Tri televizije

MedoX

#1 Tri televizije

Post by MedoX »

Smatram da je najbolje rjesenje za javni servis uvođenje tri tv kanala BHT na bosanskom jeziku, BHT na hrvatskom jeziku i BHT na srpskom jeziku. Uz to naravno ide i ukidanje RTRSa i FTVa....

Ovo nije nacionalni interes Hrvata,ovo je nacionalni interes svih naroda... i za Bosnjake je interes da imaju cjelodnevni program na drzavnom nivou na bosanskom jeziku,buduci da se sa strane (NOVA,HRT) vrsi jezicka agresija, koja unistava bosanski jezik...

Ne shvacam odakle Bosnjacima da su protiv tri kanala....to je bas nidje veze...Kanali bi imali zajednicke serije,filmove,sport...on bi bio kako koji neki na bosanskom ,neki na hrvatskom,neki na srpskom...

Svaki nacionalni kanal bi imao svoj dnevnik, dokumentarne emisije o kulturi tog naroda, religijske emisije...

U isto vrijeme sva tri bi njegovala i vrijednost bosanskohercegovacke nacije, kao jedinstva sve tri etnicke skupine preko specijalnih emisija, a na svim kanalima bio bi obezbjeđen i termin za Jevreje, Rome, Albance i druge manjine...
Davy Crockett

#2 Re: Tri televizije

Post by Davy Crockett »

MedoX wrote:Smatram da je najbolje rjesenje za javni servis uvođenje tri tv kanala BHT na bosanskom jeziku, BHT na hrvatskom jeziku i BHT na srpskom jeziku. Uz to naravno ide i ukidanje RTRSa i FTVa....

Ovo nije nacionalni interes Hrvata,ovo je nacionalni interes svih naroda... i za Bosnjake je interes da imaju cjelodnevni program na drzavnom nivou na bosanskom jeziku,buduci da se sa strane (NOVA,HRT) vrsi jezicka agresija, koja unistava bosanski jezik...

Ne shvacam odakle Bosnjacima da su protiv tri kanala....to je bas nidje veze...Kanali bi imali zajednicke serije,filmove,sport...on bi bio kako koji neki na bosanskom ,neki na hrvatskom,neki na srpskom...

Svaki nacionalni kanal bi imao svoj dnevnik, dokumentarne emisije o kulturi tog naroda, religijske emisije...

U isto vrijeme sva tri bi njegovala i vrijednost bosanskohercegovacke nacije, kao jedinstva sve tri etnicke skupine preko specijalnih emisija, a na svim kanalima bio bi obezbjeđen i termin za Jevreje, Rome, Albance i druge manjine...
Nije loše ali o tom miješanju jezika i pisama nisam baš siguran. Zamisli da se da bošnjački kanal ili pak hrvatski prenosi film titlovan ćirilicom a više od pola stanovništva FBiH ne razumije ćirilicu.
Kadar bi se takođe promijenio.
Neki bi u SA ostali bez posla jer bi na njihovo mjesto došao kadar iz BL ili MO kako bi se zadovoljila nacionalna pripadnost.
MedoX

#3 Re: Tri televizije

Post by MedoX »

Davy Crockett wrote: Nije loše ali o tom miješanju jezika i pisama nisam baš siguran. Zamisli da se da bošnjački kanal ili pak hrvatski prenosi film titlovan ćirilicom a više od pola stanovništva FBiH ne razumije ćirilicu.
Samo jedna ispravka... Po Pravopisu bosanskog jezika cirilica je ravnopravna sa latinicom....
Vodenjak

#4 Re: Tri televizije

Post by Vodenjak »

MedoX wrote:Smatram da je najbolje rjesenje za javni servis uvođenje tri tv kanala BHT na bosanskom jeziku, BHT na hrvatskom jeziku i BHT na srpskom jeziku. Uz to naravno ide i ukidanje RTRSa i FTVa....

To je nazadno, retrogradno, bolesno i nametnuto!
To je put koji vodi razjedinjavanju ljudi, ubacivanju klice nacionalistickog zla i u jos nerodjeno dijete!
To je naprosto rezultat zatupljenosti kojom su nas obdarili ovi koji su nas i uveli u ovo vrzino kolo iz kojeg ne mozemo da izadjemo!

Praviti posto-poto razlike medju ljudima, a za razlog tome navoditi razlicitost jezika (!?) je budalastina nad budalastinama!

To sto si naveo u zadnjem odlomku svog posta moglo bi funkcionisati - ali mozda samo na Marsu!
Davy Crockett

#5 Re: Tri televizije

Post by Davy Crockett »

MedoX wrote:
Davy Crockett wrote: Nije loše ali o tom miješanju jezika i pisama nisam baš siguran. Zamisli da se da bošnjački kanal ili pak hrvatski prenosi film titlovan ćirilicom a više od pola stanovništva FBiH ne razumije ćirilicu.
Samo jedna ispravka... Po Pravopisu bosanskog jezika cirilica je ravnopravna sa latinicom....
Jeste ona ravnopravna na papiru ali da li se koristi je druga stvar.
Toozla

Post by Toozla »

....ove nase "jezike" treba zabraniti....nije zvaka za seljaka......tri televizije i to na engleskom(njemackom), ruskom i arapskom......mirna Bosna.....
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

Toozla wrote:....ove nase "jezike" treba zabraniti....nije zvaka za seljaka......tri televizije i to na engleskom(njemackom), ruskom i arapskom......mirna Bosna.....
Pretpostavljam ko bi govorio kojim jezikom. Samo da kažem da ja Ruski ne bih nikad učio. Koji će mi đavo? Što 3 jezika kada je Engleski sasvim dovoljan?
kekec

Post by kekec »

Medo, cini mi se da si ti ovdje po zadatku. :roll:
Pravi si "mutikasa". Samo nesto mutis i to samo
na nacionalnom planu i kada je SDP u pitanju. :-?
Fair Life

Post by Fair Life »

Jedna televizija i... jedan jezik.

Image
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

Fair Life wrote:Jedna televizija i... jedan jezik.

Image
Naravno B/H/S ili raniji Srpsko-Hrvatski/Hrvatsko-Srpski!

U čemu je problem?
mostarac

Post by mostarac »

Fair Life wrote:Jedna televizija i... jedan jezik.

Image
vitalni nacionalni interes srpskog naroda je da se slovo "W" ne pokazuje sa ta tri prsta, nego sa palcem i dva koji mu slijede :D
Kad Hrvati mogu imat "V" u cilju jednakopravnosti naroda i zastite vitalnog nacionalnog interesa Srbi treba da imaju "W" na vjekovnom srpskom jeziku :D
kekec

Post by kekec »

Kad Hrvati mogu imat "V" u cilju jednakopravnosti naroda i zastite vitalnog nacionalnog interesa Srbi treba da imaju "W" na vjekovnom srpskom jeziku
:lol: :lol: :lol:

Samo jednakopravno, niko ne smije biti ugrozen. :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Medox ;)
ima energije :D da u(ne)redi :)
jos cetiri kanala :-? pored ova tri :)
odradi zenu :roll: i ljubavnicu :D
bude uspjesan :roll: poduzetnik :D
redovan s rajom na fudbalu :oops:

i jos napise dosta inteligentnih prijedloga na forumu :shock:
a sve za opstenarodno dobro :? :) :D
:-? :-?
da pamtis

Post by da pamtis »

:oops: veliko ' T ' :oops:
sule_krug

Post by sule_krug »

etnicke grupe i rase se razlikuju ne samo po izgledu i kulturi ali i po jeziku. jezik je jedan od najvecih prepreka u sjedinjavanju ljudi . kako danas mozemo vidjeti u cijelom svijetu ljudi uce engleski jezik da bi mogli komunicirati i sa ljudima koji ne pricaju isti jezik kao i oni. sta se vidi u bosni je to da narod( nacionalne politicke struje) ne zeli da prica isti jezik pa ce se morati pricati na engleskom da bi se moglo komunicirati . jel to ono sto narod zeli ? kako jedan hrvat iz bosne moze da prica hrvatski jezik a ni on ga sam nezna, jer ga nikad dosad nije ni koristio. to isto vazi i za srbe. bosnjaci pak nisu toliko osjetljivi na jezik (mislim na ljude- bosance , islamske vjeroispovjesti). koliko ja znam ti ljudi zele mir i da se razumijemo, i to je to. takvih ima i medju bosanskim katolicima ,a i bosanskim pravoslavcima. i tim ljudima treba dati posao u politici i rtv-u i svugdje gdje mogu doprinjeti ovoj napacenoj BiH.
Klon

Post by Klon »

sule_krug wrote:etnicke grupe i rase se razlikuju ne samo po izgledu i kulturi ali i po jeziku. jezik je jedan od najvecih prepreka u sjedinjavanju ljudi . kako danas mozemo vidjeti u cijelom svijetu ljudi uce engleski jezik da bi mogli komunicirati i sa ljudima koji ne pricaju isti jezik kao i oni. sta se vidi u bosni je to da narod( nacionalne politicke struje) ne zeli da prica isti jezik pa ce se morati pricati na engleskom da bi se moglo komunicirati . jel to ono sto narod zeli ? kako jedan hrvat iz bosne moze da prica hrvatski jezik a ni on ga sam nezna, jer ga nikad dosad nije ni koristio. to isto vazi i za srbe. bosnjaci pak nisu toliko osjetljivi na jezik (mislim na ljude- bosance , islamske vjeroispovjesti). koliko ja znam ti ljudi zele mir i da se razumijemo, i to je to. takvih ima i medju bosanskim katolicima ,a i bosanskim pravoslavcima. i tim ljudima treba dati posao u politici i rtv-u i svugdje gdje mogu doprinjeti ovoj napacenoj BiH.
Tacno, svako ko nije fasista, mora priznati da su ova tri nasa jezika ustvari jedan jezik.
A smjesno kako oni u banja Luci pricaju od jednom srpski, kad se Banja Luka vazda vise orentisala na Zagreb.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

kaj, nemre moj nacionalni interes biti program na hrvatskom kad sam ga nafčil tek u dvadesetoj :D :D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

da pamtis wrote::oops: veliko ' T ' :oops:
:lol:

Image
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

sule_krug wrote:etnicke grupe i rase se razlikuju ne samo po izgledu i kulturi ali i po jeziku. jezik je jedan od najvecih prepreka u sjedinjavanju ljudi . kako danas mozemo vidjeti u cijelom svijetu ljudi uce engleski jezik da bi mogli komunicirati i sa ljudima koji ne pricaju isti jezik kao i oni. sta se vidi u bosni je to da narod( nacionalne politicke struje) ne zeli da prica isti jezik pa ce se morati pricati na engleskom da bi se moglo komunicirati . jel to ono sto narod zeli ? kako jedan hrvat iz bosne moze da prica hrvatski jezik a ni on ga sam nezna, jer ga nikad dosad nije ni koristio. to isto vazi i za srbe. bosnjaci pak nisu toliko osjetljivi na jezik (mislim na ljude- bosance , islamske vjeroispovjesti). koliko ja znam ti ljudi zele mir i da se razumijemo, i to je to. takvih ima i medju bosanskim katolicima ,a i bosanskim pravoslavcima. i tim ljudima treba dati posao u politici i rtv-u i svugdje gdje mogu doprinjeti ovoj napacenoj BiH.
Kako možeš tvrditi da Hrvati i Srbi ne govore Hrvatskim/Srpskim kada ga govore. Ako si tako jak na riječima hajde idi do Banja Luke ili zapadnog Mostara i u sred Banja Luke ili na starom igralištu u Mostaru izjasni se naglas.
Ako je Bosanski jezik onaj kroatizirano-turcizirani kakav je danas izvini onda to nije moj jezik. Ako mi ne vjeruješ možeš pitati moju profesoricu Bosanskog iz srednje škole Muberu Balić. Moj jezik je Srpski jer govorim onako kako se govorilo prije rata i nemam ga namjeru mijenjati ni pod razno. Naziv je Srpski jer sam ja Srbin. Jezik se vezuje za narod a ne za teritoriju. To što se tebi ne dopada stanje na terenu to je druga stvar. Prihvati realnost!
mr__bosnjak

#20 Re: Tri televizije

Post by mr__bosnjak »

A sto u Srbiji i Hrvatskoj bosanski nedobije svoj jezik. Jednostavno zato sto su Srbi i Hrvati tamo glavni i autohtoni narod ciji je jezik glavni i autohtoni. Bosnjaci su u BiH autohtoni i jedni od glavnih(iako su tu preko 10 stoljeca vise od Srba i Hrvata i trebali koje su god vjere bit jedini glavni) i njihov bosanski jezik je autohtoni i jedan od glavnih(iako i sada srpski i hrvatski se prica malim mjerama, vecina Srba i Hrvata koji zive u BiH pricaju bosanskim ali na papiru srpskim i hrvatskim jezikom) i trebala bi samo jedna televizija na bosanskom jeziku postojat. I seljake koji ga zele pretvorit u hrvatski izbacit. Bosanski je jezik kojeg svi razumiju i ako zele biti ravnopravni u BiH zasto se ne i njoj prilagodit i njenom jeziku kao sto se to radi svugdje kada si izvan domovine a ne nametat svoje i mrzit autohtono.
Haj cao
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Davy Crockett wrote:
Kako možeš tvrditi da Hrvati i Srbi ne govore Hrvatskim/Srpskim kada ga govore. Ako si tako jak na riječima hajde idi do Banja Luke ili zapadnog Mostara i u sred Banja Luke ili na starom igralištu u Mostaru izjasni se naglas.
Ako je Bosanski jezik onaj kroatizirano-turcizirani kakav je danas izvini onda to nije moj jezik. Ako mi ne vjeruješ možeš pitati moju profesoricu Bosanskog iz srednje škole Muberu Balić. Moj jezik je Srpski jer govorim onako kako se govorilo prije rata i nemam ga namjeru mijenjati ni pod razno. Naziv je Srpski jer sam ja Srbin. Jezik se vezuje za narod a ne za teritoriju. To što se tebi ne dopada stanje na terenu to je druga stvar. Prihvati realnost!
Pogledaj crvena slova to ti nije srpski. Ti pricas bosanski a govoris da je srpski.
Prihvati realnost.
Davy Crockett

#22 Re: Tri televizije

Post by Davy Crockett »

mr__bosnjak wrote:

A sto u Srbiji i Hrvatskoj bosanski nedobije svoj jezik. Jednostavno zato sto su Srbi i Hrvati tamo glavni i autohtoni narod ciji je jezik glavni i autohtoni. Bosnjaci su u BiH autohtoni i jedni od glavnih(iako su tu preko 10 stoljeca vise od Srba i Hrvata i trebali koje su god vjere bit jedini glavni) i njihov bosanski jezik je autohtoni i jedan od glavnih(iako i sada srpski i hrvatski se prica malim mjerama, vecina Srba i Hrvata koji zive u BiH pricaju bosanskim ali na papiru srpskim i hrvatskim jezikom) i trebala bi samo jedna televizija na bosanskom jeziku postojat. I seljake koji ga zele pretvorit u hrvatski izbacit. Bosanski je jezik kojeg svi razumiju i ako zele biti ravnopravni u BiH zasto se ne i njoj prilagodit i njenom jeziku kao sto se to radi svugdje kada si izvan domovine a ne nametat svoje i mrzit autohtono.
Haj cao

Halo pa šta je sa Bosanskim u Sandžaku u Srbiji!
mr__bosnjak

#23 Re: Tri televizije

Post by mr__bosnjak »

Davy Crockett wrote:
mr__bosnjak wrote:

Haj cao

Vecina Bosnjaka Sandzaka su poprimili srpski jezik sa tragovima bosanskog. To je vecinom bosansko-srpski ali posto su Bosnjaci bosanski im je maternji ali ga dosta mjesaju sa srpskim kao sto i ja ovdje u Svedskoj kao Bosnjak imam bosanski kao maternji ali ga nekad mjesam sa svedskim u govoru(to nemogu radit ovdje jer me necete razumit). Ali opet imam pravo na maternji jezik kao i Bosnjaci u Sandzaku ali opet to je na lokalnom nivou i opet u svim skolama Sandzaka se uci srpski jezik. Ali mislim da se stvori kanal drzavni RTS na bosanskom jeziku moras se slozit da je nemoguce zasto onda BHT na srpskom.
Haj cao
Davy Crockett

#24 Re: Tri televizije

Post by Davy Crockett »

mr__bosnjak wrote:
Davy Crockett wrote:
mr__bosnjak wrote: A sto u Srbiji i Hrvatskoj bosanski nedobije svoj jezik. Jednostavno zato sto su Srbi i Hrvati tamo glavni i autohtoni narod ciji je jezik glavni i autohtoni. Bosnjaci su u BiH autohtoni i jedni od glavnih(iako su tu preko 10 stoljeca vise od Srba i Hrvata i trebali koje su god vjere bit jedini glavni) i njihov bosanski jezik je autohtoni i jedan od glavnih(iako i sada srpski i hrvatski se prica malim mjerama, vecina Srba i Hrvata koji zive u BiH pricaju bosanskim ali na papiru srpskim i hrvatskim jezikom) i trebala bi samo jedna televizija na bosanskom jeziku postojat. I seljake koji ga zele pretvorit u hrvatski izbacit. Bosanski je jezik kojeg svi razumiju i ako zele biti ravnopravni u BiH zasto se ne i njoj prilagodit i njenom jeziku kao sto se to radi svugdje kada si izvan domovine a ne nametat svoje i mrzit autohtono.
Haj cao

Vecina Bosnjaka Sandzaka su poprimili srpski jezik sa tragovima bosanskog. To je vecinom bosansko-srpski ali posto su Bosnjaci bosanski im je maternji ali ga dosta mjesaju sa srpskim kao sto i ja ovdje u Svedskoj kao Bosnjak imam bosanski kao maternji ali ga nekad mjesam sa svedskim u govoru(to nemogu radit ovdje jer me necete razumit). Ali opet imam pravo na maternji jezik kao i Bosnjaci u Sandzaku ali opet to je na lokalnom nivou i opet u svim skolama Sandzaka se uci srpski jezik. Ali mislim da se stvori kanal drzavni RTS na bosanskom jeziku moras se slozit da je nemoguce zasto onda BHT na srpskom.
Haj cao

zasto onda BHT na srpskom.

Pročitaj ustav BiH!

Haj ćao!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Pročitaj ustav BiH!
Stvoren poslije krvave fasisticke agresije i poslije stogosnjeg nacionalnog neosvjescenja Bosnjaka.
Bas cu ga procitat.
Post Reply