Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dupli_skalp

#1 Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by Dupli_skalp »

Dječak D. rođen je 1997. sa srčanom manom. Živi sa mlađim bratom, majkom i ocem živi u mostarskom naselju Vrapčići, gdje sa prekidima pohađa osnovnu školu. Roditelji kažu da ima natprosječnu mogućnost pamćenja, voli matematiku, zna zastave svih zemalja svijeta a idol mu je Edin Džeko.

Priča naizgled svakodnevna. No, nepravomoćnom presudom mostarskog Općinskog suda od 6. jula, D. i njegovi roditelji na mala vrata ušli su u poslijeratnu povijest Bosne i Hercegovine. Majka i otac su ratni vojni invalidi, oboje nezaposleni, ali ipak potpuno predani životu i budućnosti svoje dvoje djece. Zbog teške srčane mane, D. je jako emotivno osjetljiv, nepovjerljiv, premda voli ljude i osjeti njihovu dobronamjernost i zlonamjernost, kaže njegova majka.

Muke su počele polaskom u osnovnu školu. Roditelji ni dan-danas ne mogu vjerovati da su nastavnici i uprava OŠ „Vrapčići“ mogli toliko nepedagoški i nehumano postupati prema djetetu sa posebnim potrebama. „Odveli su ga u bolnicu a da ja i ne znam. Poslije su mi kod direktora u kancelariji rekli 'radimo opservaciju'. Kad sam ušla u kancelariju, vidjela sam šest-sedam ljudi oko djeteta. Niti znaju šta traže, niti znaju šta hoće, niti ja znam ko su oni. D. je bio sav u grču, izgubljen“, priča majka.

Učiteljica je tražila opservaciju, tvrdeći da ne zna raditi po inkluzivnom programu, pa su roditelji otišli u Pedagoški zavod gdje se raspravljalo o tome treba li dječaku andol ili antibiotik.

Odlaskom u Centar „Vladimir Nazor“ roditelji su dobili pozitivan signal. Tamo su jasno kazali da D: ni u kojem slučaju ne bi trebao pohađati specijalnu školu, što su direktor i nastavno osoblje nekoliko puta preporučili.

„On je sklon, zbog svoje srčane mane, nekim udovoljavanjima. I ako mu se ne udovolji, onda plače, a učiteljica je iskorištavala te njegove slabosti, nije mu iz ličnih razloga htjela udovoljavati i uvijek je išla na to da proizvodi takvu vrstu situacije u kojoj bi on plakao“, govori otac, razočaran u neke učitelje koji su u potpunosti iznevjerili osnove pedagoškog poziva.

D. bi nakon takvih postupaka učiteljice kući dolazio uplakan i sve je činio da ne ide ponovo u školu. Ista učiteljica nije dozvoljavala boravak majke u učionici, iako principi inkluzivne nastave u potpunosti dopuštaju takvo što.

Takvo ponašanje učiteljice dovodilo je ponekad i do toga da i druga djeca slijede njen primjer, pa je tako D. bio žrtva dvostruke diskriminacije. No, njegovi roditelji ne krive djecu, jer djeca ipak od nekog uče. U školi pogotovo. Bilo je drugo polugodište drugog razreda i roditelji su se obratili ombudsmanu za prava djece, Ljilji Krunić-Ziti, koju direktor škole nije htio ni primiti. Razgovarala je sa ministrom obrazovanja, Jagom Musom, koji je imao razumijevanja i upozorio direktora škole na propuste.

Kad god smo pokušavali ukazati na problem, nailazili smo na jednu vrstu odmazde, direktno na dijete. Tako su nam davali do znanja da ćemo u bilo kojem slučaju, ako budemo išli dalje, iste stvari doživljavati“, priča otac.

U međuvremenu, potpuno iznevjereni od sistema i škole, pomoć su zatražili od Udruženja „Vaša prava BiH“, čiji tim je tužbu sastavio dva mjeseca nakon što je usvojen državni zakon o zabrani diskriminacije.

„Bilo je otpora i pri samom predavanju tužbe, jer to potpuna nepoznanica za sud. Nisu znali pod koje predmete je uvrstiti. Advokatski tim ovog Udruženja zastupao je roditelje dječaka D., sami su prikupili sve potrebne dokaze, sami sastavili tužbu, iako je takvo što potpuni novitet u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Direktor Osnovne škole Vrapčići, Juso Halvadžija nije želio komentirati ni presudu ni cijeli slučaj dječaka D. Kaže da čeka da ga zvanično obavijeste iz nadležnog ministarstva obrazovanja.

Po nepravosnažnoj presudi, škola i ministarstvo dužni su u roku od 30 dana osigurati sve potrebne uslove kako D. više ne bi bio žrtva diskriminacije u učionici. Do tada, roditelji se ipak sami trude da što prije obezbijede asistenta, jer im je dragocjen svaki dan.

Ovaj dječak, koji je ušao u povijest BiH kao prva osoba u čiju je korist presuđeno po tužbi za diskriminaciju. Srećom, riječ „pravda“ ponekad ima i svoje stvarno značenje. Hoće li biti tako i u ovom slučaju, kazaće mostarski Sud, nakon što prođe jednomjesečni žalbeni rok na prvostepenu presudu.
amrica

#2 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by amrica »

Izvini, meni ovdje stosta nije jasno... Zao mi je djeteta i roditelja, ali opet mi nije jasno.
Prvo sta ce tema na politici?

Drugo, inkluzivna nastava se odnosi na djecu sa posebnim potrebama, a to je drugi naziv za mentalno retardiranu djecu i djecu sa slicnim PSIHICKIM poremecajima. Ovdje pise da dijete ima urodjenu srcanu manu.

"...Tamo su jasno kazali da D: ni u kojem slučaju ne bi trebao pohađati specijalnu školu, što su direktor i nastavno osoblje nekoliko puta preporučili...."
sto potvrdjuje da to nije dijete sa posebnim potrebama u smislu psihickog stanja.

Dalje, nadam se da je ovo ironicno:

"...pa su roditelji otišli u Pedagoški zavod gdje se raspravljalo o tome treba li dječaku andol ili antibiotik...."

Koliko god nam drustvo bilo nakaradno, u pedagoskim zavodima sjede profesori skolskih predmeta, a ne doktori, i oni nemaju nikakvog prava davati djeci lijekove.

I jos dalje:

'...„On je sklon, zbog svoje srčane mane, nekim udovoljavanjima. I ako mu se ne udovolji, onda plače, a učiteljica je iskorištavala te njegove slabosti, nije mu iz ličnih razloga htjela udovoljavati i uvijek je išla na to da proizvodi takvu vrstu situacije u kojoj bi on plakao“, govori otac, razočaran u neke učitelje koji su u potpunosti iznevjerili osnove pedagoškog poziva...."

Uciteljica treba kontrolirati 25-30 ucenika u razredu, i nesto ih nauciti, i nema vremena da udovoljava jednom djetetu, koje naviklo da mu se udovoljava zbog bolesti. Ako udovolji jednom djetetu ispastaju ostala djeca, a usput djeca brzo uce i skontaju kako ce i oni biti "vazni" uciteljici.

Nije mi jasna sta je tu diskriminacija? Uciteljica je trebala njemu popustati i udovoljavati, i zanemariti ostalu djecu.... nije smjela ni pomisliti na uvodjenje neke poslusnosti, discipline, autoriteta uciteljice... sto je osnova obrazovanja.

Ima jos... samo sve to zvuci okrutno, dijete je bolesno, ali sve ima svoje ali.....
zvornicanin

#3 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by zvornicanin »

Amrice,Amrice..ja u ovom tvom postu prepoznajem da je neko drugi psihicki bolestan a ne dijete,zakljuci sama na koga mislim!
Dijete ima srcanu manu,na negovu nesrecu ne treba to iskoristavati i truditi se da skolski sistem bude u 19 vjeku gdje su ucitelji nosili batine od pola metra i udarali ucenike i nanosili him povrede bez odgovornosti.Razlika izmedju tebe i jednog ucitelja,nastavnika ili profesora je u tome sto da bi oni to bili morali su u skoli nauciti i adoptivni nacin edukacije djece a ti niti mozes niti znas, i psihologija je bila na jelovniku tako da nemoze se reci da isti ti ucitelji neznaju kako educirati dijete sa posebnim potrebama sem u slucaju da su bili u buretu za vrijeme predavanja ili pokusavaju i dalje od skole napraviti malu oazu robova gdje su oni gazde i gdje se oni u svemu pitaju.Istina je da prosvjetni kadar treba iskoristiti situaciju i na ovaj ili onaj nacin prenijeti svoje znanje na ucenika a ne vodati ga po zdravstvenim ustanovama i iskoristavati polozaj radi soptvenog interesa u ovom slucaju nevoljnost da se radi sa djetetom.Uostalom on je duzan ako nije u stanju raditi za placeni posao obratiti se direktoru/ministarstvu prosvete gdje ce pojednici koji su zaduzeni za takve slucajeve ispitati na krajnje pazljiv nacin dali takvo dijete moze pohadjati redovnu skolu ili ipak mu je potrebna specijalna edukacija.Dakle u pitanju je svojevoljnost i kapric direktora i uciteljice kojima izgleda prosveta i nije najjaca strana...over and out!
zonbirile

#4 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by zonbirile »

jkadno dijete,dajte kakve akcije da se pomogne porodica,a učiteljica i ostali uhljupi su naša sudbina-dobvoljno se osvrnuti na Arziju M.
Ma.Le.Na

#5 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by Ma.Le.Na »

ja se slazem sa amricom
uvjek dobar gost

#6 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by uvjek dobar gost »

... Diskriminacija po svakom mogućem osnovu, recept je to korišten od strane kolonizatora, ljudi manje vrijedni vozili su se u zadnjem dijelu autobusa, nisu smjeli ulaziti u određene kafiće, restorane i prodavnice, bolnice i domove zdravlja.... kod nas sve to danas ima... zna se u Stocu ko gdje kafu pije, zna se u Brčkom ko gdje jede... u čemu je onda problem što BH pošta ne djeluje na cijeloj teritoriji BiH, kao i gdje je problem što Mostar podijeljen je grad...?

Bilo nam je smiješno tek poslije agresije kada su SDS-ovci htjeli praviti zid koji je po njihovom planu trebao fizički odvojiti dva entiteta i ljude koji ih naseljavaju... meni danas ta ideja nije tzoliko smiješna... jer oko sebe vidim da Boban i Karadžić pobijedili su mog starog koji je na sreću ostao živ poslije tri godine ratovanja .... u miru odnijeli su sve i jednu bitku....
Drugi i drugačiji su donji... bilo da se radi u krvnim zrncima, izgledu, potrebama, navikama.... nije bitna osnova segregacije i diskriminacije... čak i u sistemu obrazovanja... to je osnova koja se uči i sa kojom se kasnije živi. Mi smo se navikli, stanje je bilo kritično i prije deset godina... danas je ono normalno većini i zadato kao takvo...

Često sam se pitao kako uopšte u ovoj nakaradi od države žive ljudi ometeni u razvoju, ljudi sa posebnim potrebama... ljudi sa manama i ljudi koji traže da se sistem il društvo staraju o njima...

Učiteljicu na stub srama, ministre lavovima, a nas sve na promatranje jer duboko smo zastranili.....

Ko misli da ovo nije politika neka se upita još jednom....
amrica

#7 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by amrica »

Dobri goste, znas da se slazem sa tobom u 99,99% slucajeva, ali ponekad se desi situacija gdje nije sve crno-bijelo, gdje nije uvijek krivac onaj "na vlasti".

Sta je u stvari diskriminacija, o kojoj se govori u nepravomocnoj presudi? Sto se djetetu ne udovoljava? Sto su pozvani doktori da ga pregledaju? Sto majci nije dozvoljeno da bude na casu sa njim?

Puno sam vremena provela sa djecom sa posebnim potrebama, a znam dosta i obrazovanju zdrave djece.

Navescu hipoteticku situaciju:

U razredu je 30 djece, tu je i 60 roditelja, i uciteljica i direktor... i svima je cilj da ta djeca nesto nauce. Ali, u razredu ima jedno dijeto sa "specificnom" potrebom da vristi i skace na casu.... I nastavnica ga ne moze smiriti i ne moze predavati, 29 djece nista ne nauci, 58 roditelja je nezadovoljno, pedagog ne moze nista tom djetetu, a roditelji tog djeteta se tuze zbog diskriminacije kad se dijete opomene zbog nediscipline.

U uvodnom tekstu pise: dijete place ako mu se ne udovolji zato jer navikao da mu se udovoljava. To bi znacilo, da bi uciteljica njemu udovoljavala, zanemarila bi ostalu djecu u razredu. Ako mu ne udovoljava, onda ga mrzi...Na sta lici cas od 45 minuta ako se 30 minuta potrosi na smirivanje jednog jedinog djeteta? Sta ostala djeca mogu nauciti iz toga? Na stranu sto nista nece nauciti od onoga sto su trebali nauciti po planu.

Pedagog skole ima pravo traziti medicnsku opservaciju, odnosno evenualnu kategorizaciju mentalne retardiranosti kod djeteta, ukoliko roditelji to nisu uradili.

Neko je spominjao da se uci psihologija na PA, ok, uci se, ali koliko casova? I koliko od toga se uci o radu sa djecom sa posebnim potrebama?

Ljudi zavrsavaju cetverogodisnje fakultete da bi radili sa tom djecom, a ne x casova na PA usput.

Ljudi studiraju PA zato sto voli djecu, a ne da se izivljavaju na njima

A ovo je specificna situacija, bolesno dijete u svima nama budi osjecaj sazaljenja, i automatski svi su drugi krivi.

Cinjenica je da u ovom tekstu nema niti jedne izjave druge strane.

I mislim da u ovome nema politike.

:run:
osa

#8 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by osa »

amrica wrote:Dobri goste, znas da se slazem sa tobom u 99,99% slucajeva, ali ponekad se desi situacija gdje nije sve crno-bijelo, gdje nije uvijek krivac onaj "na vlasti".

Sta je u stvari diskriminacija, o kojoj se govori u nepravomocnoj presudi? Sto se djetetu ne udovoljava? Sto su pozvani doktori da ga pregledaju? Sto majci nije dozvoljeno da bude na casu sa njim?

Puno sam vremena provela sa djecom sa posebnim potrebama, a znam dosta i obrazovanju zdrave djece.

U razredu je 30 djece, tu je i 60 roditelja, i uciteljica i direktor... i svima je cilj da ta djeca nesto nauce. Ali, u razredu ima jedno dijeto sa "specificnom" potrebom da vristi i skace na casu.... I nastavnica ga ne moze smiriti i ne moze predavati, 29 djece nista ne nauci, 58 roditelja je nezadovoljno, pedagog ne moze nista tom djetetu, a roditelji tog djeteta se tuze zbog diskriminacije kad se dijete opomene zbog nediscipline.

U uvodnom tekstu pise: dijete place ako mu se ne udovolji zato jer navikao da mu se udovoljava. To bi znacilo, da bi uciteljica njemu udovoljavala, zanemarila bi ostalu djecu u razredu. Ako mu ne udovoljava, onda ga mrzi...Na sta lici cas od 45 minuta ako se 30 minuta potrosi na smirivanje jednog jedinog djeteta? Sta ostala djeca mogu nauciti iz toga? Na stranu sto nista nece nauciti od onoga sto su trebali nauciti po planu.

Pedagog skole ima pravo traziti medicnsku opservaciju, odnosno evenualnu kategorizaciju mentalne retardiranosti kod djeteta, ukoliko roditelji to nisu uradili.

Neko je spominjao da se uci psihologija na PA, ok, uci se, ali koliko casova? I koliko od toga se uci o radu sa djecom sa posebnim potrebama?

Ljudi zavrsavaju cetverogodisnje fakultete da bi radili sa tom djecom, a ne x casova na PA usput.

A ovo je specificna situacija, bolesno dijete u svima nama budi osjecaj sazaljenja, i automatski svi su drugi krivi.

:run:

upravo tako, medalja uvijek ima dvije strane.... :thumbup:
Ma.Le.Na

#9 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by Ma.Le.Na »

i meni je zasmetao samo i jedino dio gdje se frka dize oko toga sto se djetetu ne udovoljava..
ne razumijem ni roditelje...sta ocekuju sutra kada se to dijete iskoluje...da ce mu i na poslu neko udovoljavat ili ce on tada vec odrastao poceti plakat?!
ovdje jeste rijec o djetetu s posebnim potrebama u smislu da ga se oslobodi mozda fizicke aktivnosti prevelikog naprezanja i stresa i sl....ALI ovdje nije rijec o mentalno retardiranom djetetu koje ne zna sta je dobro a sta lose i gdje su mu granice...
uvjek dobar gost

#10 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

citat :
" Učiteljica je tražila opservaciju, tvrdeći da ne zna raditi po inkluzivnom programu, pa su roditelji otišli u Pedagoški zavod gdje se raspravljalo o tome treba li dječaku andol ili antibiotik.

Odlaskom u Centar „Vladimir Nazor“ roditelji su dobili pozitivan signal. Tamo su jasno kazali da D: ni u kojem slučaju ne bi trebao pohađati specijalnu školu, što su direktor i nastavno osoblje nekoliko puta preporučili. " kraj citata.

Obrazovni sistem koji sada imamo uz prešutnu saglasnost lopova i perača para iz OSCE-a je kreirala banda koja vlada od poslije agresije do danas i koji će vladati još. Taj sistem je iznjedrio učiteljicu koja ne želi svoje vrijeme da posvećuje nekom djetetu koje se razlikuje od ostalih.
To je moja osnovna teza, ne mislim da je roditeljima maslo za ramazana... ne mislim da je dijete koje plače ako mu se ne udovolji uvijek u pravu, no jednostavno iz svog dosadašnjeg iskustva u radu na terenu i iz posjeta pojedinim osnovnim i srednjim školama ja bih na neki način kaznio učiteljicu, smijenio ministre i otjerao OSCE u neku stvar.

Da se sad ne širimo o tome o čemu nastavnici uče djecu i na koji način, da ne elaboriram svoje frustracije izazvane pukim listanjem školskih knjiga da ne ulazimo u elaboraciju razreda od 30 učenika i učenica itd...

Meni jednostavno i odvoz smeća u ovoj usranoj državi predstavlja politiku i živim po onoj ako se ja ne bavim politikom (na neki način) baviti će se ona sa mnom.....
amrica

#11 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by amrica »

uvjek dobar gost wrote:citat :
" Učiteljica je tražila opservaciju, tvrdeći da ne zna raditi po inkluzivnom programu, pa su roditelji otišli u Pedagoški zavod gdje se raspravljalo o tome treba li dječaku andol ili antibiotik.

Odlaskom u Centar „Vladimir Nazor“ roditelji su dobili pozitivan signal. Tamo su jasno kazali da D: ni u kojem slučaju ne bi trebao pohađati specijalnu školu, što su direktor i nastavno osoblje nekoliko puta preporučili. " kraj citata.

Obrazovni sistem koji sada imamo uz prešutnu saglasnost lopova i perača para iz OSCE-a je kreirala banda koja vlada od poslije agresije do danas i koji će vladati još. Taj sistem je iznjedrio učiteljicu koja ne želi svoje vrijeme da posvećuje nekom djetetu koje se razlikuje od ostalih.
To je moja osnovna teza, ne mislim da je roditeljima maslo za ramazana... ne mislim da je dijete koje plače ako mu se ne udovolji uvijek u pravu, no jednostavno iz svog dosadašnjeg iskustva u radu na terenu i iz posjeta pojedinim osnovnim i srednjim školama ja bih na neki način kaznio učiteljicu, smijenio ministre i otjerao OSCE u neku stvar.

Da se sad ne širimo o tome o čemu nastavnici uče djecu i na koji način, da ne elaboriram svoje frustracije izazvane pukim listanjem školskih knjiga da ne ulazimo u elaboraciju razreda od 30 učenika i učenica itd...

Meni jednostavno i odvoz smeća u ovoj usranoj državi predstavlja politiku i živim po onoj ako se ja ne bavim politikom (na neki način) baviti će se ona sa mnom.....
Sve je ovo tacno, stranci su nametnuli inkluziju, a nasi nastavnici nisu osposobljeni za to. Pa ispadne patnja i za bolesno dijete, i za ostalu djecu i za uciteljicu (znam jednu koja bila na ivici da poludi zbog jednog jedinog djeteta u razredu) i za sve u skoli.
S moje tacke gledista, inkluzija je promasaj, ali sta ja znam...
U ovom konkretnom slucaju, clanak je pristrasno napisan, ocito je da su ga vodili roditelji, i ima jako puno nedorecenosti. Roditelji insistiraju da dijete ima srcanu manu i zato je osjetljiv, nepovjerljiv, .... sto, realno, nema veze sa srcanim oboljenjima, nego su tipicni mentalni problemi, sto oni ne priznaju. "Dozvola" koju daje Vladimir Nazor da dijete moze ici u normalnu skolu ne znaci da dijete nema kategorizaciju, samo se u tom slucaju radi o laksoj mentalnoj retardaciji. Inkluzija se odnosi samo na djecu sa mentalnim problemima, da se radi samo o bolesti srca, to nije inkluzija, dijete bi bilo oslobodjeno napora, fizickog vaspitanja, i slicno....

I dalje mi nije jasno na osnovu koje diskriminacije je donesena presuda. Bez obzira na sve mane ovog drustva, nemoguce da se u tom citavom nizu raznih uposlenika i nivoa vlasti u obrazovanju, nije nasao niko ko je podrzao roditelje? Od uciteljice, pedagoga, direktora, Pedagoskog zavoda, ministra.... Cak je i gdja ombudsman samo razgovarala sa ministrom. Da postoji pravne osnove za pokretanje tuzbe, postupka... ona bi to prva uradila, a ne bi "zvala ministra da on upozori direktora..."

" ...pa su roditelji otišli u Pedagoški zavod gdje se raspravljalo o tome treba li dječaku andol ili antibiotik...."
Ova recenica je fuj! I ne vjerujem u to niti 0,00001%!
uvjek dobar gost

#12 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Svakako... slažem se sa tobom 1001% no sanjam dan kad ću ja tužiti ovu usranu državu jer me diskriminira jer sam neustavan i kao takav nisam ravnopravan... sanjam kad ćeš ti tužiti državu i još neko ko čita ovo i kad će ona pod pritiskom bankrotirati skroz... i kad će ovakva kakva je izdahnuti skupa sa predrasudama i diskriminacijom koji su je oblikovale...
amrica

#13 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by amrica »

uvjek dobar gost wrote:Svakako... slažem se sa tobom 1001% no sanjam dan kad ću ja tužiti ovu usranu državu jer me diskriminira jer sam neustavan i kao takav nisam ravnopravan... sanjam kad ćeš ti tužiti državu i još neko ko čita ovo i kad će ona pod pritiskom bankrotirati skroz... i kad će ovakva kakva je izdahnuti skupa sa predrasudama i diskriminacijom koji su je oblikovale...

Eto i mene, da se pridruzim, i ja spadam u ostale.... :-? Kad je Bosanac u Bosni neustavna manjina.

Ali tako pise u sugavom dejtonu i ovim na vlasti ne pada na pamet da mijenjaju dejton....
uvjek dobar gost

#14 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

amrica wrote:
uvjek dobar gost wrote:Svakako... slažem se sa tobom 1001% no sanjam dan kad ću ja tužiti ovu usranu državu jer me diskriminira jer sam neustavan i kao takav nisam ravnopravan... sanjam kad ćeš ti tužiti državu i još neko ko čita ovo i kad će ona pod pritiskom bankrotirati skroz... i kad će ovakva kakva je izdahnuti skupa sa predrasudama i diskriminacijom koji su je oblikovale...

Eto i mene, da se pridruzim, i ja spadam u ostale.... :-? Kad je Bosanac u Bosni neustavna manjina.

Ali tako pise u sugavom dejtonu i ovim na vlasti ne pada na pamet da mijenjaju dejton....
Piše u dejtonu i o korporacijama o povratku... o još nekim stvarima ali nacisti provode samo ono što njima paše... no to nije tema emisije.. :mrgreen:
high_volume

#15 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by high_volume »

Do sada si imao mali milion razloga za tužbu protiv "države"... svih nivoa vlasti i mnogih pojedinaca u njima.

Zašto sanjaš, zašto ti sam kao pojedinac ili grupa vas konačno ne utuži nekog od... Zašto svoju energiju trošiš na forumskoj tastaturi; da li da se samo prazniš ili da se kuražiš... u stilu kuce koja ne laje zbog sela... :(

Slijedeći put dođi ovdje da nam postiraš tužbu koju si sačinio protiv ovakve države, do tada...hmm.. nemoj više ni lajati, promukao si. I dosadan, izlizan..

Ne samo ti, i ja se ubrajam u tvoju skupinu, i svi mi ovdje na forumu koji na isti način ispoljavamo svoj bijes i ljutnju, počev od onih stolova ljetnih bašti do krađe identiteta..
uvjek dobar gost

#16 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

high_volume wrote:

Do sada si imao mali milion razloga za tužbu protiv "države"... svih nivoa vlasti i mnogih pojedinaca u njima.

Zašto sanjaš, zašto ti sam kao pojedinac ili grupa vas konačno ne utuži nekog od... Zašto svoju energiju trošiš na forumskoj tastaturi; da li da se samo prazniš ili da se kuražiš... u stilu kuce koja ne laje zbog sela... :(

Slijedeći put dođi ovdje da nam postiraš tužbu koju si sačinio protiv ovakve države, do tada...hmm.. nemoj više ni lajati, promukao si. I dosadan, izlizan..

Ne samo ti, i ja se ubrajam u tvoju skupinu, i svi mi ovdje na forumu koji na isti način ispoljavamo svoj bijes i ljutnju, počev od onih stolova ljetnih bašti do krađe identiteta..
Do sada pisao sam pisma, mailove, išao u institucije i pred njih, hapsila me policija ... forumska tastatura mi je samo dopunska djelatnost u trenutcima kad imam vremena u kancelariji...
Najlakše je meni (možda) prestati lajati... no problemi o kojima lajem sve su veći... kao dokaz da mogu evo sedam dana apstiniram i prepuštam lavež nekim drugima....

Izvinjavam se svima koje sam omeo kako čovijek reče lajanjem ili onima kojima sam izazvao dosadu il šta već istim tim lavežom...
goodspirit

#17 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by goodspirit »

Sramota od ove uciteljice da se ovako ponijela,sramoti ostale prosvjetne radnike koji casno ispunjavaju svoju duznost (i barem, ako nista, se trude) da razumiju djecu sa pp.
Djeca sa posebnim potrebama nisu samo djeca sa mentalnom retardacijom,nego i djeca sa tjelesnim invaliditetom,djeca sa ostecenim sluhom,vidom,djeca sa poremecajem iz autisticnog spektra,djeca sa hronicnim oboljenjima,djeca sa teskocama u psihofizickom razvoju,djeca sa poremecajem iz glasovno govorne komunikacije,itd.
Kategorizacija ove djece se vrsi iskljucivo radi ostvarivanja njihovih prava,kao i iznalazenja najbolje solucije za dijete koje treba krenuti u skolu.Pedagog ima pravo traziti opservaciju,ali je nedopustivo odvesti dijete bez znanja roditelja!Samim tim da je dijete osjetljivo prave mu jos vecu traumu.Nastava bi trebala biti prilagodjena uz pomoc asistenta(pitanje je da li je uopste moguce imati asistenta za dijete sa pp u BiH?) ili roditelja.Zbog cega niko ne smije da sjedi s njim u ucionici?
Inkluzija nije promasen potez,jer uci djecu u razredu da postoje drugi i drugaciji.Samom djetetu sa pp daje osjecaj da nista manje nije vrijedan,i ne slazem se da osobe sa pp u nama izazivaju sazaljenje!
Mislim da svi mi na neki nacim imamo svoje posebne potrebe.
Ovom djecaku zelim sve najbolje,ljudima oko njega vise pameti i da ga postede trauma,ako je ikako moguce.Dovoljna mu je njegova sudbina.
maajaa

#18 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by maajaa »

Na zalost, djecak ima srcanu manu, ali roditelji, umjesto da uce svoje dijete da sto je moguce normalnije zivi s tim, idu u drugu krajnost i od svog djeteta prave dijete sa posebnim potrebama. :( Inace veoma pametan djecak - kako i sami roditelji kazu - ocito ima problema sa socijalizacijom i prihvatanjem pravila koja vaze u skoli, a sto se da zakljuciti iz izjave oca:
On je sklon, zbog svoje srčane mane, nekim udovoljavanjima. I ako mu se ne udovolji, onda plače, a učiteljica je iskorištavala te njegove slabosti, nije mu iz ličnih razloga htjela udovoljavati i uvijek je išla na to da proizvodi takvu vrstu situacije u kojoj bi on plakao“, govori otac, razočaran u neke učitelje koji su u potpunosti iznevjerili osnove pedagoškog poziva.

S druge strane, mogu i te kako vjerovati da su se i uciteljica i uprava skole ponijeli jako neprofesionalno u cijeloj ovoj prici.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#19 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by Pera Trta »

Nek mali svoje neprilagođavanje pretoči u bijesnu muziku i postane novi Joe Strummer :D (i on je imao srčanu manu, od koje je i umro, a da to nikada saznao nije)
Chami

#20 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by Chami »

amrica wrote:
Da nas Bog sacuva ako u skolama rade osobe kao ti i ako su proveli pored djece koliko i ti i ako su STAVA kao ti :x

Za ovo dijete ako se ne varam nigdje nije napisano da je nemirno, NEdisciplinovano itd...
Hipoteticka situacija - nidje veze!!!
Dijete je dugogodisnji srcani bolesnik i mogu samo da zamislim na koliko je opservacija i posmatranja i promatranja bio i na kakve je sve ljude naisao kao sto se spominje u jednome momentu da su u kancelariji bilo 6-7 nepoznatih ljudi koji su vjerovatno "buljili" u dijete i pitali ga bog zna stajos vise mu nabijali komlekse koje samo mi VELIKI mozemo da stvorimo kod djece!!!Koji ce ni klinac tu svi ti ljudi!!?
Kao dijete sam imao zestokih problema sa Astmom i proveo 2 x po 6mj. na lijecenju i mogu dobro da zamislim sa cime se to dijete bori. Djeci nije potrebno puno pa da te "uzmu na zub" bez obzira sta sa tobom bilo...bio debeljuca, ili astmaticar, ili srcani problemi, siromastvo...vecinom sto ne znaju sta rade. Ali pitanje je odakle im takav stav!?(Roditelji)
A djecakove roditelje mogu takodjer dobro da zamislim i razumijem jer im dijete ima srcanih problema koji jos uvijek nisu rijeseni...pitanje ovdje je:"Dali biste se Vi tako odnosili prema svome djetetu za koje realno znate da mozda nece docekati jutro...?"
Na kraju krajeva...zar je toliko tesko nekome pruziti malo vise paznje u razredu ako citav taj razred zna da je to dijete BOLESNO?
I nemoj mi molim te na ovo odgovoriti u smislu:"Druga djeca bi to pogresno shvatila ili bi bili ljubomorni."
Mislim da je ta ista uciteljica jednostavno bila nesposobna da se izbori sa pravim UČITELJSKIM znanjem i zvanjem...a to nije da im cita ili prepricava nesto iz knjige 45 min., nego da se BRINE za djecu i da ih ODGAJA i sprema za svijet u koji treba TEK da udju....

amrice anyway stav ti je very disappointing :(
lupp

#21 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by lupp »

Chami wrote:
amrica wrote:
Da nas Bog sacuva ako u skolama rade osobe kao ti i ako su proveli pored djece koliko i ti i ako su STAVA kao ti :x

Za ovo dijete ako se ne varam nigdje nije napisano da je nemirno, NEdisciplinovano itd...
Hipoteticka situacija - nidje veze!!!
Dijete je dugogodisnji srcani bolesnik i mogu samo da zamislim na koliko je opservacija i posmatranja i promatranja bio i na kakve je sve ljude naisao kao sto se spominje u jednome momentu da su u kancelariji bilo 6-7 nepoznatih ljudi koji su vjerovatno "buljili" u dijete i pitali ga bog zna stajos vise mu nabijali komlekse koje samo mi VELIKI mozemo da stvorimo kod djece!!!Koji ce ni klinac tu svi ti ljudi!!?
Kao dijete sam imao zestokih problema sa Astmom i proveo 2 x po 6mj. na lijecenju i mogu dobro da zamislim sa cime se to dijete bori. Djeci nije potrebno puno pa da te "uzmu na zub" bez obzira sta sa tobom bilo...bio debeljuca, ili astmaticar, ili srcani problemi, siromastvo...vecinom sto ne znaju sta rade. Ali pitanje je odakle im takav stav!?(Roditelji)
A djecakove roditelje mogu takodjer dobro da zamislim i razumijem jer im dijete ima srcanih problema koji jos uvijek nisu rijeseni...pitanje ovdje je:"Dali biste se Vi tako odnosili prema svome djetetu za koje realno znate da mozda nece docekati jutro...?"
Na kraju krajeva...zar je toliko tesko nekome pruziti malo vise paznje u razredu ako citav taj razred zna da je to dijete BOLESNO?
I nemoj mi molim te na ovo odgovoriti u smislu:"Druga djeca bi to pogresno shvatila ili bi bili ljubomorni."
Mislim da je ta ista uciteljica jednostavno bila nesposobna da se izbori sa pravim UČITELJSKIM znanjem i zvanjem...a to nije da im cita ili prepricava nesto iz knjige 45 min., nego da se BRINE za djecu i da ih ODGAJA i sprema za svijet u koji treba TEK da udju....

amrice anyway stav ti je very disappointing :(
Nema sta opalio si joj Bankai :)
zelenashica

#22 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by zelenashica »

Razmišljala sam da li da se javim na ovu temu,ali ipak donesoh odluku pa makar nakon mog,predpostavljam podužeg posta sasuli na mene drvlje i kamenje.
Naime,da krenem od početka.
eyesburn wrote:Muke su počele polaskom u osnovnu školu. Roditelji ni dan-danas ne mogu vjerovati da su nastavnici i uprava OŠ „Vrapčići“ mogli toliko nepedagoški i nehumano postupati prema djetetu sa posebnim potrebama. „Odveli su ga u bolnicu a da ja i ne znam. Poslije su mi kod direktora u kancelariji rekli 'radimo opservaciju'. Kad sam ušla u kancelariju, vidjela sam šest-sedam ljudi oko djeteta. Niti znaju šta traže, niti znaju šta hoće, niti ja znam ko su oni. D. je bio sav u grču, izgubljen“, priča majka.
Kao prvo da dematujem izjavu majke.Opservacija učenika se ne radi u bolničkoj ustanovi,nego u Domu zdravlja,odjelu za djecu školskog uzrasta.Da bi se pokrenula jedna opservacija potrebno je prvenstveno pribaviti sve nalaze(istoriju bolesti)-ni jedan ljekar vam neće uzeti dijete u proces opervacije na osnovu prvog viđenja djeta.Takođe da bi uopšte dobili potrebnu dokumentaciju za prijavu djeteta za opservaciju ili kategorizaciju u lokalnom Domu zdravlja,potrebno je od nadležne socijalne ustanove,na osnovu priložene dokumetacije(koju prilaže pedagod ili direktor škole nadležnoj socijalnoj ustanovi)dobiti faktički dozvolu.
Helem, tehnički je nemoguće uzeti dijete sa nastave i uvesti ga u opervativni proces.Meni ovdje nešto jako smrdi...da li je sebi iko postavio pitanje da li je djetetu slučajno pozlilo(jer samo majkina izjava da su prisutni rekli "radimo opservaciju") meni nema utemeljenje.
eyesburn wrote:Učiteljica je tražila opservaciju, tvrdeći da ne zna raditi po inkluzivnom programu, pa su roditelji otišli u Pedagoški zavod gdje se raspravljalo o tome treba li dječaku andol ili antibiotik.
Tačno je da je učiteljica prva tačka za prijedlog rada opservacije i kategorizacije.Ali nikako nije tačno to da bi ista opservacija i u koliko se dobije mišljenje stručnjaka da je dijete sa poteškoćama u radu oslobodila učiteljicu sa radom takvog učenika.
Naime,nastavnik ili učiteljica u ovom slučaju su dužni po Izmijenama pravilnika devetogodišnjeg obrazovanja u saradnji sa pedagogom škole i dobivenim mišljenjem na kategorizaciji načiniti poseban Plan i program za rad sa takvim djetetom,prilagoditi Nastavni plan i program koji koriste ostali učenici,učeniku koji je prošao kategorizaciju i čije poteškoće u radu su evidentne.
Ja znam da je to jako puno posla za učiteljicu i tu je ne žalim nimalo.Sama je birala profesiju i bujrum neka sama časno i pošteno zaradi svoju platu.Jedina olakšica koje je učiteljici u ovom slučaju nakon provedene kategorizacije omogučena je smanjenje broja đaka u odjeljenju.Ovisno od težine poteškoća navedeni učenik se može u brojnom stanju računati kao dva ili tri ostala učenika.
Naravno još da napomenem da inkluzivni program zna raditi svaki učitelj,čak i učitelji koji nisu radili po novom programu jer inkluzija u nastavi je i kada imate dijete koje je masom teže od drugog,koje je kratkovido,koje ima poteškoće u govoru i slično.Naravno čak i rad sa jedninim dijetetom druge nacionalnosti u odjeljenju smatra se inkluzijom u nastavi.
Stoga da je učiteljica imala neke lične olakšice u radu sa učenikom o kojem riječ jedina opcija je smanjenje broja đaka u odjeljenju koje odobrava nadležno ministarstvo na osnovu dokumetacije o kategorizaciji.
eyesburn wrote:„On je sklon, zbog svoje srčane mane, nekim udovoljavanjima. I ako mu se ne udovolji, onda plače, a učiteljica je iskorištavala te njegove slabosti, nije mu iz ličnih razloga htjela udovoljavati i uvijek je išla na to da proizvodi takvu vrstu situacije u kojoj bi on plakao“, govori otac, razočaran u neke učitelje koji su u potpunosti iznevjerili osnove pedagoškog poziva.
Komentar koji je u principu jako neodgovoran od samog roditelja.Roditelji su sami od sebe popustljivi na djecu koja imaju poteškoće u zdravlju,djeca su umažena i kako on kaže navikla da im se udovoljava.Učiteljica naravno nije dužna da ga mazi,niti da ga štedi u radu(osim ako su u ovom slučaju upitanju iznimne situacije,fizičke aktivnosti,teži psihički napori,...-znači ono što bi ugrozilo zdravlje djeteta).Učiteljica s njim mora ravnopravno raditi i insistirati na radu kao i od ostale djece.Nema nikakve logike da misli kao:Znaš on je dijete sa srčanom manom,pa eto neka nauči 5 slova ne mora svih 30.
Iz svog iskustva ću navesti primjer u radu sa učenikom koji je od 2 godine života dijabetičar na inzulinu.Kada sam prvi dan od roditelja obaviještena da je dijete bolesno iskreno uhvatila me mala panika.Majci sam ostavila prostora da upočetku godine(10 dana) bude prisutna na nastavi(daleko od toga da majka treba cijelu skolsku godinu sjediti sa djetetom na nastavi jer to onda ostavlja posljedice na rad ostale djece).Majka je bila prisutna tu,ja sam za to vrijeme od nje kupila informacije i na kraju joj predložila da prekine sa dolascima na nastavu.Majka je teško pristala,bila sam u neku ruku izričita i ubjedila je da je to možda jedini način da se on sam adaptira. Ja sam na sebe uzela obavezu kontrolisanja nivoa šećera i davanje inzulina.Morate biti realni i priznati da nije nimalo lako pred ostalim šestogodišnjacima drugom djetetu vaditi krv i davati mu injekcije.Jer koliko god on imao zdravstvene probleme nikad ne znate šta možete sa nekim postupkom učiniti nekom drugom djetetu.Ali srećom ostala djeca su nakon dugih razgovora shvatila da mali đak bolestan i da je to jedini način da uči zajedno s nama.
eyesburn wrote:Ista učiteljica nije dozvoljavala boravak majke u učionici, iako principi inkluzivne nastave u potpunosti dopuštaju takvo što.
Ovo je čista dezinformacija jer malo prije rekoh sta sve spada pod praksu inkluzivne nastave stoga bi svaki roditelj mogao sjediti sa svojim djetetom u razredu što je čisti apsurd.Po novom pravilu je dozvoljeno da roditelj boravi u učionici i to ukoliko pedagog i učiteljica donesu misljenje da bi se učenik ranije prilagodio nastavi,ali nikako da to može bez vremenske orjentacije.Takođe je dozvoljeno da učiteljica pozove roditelja na čas ukoliko joj isti može pomoći u realizaciji nastavnog časat(tematski vezana zanimanja roditelja i slično).Svaka ostala posjeta na nastavu pa čak i od pedagoda i direkota škole mora biti najavljena.
eyesburn wrote:Po nepravosnažnoj presudi, škola i ministarstvo dužni su u roku od 30 dana osigurati sve potrebne uslove kako D. više ne bi bio žrtva diskriminacije u učionici. .
Posebno me zanima ovaj dio presude.Kakve to uslove osigurati?Dopustiti majci da se školuje zajedno sa djetetom ili možda napokon uraditi kategorizaciju i opservaciju i rasteretiti brojčano odjeljenje,napraviti poseban Nastavni plan i program i olakšati radi i učeniku o kojem je riječ,a ujedno učiniti i kvalitetnijim rad ostalih đaka i lakšim za učiteljicu.
Roditelji obično bježe od kategorizacije jer mahalske priče odmah dijete okarakterišu kao mentalno zaostalo dijete,što je van svake pameti,a ni sami roditelji ne znaju da upravo ne prihvatanjem kategorizacije rade sami diskriminaciju svom vlastitom djetetu jer mu ne daju pravo na kvalitetno obrazovanje.
Helem i moj učenik kojeg pomenuh nije prošao kategorizaciju jer ni njegovi roditelji nisu bili za istu.Ali je majka uporno insistirala na popuštanju,maženju i posebnoj pažnji kod dijetenja ocjena uz obrazloženje:Znate djetetu može skočiti šećer ako se naljuti radi loše ocjene :shock: :? Učenik je čak imao i poteškoča u govoru( posljedica tepanja bolesnom djetetu) i tu sam na jedvite muke ubijedila majku da je za učenikovo dobro da nakon natave ostaje da radi sa logopedom u školi.
Ja sam tada vidjela samo jednu opciju.Otići lično u Dom zdravlja kod ljekara koji vodi zdravstveno stanje učenika i sa njim razgovarati o problemu.Nakon što sam dobila čvrsti stav ljekara da nema šanse za popustanjem,nema nikakve opcije da bi se on trebao štediti u odnosu nad ostalom djecom i mog ponašanja u skladu sa savjetom ljekara i roditelji su svremenom počeli isto prihvatati kao jedino ispravno postupanje.
zonbirile wrote:jkadno dijete,dajte kakve akcije da se pomogne porodica,a učiteljica i ostali uhljupi su naša sudbina-dobvoljno se osvrnuti na Arziju M.
Ovaj komentar moram da kritikujem jer jadno je na osnovu jedne Arzije ocjenjivati sve ostale koji rade u dodiru sa djecom.
amrica wrote:Ljudi zavrsavaju cetverogodisnje fakultete da bi radili sa tom djecom, a ne x casova na PA usput.

Ovaj post moram da podržim.Jer ja nisam prosvjetni radnik radi toga što me neko natjerao da to budem.To sam jer volim djecu i nema nikad ni najmanje naznake iživljavanja niti mentalno niti ne daj Bože fizički nad njima.I nikad nijedno dijete se ne gleda ni sa političke niti vjerske strane.Djeca su djeca.Ja sam tu radi njih a ne oni radi mene.Jednostavno cijeli nastavni proces je po principu trougla:dijete :arrow: nastavnik :arrow: roditelj.Ukoliko jedno od ovo troje se ne trudi dovoljno proces mora imati poteškoće.

Od mene dovoljno... kao učiteljica nisam mogla a da ovu temu ipak samo tek tako zaobiđem.

I naravno cilj obrazovanja djece je naučiti ih da sami idu kroz život i dati im potrebno znanje koje će im pomoći da od njega sutra žive.
Gray

#23 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by Gray »

Koliko znam, dijete je jedno vrijeme imalo asistenticu sa kojom je jako dobro napredovalo i uklopilo se u razred, ali je nakon određenog vremena prestala raditi zbog navodnog nedostatka novca.

BTW, ovo je u BiH prva presuda na osnovu zakona o zabrani diskriminacije, a bit će ih sigurno još.
imposible

#24 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by imposible »

Obavezno dijete odvesti na kliniku Kosevo da se kod psihologa utvrdi da li dijete posjeduje neki od sindroma autisticnosti,npr Ausbergov sindrom.
Sad cu vam ispricati jednu pricu:
Prije dvije godine dosao sam u Svedsku i sticajem okolnosti poceo sam radit u lokalnoj opstini,izmedju ostalog zamoljen sam da posebnu paznju obratim na jednog djecaka koji je izuzento inteligentan ali je izuzetno asocijalan,djecak ni sam kim nije pricao,nije isao na odmore,kalsicni primjer Kisnog covjeka,za mene je to bilo shok,ali istovremeno i primjer da djeca sa posebnim potrebama traze toliko malo a daju mnogo vishe,u razgovoru sa mojim roditeljima rekose mi da u komsiluku u Sarajevu postoji josh jedno isto takvo dijete,izuzetno inteligentan ali nikad ne izlazi zi kuce,ide samo od kuce do skole i nazad,jedan je od najboljih ucenika Bosnjacke gimnazije i zovemo ga Forest. :dance:

Siguran sam da psotoji nacin i da ce se nacin da se todijete na neki nacin stipendira i da se pravilno usmjeri njegov razvoj,moram napomenuti na kvalitet zdravstva i nadleznih institucija u Sarajevu i ostalim dijelovima BiH i siguran sam da ce naci rjesenje za njegovu situaciju.
Cak,stavise,mislim da neko ko upravo cita ovaj forum moze pomoci ali takodje mislim da bi trebali da prebacimo ovu temu na zdravlje!
goodspirit

#25 Re: Trinaestogodišnji dječak vs BiH

Post by goodspirit »

Udovoljavanje,popustanje,mazenje.....mislim da je ta rijec krivo prenesena.Djeca sa pp jesu osjetljivija,ali onaj ko je boravio,RADIO ili ima u blizini nekog takvog,znao bi da kroz rad ide dogovor 1:1.Dogovoricemo se kako danas radimo,ti ces biti dobar,a poslije slijedi nagrada.Tako se postize medjusobni dogovor i uspjeh.I nadogradjuje daljni odnos.Mislim da nema nista lose u mazenju,jer takva djeca zahtjevaju vise paznje,ali kako rekoh dogovorom se mogu izbjeci neugodne situacije,ili iste potpuno odstraniti.
Svakako da bi se dijete trebalo ukljuciti u razred koji je brojcano manji.I naravno da se radi po prilagodjenom programu.
Kategorizacija je nesto sto svaki pametan roditelj treba uraditi,i u svim slucajevima treba prevagnuti takva odluka nasuprot onog" sta ce svijet da kaze."Dijete ce na taj nacin dobiti i novcanu pomoc,stvari ce biti jasnije i znace do polaska u skolu gdje pripada.Novcanu pomoc sam pomenula jer dijete sa pp jede,pije,ima potrebu za novom odjecom,igrackama,skolskim priborom itd kao i svako dijete bez pp.
Mahalskih prica je uvijek bilo i bice,ali je beskorisno osobama takve pameti objasnjavati cinjenicu da ako smo se rodili zdravi ne znaci da cemo takvi i otici sa ovog svijeta.To ce manje- vise ostati tako,ili nece....dok se ovakve stvari ne dese njima ili njihovim bliznjima.
Ponavljam, djeca sa pp ne bude osjecaj sazaljenja u nama....onaj ko ima zrno pameti bi trebao da zna da kada se kreiraju uslovi (uz dobru volju,bez koje nema nista), ta djeca kojoj se istinski mora davati vise paznje,znaju vratiti visestruko.
Ona iz nas izvlace ono najbolje,cak i potencijal za koji smo smatrali da nemamo.
@imposible moracu te ispraviti, mislis na poremacaj iz autisticnog spektra,Aspergerov sindrom -to su visoko funkcionalni autisti koji se od ''pravih'' autista razlikuju jedino po verbalnoj komunikaciji.Oni imaju druge muke i probleme, ali to nije tema.
I slazem se, tema komotno moze biti prebacena u zdravlje.Tamo i pripada. :thumbup:
Post Reply