Pitajte_me wrote:xcobanx wrote:
Izvini mislim da me ne razumes . Sam si rekao da su bosanski franjevci pisali na ikavici . Ja tvrdim da u Bosni nema ijekavaca pre dolaska Srba , a da su danasnji ijekavci Bosanci poreklom Srbi . Daj mi objasnjenje otkud ijekavica u Bosni . A koji su dokazi da su Hercegovci Bosnjaci ? Sama Hercegovina je do Decanskog bila u sastavu nemanjicke Srbije, posle je pala pod vlast bosanskih vladara . U vreme Sadalja Hranica i njegovih nasednika postoje samo dva naroda kojima je on vladao Hercegovini Srbima i Vlasima. Postoje povelje koje potvrdjuju da uprkos tome sto su Hercegovci pod upravom bosanskog bana , stanovnici su bili Srbi i Vlasi .Nikakvi bosnjaci .
bosnjak je u tursko vreme bio covek iz bosanskog pasaluka(koji je obuhvatao i Pakrac , delove Like ) ,teritorijom koji nije imao nikakve veze sa prostiranjem sredjovekovnih Bosnjaka .
Pogledaj do detalja ove dve mape i videces da su pravoslavci tj Srbi nosioci ijekavskog dijelekta , tu zaista nema nikakve sumlje.
Samo Turci su pod Bosnjacima nazivali narod koji je zivio u Bosanskom pashaluku. Samo Turci i niko vishe. Zasto? Zato sto su se bojali da im se nebi rodio neki novi skenderbeg i sto su zelijeli da na pocetku sasijeku svako narodno budjenje.
Bosanski franjevci su samo Bosnjacima nazivali one ljude koji su se prije dolaska Turaka bosanskim imenom nazivali. Tako bosanski franjevci nazivaju muslimane Bihaca, Cazina, Livna i Duvna Hrvacanima, Hrvatima a ne Bosnjacima. Ti ljudi su bili znaci dio Bosanskog pasaluka, cak su stanovali na teritoriji koji je bio 100 godina u satavu bosanske kraljevine ali ih nisu nazivali Bosnjacima jer su znali da ti ljudi sebe tako ne nazivaju!
Hercegovina (Humska zemlja) je 1332. spomenuta kao jedna bosanska zemlja po prvi put. Ali ti ljudi koji tu zive su nazvani Bosnjanima. Nikakvi srbi tamo nisu zivijeli u smislu narodnosti.
Kome bolan ti prosipas "pamet" ovdje i vrijedjas ljude? Mislis da neces dobiti nazad? Ali prvo da te demantujemo jer pojma o zivotu nemas provokatoru koji dolazi zrtvama nacistickog projekta Milosevica ovdje dirat zivac. E moj si dirnuo, pa cu te prvo prijavit, a onda demantovat, a onda ako ti bude dozvoljeno da nastavis, jedan od nas dvojice ce biti banovan.
Dakle, o navodima HULJE da niko do Turaka nije zvao Bosnjake Bosnjacima, evo da sad ne postavljamo nekog Bosnjaka, postavicemo Srbe i Hrvate koji su ih tako nazivali:
Ilija Garasanin, Nacertanije wrote:Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.
Primjetiti da i danasnje Srbe i Hrvate naziva Bosnjacima.
[quote="Matija Katancic, De istro eiusque adcolis" 1798"]Crnogorci, Srbijanci,
Bošnjaci i Srbi u Ugarskoj… [/quote]
Marko Marulic wrote:Molitva suprotiva Turkom
...Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci,
Garci ter Latini, Sarbli ter Poljaci...
Toliko o nacistima, lazovima, zastitnicima najvecih ubica i propagatorima rezima koji je pocinio genocid, a ovakve gnusne lazi koriste da opravdaju sva ta ubistva nevinih ljudi. Koja tona lazi i najgore zuci se istresa po nama od strane istih ubica koji su nam ubili zemlju je nezamislivo.
Njegov duhovni guru, zlocinac prvog reda, poput Njegosa, gurua od ovog citiranog zlocinca:
“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”
Dobrica Ćosić: clan SANU, u svom romanu "Deobe"
Samo sto ova hulja i nacista laze neinventivno, jer ga beba koja je naucila citati moze demantirati.