danas wrote:posla sam da napisem nesto, pa sam odustala...
vela havle....zar su cuda jos moguca
IzPrincipa, kako komeizPrincipa wrote:Tempora, mozda ti ne zelis da shvatis sto pisemo i Gavrilo i ja:tempora wrote:gavrilo wrote: tema je dobra da se vidi ko smo i sta smo u dijaspori
Je li me to oci varaju ili ti ovdje uvodis neku "geneticku" komponentu sa argumentacijom koja pocinje "generalno gledajuci"u etnickoj skupini zvanoj dijaspora
U najmanju ruku strasna stupidnost a potom nepoznavanje nus pojava gradjanskih drustava.
![]()
Trend nestanka civilne solidarnosti ( da ponavljam u cemu se ona ocituje) i u najrazvijenijim drustvima ima za posljedicu ucestalih pojava kao sto je ova ili onih nekih drugih koje se mogu procitati u novinama sirom Evrope, Amerike i ostatka svijeta ( ukljucujuci i nasu drzavu), gdje neko nekoga ( svih nacionalnosti od domicilnog do stranog stanovnistva) na ulici prebije na mrtvo ime jer ga je upozorio da ne baca papir na ulicu, ne otudjuje biciklo ili maltretira staricu sa cekerom, a da nikada i nigdje nije bio registrovan kao kriminalac ili slicno.
Ovdje, u Svicarskoj (a ne sirom Evrope, Amerike i ostatka svijeta, vec konkretno u Svicarskoj), najveci broj agresija pocinjavaju ljudi sa prostora ex-Yu. To su cinjenice, koje cak ni ljevicarske partije, uvijek glavni garant prava imigranata, moraju priznati da je tako. Ni mi sami nismo blesavi da sebe svrstavamo u "etnicku grupu dijaspora", a pripadamo toj nekoj dijaspori. I kao sto rekoh - vecina tih ljudi, u nasoj situaciji, rade, studiraju i postuju zakone, kao sto bi ih postovali i da zive u BiH. Samo je cinjenica, i na tome insistiram, cinjenica da je vecina agresija, vecina napada metalnim stangama, nozevima, pocinjene od strane ex-Yu dijaspore.
Sigurno da je interesantno, cak i vazno, ustanoviti sta uzrokuje tu nasilnost. Bitnije je to znati da bi se mogla uspjesno sprovesti prevencija, nego da bi prstom upirali u neku zajednicu.
Ne treba meni ultradesnicaska Lega i li UDC / SVP da mi ukaze da je najvise nasilja kod nasih ljudi. Vidim i sama, citajuci novine, slucajuci vijesti. Vjeruj da je deprimirajuce. Samo sto ce ti isti ultradesnicari jednom, zahvaljujuci cinjenicama, uspjeti u namjeri da se nasim ljudima definitivno onemoguci dobijanje drzavljanstva.
Procitah ovdje, neko spominje i ratnu proslost te grupacije. Sta mislite, odakle dolaze druge izbjeglice, azilanti u Svicarsku? Iz Nigerije, Konga, Obale Slonovace, Liberije, Iraka, Kolumbije, Angole... Mislite da oni dolaze sa manje trauma?
I jos nesto - vama iz Amerike, BiH, Svedske, sva ova prica moze biti potpuno neinteresantna, mozete i ne povjerovati, jer pred sobom imate neke druge statistike, imate neka druga iskustva. Ali eto, ponijelo nas nekoliko iz Svicarske da govorimo o onom sto nas muci, ili o cemu razmisljamo.
De ba Sinuse,.......Cosinuse.......sinus wrote:Ja ipak mislim da su za ovo krivi Vehabije
Pa gdje Te to odvedose zaboga,..Schlieren,...Urdorf,...Birmenssdof,...kijameta wrote:Bio sam samo jednom u Svicarskoj u Zurihu,vidio sam da zivite svi zajedno,kao stoka u stali,duboko mi se to zgadilo.Ne bih to zelio nikad vise vidjeti u zivotu,kako lazete jedan drugoga u oci,kako glumite bratstvo i jedinstvo,kako ste satro kulturni.A da se sutra sretnete u Bosni jedan bi drugome oci vadili,jedan drugom djecu ubijali.Ex-yugovici u Svicarskoj su dno ljudskoga licemjerja.Valjda su im Svicarci uzor,jer su isti i oni bi jedan drugog klali i ubijali ali se boje sta ce im biti sa kucama i autima.Izrazito licemjerna civilizacija.Kako lijepo rekose u jednom USA filmu;za 500 godina mira su Svicarci napravili samo par satova i cokoladu a ovi sto ratuju sve ostalo.izPrincipa wrote:Prvo, nije tacno da su sva trojica Hrvati. Makar jedan je Bosanac, a po nekim novinama dvojica.
Drugo, ni sa cim ni mi tu, u BiH nismo raskrstili, najmanje sa ex-Yu. Sve je to uvezano - kulturno, ako se turbo-folk i pop-folk mogu ubrojati u kulturu, pa trgovinski, pa kriminalno - sve je to jedan region. Kako tu kriminalci i trgovci odlicno saradjuju, tako i ovdje sva ta omladina hoda nocu po kafanama zajedno. Da vidis ove nase Selme, Alme, Ajle, kako trce u Yugo diskoteku navecer! Gdje se slusa ista muzika kao u diskotekama slicnog tipa u sred Sarajeva.
Trece, ne zivimo mi ovdje u proslosti. Radimo, zaradjujemo, zivimo, najnormalnije. I onda se desi, svako malo, ovakav dogadjaj, i na nas se gleda - kao na Balkance. Njima je ovdje savrseno svejedno da li je neko
Bosanac, svejedno im je ko je poceo rat, ko je nadrljao, te nase podjele su njima nebitne.
Osim toga ti si otkrio da su Svicarci izrazito glupi,cak gluplji od Bosanaca.Jer Bosanci znaju dobro razliku,izmedzu ;Svicaraca,Austrijanaca,Bavaraca a svi pricaju isti jezik i slusaju istu muziku.Ali i osmogodisnjo dijete u Bosni,zna razliku.A pametni Svicarci,ne znaju razliku izmedzu nas koji zivimo par stotina kilometara od njih.Ili nije rijec o neznanju,nego o rasizmu i nacionalizmu kod Svicaraca i sindromu 'poturica' kod doseljenika,koji se takmice koji ce vise pljuvati po vlastitoj zemlji i porijeklu i rugat se vlastitom mentalitetu i obicajima,samo da ga prigrle i prihvate pod svaku cijenu u jedan sklop vrijednosti sa kojim nemaju nikakve veze.
Tako je,isti podaci pisu i u 20 Minute,....Arslan wrote:Švicarski mediji navode kako su od trojice Hrvata, dvojica porijeklom iz BiH, a jedan iz Hrvatske, dok dvojica imaju i švicarske putovnice.
@Pusur, ne mogu da pronadjem u CH-medijima da se radi o dvojici HRVATA porijeklom iz BiH.. pronasao sam da pisu da su dvojica od ova tri NASILNIKA porijeklom iz BiH.. kako kaze u Blicku, dok recimo u NZZ kazu da se radi o dvojici nasilnika iz Hrvatske i jednom iz BiH..
a mjesto odzak je u BiH men' se cini, al' mozda se i varam..