Trojica Hrvata iz Bosne na smrt pretukli Švicarca

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pitt

Post by pitt »

danas wrote:posla sam da napisem nesto, pa sam odustala... :roll:

vela havle....zar su cuda jos moguca :D:D:D:D
anais_nin

Post by anais_nin »

izPrincipa wrote:
tempora wrote:
gavrilo wrote: tema je dobra da se vidi ko smo i sta smo u dijaspori

Je li me to oci varaju ili ti ovdje uvodis neku "geneticku" komponentu sa argumentacijom koja pocinje "generalno gledajuci" :lol: u etnickoj skupini zvanoj dijaspora 8-) U najmanju ruku strasna stupidnost a potom nepoznavanje nus pojava gradjanskih drustava. :oops:
Trend nestanka civilne solidarnosti ( da ponavljam u cemu se ona ocituje) i u najrazvijenijim drustvima ima za posljedicu ucestalih pojava kao sto je ova ili onih nekih drugih koje se mogu procitati u novinama sirom Evrope, Amerike i ostatka svijeta ( ukljucujuci i nasu drzavu), gdje neko nekoga ( svih nacionalnosti od domicilnog do stranog stanovnistva) na ulici prebije na mrtvo ime jer ga je upozorio da ne baca papir na ulicu, ne otudjuje biciklo ili maltretira staricu sa cekerom, a da nikada i nigdje nije bio registrovan kao kriminalac ili slicno. :oops:
Tempora, mozda ti ne zelis da shvatis sto pisemo i Gavrilo i ja:
Ovdje, u Svicarskoj (a ne sirom Evrope, Amerike i ostatka svijeta, vec konkretno u Svicarskoj), najveci broj agresija pocinjavaju ljudi sa prostora ex-Yu. To su cinjenice, koje cak ni ljevicarske partije, uvijek glavni garant prava imigranata, moraju priznati da je tako. Ni mi sami nismo blesavi da sebe svrstavamo u "etnicku grupu dijaspora", a pripadamo toj nekoj dijaspori. I kao sto rekoh - vecina tih ljudi, u nasoj situaciji, rade, studiraju i postuju zakone, kao sto bi ih postovali i da zive u BiH. Samo je cinjenica, i na tome insistiram, cinjenica da je vecina agresija, vecina napada metalnim stangama, nozevima, pocinjene od strane ex-Yu dijaspore.

Sigurno da je interesantno, cak i vazno, ustanoviti sta uzrokuje tu nasilnost. Bitnije je to znati da bi se mogla uspjesno sprovesti prevencija, nego da bi prstom upirali u neku zajednicu.

Ne treba meni ultradesnicaska Lega i li UDC / SVP da mi ukaze da je najvise nasilja kod nasih ljudi. Vidim i sama, citajuci novine, slucajuci vijesti. Vjeruj da je deprimirajuce. Samo sto ce ti isti ultradesnicari jednom, zahvaljujuci cinjenicama, uspjeti u namjeri da se nasim ljudima definitivno onemoguci dobijanje drzavljanstva.

Procitah ovdje, neko spominje i ratnu proslost te grupacije. Sta mislite, odakle dolaze druge izbjeglice, azilanti u Svicarsku? Iz Nigerije, Konga, Obale Slonovace, Liberije, Iraka, Kolumbije, Angole... Mislite da oni dolaze sa manje trauma?

I jos nesto - vama iz Amerike, BiH, Svedske, sva ova prica moze biti potpuno neinteresantna, mozete i ne povjerovati, jer pred sobom imate neke druge statistike, imate neka druga iskustva. Ali eto, ponijelo nas nekoliko iz Svicarske da govorimo o onom sto nas muci, ili o cemu razmisljamo.
IzPrincipa, kako kome :D hvala na postavljenom linku. Ovo je trend o kojem sam i ja citala :roll: zasto bas u Svicarskoj stvarno ne znam :roll: bilo bi interesantno to malo poblize ispitati i prouciti, ali znam da su se te neke brojke pocele mjenjati prije nekih 10-12 godina, barem po onom sto sam ja citala (npr. istrazivanja Martin Killias-a), tada su na vidjelo pocele izlaziti prve studije i statistike po kojima je procenat pocinilaca zlocina koji su imigranti ili drugog "etnickog porijekla" porastao znacajno :roll: Zadnjih godina iz vise izvora (strucnih i nestrucnih) sam cula i o tom "balkanskom fenomenu"....

I svejedno koliko jedan prosjecan Svicarac bio upoznat sa razlicitim drzavama Balkana, ta sklonost predrasudama nije strana ljudskoj prirodi....i naravno da onda u to polako pocinju da prodiru predrasude tipa "(svi) oni tamo s balkana"....

S druge strane barem su u ovom zlocinu pocinionici poznati, uhvaceni i odgovarace za ono sto su ucinili....u drzavi u kojoj je pravosudje ipak funkcionalno....i ne, to ne moze vratiti ovog ubijenog mladica, ali je opet bolje nego u slucaju mnogih drugih zlocina za koje nikad niko nece odgovarati :roll:
travnik

Post by travnik »

Zanimljivi su hrvatski mediji, kad god neki Hrvat iz BiH postigne uspjeh ili je već postigao onda je samo Hrvat, a BiH nema nigdje, primjer su nogometaši Tomas, Čorluka, Bazina, Stanić, R. i N. Kovač, Vasilj, Neretljak i itd, tenisači Čilić i Ljubičić, košarkaši Barač, Sesar i Planinić, rukometaši Jović, Alilović, Losert i Buntić, glumac Gregurević, nobelovci Andrić i Prelog, glazbenici Bebek, Bratoš, Mikulić i itd itd. itd, čim je nešto loše onda naglašavaju BiH kao da je ona uzrok svemu.
Vares City

Post by Vares City »

sinus wrote:Ja ipak mislim da su za ovo krivi Vehabije :D
De ba Sinuse,.......Cosinuse.......
Vares City

Post by Vares City »

kijameta wrote:
izPrincipa wrote:Prvo, nije tacno da su sva trojica Hrvati. Makar jedan je Bosanac, a po nekim novinama dvojica.

Drugo, ni sa cim ni mi tu, u BiH nismo raskrstili, najmanje sa ex-Yu. Sve je to uvezano - kulturno, ako se turbo-folk i pop-folk mogu ubrojati u kulturu, pa trgovinski, pa kriminalno - sve je to jedan region. Kako tu kriminalci i trgovci odlicno saradjuju, tako i ovdje sva ta omladina hoda nocu po kafanama zajedno. Da vidis ove nase Selme, Alme, Ajle, kako trce u Yugo diskoteku navecer! Gdje se slusa ista muzika kao u diskotekama slicnog tipa u sred Sarajeva.

Trece, ne zivimo mi ovdje u proslosti. Radimo, zaradjujemo, zivimo, najnormalnije. I onda se desi, svako malo, ovakav dogadjaj, i na nas se gleda - kao na Balkance. Njima je ovdje savrseno svejedno da li je neko

Bosanac, svejedno im je ko je poceo rat, ko je nadrljao, te nase podjele su njima nebitne.
Bio sam samo jednom u Svicarskoj u Zurihu,vidio sam da zivite svi zajedno,kao stoka u stali,duboko mi se to zgadilo.Ne bih to zelio nikad vise vidjeti u zivotu,kako lazete jedan drugoga u oci,kako glumite bratstvo i jedinstvo,kako ste satro kulturni.A da se sutra sretnete u Bosni jedan bi drugome oci vadili,jedan drugom djecu ubijali.Ex-yugovici u Svicarskoj su dno ljudskoga licemjerja.Valjda su im Svicarci uzor,jer su isti i oni bi jedan drugog klali i ubijali ali se boje sta ce im biti sa kucama i autima.Izrazito licemjerna civilizacija.Kako lijepo rekose u jednom USA filmu;za 500 godina mira su Svicarci napravili samo par satova i cokoladu a ovi sto ratuju sve ostalo.
Osim toga ti si otkrio da su Svicarci izrazito glupi,cak gluplji od Bosanaca.Jer Bosanci znaju dobro razliku,izmedzu ;Svicaraca,Austrijanaca,Bavaraca a svi pricaju isti jezik i slusaju istu muziku.Ali i osmogodisnjo dijete u Bosni,zna razliku.A pametni Svicarci,ne znaju razliku izmedzu nas koji zivimo par stotina kilometara od njih.Ili nije rijec o neznanju,nego o rasizmu i nacionalizmu kod Svicaraca i sindromu 'poturica' kod doseljenika,koji se takmice koji ce vise pljuvati po vlastitoj zemlji i porijeklu i rugat se vlastitom mentalitetu i obicajima,samo da ga prigrle i prihvate pod svaku cijenu u jedan sklop vrijednosti sa kojim nemaju nikakve veze.
Pa gdje Te to odvedose zaboga,..Schlieren,...Urdorf,...Birmenssdof,...

E ako si tamo bio nisi ni mogao upoznati prave Svicarce,..za to treba VREMENA!
HiBreeD

Post by HiBreeD »

Ja izmedju ovog nesretnog, morbidnog slucaja i ovog "naseg" nesretnog, morbidnog slucaja uocavam veliku razliku, iako se mozda nekom cini da nije tako...upravo to, radi se o nijansama, a one su kljucne u ova dva slucaja..

Na gotovo identican nacin su ugasena dva mlada zivota...i ovaj u Svicarskoj se odigrao pred masom ljudi, gdje su siledzije demonstrirale silu na mladicu, kojeg nikad prije nisu vidjeli, ni culi...u kriticnom trenutku niko nije reagovao, ne zato sto to niko nije smio ili zelio, vec zato sto se radilo o karnevalu i ljudi su bili u takvom raspolozenju, zaokupljeni time, nisu obracali pozornost, veselili su se...

I gle cuda, u oba slucaja se radilo o situciji "trojica na jednog" i u oba slucaja su upetljane nase loze krvi...

U nasem slucaju, sve se odigravalo naocigled mnogobrojnog puka, svi su sve vidjeli (ne bi me cudilo ni da je ko snimao sve to s mobitelom), niko nije ni prstom mrdnuo, ni glas podigao, ni pokusao zaustaviti javno krvoprolice (a mogli su, svi znamo da jesu)ne zato sto su bili zaokupljeni necim, sto su se radovali ili tugovali, vec zato sto nisu zeljeli ni da cuju, ni da vide, i sto je najgore, ni da pomognu...

Neko pomenu i rece da su Svicarci veliki licemjeri... ZAISTA???

A kakvi li smo onda tek mi???

Jesmo li mi pokusali na bilo koji nacin zastiti neduznog mladica, jesmo li izasli i protestvovali zbog ubistva neduznog mladica, jesmo li na bilo koji nacin trazli zastitu za sebe i svoje najdraze, jesmo li trazli bilo sta kao sto su to uradili ovi licemjerni, glupi, hladni, bezosjecajni Svicarci????

NE, NISMO; JER SU LICEMJERI,TAMO NEKI GLUPI SVICARCI; A NE MI!!!!
Vares City

Post by Vares City »

Arslan wrote:
Švicarski mediji navode kako su od trojice Hrvata, dvojica porijeklom iz BiH, a jedan iz Hrvatske, dok dvojica imaju i švicarske putovnice.

@Pusur, ne mogu da pronadjem u CH-medijima da se radi o dvojici HRVATA porijeklom iz BiH.. pronasao sam da pisu da su dvojica od ova tri NASILNIKA porijeklom iz BiH.. kako kaze u Blicku, dok recimo u NZZ kazu da se radi o dvojici nasilnika iz Hrvatske i jednom iz BiH..

a mjesto odzak je u BiH men' se cini, al' mozda se i varam..
Tako je,isti podaci pisu i u 20 Minute,....
Post Reply