TRI POVELJE BANA MATEJA NINOSLAVA

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Pitajte_me

#151 Re: TRI POVELJE BANA MATEJA NINOSLAVA

Post by Pitajte_me »

xcobanx wrote:

Izvini mislim da me ne razumes . Sam si rekao da su bosanski franjevci pisali na ikavici . Ja tvrdim da u Bosni nema ijekavaca pre dolaska Srba , a da su danasnji ijekavci Bosanci poreklom Srbi . Daj mi objasnjenje otkud ijekavica u Bosni . A koji su dokazi da su Hercegovci Bosnjaci ? Sama Hercegovina je do Decanskog bila u sastavu nemanjicke Srbije, posle je pala pod vlast bosanskih vladara . U vreme Sadalja Hranica i njegovih nasednika postoje samo dva naroda kojima je on vladao Hercegovini Srbima i Vlasima. Postoje povelje koje potvrdjuju da uprkos tome sto su Hercegovci pod upravom bosanskog bana , stanovnici su bili Srbi i Vlasi .Nikakvi bosnjaci .
bosnjak je u tursko vreme bio covek iz bosanskog pasaluka(koji je obuhvatao i Pakrac , delove Like ) ,teritorijom koji nije imao nikakve veze sa prostiranjem sredjovekovnih Bosnjaka .
Pogledaj do detalja ove dve mape i videces da su pravoslavci tj Srbi nosioci ijekavskog dijelekta , tu zaista nema nikakve sumlje.
Samo Turci su pod Bosnjacima nazivali narod koji je zivio u Bosanskom pashaluku. Samo Turci i niko vishe. Zasto? Zato sto su se bojali da im se nebi rodio neki novi skenderbeg i sto su zelijeli da na pocetku sasijeku svako narodno budjenje.

Bosanski franjevci su samo Bosnjacima nazivali one ljude koji su se prije dolaska Turaka bosanskim imenom nazivali. Tako bosanski franjevci nazivaju muslimane Bihaca, Cazina, Livna i Duvna Hrvacanima, Hrvatima a ne Bosnjacima. Ti ljudi su bili znaci dio Bosanskog pasaluka, cak su stanovali na teritoriji koji je bio 100 godina u satavu bosanske kraljevine ali ih nisu nazivali Bosnjacima jer su znali da ti ljudi sebe tako ne nazivaju!

Hercegovina (Humska zemlja) je 1332. spomenuta kao jedna bosanska zemlja po prvi put. Ali ti ljudi koji tu zive su nazvani Bosnjanima. Nikakvi srbi tamo nisu zivijeli u smislu narodnosti.
izzy131

#152 Re: TRI POVELJE BANA MATEJA NINOSLAVA

Post by izzy131 »

Pitajte_me wrote:
xcobanx wrote:

Izvini mislim da me ne razumes . Sam si rekao da su bosanski franjevci pisali na ikavici . Ja tvrdim da u Bosni nema ijekavaca pre dolaska Srba , a da su danasnji ijekavci Bosanci poreklom Srbi . Daj mi objasnjenje otkud ijekavica u Bosni . A koji su dokazi da su Hercegovci Bosnjaci ? Sama Hercegovina je do Decanskog bila u sastavu nemanjicke Srbije, posle je pala pod vlast bosanskih vladara . U vreme Sadalja Hranica i njegovih nasednika postoje samo dva naroda kojima je on vladao Hercegovini Srbima i Vlasima. Postoje povelje koje potvrdjuju da uprkos tome sto su Hercegovci pod upravom bosanskog bana , stanovnici su bili Srbi i Vlasi .Nikakvi bosnjaci .
bosnjak je u tursko vreme bio covek iz bosanskog pasaluka(koji je obuhvatao i Pakrac , delove Like ) ,teritorijom koji nije imao nikakve veze sa prostiranjem sredjovekovnih Bosnjaka .
Pogledaj do detalja ove dve mape i videces da su pravoslavci tj Srbi nosioci ijekavskog dijelekta , tu zaista nema nikakve sumlje.
Samo Turci su pod Bosnjacima nazivali narod koji je zivio u Bosanskom pashaluku. Samo Turci i niko vishe. Zasto? Zato sto su se bojali da im se nebi rodio neki novi skenderbeg i sto su zelijeli da na pocetku sasijeku svako narodno budjenje.

Bosanski franjevci su samo Bosnjacima nazivali one ljude koji su se prije dolaska Turaka bosanskim imenom nazivali. Tako bosanski franjevci nazivaju muslimane Bihaca, Cazina, Livna i Duvna Hrvacanima, Hrvatima a ne Bosnjacima. Ti ljudi su bili znaci dio Bosanskog pasaluka, cak su stanovali na teritoriji koji je bio 100 godina u satavu bosanske kraljevine ali ih nisu nazivali Bosnjacima jer su znali da ti ljudi sebe tako ne nazivaju!

Hercegovina (Humska zemlja) je 1332. spomenuta kao jedna bosanska zemlja po prvi put. Ali ti ljudi koji tu zive su nazvani Bosnjanima. Nikakvi srbi tamo nisu zivijeli u smislu narodnosti.
Kome bolan ti prosipas "pamet" ovdje i vrijedjas ljude? Mislis da neces dobiti nazad? Ali prvo da te demantujemo jer pojma o zivotu nemas provokatoru koji dolazi zrtvama nacistickog projekta Milosevica ovdje dirat zivac. E moj si dirnuo, pa cu te prvo prijavit, a onda demantovat, a onda ako ti bude dozvoljeno da nastavis, jedan od nas dvojice ce biti banovan.

Dakle, o navodima HULJE da niko do Turaka nije zvao Bosnjake Bosnjacima, evo da sad ne postavljamo nekog Bosnjaka, postavicemo Srbe i Hrvate koji su ih tako nazivali:
Ilija Garasanin, Nacertanije wrote:Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.
Primjetiti da i danasnje Srbe i Hrvate naziva Bosnjacima.

[quote="Matija Katancic, De istro eiusque adcolis" 1798"]Crnogorci, Srbijanci, Bošnjaci i Srbi u Ugarskoj… [/quote]

Marko Marulic wrote:Molitva suprotiva Turkom

...Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci,

Garci ter Latini, Sarbli ter Poljaci...
Toliko o nacistima, lazovima, zastitnicima najvecih ubica i propagatorima rezima koji je pocinio genocid, a ovakve gnusne lazi koriste da opravdaju sva ta ubistva nevinih ljudi. Koja tona lazi i najgore zuci se istresa po nama od strane istih ubica koji su nam ubili zemlju je nezamislivo.

Njegov duhovni guru, zlocinac prvog reda, poput Njegosa, gurua od ovog citiranog zlocinca:
“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

Dobrica Ćosić: clan SANU, u svom romanu "Deobe"
Samo sto ova hulja i nacista laze neinventivno, jer ga beba koja je naucila citati moze demantirati.
xcobanx

#153 Re: TRI POVELJE BANA MATEJA NINOSLAVA

Post by xcobanx »

Pitajte_me wrote:
Nema sa time veze , u to vreme je prakticno postojala borba izmedju hriscana protiv turaka , nije uopste bilo bitno ko je kog porekla. Vladala je borba izmedju islama i hriscanstva ostalo je bilo sporedno
Pitajte_me wrote: Bosanski franjevci su samo Bosnjacima nazivali one ljude koji su se prije dolaska Turaka bosanskim imenom nazivali. Tako bosanski franjevci nazivaju muslimane Bihaca, Cazina, Livna i Duvna Hrvacanima, Hrvatima a ne Bosnjacima. Ti ljudi su bili znaci dio Bosanskog pasaluka, cak su stanovali na teritoriji koji je bio 100 godina u satavu bosanske kraljevine ali ih nisu nazivali Bosnjacima jer su znali da ti ljudi sebe tako ne nazivaju!
Hrvacanin je rec za bilo kog coveka koji je poreklom iz Hrvatske . Posle prakticnog razaranja hrvatske vlastele hrvati se sele na sever , da bi vec u 18 veku za hrvata smatran samo covek koji je kajkavac. Liku i velike delove hrvatske naselili su u velikom broju pravoslavci
Pitajte_me wrote: Hercegovina (Humska zemlja) je 1332. spomenuta kao jedna bosanska zemlja po prvi put. Ali ti ljudi koji tu zive su nazvani Bosnjanima. Nikakvi srbi tamo nisu zivijeli u smislu narodnosti.
Cekaj da li ti je poznato da je hercegovina do Stefana Decanskog pod srpskom vlascu . Jel ti poznato miroslavljevo jevandjelje , jel ti poznato da je veliki deo vlastele cara dusana poreklom bio iz hercegovine .

Cak i kad je pod vlascu bosanskih banova u poveljama vladara Hercegovine postoje samo 2 naroda , Srbi i Vlasi .Nikakvi Bosnjaci nisu poznati u Hercegovini . Pa da li svatas da je Hercegovina bila vojvodstvo svetoga save u vreme Hranica .Sam Sveti Sava je vladao Zahumljem .
Ovo su ti povelje koju pominju hercegovce za vreme bosanskih banova . postoje samo Srbi i Vlasi kao narodi
Vladislav Hercegović iz iste dinastije 15. avgusta 1451. godine piše pismo Dubrovačkoj republici: "I joste zapisuju hocu i trvdju, da – dopustiv meni Gospod Bog gospoctva – da nisam voljan, ni da mogu, nikada zabraniti ni zaustaviti ni jedne moje ljude, ni Vlahe ni Srblje, slobodno hoditi u Dubrovnik, trgovati tako soli kako ine trge i vse ine svoje posle slobodno opraljati ; pace, ni ine gospod eljudi da nisam voljan preko nasega kotara ustaviti, ni braniti hoditi slobodno svojimi trzi i s nimi opravami u Dubrovnik."

Herceg Stevan Vukčić sklapa ugovor sa Dubrovčanima 15. aprila 1454. godine: "takodje tko se god ugovori dubrovcanin ali trgovac dubrovacki za ponesenje karvana ali koga god ponosa, da ga nie volian svrci drugi ni Vlah ni Srbin do mesta, dokla se oni bude na miô."

Price da je hercegovini zive Bosnjaci je ravna prici da u Sandzaku zive bosnjaci .
Pitajte_me

#154 Re: TRI POVELJE BANA MATEJA NINOSLAVA

Post by Pitajte_me »

izzy131 wrote:
Kome bolan ti prosipas "pamet" ovdje i vrijedjas ljude? Mislis da neces dobiti nazad? Ali prvo da te demantujemo jer pojma o zivotu nemas provokatoru koji dolazi zrtvama nacistickog projekta Milosevica ovdje dirat zivac. E moj si dirnuo, pa cu te prvo prijavit, a onda demantovat, a onda ako ti bude dozvoljeno da nastavis, jedan od nas dvojice ce biti banovan.
Nisi shvatio sta sam rekao. Pod Bosnjacima Turci nazivaju sve muslimane Bosanskog ejalata; znaci:

Islamizirane Srbe u Beogradu, Pazaru, Kraljevu, Plijevljima itd
Islamizrane Hrvate iz Osijeka, Bihaca, Cazina itd
Islamizrane Bosance iz Sarajeva, Tuzle, Srebrenice itd.

Znaci Turski putopisci ( poput Evlije Celebija) naziviaju sve muslimane Bosnjacima. Evlija Celebi za jedan Srbijanski grad u Vojvodini kaze:"Skoro svi stanovnici su Bosnjaci?" i onda nastavlja:"Mnogo poturica ovdje ima" (sto znaci da nema mnogo pravih Turaka nego onih Srba koji su presli na Islam.)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bosanski franjevci pod Bosnjacima NE NAZIVAJU sve ljude Bosanskog ejalata. Oni pod Bosnjacima samo nazivaju katolike i muslimane iz Bosne koji pored toga govore starim bosanskim govorom; bosanskom ikavicom. Znaci dok Turci razlikuju ljude po vjeri (Bosnjaci su svi muslimani); bosanski franjevci (koji od svih ljudi jesu bili jedini pismeni ljudi koji su zapisivali historiju Bosne u kontiniutetu) samo pod Bosnjacima nazivaju etnicke Bosnjake; stanovnike starog Bosanskog kraljevstva koji su nastavili govoriti ikavicom bosanskom. Drugim rijecima; oni su imali pojma o etnicitetu bez obzira na vjeru. A Bosanske muslimane najcesce nazivaju "nasim potrucenim Bosnjacima".
xcobanx

#155 Re: TRI POVELJE BANA MATEJA NINOSLAVA

Post by xcobanx »

izzy131 wrote: Kome bolan ti prosipas "pamet" ovdje i vrijedjas ljude? Mislis da neces dobiti nazad? Ali prvo da te demantujemo jer pojma o zivotu nemas provokatoru koji dolazi zrtvama nacistickog projekta Milosevica ovdje dirat zivac. E moj si dirnuo, pa cu te prvo prijavit, a onda demantovat, a onda ako ti bude dozvoljeno da nastavis, jedan od nas dvojice ce biti banovan.
Za pocetak malo spusti ton .
Mene zaista zanima zbog cega se prostiranje ijekavaca poklapa sa prostiranjem pravoslavaca .
I zanima me po tvom cenjenom misljenju kad su to bosnjaci pravoslavci krenuli da se smatraju srbima , i kako se taj proces odvijao .
I za pocetak procitaj nesto od narodnih pesama bosne i hercegovine koje je zabelezio katolik i to pre nacertanija , i zanima me zbog cega te pesme imaju gotovo cistu srpsku tematiku ,a narodne pesme bosne i hercegovine .
Image
Sto narod bosne i hercegovine
peva recimo ovu pesmu
Image
pazi majkomu naseg cara lazara
ps sto ne radite ove pesme za lektiru , jer to su ipak narodne pesme BIH :mrgreen:
A tradicija narodna treba da se cuva , jer bez tradicije nema ni naroda . Predlozi uciteljici da ucite ovo u sledecem razredu
Nezbilj

#156 Re: TRI POVELJE BANA MATEJA NINOSLAVA

Post by Nezbilj »

xcobanx wrote:
izzy131 wrote: Kome bolan ti prosipas "pamet" ovdje i vrijedjas ljude? Mislis da neces dobiti nazad? Ali prvo da te demantujemo jer pojma o zivotu nemas provokatoru koji dolazi zrtvama nacistickog projekta Milosevica ovdje dirat zivac. E moj si dirnuo, pa cu te prvo prijavit, a onda demantovat, a onda ako ti bude dozvoljeno da nastavis, jedan od nas dvojice ce biti banovan.
Za pocetak malo spusti ton .
Mene zaista zanima zbog cega se prostiranje ijekavaca poklapa sa prostiranjem pravoslavaca .
I zanima me po tvom cenjenom misljenju kad su to bosnjaci pravoslavci krenuli da se smatraju srbima , i kako se taj proces odvijao .
I za pocetak procitaj nesto od narodnih pesama bosne i hercegovine koje je zabelezio katolik i to pre nacertanija , i zanima me zbog cega te pesme imaju gotovo cistu srpsku tematiku ,a narodne pesme bosne i hercegovine .

Sto narod bosne i hercegovine
peva recimo ovu pesmu

pazi majkomu naseg cara lazara
ps sto ne radite ove pesme za lektiru , jer to su ipak narodne pesme BIH :mrgreen:
A tradicija narodna treba da se cuva , jer bez tradicije nema ni naroda . Predlozi uciteljici da ucite ovo u sledecem razredu
perokonjanice ili kako se od kako si banovan nazivaš xcobanxe prije svega moram te prijaviti jer kad si banovan nemaš pravo pojaviti se pod novim nickom i nastaviti sa istom pričom zbog koje si banovan. A što se tiče rasprave koja se vodi u posljednje vrijeme na ovoj temi sviju bi vas zamolio da otvorite adekvatne teme i na njima raspravite ovo što ste započeli i ja ću vam se rado i sam prdružiti. Međutim to što diskutujete nema veze sa ovom temom jer sve što se moglo reći o Tri poveje bana Mateja Ninosava već je rečeno i izdiskutovano sa kvalitetnim argumentima tako da je ova tema zrela za zaključat te molim moderaciju da to i učine.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#157 Re: TRI POVELJE BANA MATEJA NINOSLAVA

Post by Chmoljo »

:thumbup: :D :wink: :sax:
Locked