Troja nije u Troji, već...

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bogumil-8

#1 Troja nije u Troji, već...

Post by bogumil-8 »

Troja nije u Troji, već....
Čitajući naredni tekst sjetim se zanimljive knjige Kreše Vujevića.
„Slijedeći i Prajsovu tezu o Troji na Jadranu (Gabela) mogu sa sigurnošu da potvrdim da se lokacija epsko-mitski poznatog Prijamovog grada Troje nalazi upravo u Gabeli, isto kao što tvrdim da predistorijski slikani prizor na kamenoj grobnoj ploči (u selu Jagodnja kod Bihaća) predstavlja epsko-mitsko poznato Belerofontovo ubijanje hijene Himajre.
Epski opjevani događaji odigravali su se u periodu između XI i X st. p.n.e. na prostorima Balkana i Sjevernog Jadrana. Trojanski rat se dogodio polovinom X st. p.n.e., a Dorska invazija nad sjevernojadranskim Ahejcima pred sami kraj X st.“.

Krešo Vujević, napisao je zanimljivu„studiju“ o Homeru, Ilijadi, Odiseji,...
Da li je moguće da se Zavjetni Kovčeg krije u Hercegovini?!
Istorijsku radnju smješta na naše prostore (ne u Gabelu). Mene je više interesovala filozofska i duhovna strana Krešinih razmišljanja. Ako neko od „forumaša“ posjeduje ovu knjigu volio bih čuti utiske, razmišljanja,...!?
Postoji li mogućnost da je Trojanski rat vođen na području Hercegovine?!
bogumil-8

#2 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by bogumil-8 »

Kao prilog odgovoru na posljednje pitanje iz prvog posta citiratat ću tekst K. Vujevića:
„Od iscrpnih znanstvenih informacija saznajemo da se trojanski rat vodio negdje u dvanaestom stoljeću prije Krista. Homerova Ilijada se javlja najmanje četiri stoljeća kasnije. Znači da Homer sa sigurnošću nije mogao znati je li uopće bio trojanski rat. Homer se samo poslužio pričama o trojanskom ratu dok je stvarao svoja velika djela Ilijadu i Odiseju. Moj je stav, da je njemu od trojanskog rata bilo važnije ostaviti jednu tajanstvenu mapu samo njemu poznatog krajolika.“
Detaljno proučavajući navedene opise krajolika u koji Homer smješta radnju i „pjesničku lokaciju“ Troje K. Vujević prepoznao je u predjelima Ljubuškog polja, u zapadnom dijelu Humca, u polju gdje se spajaju Vrioštica i Trebižat, pa sve do slapa Kravice i izvora Studenčice na istoku. Detaljni opisi u navedenim djelima odgovaraju krajoliku u Ljubuškom polju?!
Da li je moguće da se u ovom dijelu Hercegovine krije lokacija Zlatnog Kovčega?!
osa

#3 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by osa »

ma da, troja, piramide, atlantida sve je to bilo kod nas, pa opće je poznato da smo mi centar svijeta, naravno sami sebi.
opet za turizam nije loše, uvijek ima naivaca, vidi međugorje....
piupiu

#4 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by piupiu »

Sjecam se kad je izasla ova Salinas Prajsova ideja o Troji, Radio-Split je imao jednu reklamu koju je vrtio non-stop: "Troja u Gabeliiiiii, New York u Splituuuuuuuu ...". Mislim da je bila reklama za neki butik zvani New York ili nesto na tu temu. Takodje mislim da se vecina svjetskog mnijenja slaze da troja nije u Gabeli. ;-) :D
2407

#5 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by 2407 »

A sta je onda sa Trojom koja se nalazi u maloj Aziji i sa arheoloskim nalazistima tamo :?:
osa

#6 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by osa »

2407 wrote:A sta je onda sa Trojom koja se nalazi u maloj Aziji i sa arheoloskim nalazistima tamo :?:

ču šta je, pa to nije troja, prava je u gabeli...
2407

#7 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by 2407 »

osa wrote:
2407 wrote:A sta je onda sa Trojom koja se nalazi u maloj Aziji i sa arheoloskim nalazistima tamo :?:

ču šta je, pa to nije troja, prava je u gabeli...
Pa vidim i ja to, al opet kontam da se ta iz Gabele nije, uslijed kakvog povlacenja tektonske ploce, preselila u Malu Aziju :mrgreen:
tech10

#8 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by tech10 »

Ovo mi lici na pripreme za treci entitet. :D
osa

#9 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by osa »

tech10 wrote:Ovo mi lici na pripreme za treci entitet. :D
.ebo hrvatsku što bi to bio turizam, međugorje, troja, tko zna šta još...
bogumil-8

#10 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by bogumil-8 »

K. Vujević u svojoj knjizi „Troja nije u Troji“ naglašava da predjeli oslikani u Ilijadi vjerno odgovaraju mjestima Lubuškog polja, i ne traži da se ta lokacija prihvati „na riječ“, ali traži da, ko može i umije, neka to stručno i argumentovano ospori.
Također navodi kako Schlimanova lokacija Troje u M. Aziji, kao i lokacija Troje R. Salinasa Pricea u Gabeli, nema potrebna geografska obilježja i karakteristike terena opisanih u Ilijadi.
Za "osu":
A ko zna tajne svijeta! Možda je i "Zavjetni Kovčeg" pohranjen u Hercegovini sa nekim, nama nedokučivim, ciljem i smislom!
bingov buraz

#11 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by bingov buraz »

osa wrote:
.ebo hrvatsku što bi to bio turizam, međugorje, troja, tko zna šta još...
Pa dobace i visockih piramida uz turisticki slogan ''jes sviju mi''
nellington

#12 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by nellington »

Povratak Salinasa Osmanagić Prajsa.
bogumil-8

#13 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by bogumil-8 »

Ne, već: Povratak otpisanih!
"Pripadnici holandskog naučnog miljea, a koji su, kako su istakli, od predstavnika muzejskih institucija iz Sarajeva bili uvjeravani da su bh. institucije u zadnjih 30 godina dobro istražile ovo područje s arheološkog i geološkog stanovišta, bili su iznenađeni mnoštvom dokaza o postojanju piramidalnih građevina u Visokom, a do kojih je Fondacija došla sistematskim istraživanjima koje već pet godina provodi."
Ponekad i "nemoguće" postane moguće. Zato ne treba unaprijed odbacivati mogućnost da opisi krajolika izneseni u Ilijadi odgovaraju krajoliku u okolini Livna. Možda je baš i ukazivanje u Međugorju povezano sa Zavjetnim Kovčegom!!
putokaz1

#14 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by putokaz1 »

Troja je u Srbiji kaze Nikola Ogorelica
Odisejev povratak u Troju
dr_Evil

#15 Re: Troja nije u Troji, već...

Post by dr_Evil »

putokaz1 wrote: 23/10/2025 04:16 Troja je u Srbiji kaze Nikola Ogorelica
Odisejev povratak u Troju
Ja ljetos bio u Troji, i uzivao gledajuci lava :d

https://hwr.ba/culture-and-heritage/arc ... te-gabela/