Interesuje me koliki su troskovi zivota (stan, hrana...) za samca u Njemackoj (Frankfurt/Dizeldorf/Esen)
Troškovi života za samca Njemačkoj
Moderator: anex
- Vilenjak Lego
#1 Troškovi života za samca Njemačkoj
Imam mogucnost da odem na rad u Njemacku na 2 godine
. rad za medjunarodnu kompaniju (nije baustel
).
Interesuje me koliki su troskovi zivota (stan, hrana...) za samca u Njemackoj (Frankfurt/Dizeldorf/Esen)
-
kmosst
#2 Re: Troškovi života za samca Njemačkoj
Zavisi sta zelis. Stan, soba i kuhinja - warm 400 - 600€, hrana 30x20€=600€, kutija cigara 4€, litar supera 1,36€...
- Vilenjak Lego
#3 Re: Troškovi života za samca Njemačkoj
Nikakvi posebni zahtjevi. Normalan stan (soba/kuhinja/kupatilo) u normalnom dijelu grada. Nikakva ekstravagancija. Na poslu se bude 10 sati, doci kuci i imati svoj mir.kmosst wrote:Zavisi sta zelis. Stan, soba i kuhinja - warm 400 - 600€, hrana 30x20€=600€, kutija cigara 4€, litar supera 1,36€...
Gradski prevoz? Ostali troškovi (struja/voda/phone/internet)?
-
kmosst
#4 Re: Troškovi života za samca Njemačkoj
pokusaj onda prilikom potpisivanja ugovora za posao razgovarati u kompaniji...oni cesto mogu pomoci preko svojih veza, preporuciti stan u blizini kompanije, namjesten, tako da ne moras vozariti sat i vise...oni ti mogu obezbjediti i mjesecnu kartu za javni prevoz...npr. na podrucju cijele NRW...tu ti je sve: bus, tramvaj, voz...godisnja karta u abonementu je puno jeftinija, a to na kraju godine sve odbijes od poreza...itd. Ima tu dosta mogucnosti, detalja i varijanti, a to sve ne mozes unaprijed predvidjeti...ne bi bilo lose snimiti situaciju same kompanije, oni cesto imaju restorane, tako da mozes i doruckovati i rucati za jeftine pare...
- Gile Šampion
#5 Re: Troškovi života za samca Njemačkoj
Pitanje je prvo koliko bi te oni plaćali? Ja sam proveo neko vrijeme u Njemačkoj,i u Austriji tačnije Beču,i isplati se...Ako nemas nekih prohtjeva za luksuzom,možeš fino uštediti.A sad da li si spreman na njihov život to je druga priča...
Izlasci jednom ili nijednom sedmično,bukvalno mrakom odlaziš na posao,mrakom dolaziš i tako to...
Izlasci jednom ili nijednom sedmično,bukvalno mrakom odlaziš na posao,mrakom dolaziš i tako to...
-
teletrader
#6 Re: Troškovi života za samca Njemačkoj
Vilenjak&Gile:
Vilenjak prije nego sto krenes put Alemanije,nadam se da se neces ljutiti da ti poneku kazhem:
Posto sam se i sam vec preko 15 godina skolovao a onda i radio u njemackom govornom podrucju situacija je sljedeca,manje-vise...
Zhivot,bilo da je u Austriji ili Njemackoj,je radost brutta a frustracija netta...
Znaci bez obzira o kojoj se medjunarodnoj korporaciji radilo,svi ti kazu kolika je brutto plata,ali netto je sasvim druga prica,posto nije rijetkost da ce ti drzhava,ukoliko si samac i nemas djece,odbiti i do 40-50%...sto znaci negdje od januara do jula radis za drzhavu a poslije kobajagi za sebe..
naravno moras negdje stanovati,moras nesto jesti itd. itd .a posto (pretpostavljam) nisi,kao sto bi amerikanci rekli "white trash",nego fino skolovano gradsko dijete,neces htjeti da stanujes u djelu grada gdje su hale na hodniku i dijelis ih sa komsijom...a sve to kosta...
Da ne govorim o hiljadu drugih stvari na koje se lova jako lako izvuce...
Poanta price:
Zhivot vani,osim ako nisi otisao jer ti negdje rade o glavi,jeste ULAZ-IZLAZ-SALDO.... i recimo da,ako u najboljem slucaju uspijes ustedjeti 500e od plate,upitaj se da li je ta milja maraka mjesecno vrijedna da si daleko od staraca,raje,na kraju krajeva i djevojke (ljubav preko zice mozhe funkcionisati jedno vrijeme ali i zice se ugriju pa pucaju),da li je vrijedna njemackog nacina mentaliteta (gdje vidis da je nacin zhivota koji smo mi znali samo preko viceva o Slovencima zaista stvaran)...
Uglavnom da ne tusim...
it's your call,buddy
Vilenjak prije nego sto krenes put Alemanije,nadam se da se neces ljutiti da ti poneku kazhem:
Posto sam se i sam vec preko 15 godina skolovao a onda i radio u njemackom govornom podrucju situacija je sljedeca,manje-vise...
Zhivot,bilo da je u Austriji ili Njemackoj,je radost brutta a frustracija netta...
Znaci bez obzira o kojoj se medjunarodnoj korporaciji radilo,svi ti kazu kolika je brutto plata,ali netto je sasvim druga prica,posto nije rijetkost da ce ti drzhava,ukoliko si samac i nemas djece,odbiti i do 40-50%...sto znaci negdje od januara do jula radis za drzhavu a poslije kobajagi za sebe..
naravno moras negdje stanovati,moras nesto jesti itd. itd .a posto (pretpostavljam) nisi,kao sto bi amerikanci rekli "white trash",nego fino skolovano gradsko dijete,neces htjeti da stanujes u djelu grada gdje su hale na hodniku i dijelis ih sa komsijom...a sve to kosta...
Da ne govorim o hiljadu drugih stvari na koje se lova jako lako izvuce...
Poanta price:
Zhivot vani,osim ako nisi otisao jer ti negdje rade o glavi,jeste ULAZ-IZLAZ-SALDO.... i recimo da,ako u najboljem slucaju uspijes ustedjeti 500e od plate,upitaj se da li je ta milja maraka mjesecno vrijedna da si daleko od staraca,raje,na kraju krajeva i djevojke (ljubav preko zice mozhe funkcionisati jedno vrijeme ali i zice se ugriju pa pucaju),da li je vrijedna njemackog nacina mentaliteta (gdje vidis da je nacin zhivota koji smo mi znali samo preko viceva o Slovencima zaista stvaran)...
Uglavnom da ne tusim...
it's your call,buddy
-
djani s
#7 Re: Troškovi života za samca Njemačkoj
Iz posta se moze zakljuciti da si na "zemlji" i realan. Sa tvojim navedenim stilom zivota u Njemackoj dovoljno ti je za osnovne potrebe jednosoban stan + rezijski troskovi ca. 350 - 450 Eura, hrana i to kvalitetna 350 Eura, gradski prevoz (zavisi od zone) ca. 50 Eura, izlasci i neke sitnice 200 - 300 Eura, sve u svemu mozes sve iznad ca. 1100 Eura da ustedis. Racunaj da ti godisnje vrate oko 500 - 1000 Eura zavisi od platnih odbitaka za "platnoporezno ravnanje" a mozda ne dobijes nista ili cak moras nadoplatiti za porez. Kao samac nisi obavezan praviti "porezno ravnanje" pa se ne opterecuj s tim ili bolje raspitaj se ako budes radio u Njemackoj. Za skupljanje iskustva i otvaranje novih horizonata u zivotu imas po mome misljenju dobru priliku. Sve zavisi od tebe i tvojih prioriteta. U svakom slucaju alles GuteVilenjak Lego wrote:Nikakvi posebni zahtjevi. Normalan stan (soba/kuhinja/kupatilo) u normalnom dijelu grada. Nikakva ekstravagancija. Na poslu se bude 10 sati, doci kuci i imati svoj mir.kmosst wrote:Zavisi sta zelis. Stan, soba i kuhinja - warm 400 - 600€, hrana 30x20€=600€, kutija cigara 4€, litar supera 1,36€...
Gradski prevoz? Ostali troškovi (struja/voda/phone/internet)?
- Vilenjak Lego
#8 Re: Troškovi života za samca Njemačkoj
Hvala na info.
Ima jos vremena tako da cu i dalje prikupljati informacije, i onda na osnovu svega
odluciti. 
Ima jos vremena tako da cu i dalje prikupljati informacije, i onda na osnovu svega