tribute to adi lukovac

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: Bobi

Post Reply
hatorio_hanzo
Posts: 191
Joined: 02/10/2006 10:36

tribute to adi lukovac

Post by hatorio_hanzo » 20/04/2007 10:51

"Nepopularni singlovi" posvećeni Adiju Lukovcu
Zbirka pjesama „Nepopularni singlovi“ kompilacijski je CD posvećen Adiju Lukovcu i sjećanju na ovog pionira elektronske muzike koji je u junu prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Na ovome CD-u nalazi se jedanaest pjesama različitih umjetnika sa bh. muzičke scene, a producent projekta, Edin Zubčević otkriva motive za izdavanje ovakvog nosača zvuka.

"Nepopularni singlovi" su reakcija na stanje u našem elektronskom medijskom prostoru. Ideja kompilacije je da pokaže jedan živ i uzbudljiv svijet koji postoji na domaćoj muzičkoj sceni u posljednjem desetljeću, a koji se stalno suočava sa ignoriranjem i nezainteresiranošću domaćih elekronskih medija. Ovaj CD je osvrt na dekadu koja je iza nas i svojevrsna je priča o protagonistima jednog vremena u bh. muzici“, rekao je Zubčević.

Naime, protagonisti ovoga Gramofonovog izdanja suočeni su sa stalnim ignoriranjem svoga djelovanja od strane muzičkih urednika i elektronskih medija uopće. Poplava komercijalne muzike i prostih melodija izgleda da ne pruža mnogo prostora izvođačima koji donose nove zvukove i načine interpretacije.

“Ono što nazivate komercijalom odavno je suvereni vladar u elektronskom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine. Mislim da je zaista skroman zahtjev da se ponekad, bar ponekad, emitira i neka drugačija muzika. Ako ništa, zbog demokratije, koja je popularna upravo posljednjih desetak godina“, dodao je Edin.

Ipak, Edin izdvaja i malobrojne pojedince koji podržavaju i sudinike kompilacije „Nepopularni singlovi“ pa i druge „nepopularne grupe i izvođače“.

“Čak i ako nisu ljubitelji određenog npr. benda, ne ignoriraju ni na koji način njegovo postojanje i rad. Zvuči kao jednostavan zadatak, ali toliko se teško izboriti za mrvicu elektronskog medijskog prostora, da su vrli pojedinci u poslijeratnom vremenu postali pravi mali heroji kada je promocija i popularizacija poslijeratnih bh. bendova u pitanju“, naglasio je Edin.

Svoj doprinos ovom projektu dali su „Dubioza kolektiv“, „Sikter“ sa svojom izvedbom tadašnje himne BiH od 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo prije nastupa grupe „U2“, „Zoster“, „Validna legitimacija“, „Basheskia“, „Skroz“, „Vuneny“ i „Edwaed EQ“. CD upotpunjavaju i dvije Adijeve kompozicije koje je uradio sa svojim Ornamentima.

“Adi je bio izvanredno važan za našu poslijeratnu scenu i njegov odlazak ostavlja ogromnu prazninu. Osim toga, veoma nedostaje i njegovo lično prisustvo. Naročito se to osjeti u sarajevskoj muzičkoj provinciji, za koju su odgovorni mnogi, a na prvom mjestu elektronski mediji“, rekao je Edin.


Post Reply