1. Startup troskovi
- administrativni troskovi, ganjanje papirologije, poreznog broja itd itd - 2,500 KM + 2000 KM pocetnog kapitala (d.o.o.)= 4,500 KM
Ovo ti je otprilike ispravno. Samo uzmi u obzir da 2000 početnog kapitala možeš iskoristiti za nabavku opreme tako da to nije trošak ali jeste lova koju možeš imati. Nadalje vrlo je pogrešno otvoriti sa samo 2000 ako imaš ostalih troškova koje si svakako naveo osim ako odmah nećeš imati neki priliv
2. Fiksni troskovi/mjesecni:
- VOIP telefonija (moraju se kontaktirati klijenti u inostranstvu pa kontam da je VOIP sistem optimalan) - koliko kosta mjesecna pretplata kod recimo Telemaha da firma ima ovu opciju
Ja bih VOIP riješio da se kaćim direktno ili preko nekog besplatnog providera nikako preko ovih naših
-Business internet konekcija - koliko kosta mjesecno?
Ne traži bussines konekciju. To su realno lošije usluge kod nas. Samo ih svi ISP-ovi zovu tako i masno naplaćuju. Poenta je da ih ne ažuriraju dobro i redovno kao ove "male". Zavisno od lokacije imaćeš nekoliko opcija, ali ako ti internet nije kritčan za poslovanje (zipa neki hosting ili VOIP provider ili bilo šta od usluga bazirano na internetu) svi standarni provider za cca 50 KM imaju zadovoljavajuču ponudu: BH TELECOM, TELEMACH, HS, LOGOSOFT
-Office rent - prosjecna kirija po m2 ???
zavisno od lokacije i potreba. 10-50KM/m2, prosječno 20
-Knjigovodja - koliko otprilike mjesecno kosta?
zavisno od obima posla za doo 200-1000 KM, tipično, npr uvoznik i veleprodaja sa nekim manjim do srednjim obimom ne bi trebala biti više od 500KM, Drugo pravilo kaže 300KM+200 po svakoj poslovnoj jedinci. Ali sve zavisi i koji obim posla ti preuzme knjigovođa
3. Troskovi uposljavanja 1 zaposlenika:
-Kompjuter - 1,100 KM
-VOIP telefon/uredjaj- koliko love 1 uredjaj?
-Originalni Windows sistem - koliko 1 op. sistem kosta?
-1 office stolica - 200 KM
-1 office desk - 300 KM
[bKompjuter sa legalnim Windowsom cca 1000]
VOIP od 100 do 400 KM zavisno od vrste - ovi skupi su recimo CISCO
ZA VOIP ima i drugih opcija od adaptera do soft telefona koji su besplatni
Stolica ako neće sjedit neko preko 100kg težak može da se nađe i za cca 100KM, za one preko 100KG to je negdej 3-4 stoje

Stol istop tako moež da se nađe za cca 200, ali kad dodaš malo onih office potrepština onda je to tu negdje kako si i napisao.
ZABORAVIO SI PRINTER, MREŽNU OPREMU I SL....
[/b]
4. Plata
-recimo da je neto plata 1,000 KM i da je zaposlenik osiguran na minimalnu platu - koliko ce izaci bruto plata za firmu u ovom slucaju?
Nemože legalno dobiti hiljadu a biti na minimalnoj plati. Minimalna plata neto je : 2.05 po satnici. Bruto je 2.97 . Ali pravi računi ugrubo izgeda ovako: Da bi neko dobio hiljadu na ruke odbijemo neporezivi dio : topli obrok (350KM cca - tj 16,50 KM po radnom danu) , naknadu za prevoz (cca 50 KM ali može ići i nešto više ). Tada ostaje nekih 600 KM za isplatu prave plate. Naravno uzeti u obzir i porez na platu sto je nekih 30KM. Tako da bi trebao neto obračun ići na 630 KM, . Doprinosi na ovaj neto su cca 70% dakle cca 450KM. Dakle ukratko za hiljadu na ruke (koja uključuje neto plaću, topli obrok i naknadu za prevoz) treab platiti državi još 480 KM (450 doprinosa i 30KM poreza) . Odnosno to je sve otprilike račun jer ima i nekih poreznih olakšica ili drugih polulegalnih načina skidanja novca
5. Ostalo
- IT konsultant koji bi pomogao u umrezavanju kompjutera, ''setting up'' VOIP telefonije, instaliranje sistema itd itd - koliko love?
od 25 do 75 KM po satu.
Iskreno ne znam jesam li ovo dobro sve predstavio, nadam se da jesam.. ukoliko neko misli da sam nesto propustio nek napise, i najvaznije da mi pomognete u odredjivanju troskova koji mi nedostaju..
JAKO BITNU STVAR SI ZABORAVIO :
FISKLANA KASA : 600-2000KM
I naravno spremi tog stranca na ogromnu količinu strpljenja. Kad ide sve ko po loju onda to traje 2-3 mjeseca: Od prvog kontakta sa notarom do prvog fiskalnog računa.