callmethebreeeze wrote:anais_nin wrote:callmethebreeeze wrote:
govore par jezika, imaju mozda par generacija u familiji koji su fakuletski obrazovani, i koji nisu morali hodati po zbjegovima i cistiti zgarista. imaju dobre skole, lijepe gradove, prirodu.
ali zato jarane kad mi kupimo mlado janje, pa litar "mehke" pa jos u sargiju udarimo, e jarane moj...

ma kako ne kontas?

bilo kojim putem da krenes, uvijek i vazda zavrsi sa "mi" i "oni"

nemam ja nista protiv toga mi, ja volim i bosnu i bosance i imam prijatelja medju nasim ljudima, ali iskreno mi je zao kada vidim pojedine poput ovog testa koji (i dalje mislim da nas testira) zive u nekom paralelnom svijetu, pljuju po drzavama i ljudima koji su im pruzili gostoprimstvo kada su iz "naseg" rahatluka morali bjezati glavom bez obzira, i, sto je najgore, nisu ni svjesni sta sve propustaju izolirajuci se.
pa apsolutno je nebitno ko smo MI, a ko su ONI, bitno je da ima neka linija koja razdvaja....
Meni je recimo interesantno povuci neke paralele izmedju ovog zlocina i ubistva starice u Sarajevu

a ima jos puno takvih....pod jedan svirepost samog cina

pod dva cinjenica da se "hrabrost krije u brojkama"....i pored svoje "delikvenosti" sumnjam da bi ijedan od ucesnika u bilo kojem od ova 2 zlocina usudio se i pokusati nesto slicno da je bio sam
tanka je linija, jako tanka

tako "malo" treba da se oduzme ljudski zivot, a u stvari da li smo svjesni koliko je poremecena ta "crta/linija" unutar osoba koje su u stanju da ucine ovako nesto
i naravno da nisu jedini, svaki dan svuda u svijetu, toliko izgubljenih zivota

opet ***nje u Ruandi

Ali da li to umanjuje tragediju ovog ubistva?

ili je nekako relativizira? po meni: NE
A sto se identiteta pocinioca ovog zlocina tice, bitan je stoga sto za razliku od nekih drugih zlocina za ovaj ce neko ipak odgovarat. Bitan je zato sto svuda oko nas mediji, ljudi se "igraju" sa nazivima, identitetima, udaranjem etiketa na raznorazne zlocine, a mi se sve vise navikavamo na to
Valjda je to u neku ruku ljudski....prihvatati to....da se zlocinu i zlocincu da odredjeni identitet da bismo se samim cinom etiketiranja istog mogli distancirati od svireposti i samog zlocina, upiruci prstom u nekom drugom smjeru i razdvajajuci se od onih koji su bili u stanju to uraditi. Tako da je puno lakse o ubicama teta ljubice razmisljati kao "o nekim tamo romima koji NISU iz BiH".....isto tako je lakse razmisljati o ubicama ovog mladica kao "hrvatima" ili "dijaspori" pa samim tim "nisu nasi", stoga kakve to ima veze s nama
A u neku ruku ima. Jer iako roditeljima ovog mladica to ne znaci nista, ne pruza ni utjehu, niti im je taj podatak relevantan u bilo kojem pogledu, nace se dosta onih kojima ce taj podatak biti i te kako bitan. Takve stvari nisu odsutne u jednoj kanadi ili SADu, ali su puno manje primjetne, jer su ovo zemlje koje stoje na nogama imigranata, imigranti su njihova srz....u sredinama u kojima nije tako, nije bas jednostavno kad neko naizgled neprimjetno pocne da koristi tu kartu "ljudi tog porijekla u nasoj mirnoj ( i relativno homogenoj) sredini"