Tri pitanja za muslimane
- miskin
#201 Re: Tri pitanja za muslimane
Kontracepcija nije grijeh.
-
amazon
#202 Re: Tri pitanja za muslimane
Zavisi iz kojeg kuta zemljine kugle gledasmiskin wrote:Kontracepcija nije grijeh.
- fatamorgana
#203 Re: Tri pitanja za muslimane
Ma 'ta će to, vidi ovo:vatrogasac wrote:Kuran je jedina vjerska knjiga na svijetu koja kaže: Oženite samo jednu ženu.Optimus Prime wrote: Bitno je ono sto je zapisano i sto bi trebalo biti lafo univerzalno sa sva vremena.
(*
-
amazon
#204 Re: Tri pitanja za muslimane
Ne smijem, mogo bi se razocarati, a otac vec jesamnasa wrote:S obzirom na neke stavove koje si iznio na ovoj temi,poglavito mislim na ono da nemas nista protiv mijenjanja partnera...preporucejem ti da se sjetis i primjenis ovaj test kad postanes otacamazon wrote:Pa ima test, lako je za tonasa wrote:Ja pak mislim da je u pitanju problem djece u eventualnom slucaju da zena ima vise partnera istovremeno,kako bi znala ko je otac?
- Kroksica
#205 Re: Tri pitanja za muslimane
Optimus Prime wrote:vatrogasac wrote:Kuran je jedina vjerska knjiga na svijetu koja kaže: Oženite samo jednu ženu.Optimus Prime wrote: Bitno je ono sto je zapisano i sto bi trebalo biti lafo univerzalno sa sva vremena.
(*
Sura 4
An-Nisa' - Žene
Medina - 176 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte - s imenom čijim jedni druge molite - i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.
2. I siročadi imanja njihova uručite, hrđavo za dobro ne podmećite i imetke njihove s imecima vašim ne trošite - to bi, zaista, bio vrlo veliki grijeh.
3. Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili - eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.
- nasa
#206 Re: Tri pitanja za muslimane
OOOO ko je to sjetio se forumskog drustvamiskin wrote:Kontracepcija nije grijeh.
Pa nije grijeh u dozvoljenoj vezi ,a ovi gore prisutni ne pricaju o tome vec o izvanbracnim vezama!
- Optimus Prime
#207 Re: Tri pitanja za muslimane
Znaci ako ne strahujem da cu biti pravedan, mogu imati 4 zene, a to sto ce ga vamo trojica zbog mene ispusit nema veze.Kroksica wrote: 3. Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili - eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.
EDIT: ovo gore je bila samo replika na vatrogascev post.
Tuzno je da ateisti bolje poznaju kuran od nekih muslimana.
A da je Zakir Naik lazov to smo davno zakljucili
Last edited by Optimus Prime on 27/01/2013 22:59, edited 1 time in total.
- Kroksica
#208 Re: Tri pitanja za muslimane
A duša draga! Koji si ti altruist.Optimus Prime wrote:Znaci ako ne strahujem da cu biti pravedan, mogu imati 4 zene, a to sto ce ga vamo trojica zbog mene ispusit nema veze.Kroksica wrote: 3. Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili - eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.
-
amazon
#209 Re: Tri pitanja za muslimane
A sad ozbiljno, sto bi bilo moralno da muskarac ima vise zena, a nije moralno da zena ima vise muskaraca..ili je to ono, ja bi svaku, a moju ne smije niko da pogleda, sovinizam muski, koji na zalost i ti kao zensko podrzavas..nasa wrote:S obzirom na neke stavove koje si iznio na ovoj temi,poglavito mislim na ono da nemas nista protiv mijenjanja partnera...preporucejem ti da se sjetis i primjenis ovaj test kad postanes otacamazon wrote:Pa ima test, lako je za tonasa wrote:Ja pak mislim da je u pitanju problem djece u eventualnom slucaju da zena ima vise partnera istovremeno,kako bi znala ko je otac?
- miskin
#210 Re: Tri pitanja za muslimane
Ve alejke selam.nasa wrote:OOOO ko je to sjetio se forumskog drustvamiskin wrote:Kontracepcija nije grijeh.Selam!
Pa nije grijeh u dozvoljenoj vezi ,a ovi gore prisutni ne pricaju o tome vec o izvanbracnim vezama!
Aha, mene sve zezaju kad cu se zenit, da oni mogu drugi krug, neki se vec i ozenili nisu me mogli docekat.
Poznato je sve o tim "vezama" vanbracnim.
- fatamorgana
#211 Re: Tri pitanja za muslimane
Šuti, nema ga već neko vrijeme ja se prep'o da su ga uhapsili,nasa wrote: OOOO ko je to sjetio se forumskog drustvaSelam!
- Nisrin
#212 Re: Tri pitanja za muslimane
1. jeste moguca ali svaka "sloboda" povlaci i odgovornosti, ti ukoliko vise sebe ne smatras muslimanom sigurno neces imati ni mogucnost da udjes u dzennet, a to ti treba biti cilj na ovom svijetu, da zasluzis taj dzennet! A niko ti ne moze zabraniti da prestanes biti musliman...Mihael24 wrote:Islamskom umetu bih zelio postaviti tri pitanja, u nadi da ce ih ozbiljno shvatiti i odgovoriti na njih po savjesti i znanju.
1) Zasto u islamu nije moguca apostazija=IRTIDAD=odpad od islama, ako je islam religija slobode izbora i mira?
2) Zasto se jedna muslimanka nesmje udati za ne-muslimana, a musliman moze ozeniti bilo koju zenu, neovisno o religiji? Da li je tu u pitanju religijsko-politicki ustroj islama, kao politicko-ekonomskog sustava vrijednosti ili samo ograda za bioloski odljev umeta?
3) Zasto je zena u islamu neravnopravna muskarcu i zasto islam dozvoljava devastaciju genitalija kod zena, tj. zasto dozvoljava obrezivanje (deklitorizaciju! op. pi?) zena? Vise od 150 milijuna zena se obrezuje!
Hvala na odgovorima!
2. Zato sto djeca vjeru nasljeduju od oca, a ne od majke, to je kao neka shema, iako danas ne mora da znaci ni to, jer ima roditelja koji su vjernici, a cija djeca su ateisti ili nesto deseto...Uostalom, puno je vise zena nego muskaraca, pa bolje i za zene ostalih vjera da budu udate, da ne ostanu same naprimjer...
3. Kada bi iscitao sve ajete u Kur'anu koji govore o ravnopravnosti polova i hadise, uvidio bi da se stvari izvlace iz konteksta i da je zena isto sto i muskarac, koliko god pise da zene moraju postivati svog muza, toliko i muz ima obaveza prema svojoj zeni: on mora da doprinosi i da je stiti od svega, da je hrani, da joj daje dzeparac, cak ako zena i radi po serijatu moze od njega traziti jos novca, a on je NE SMIJE niti pitati za njene pare koliko ih ima i kolikoi zaradjuje, ukoliko zeli da se skoluje to treba da obezbijedi svojoj zeni, mora da joj pomaze u svakom trenutku itd itd To bi sve tako bilo kad bi se slijedio izvorni serikat, a ne ovo modifikovano gdje svako uzima od religije sta hoce i gdje se neke stvari izvrcu...
Obrezivanje zena je STROGO ZABRANJENO, to su neki plemenski obicaji i obicaji starih civilizacija, niti jedan ajet u Kur'anu, niti jedan hadis ne govori da je to dopusteno, naprotiv postoje hadisi u kojima se to strogo zabranjuje, a zasto neke muslimanke to i dalje rade? Zato sto to nalaze njihova tradicija, isto kao sto nasa tradicija (turska) nalaze da smo mi "slobodne muslimanke" koje nisu pokrivene, iako nam je Allah naredio da se moramo pokriti, i mi nikako ne mozemo biti mjerilo ISLAMA i njegove izvornosti! :S
I nije dovoljno reci da si musliman, biti musliman je puno vise od rijeci...to je ono sto svi stalno zaboravljaju!
I nesto za kraj:
"Uzmite kao obavezu da ćete prema ženama lijepo postupati, jer, zaista, žena je stvorena od rebra, i, zaista, najkrivlji dio rebra je njegov najviši dio, ako bi htio da ga ispraviš, slomio bi ga, a ako ga ostaviš, biće stalno iskrivljen. Uzmite kao obavezu da ćete prema ženama lijepo postupati."
prenosi Muslim
- Optimus Prime
#213 Re: Tri pitanja za muslimane
Ona ne moze drugacije, dogma joj ne dozvoljava.amazon wrote:
A sad ozbiljno, sto bi bilo moralno da muskarac ima vise zena, a nije moralno da zena ima vise muskaraca..ili je to ono, ja bi svaku, a moju ne smije niko da pogleda, sovinizam muski, koji na zalost i ti kao zensko podrzavas..
Naravo da je iz danasnje perspektive ova odreba iz kurana i vise nego infantilna, ali ljudi poput nase se vode odredbom, bog zna najbolje.
- Cielo
#214 Re: Tri pitanja za muslimane
Aj reci da si to sve odgledao, imaš dovu od menefatamorgana wrote:Ma 'ta će to, vidi ovo:
Ma nisu te brade ni toliko loše. Treba malo podići svijest o vjerskim propisima, o tim manje bitnim stvarima kao što su ljudski odnosi, veze i brak, cuganje. Možda sam u krivu ali po meni puko bježanje od svinjčeta ne čini muslimana. Jest da ovi nekad malo (više) pretjeraju ali taj njihov ekstremizam bi trebao izbalansirati stvari sa onim tradicionalno liberalnim bulšit "propisima" kojih se bosanski muslimani načelno pridržavaju. Malo onoga, malo ovoga pa možda nešto i bude od nas.
- fatamorgana
#215 Re: Tri pitanja za muslimane
Joj naso, da nisi stvorena od rebra šta bi ti sad sve izgovorio,Nisrin wrote: "Uzmite kao obavezu da ćete prema ženama lijepo postupati, jer, zaista, žena je stvorena od rebra, i, zaista, najkrivlji dio rebra je njegov najviši dio, ako bi htio da ga ispraviš, slomio bi ga, a ako ga ostaviš, biće stalno iskrivljen. Uzmite kao obavezu da ćete prema ženama lijepo postupati."
- vatrogasac
#216 Re: Tri pitanja za muslimane
I...Optimus Prime wrote:A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom.
Kur’an kaže u suri En-Nisa’: Vi nećete moći potpuno jednako postupati prema ženama svojim ma koliko to željeli.
- MyTao
#217 Re: Tri pitanja za muslimane
fatamorgana wrote:Joj naso, da nisi stvorena od rebra šta bi ti sad sve izgovorio,Nisrin wrote: "Uzmite kao obavezu da ćete prema ženama lijepo postupati, jer, zaista, žena je stvorena od rebra, i, zaista, najkrivlji dio rebra je njegov najviši dio, ako bi htio da ga ispraviš, slomio bi ga, a ako ga ostaviš, biće stalno iskrivljen. Uzmite kao obavezu da ćete prema ženama lijepo postupati."
Haha znaci zene se rode "krive" i na nama je da ih ispravljamo... al polahko da ih ne slomimo
Ja neznam kako ovo neka zena moze procitati i ostati nijema na nesto tako grozno
- fatamorgana
#218 Re: Tri pitanja za muslimane
Pa htio sam al' mi se nije dopala pjesma na početku,Cielo wrote:Aj reci da si to sve odgledao, imaš dovu od menefatamorgana wrote:Ma 'ta će to, vidi ovo:
- Nisrin
#219 Re: Tri pitanja za muslimane
Da li je iko nekad procitao da SKORO NIKO ne moze ispuniti uvjete da ima cetiri zene??? Takvi muskarci su RIJETKI!Optimus Prime wrote:Ona ne moze drugacije, dogma joj ne dozvoljava.amazon wrote:
A sad ozbiljno, sto bi bilo moralno da muskarac ima vise zena, a nije moralno da zena ima vise muskaraca..ili je to ono, ja bi svaku, a moju ne smije niko da pogleda, sovinizam muski, koji na zalost i ti kao zensko podrzavas..
Naravo da je iz danasnje perspektive ova odreba iz kurana i vise nego infantilna, ali ljudi poput nase se vode odredbom, bog zna najbolje.
A da li iko zna da postoji ajet koji kaze da covjek moze imati vise zena SAMO UZ DOZVOLU SVOJE PRVE ZENE???
Znaci, ako prva zena kaze da je uredu da ima i drugu, pa poslije i trecu i cetvrtu, onda i moze, ako kaze da ne moze, on po Allahovom zakonu i ne smije, a druga je stvar sto i to neko zloupotrebljava!
Nadalje, postoje zene kojima je to sasvim OK, dobro im i dodje tudje drustvo itd. Imaju drugaciji mentalni sklop od nas...
Zasto muskarac moze imati vise zena, a zene ne? Vjerovatno je jedan od odgovora jer je vise zena na ovom svijetu nego muskaraca...i jer su zene u to vrijeme ostajale bez svojih muzeva, udovice odbacene u drustvu, pa je bilo pohvalno ozeniti takvu zenu i osigurati joj sigurnu buducnost!
- Optimus Prime
#220 Re: Tri pitanja za muslimane
Naravno, uvijek bio.Kroksica wrote:A duša draga! Koji si ti altruist.Optimus Prime wrote:Znaci ako ne strahujem da cu biti pravedan, mogu imati 4 zene, a to sto ce ga vamo trojica zbog mene ispusit nema veze.Kroksica wrote: 3. Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili - eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.
Nego, odlicno je je Allah osmislio taj koncept.
Nekima harem, a nekima desanka sakic.
Samo ne znam jeli i masturbacija dozvoljena u islamu. Ako je i to zabranjeno pocinjem sumnjati u Allahovu pravednost.
- Nisrin
#221 Re: Tri pitanja za muslimane
Optimuse, nije dozvoljena masturbacija, zato se muskarci poticu na ranu zenidbu 
- nasa
#222 Re: Tri pitanja za muslimane
Pogresno si shvatio,islam zabranjuje vanbracne veze i muskarcima i za njih je do zenidbe apstinencija!amazon wrote:A sad ozbiljno, sto bi bilo moralno da muskarac ima vise zena, a nije moralno da zena ima vise muskaraca..ili je to ono, ja bi svaku, a moju ne smije niko da pogleda, sovinizam muski, koji na zalost i ti kao zensko podrzavas..nasa wrote:S obzirom na neke stavove koje si iznio na ovoj temi,poglavito mislim na ono da nemas nista protiv mijenjanja partnera...preporucejem ti da se sjetis i primjenis ovaj test kad postanes otacamazon wrote:Pa ima test, lako je za to
A u braku,ako neko hoce 4 i zene su voljne da to prihvate,sta me briga to je nihov izbor ,licno ne bih sto znaci ne pricam o sebi i ne podrzavam vec prihvatam da neko ima i takvu mogucnost i zelju....
- MyTao
#223 Re: Tri pitanja za muslimane
Ma nije u tom problem... ja sam za slobodu ljudi, ako zeli, i moze nek se svako zeni po 1000 puta, samo naravno da nikog ne zeni silom ili da ne uvrijedi nikog drugog dok to radi... stvar je u tome sto muskarcima je to dozvoljeno a zenama ne...Nisrin wrote:Da li je iko nekad procitao da SKORO NIKO ne moze ispuniti uvjete da ima cetiri zene??? Takvi muskarci su RIJETKI!Optimus Prime wrote:Ona ne moze drugacije, dogma joj ne dozvoljava.amazon wrote:
A da li iko zna da postoji ajet koji kaze da covjek moze imati vise zena SAMO UZ DOZVOLU SVOJE PRVE ZENE???
Znaci, ako prva zena kaze da je uredu da ima i drugu, pa poslije i trecu i cetvrtu, onda i moze, ako kaze da ne moze, on po Allahovom zakonu i ne smije, a druga je stvar sto i to neko zloupotrebljava!
Nadalje, postoje zene kojima je to sasvim OK, dobro im i dodje tudje drustvo itd. Imaju drugaciji mentalni sklop od nas...
Zasto muskarac moze imati vise zena, a zene ne? Vjerovatno je jedan od odgovora jer je vise zena na ovom svijetu nego muskaraca...i jer su zene u to vrijeme ostajale bez svojih muzeva, udovice odbacene u drustvu, pa je bilo pohvalno ozeniti takvu zenu i osigurati joj sigurnu buducnost!
- Optimus Prime
#224 Re: Tri pitanja za muslimane
Ja se na tvom mjestu nebi javljo jedno heftu danavatrogasac wrote:I...Optimus Prime wrote:A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom.
Kur’an kaže u suri En-Nisa’: Vi nećete moći potpuno jednako postupati prema ženama svojim ma koliko to željeli.
- fatamorgana
#225 Re: Tri pitanja za muslimane
Nema da nema ....Optimus Prime wrote:
Samo ne znam jeli i masturbacija dozvoljena u islamu. Ako je i to zabranjeno pocinjem sumnjati u Allahovu pravednost.