troje poginulih u mittal steelu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
crnjak
#1 troje poginulih u mittal steelu
iskreno saucesce porodicama poginulih
brz oporavak povrijedenim
a sad zna li ko tacno sta se desilo kazu da su poginuli u nekom tunelu
jel greska fabrike ili sta se desilo
brz oporavak povrijedenim
a sad zna li ko tacno sta se desilo kazu da su poginuli u nekom tunelu
jel greska fabrike ili sta se desilo
Last edited by crnjak on 15/02/2007 11:26, edited 1 time in total.
-
amrino
Kao prvo naslov teme ti je uzasan i ne odaje nikakovo postovanje zrtvama te tragedije...(bas ovu rijec si mogao upotrijebiti)
Bojim se da ce - ne daj Boze- tih nesreca biti sve vise- jer je sva ta oprema stara koliko i sama Zeljezara...a svi dobro znamo koliko se ulaze u obnovu...zao mi ljudi koji su presretni sto mogu raditi cak i u takvim uslovima...
Neka im Allah d.. podari Dennet
El Fatiha
Bojim se da ce - ne daj Boze- tih nesreca biti sve vise- jer je sva ta oprema stara koliko i sama Zeljezara...a svi dobro znamo koliko se ulaze u obnovu...zao mi ljudi koji su presretni sto mogu raditi cak i u takvim uslovima...
Neka im Allah d.. podari Dennet
El Fatiha
- metal_rules_cura
Tragedija koja se dogodila po svemu sudeci zbog neadekvatnih uslova rada i greske na tom pogonu. Ljude je ugudio neki plin
A naslov teme zaista je neadekvatan.
-
Svemirski_Jebach
to sto je inertan, to si ko i ja ucio u osnovnoj, a znaci da ne reaguje s drugim plinovima ali je otrovan...ocito
inertan nije jednako neotrovan.
rahmet im dusi.
inertan nije jednako neotrovan.
rahmet im dusi.
-
dr.iver
Kriv je onaj sto je naredio ljudima da bez opreme idu da vide gdje curi plin, pritisak je pao i ljudi goloruki otisli, a mittal nema dreger cetu, vatrogasci po punom opremom vadili ljude, strasna tragedija i jos gore ponasanje mittal-a
premda moje je misljenje da su bosanci krivi, tj. rukovodioci tog pogona, nisu indijci toliko glupi da salju ljude gdje argon curi...
premda moje je misljenje da su bosanci krivi, tj. rukovodioci tog pogona, nisu indijci toliko glupi da salju ljude gdje argon curi...
-
amrino
Ma ko je kriv....?
To je relativno...ljudi rade skoro citav zivot u neadekvatnim uslovima...garant im je to krpljenje cijevi bez zastite svakodnevni posao...da ne odu-dobili bi otkaz, da direktor kupi nove cijevi- ne bi imao za plate pa bi bio strajk- to je zacarani krug...tezak je zivot nasih Zeljezaraca...
To je relativno...ljudi rade skoro citav zivot u neadekvatnim uslovima...garant im je to krpljenje cijevi bez zastite svakodnevni posao...da ne odu-dobili bi otkaz, da direktor kupi nove cijevi- ne bi imao za plate pa bi bio strajk- to je zacarani krug...tezak je zivot nasih Zeljezaraca...
- metal_rules_cura
Ne postoji nadoknada za ovo! Nemoguce! Njima sada nista ne znace financije nego sam pravda!
- seljak_cojek
Tek sad sam vidio ovu temu. Strašno je to što se desilo. Neka im Bog podari lijepi Džennet a porodicama snagu i strpljenje.
A sad malo tehnike.
Argon jeste inertan gas i nije otrovan sam po sebi. Problem je što je teži od zraka i punio je prostor odozdo i tako istiskivao zrak. Pošto je količina tog gasa koji je iscurio očito bila poprilična ti nesretni ljudi su praktično ušli u atmosfera koja gotovo da i nije imala kisika te su se zbog toga ugušili. Dan prije nesreće se desila havarija koja je najvjerovatnije oštetila cijev za argon. Očito je da niko nije imao ni najmanju predstavu veličini oštećenj i o količini argona koja je iscurila. Zaboga, pa ne mislite valjda da bi neko svoje radne kolege svjesno poslao u smrt.
Neko je spomenuo da je oprema stara ili tako nešto. Tragedija se desila na dijelu koji je rekonstruisan za potrebe nove elektropeći. Uzorci cijevi su odmah poslani na ekpertizu. Pozvani su i odgovorni ljudi iz firme Danijeli koji su i bili isporučioci opreme za elektropeć. Njih izgleda optužuju zato što nisu projektom predvidjeli prinudnu ventilaciju kanala. Čak je kontaktiran i isporučilac argona jer, navodno, plin treba biti obojen pošto je očito opasan a nema ni mirisa ni okusa.
Žalosno je samo što sve ovo neće vratiti ta tri čovjeka, a da će neko odgovarati to je sigurno.
A sad malo tehnike.
Argon jeste inertan gas i nije otrovan sam po sebi. Problem je što je teži od zraka i punio je prostor odozdo i tako istiskivao zrak. Pošto je količina tog gasa koji je iscurio očito bila poprilična ti nesretni ljudi su praktično ušli u atmosfera koja gotovo da i nije imala kisika te su se zbog toga ugušili. Dan prije nesreće se desila havarija koja je najvjerovatnije oštetila cijev za argon. Očito je da niko nije imao ni najmanju predstavu veličini oštećenj i o količini argona koja je iscurila. Zaboga, pa ne mislite valjda da bi neko svoje radne kolege svjesno poslao u smrt.
Neko je spomenuo da je oprema stara ili tako nešto. Tragedija se desila na dijelu koji je rekonstruisan za potrebe nove elektropeći. Uzorci cijevi su odmah poslani na ekpertizu. Pozvani su i odgovorni ljudi iz firme Danijeli koji su i bili isporučioci opreme za elektropeć. Njih izgleda optužuju zato što nisu projektom predvidjeli prinudnu ventilaciju kanala. Čak je kontaktiran i isporučilac argona jer, navodno, plin treba biti obojen pošto je očito opasan a nema ni mirisa ni okusa.
Žalosno je samo što sve ovo neće vratiti ta tri čovjeka, a da će neko odgovarati to je sigurno.
-
belfy
#15 Re: troje poginulih u mittal steelu
znate li da za ovo jos uvijek niko nije odgovorao...? proces koji traje vec dvije godine je dogurao - nidokle. najgore je sto se ni porodice ne zali niti traze pravdu (barem ne po mom saznanju). zna li neko vise?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16 Re: troje poginulih u mittal steelu
možda su dobili izvansudsku nagodbu a čeka se zastara...
- seljak_cojek
#17 Re: troje poginulih u mittal steelu
Nedavno su i zvanično podignute optužnice protiv 11 odgovornih osoba u Mittalu počev od direktora pa dalje.
- senjor
#18 Re: troje poginulih u mittal steelu
Iskreno i duboko me kao covjeka potresla ova tragedija.