqlibdoc.who.int/publications/2 ... 43_bos.pdf

Ima adresa u Sarajevu, pa vjerovatno ima i broj telefona, pa zovi pa se raspitaj.
Hvala ti od srca!!!
neprilagodjena

#10 Re: trudna je....

Post by neprilagodjena »

Neka vam je sa srecom sta god da odlucite.
darkpitar

#11 Re: trudna je....

Post by darkpitar »

neprilagodjena wrote:Neka vam je sa srecom sta god da odlucite.
Hvala
Shoshana

#12 Re: trudna je....

Post by Shoshana »

Man'te se moralisanja, vec ih je bilo koji su moralisali, pa je Delightful pobrisala. Samo se zeznula, pa je pobrisala i svoju poruku da ce banovati svakoga ko skrene sa teme (posebno one koji spomenu rijec 'nafaka' :D ).
stochar

#13 Re: trudna je....

Post by stochar »

znaci, skretanje s teme je pokusati nekome sugerisati da razmisli o abortusu kao o ubistvu malog zivota u zacetku? da na sekundu ne bude sebican i umjesto o svojoj karijeri razmisli malo o zivotu bebe koju abortusom ubija? poruke se brisu i dijele se banovi zbog moralisanja? svaka cast!

evo onda u duhu teme: ima jedna teta tamo kad se krene prema Fojnici, ona ti obavlja abortuse na stari dobri nacin, zahrdjalom kasikom. stipu konvencionalne metode ba, ubijte dijete, skinite ga si s grbace i nastavite zivjeti kao da se nista nije ni desilo! ko mu je kriv kad se zacinjalo!

je l' ovo u duhu teme?!
darkpitar

#14 Re: trudna je....

Post by darkpitar »

stochar wrote:znaci, skretanje s teme je pokusati nekome sugerisati da razmisli o abortusu kao o ubistvu malog zivota u zacetku? da na sekundu ne bude sebican i umjesto o svojoj karijeri razmisli malo o zivotu bebe koju abortusom ubija? poruke se brisu i dijele se banovi zbog moralisanja? svaka cast!

evo onda u duhu teme: ima jedna teta tamo kad se krene prema Fojnici, ona ti obavlja abortuse na stari dobri nacin, zahrdjalom kasikom. stipu konvencionalne metode ba, ubijte dijete, skinite ga si s grbace i nastavite zivjeti kao da se nista nije ni desilo! ko mu je kriv kad se zacinjalo!

je l' ovo u duhu teme?!
hm...pa vjeruj stochar da bas to pitanje i naj vise muci me.
jer bas i meni abortus dodze isto kao ubistvtvo i nemoj misliti da o tome ne razmislajam svaki minut al drug nepitam se samo ja.
ajde_vise

#15 Re: trudna je....

Post by ajde_vise »

stochar wrote:znaci, skretanje s teme je pokusati nekome sugerisati da razmisli o abortusu kao o ubistvu malog zivota u zacetku? da na sekundu ne bude sebican i umjesto o svojoj karijeri razmisli malo o zivotu bebe koju abortusom ubija? poruke se brisu i dijele se banovi zbog moralisanja? svaka cast!

je l' ovo u duhu teme?!
joj ccc .. nego mene sinoc obrisase ni krivu ni duznu :D a taman nabrala 49 postova .. cini mi se ..
nego.. imas pravo navest mogucnosti koje traze .. odluka je njihova
stochar

#16 Re: trudna je....

Post by stochar »

darkpitar wrote:

je l' ovo u duhu teme?!
hm...pa vjeruj stochar da bas to pitanje i naj vise muci me.
jer bas i meni abortus dodze isto kao ubistvtvo i nemoj misliti da o tome ne razmislajam svaki minut al drug nepitam se samo ja.
prijatelju, niti moralisem niti osudjujem, samo dajem jos jedan ugao iz kojeg se zaista mora posmatrati. ne govorim ni kao vjerski autoritet (sto ni u kom slucaju nisam), ni kao nekakav lazni moralista, govorim cisto iz roditeljskog ugla. odluka je vasa, zajednicka, i jednostavno sam htio reci (u obrisanom postu), da nije bas lako ubiti malo zivo bice kao sto su mnogi forumasi odmah poceli savjetovati.

u svakom slucaju neka vam je sa srecom, i dobro razmislite prije nego bilo sta uradite. nije to bas tako laka odluka za ljude koji imaju trunku savjesti. cini mi se da ste dosta mladi, djevojka garant brine za karijeru a vjerovatno i ti, ali (necu pominjati nafaku), ako ste bili dovoljno odrasli da se upustite u seks, onda mozda da malo razmislite da preuzmete odgovornost i za malu osobu koja je u njenom stomaku i date sve od sebe da joj pruzite lijepo djetinjstvo. to je samo jedna opcija, a odluka je na vama. sretno jos jednom!
ajde_vise

#17 Re: trudna je....

Post by ajde_vise »

en imas pp :D ne igram se vise po ...
delightful

#18 Re: trudna je....

Post by delightful »

stochar, a i svi drugi dusebriznici, nevjerovatno je dokle ide ljudska zloba i glupost. podforum je zdravlje, i nije na tebi ni na bilo kojem drugom laznom moralisti i licemjeru da maltretiras ljude ovdje i iznosis svoje nakaradne stavove. ti cuvaj male zivote, vrati se u proslost pa pokupi svaki mililitar sperme koju si prosuo pa napravi male sahrane, ali nemoj na podforumu zdravlje govoriti o malim zivotima fetusa, jer nemas pravo na to. ljudi su u dovoljno teskoj situaciji i bez toga, cura zeli abortus i to je iskljucivo njezina odluka, ne njegova, a sigurno ne tvoja. zelis li da u ovakvoj situaciji on vrsi pritisak na nju da rodi dijete koje ne zeli?! sta uopste zelis?! jer dobronamjeran sigurno nisi.
za ignorisanje upozorenja, ban.
delightful

#19 Re: trudna je....

Post by delightful »

ajde_vise, opomena pred ban.
madner, isto tako. ako imas protuzbi na moje moderiranje, zali se administraciji.
ajde_vise

#20 Re: trudna je....

Post by ajde_vise »

ccc pa svidjelo mi se sta si napisala lol ba
♥ Julianna ♥

#21 Re: trudna je....

Post by ♥ Julianna ♥ »

Stočar i Nudis su sinoć imali fin komentar i sugerisali mu da razmisli. Ja ću također stati na stranu protiv abortusa (ograđujem se djelomično zbog eventualnih drugih okolnosti koje ne znam,a koji trudnoću i odgoj djeteta ne opravdavaju). Neću moralisati, ali pošto je tema postavljena ovdje gdje je postavljena, reći ću da ljekari abortus kod prve trudnoće ne preporučuju zbog mogućih problema kod kasnijeg začeća. Pa nek djevojka razmisli ipak.
Ja kažem - neka bude beba :)
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#22 Re: trudna je....

Post by Latina »

Kupalo wrote:
darkpitar wrote:Moja devojka je ostala u drugom stanju i od kad smo saznali, a ima vec 15 dana nastao je pakao. Ona je za abortus a i ja sam djelomicno pa cemo viditi sta cemo...
Prvo sjednite i razgovarajte, razgovarajte i sa roditeljima, kako god bilo abortus je operacija, i ako ne ostavlja fizičke posljedice, ostavlja psihičke. Tebi ko muškarcu ne može biti nikako teško kao njoj. Pođite u savjetovalište.
Potpisujem ovaj post, kao i ono sto je napisala @Julianna. Ovo nije mala odluka, ne zurite.

p.s. :roll:
anais_nin

#23 Re: trudna je....

Post by anais_nin »

mislim da je dobro sto ne bjezis od tereta ove situacije i sto zelis detaljno da se informises, tako ces u svakom slucaju biti u mogucnosti da svojoj djevojci pruzis sto vise podrske...jer ma sta da odluci(te) jako je bitno da joj pomognes da se ne osjeca sama u ovoj cijeloj situaciji....bez obzira na odluku mislim da je jako bitno da poslusate savjet jedne od forumasica koja spomenu savjetovaliste...mislim da bi bilo dobro oboma, a posebno tvojoj djevojci, da sjedne i porazgovara s nekim ko ce joj dati sve potrebne podatke, odgovoriti na sva njena pitanja, upoznati je sa svim mogucnostima koje joj se pruzaju, kao i objasniti samu proceduru i sta moze da ocekuje kako fizicki, a tako i psihicki...bitno je da ostvarite kontakt u savjetovalistu i zbog toga da bi tvoja djevojka imala mogucnost podrske od strane strucnih lica i nakon abortusa ukoliko to bude ono sto je na kraju odlucila...ovo su teske zivotne odluke i od srca vam zelim srecu...
SnezanaM

#24 Re: trudna je....

Post by SnezanaM »

Jel ona rekla svojim roditeljima i ti svojima?
armin071

#25 Re: trudna je....

Post by armin071 »

Imamo sam isti problem nekad davno i rjesili smo to kako smo rjesili. Moj ti je prijedlog posto ona vjerovatno nije nikad radjala prije da se raspitate na vakumsku metodu abortusa jer sa takvom medotom je maternica kod zene max. zasticena odnosno prijetnja od ostecenja od materice je svedena na minimum. I pricaj puno sa njom jer to ostavlja velike posljedice na zenu. I pazite se u buducnosti kako god to rjesite.
Locked