"Trojka"
- skupljac_zeljeza
#901 Re: "Trojka"
Naći ćemo drugi. Ima ih puno. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#902 Re: "Trojka"
Nesumljam
Rade botovi zivotom
Rade botovi zivotom
- skupljac_zeljeza
#903 Re: "Trojka"
A ti si bot trojke čim ih tako grčevito braniš? Kako objasniti drugačije tvoje reakcije na kritike?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#904 Re: "Trojka"
Botovanje nije kritika
- skupljac_zeljeza
#905 Re: "Trojka"
A kako se onda kritikuje?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#906 Re: "Trojka"
Svoj ti poso
- tramvajtrojka
#907 Re: "Trojka"
bas me zanima hoce li ovaj cin SDA u Jablanici da napravi većinu sa HDZ-om okarakterizirati kao izdaju il je to samo za trojku primjenjivo sta nam sada Avdo i Reuf vele na ovo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#908 Re: "Trojka"
Ma ne to je odgovorna drzavnicka politikatramvajtrojka wrote: ↑08/11/2024 21:12bas me zanima hoce li ovaj cin SDA u Jablanici da napravi većinu sa HDZ-om okarakterizirati kao izdaju il je to samo za trojku primjenjivo sta nam sada Avdo i Reuf vele na ovo![]()
![]()
- Prpa.ba
#909 Re: "Trojka"
Nego da je izdaja, uvlaciti HDZ u vlast u opstini u kojoj ni za sta ne trebaju. Bijednici.
- skupljac_zeljeza
#910 Re: "Trojka"
Eno u Novom Sadu hapse kritičare vlasti ili botove kako ti kažeš.
-
HelaS
#911 Re: "Trojka"
Kritičar vlasti i bot nije jednakoskupljac_zeljeza wrote: ↑08/11/2024 21:29 Eno u Novom Sadu hapse kritičare vlasti ili botove kako ti kažeš.
- skupljac_zeljeza
#912 Re: "Trojka"
Postoji teorija ako kritikuješ ono što radi vlast da si bot opozicije. Zato nije poželjno kritikovati vlast.HelaS wrote: ↑08/11/2024 21:49Kritičar vlasti i bot nije jednakoskupljac_zeljeza wrote: ↑08/11/2024 21:29 Eno u Novom Sadu hapse kritičare vlasti ili botove kako ti kažeš.
![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#913 Re: "Trojka"
najgori su dupelisci vlasti, a plaćenih botova ima vjerovatno na obje strane
-
HelaS
#914 Re: "Trojka"
Čitaš i usvajaš "žute" informacije, zato tako pišešskupljac_zeljeza wrote: ↑08/11/2024 21:52Postoji teorija ako kritikuješ ono što radi vlast da si bot opozicije. Zato nije poželjno kritikovati vlast.HelaS wrote: ↑08/11/2024 21:49Kritičar vlasti i bot nije jednakoskupljac_zeljeza wrote: ↑08/11/2024 21:29 Eno u Novom Sadu hapse kritičare vlasti ili botove kako ti kažeš.
![]()
- skupljac_zeljeza
#915 Re: "Trojka"
Ne očekuješ valjda da iz američke, britanske i hrvatske ambasade da kritikuju aktuelnu vlast? Ili možda od Senada? Ne znam sada ko je relevantan da skrene pažnju jer eto Avdo nije relevantan sa kakvom god argumentacijom izašao. Može li od Burdžovićke ili Zukića?
Ima li neko da ovo demantuje da se Avdo konačno baci u 'žutilo'?
- mirsek
#916 Re: "Trojka"
Kakav "talenat" moras biti da najbogatiji kanton u drzavi dovedes u finansijsku dubiozu.. 
-
Hakiz
- Prpa.ba
#918 Re: "Trojka"
Zanimljivo je kad se uzme iznos umanjenja od pondera, da ispadne otprilike minusa koliko je deficita u kantonalnom budzetu.
Ali nije do pondera. To je izgovor.

Ali nije do pondera. To je izgovor.
-
mistek
#919 Re: "Trojka"
U biti, ništa ovdje nije ni crno ni bijelo, koliko god ovi koji podržavaju Trojku, i još više ovi koji su SDA, to pokušavali predstaviti takvim.
Prvo, činjenica je da su se dolaskom Trojke na vlast počele raditi neke konkretne stvari i da su napravljeni pomaci. Međutim, činjenica je i da je to dosta lošije u ovom sad sastavu vlade KS, nego ranije. I nije to samo stvar para, nego jednostavno se slabije radi, prvi zamah prošao.
Drugo, činjenica je da je SDA odradila napad na KS kroz smanjenje pondera, tako je kako je, nije da su se drugi trudili nešto to sputati (osim Trojke u KS). Naravno da je ta odluka glupost i pogrešna. Međutim, meni kao simpatizeru Trojke je iritirajuće što se za svaki problem to predstavlja kao uzrok. Poštujem i znam da jeste, i znam kakvo su sranje govna napravila, ali znali su to i trebali su planirati u skladu s tim. Jednako koliko mi je smiješan argument mladih koji su već sebi upisali 10.000KM na račune kontra vlade KS, tako mi je i ovdje smiješan argument vlade KS koja je znala da će para biti manje. To ne može biti argument u ovom smislu.
Treće, SDA na svim frontovima radi na potkopavanju vlade KS i opet su znali da će to biti tako. Upregnu medije, bacaju ove priče, jedan dan kašnjenja plata predstavljaju kao historijsko, zastrašuju, angažuju i drže sindikate koji su gotovo jednako važni kao ministarstva itd. Opet, vlada KS je trebala biti svjesna ovoga i mora biti strategija za borit se s ovim. Koliko god SDA nekad lupala ko maksim po diviziji, dobro je da ih ovako drže budnim i drmaju svako malo.
Četvrto i najvažnije, nije ovo finansijska dubioza, nego je problem narativ koji se stvara i bezmudost vladajućih u KS da odjebu to. Prvo, ne smije biti problem kreditiranje i ono što je Forto pričao za kredite mora biti standard. I kanton i federacija se trebaju zadužiti još više, jer mogu, jer je to normalno i jer ekonomski treba tako. Drugo, izvršenje budžeta je kod nas obično užasno nisko, u službama rade nesposobni ljudi koji loše planiraju i ova sad situacija je dijelom zbog toga. SDA je zapravo i postavila standard u tom sranju. Na primjer, ako je za krečenje neke zgrade potrebn 800.000KM, oni u budžetu na tu stavku stave milion, a kad se uđe u posao, posao se može uraditi za 600.000KM. Iz straha i nesposobnosti se vazda planira više, izvršava manje i na kraju svakako ostaje višak prihoda nad rashodima koji je bespotreban. Sada su se u Trojci uspaničili jer djeluje da "nema para", a zapravo je sasvim normalno ovo što rade, ova prebacivanja kako bi se prvo pokrili neminovni operativni troškovi. U prevodu, prebacuju pare koje su bile namijenjene za uniforme na plate, a kad bude sigurno da ima para dovoljno (a biće), kupovat će i to što je planirano. Uglavnom, ništa neobično, nego je kod nas aparat toliko trom i izvršenje budžeta toliko užasno da je vazda bilo toliko viška da se ovo nije moralo raditi. Ali eto, SDA sad diže paniku oko toga bezveze.
I konačno, opet mislim da vladajući u KS moraju zauzeti jače stavove po raznim pitanjima, a koja se tiču troškova i prihoda, odnosno budžeta. I kad prođe sve ovo, naravno da će im Sivro i ostali natakariti sindikate na pleća da traže povećanje osnovice. Jednostavno, mora neko biti dovoljno hrabar da tu kaže "ne" i da ne udovolji svim zahtjevima, da napravi rez u jednoj godini, da se malo sputaju te želje. S druge strane, moraju biti sposobni namaći dodatne pare i ne biti kukavice za neke poteze (pisao sam već negdje, ali angažovan rad MUP im može donijeti dodatne pare, čak do neke granice da se niko ne buni; također, povećanje školarina na UNSA može biti opcija, jer su školarine iste sada i prije 20 godina, mislim da to nije elastično uopšte, ali neka ispitaju; racionalizacija troškova u javnim preduzećima da ne pričam itd.). I naravno, morali bi malo više raditi u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti, jer je sasvim ok da nema dovoljno para za sve ceste recimo, ali onda isforsiraš priču da se u 2025. napravi XII transverzala, ljudi će to doživjeti kao epohalno veliku stvar, a izguraš da to FBiH finansira jer i jeste njihovo. Ista stvar je kroz guranje da se obnovi željeznička infrastruktura (recimo podvožnjaci Pofalići i Buća Potok ili neka željeznička stanica) i sl. Jednostavno, morali bi malo više koristiti činjenicu da su sve poklopili po vertikali.
Sve u svemu, po meni razočaravajuća vladavina Trojke u posljednjih godinu-dvije. Bez smjelosti, bez pokazivanja muda opoziciji, bez koordinisanog rada po vertikali, bez sposobnosti da se iskontroliše djelovanje opozicije kroz razne sindikate, bez sposobnosti da se stvore dodatni prihodi itd. S druge strane, kad vidiš šta su kritike SDA i kakvo je njihovo ponašanje, kakvo je njihovo rezonovanje, da Bog da ovakva bezmuda Trojka bila još 1000 godina na vlasti.
Prvo, činjenica je da su se dolaskom Trojke na vlast počele raditi neke konkretne stvari i da su napravljeni pomaci. Međutim, činjenica je i da je to dosta lošije u ovom sad sastavu vlade KS, nego ranije. I nije to samo stvar para, nego jednostavno se slabije radi, prvi zamah prošao.
Drugo, činjenica je da je SDA odradila napad na KS kroz smanjenje pondera, tako je kako je, nije da su se drugi trudili nešto to sputati (osim Trojke u KS). Naravno da je ta odluka glupost i pogrešna. Međutim, meni kao simpatizeru Trojke je iritirajuće što se za svaki problem to predstavlja kao uzrok. Poštujem i znam da jeste, i znam kakvo su sranje govna napravila, ali znali su to i trebali su planirati u skladu s tim. Jednako koliko mi je smiješan argument mladih koji su već sebi upisali 10.000KM na račune kontra vlade KS, tako mi je i ovdje smiješan argument vlade KS koja je znala da će para biti manje. To ne može biti argument u ovom smislu.
Treće, SDA na svim frontovima radi na potkopavanju vlade KS i opet su znali da će to biti tako. Upregnu medije, bacaju ove priče, jedan dan kašnjenja plata predstavljaju kao historijsko, zastrašuju, angažuju i drže sindikate koji su gotovo jednako važni kao ministarstva itd. Opet, vlada KS je trebala biti svjesna ovoga i mora biti strategija za borit se s ovim. Koliko god SDA nekad lupala ko maksim po diviziji, dobro je da ih ovako drže budnim i drmaju svako malo.
Četvrto i najvažnije, nije ovo finansijska dubioza, nego je problem narativ koji se stvara i bezmudost vladajućih u KS da odjebu to. Prvo, ne smije biti problem kreditiranje i ono što je Forto pričao za kredite mora biti standard. I kanton i federacija se trebaju zadužiti još više, jer mogu, jer je to normalno i jer ekonomski treba tako. Drugo, izvršenje budžeta je kod nas obično užasno nisko, u službama rade nesposobni ljudi koji loše planiraju i ova sad situacija je dijelom zbog toga. SDA je zapravo i postavila standard u tom sranju. Na primjer, ako je za krečenje neke zgrade potrebn 800.000KM, oni u budžetu na tu stavku stave milion, a kad se uđe u posao, posao se može uraditi za 600.000KM. Iz straha i nesposobnosti se vazda planira više, izvršava manje i na kraju svakako ostaje višak prihoda nad rashodima koji je bespotreban. Sada su se u Trojci uspaničili jer djeluje da "nema para", a zapravo je sasvim normalno ovo što rade, ova prebacivanja kako bi se prvo pokrili neminovni operativni troškovi. U prevodu, prebacuju pare koje su bile namijenjene za uniforme na plate, a kad bude sigurno da ima para dovoljno (a biće), kupovat će i to što je planirano. Uglavnom, ništa neobično, nego je kod nas aparat toliko trom i izvršenje budžeta toliko užasno da je vazda bilo toliko viška da se ovo nije moralo raditi. Ali eto, SDA sad diže paniku oko toga bezveze.
I konačno, opet mislim da vladajući u KS moraju zauzeti jače stavove po raznim pitanjima, a koja se tiču troškova i prihoda, odnosno budžeta. I kad prođe sve ovo, naravno da će im Sivro i ostali natakariti sindikate na pleća da traže povećanje osnovice. Jednostavno, mora neko biti dovoljno hrabar da tu kaže "ne" i da ne udovolji svim zahtjevima, da napravi rez u jednoj godini, da se malo sputaju te želje. S druge strane, moraju biti sposobni namaći dodatne pare i ne biti kukavice za neke poteze (pisao sam već negdje, ali angažovan rad MUP im može donijeti dodatne pare, čak do neke granice da se niko ne buni; također, povećanje školarina na UNSA može biti opcija, jer su školarine iste sada i prije 20 godina, mislim da to nije elastično uopšte, ali neka ispitaju; racionalizacija troškova u javnim preduzećima da ne pričam itd.). I naravno, morali bi malo više raditi u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti, jer je sasvim ok da nema dovoljno para za sve ceste recimo, ali onda isforsiraš priču da se u 2025. napravi XII transverzala, ljudi će to doživjeti kao epohalno veliku stvar, a izguraš da to FBiH finansira jer i jeste njihovo. Ista stvar je kroz guranje da se obnovi željeznička infrastruktura (recimo podvožnjaci Pofalići i Buća Potok ili neka željeznička stanica) i sl. Jednostavno, morali bi malo više koristiti činjenicu da su sve poklopili po vertikali.
Sve u svemu, po meni razočaravajuća vladavina Trojke u posljednjih godinu-dvije. Bez smjelosti, bez pokazivanja muda opoziciji, bez koordinisanog rada po vertikali, bez sposobnosti da se iskontroliše djelovanje opozicije kroz razne sindikate, bez sposobnosti da se stvore dodatni prihodi itd. S druge strane, kad vidiš šta su kritike SDA i kakvo je njihovo ponašanje, kakvo je njihovo rezonovanje, da Bog da ovakva bezmuda Trojka bila još 1000 godina na vlasti.
-
Hakiz
- tramvajtrojka
#921 Re: "Trojka"
Nije povučena ova odluka zbog para za uniforme nego zbog sluzbenih zalbenika u vidu kadrije kolica jer su napravili urnebes sa svojim zalbama za nabavku nove uniforme u svakom kantonu su minirali nabavku opreme za policije i to je sve stopirano al haj treba vjerovati Avdi lazovuskupljac_zeljeza wrote: ↑08/11/2024 22:08Ne očekuješ valjda da iz američke, britanske i hrvatske ambasade da kritikuju aktuelnu vlast? Ili možda od Senada? Ne znam sada ko je relevantan da skrene pažnju jer eto Avdo nije relevantan sa kakvom god argumentacijom izašao. Može li od Burdžovićke ili Zukića?HelaS wrote: ↑08/11/2024 21:56Čitaš i usvajaš "žute" informacije, zato tako pišešskupljac_zeljeza wrote: ↑08/11/2024 21:52
Postoji teorija ako kritikuješ ono što radi vlast da si bot opozicije. Zato nije poželjno kritikovati vlast.
Ima li neko da ovo demantuje da se Avdo konačno baci u 'žutilo'?
- ultima_palabra
#922 Re: "Trojka"
-
Hakiz
#923 Re: "Trojka"
Zašto? Ne možeš isplanirati budžet bez tog novca?ultima_palabra wrote: ↑09/11/2024 14:35Sta ovaj forum sve trpi…
- Prpa.ba
-
Hakiz
#925 Re: "Trojka"
Znam to. Ali, one godine kada je donesen zakon to je bio neplanirano izenaađenje.
Nakon toga može se izračunati otprilike koliko će svake godine biti manje, i u skladu sa tim planirati budžet. Tako da ponder ne može biti izgovor. Znaš da će ove godine biti manje 100 miliona, sljedeće oko 80, nakon toga oko 60 i budžet praviš tako da, iako te je iznenadilo ove godine, sljedeće godine već ne računaš na 180 miliona, a nakon toga ne računaš na 240 miliona koje imaš danas.
Naravno da te to nervira, ali to nema veze sa matematikom.
Dakle, samo one godine kada je ponder ukinut moglo je biti iznenađenje.