Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
svejedno - brad pit je veliki glumac i daje tezinu cijelom filmu. ostali su - pateticni!
// otac koji tesko izgovara od lose postavljene proteze, jezivo patetican
// paris ko pickica sa dubokim dijalozima 'ja sam kukavica' 'ma niiiisi ba, a i ako jesi - sta te briga volimo se'
// muzika - beskrajno lelekanje
// bitke su sega poslije 'gospodara prstenova' [mozda ce ostati nedostizno...]
moram dodat - dobri su i eric bana /hector/ i sean bean su dobri.
istina, bred pitt je odlican u filmu! ali hector (eric bana) mi je mm, gdje je on glumio prije Troje? i Boromir je dobar
parisu (legolasu) nekako najbolje stoji strijela i luk, a slazem se sa tobom $ da je u filmu prava pussy..
Poslje Helms deep ne vrijedi praviti scene velikih bitki.. cini mi se da je upravo ta scena proglasena najboljom scenom neke epske bitke
evo sam sebe ispravljam - nadjoh da grci spaljuju mrtve.
ahil je po smrti svog ljubavnika zrtvovao konje, pse i 12 trojanaca. jbmti vremena krvavog. grcka demokratija najkrvavija vremena.
Historijski "setting" vrlo dosljedan, svidja mi se.
ajvi, sori but ali... historijski
// opsada troje je trajala 10 godina
// agamemnon prezivio, kao i njegov brat menelaus
// patroclus je bio ahilov prijatelj/ljubavnik [pogled na homoseksualnost potpuno slobodan, u dr.grckoj]
// hektorova zena zarobljena i odvedena u ropstvo
al hajde, to su sitnice
pitanje za upucenije:
>> zar grci spaljuju mrtve?
Nisam darling mislila na historisjke cinjenice [kako je bilo] jer ocigledno nije bazirano na Ilijadi nego samo inspirisano Ilijadom. Sto se "settinga" tice mislila sam na scensku postavku, gradjevine, brodove i ostalo iz tog perioda!
...jer se zna da su Grci izmasakrirali Priama i njegovu zenu, silovali sve zene redom pa tako i Hektorovu zenu, bacili Hektorovog sina sa zidina Troje itd. Nikad nije bio grcki happy end.
...nedo Bog da je Peterson napravio orginalnu Ilijadu, razapeli bi ga ko Gibsona za Passion of the Christ zbog scena nasilja i mucenja. A tako je bilo...htjeli mi to prihvatiti ili ne...
...Postavka Troje kao grada i utvrde mi se svidja. A tesko je vidjeti pad necega tako mocnog i dominantnog, a jos na prevaru...
Tesko je zamisliti veci filmski poduhvat, u dva i pol sata prikazati temelj, kicmu Zapadne kulture. Ultrarizican potez, posao koji nebih dao Geteu, Leonardu i Wittgensteinu (tri najveca genija istorije) zajedno da prave poslije 50 godina flimske skole i prakse. Po mondernim revizionisticnim procjenama, Homer je serija pjesnika antike koji su putem recitacije prenosili price, dok nije doslo do prvih zapisa. Znaci, Ilijada i Odiseja su prvenstveno pjesnicka djela, djela metra i stilistike, fizicke i organske rijeci sa mnostovom opisa koji su razni pjesnici mjenjali i dodavali za dobrobit kontinuiteta. Sve ostalo je perverzacija, sto znaci i svaka napisana verzija. Osim mozda Pope-ovog prevoda, i samo zato sto to predstavlja vrhunac i granicu ljepote ljudskog izrazaja. Pravljenje ovog filma je ogroman testament post-modernog doba, odnosno pluralisticke interpretacije, liberalne manipulacije teksta, populizacije u smislu istopljavanja znacenja za konzumiranje mase itd. I naravno, glavni heroj, nadcovjek, ciji bijes je srz Ilijade, se prerodio u superzvijezdu holivudske tvornice slika, napoznatije face kinematografije.
Mozda je najstrahovitija cinjenica da se reziser usudio dati nekome da glumi Helenu, zenu za koju Marlowe-ov Faustus pita: 'Is this the face that launched a thousand ships and burnt the topless towers of Ilium?', zenu za ciju Faustus spasava svoje najvece i najljepse rijeci, dok je sam osudjen na vjecitu vatru, zenu za ciju sliku on prodaje svoju dusu. I Odisej, najvazniji lik u istoriji pjesme i literature, everyman onog i ovog doba, u kojem su izlivene sve rijeke ljudske naravi i sudbine, njega glumi Sean Bean!!!
Pretjerujem i k*rcim se, zaboravljajuci da je ovo najbolji nacin prosirenja price o Troji, trazeci u jednostavnom akcijskom filmu Hollywooda nesto sto je vrijedno glasa i pobune. Ali neke stvari, ako nista onda bar za zdravlje naseg razuma, trebaju ostati svete.
Meni je film dobar. Volim filmove koji imaju makar malo historijske istine, mada u ovom slucaju prilicno iskrivljene. Isto tako, malo je cudno da je ljepotica Helena plavokosa a Grkinja, ali to je ipak Holywood.
'...krenuo je naprijed, kroz prve linije u sjaju svoje bronze, i prelazeci ocima preko protivnickih linija, bacio je svoje koplje. Trojani, zaprepasteni, padose nazad dok se koplje usmjeravalo prema Demacunu, Primaovo kopile sa farme u Abidosu. Sa svom tezinom Odisejovog bijesa, koplje podera Demacunovu glavo od jedne do druge sljepoocnice.'
(liberalno prevodim od Faglesa)
Po nekima, njegova je bila ideja za drvenog konja (np. Quintus Smyrnaeus - Pad Troje) a kao sto se vidi gore gazio je neprijatelja kad nije koristio svoj genije. Ali mu je najveci doprinos bio u lozioni Grka da se bore i da ne posustaju.
'...krenuo je naprijed, kroz prve linije u sjaju svoje bronze, i prelazeci ocima preko protivnickih linija, bacio je svoje koplje. Trojani, zaprepasteni, padose nazad dok se koplje usmjeravalo prema Demacunu, Primaovo kopile sa farme u Abidosu. Sa svom tezinom Odisejovog bijesa, koplje podera Demacunovu glavo od jedne do druge sljepoocnice.'
(liberalno prevodim od Faglesa)
Po nekima, njegova je bila ideja za drvenog konja (np. Quintus Smyrnaeus - Pad Troje) a kao sto se vidi gore gazio je neprijatelja kad nije koristio svoj genije. Ali mu je najveci doprinos bio u lozioni Grka da se bore i da ne posustaju.
Strah me da mi se ne pokvari moja slika cijele priče. Čujem bogova nema, nema uvertire u priču, jabuka, itd... ja sam to ipak detaljno čitao ( 4-5 puta )
Strah me da mi se ne pokvari moja slika cijele priče. Čujem bogova nema, nema uvertire u priču, jabuka, itd... ja sam to ipak detaljno čitao ( 4-5 puta )
A Helena je kazu kriza, bljakic...
ni ja nisam gledala.
zao mi je što se nisu više držali originala (isto su mi uradili i sa monte kristom).
kad spomenem tu jabuku svi me blijedo gledaju. već sam počela misliti da je do mene.