Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
- mO k3
#26 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
najvece zlo koje mi imamo u bih su stranci!!!!!!
Poslali su olos nama koji u svojim zemljama nisu sposobni raditi neki posao!!!!!
zato ne vjerujem vise ni usa ni eu i nekim njihovim navodnim naporima da naprave neku gradjanksu drzavu u bih...... zato kazem
pljuc evropo,pljuc usa
Poslali su olos nama koji u svojim zemljama nisu sposobni raditi neki posao!!!!!
zato ne vjerujem vise ni usa ni eu i nekim njihovim navodnim naporima da naprave neku gradjanksu drzavu u bih...... zato kazem
pljuc evropo,pljuc usa
- tech10
#27 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
1. ISTORIJA/POVIJEST
2. KOMSHIJE SA DESNE STRANE
3. SUSJEDI SA LIJEVE STRANE

- mO k3
#28 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
hebeno kosarkastech10 wrote:1. ISTORIJA/POVIJEST
-
TSI_TDI
#29 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
a da li ti razumes da je i ovo pravilno, zavisno od konteksta (posto vidim da primecujes takve stvari)?zagazaga wrote:jesu li i sastavni veznici među najvećim zlima u BiHMULTIETNICAR wrote:Bosna, i Hercegovina
- GandalfSivi
#30 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
A i ti nasao sa njima pricati. Ocam' kako bih ga ja odmah glavom spuc'o, pa nek' majci vrata otvorena ostavlja...andrija2007 wrote:Evo jedan primjer o "dobronamjernosti" stranaca koji rade kod nas.
U mojoj zgradi ima strana organizacija za navodno pruzanje pomoci BiH. Zgrada nije posebno velika i ima ukupno
mozda 6-7 stanara ukljucujuci i te strance. Nazalost pola od stanara ili onih koji ulaze u zgradu ne zatvaraju ulazna
vrata ni danju ni nocu, pa ulazi i svako ko ne treba a i oni koji vrse nuzdu u haustoru,
Jedne nedelje ulazim, i odmah iza mene dvoje mladih stranaca, mladic i djevojka, ja gledam hoce li zatvoriti vrata,
mladic prolazi a djevojka primijeti da ja bas to gledam i tek onda zatvara vrata.
Prolaze pored mene i samo ona pozdravlja na engleskom, na sto meni spontano dodje da je pitam isto tako na
engleskom koji dobro govorim, zasto kad vec zivi i radi u Bosni ne nauci bar, da pozdravlja na bosanskom.
Mladic se okrece i arogantno mi kaze da ako mi, valjda je mislio na bosance, ne naucimo engleski da nam nece biti
mjesta u Evropi.
Ja mu jos bezobraznije odbrusim nesto kao ko ti kaze da ja zelim u Evropu da zivim zajedno sa takvima kao sto si ti.
Onda on meni bijesno kaze onda ste i zasluzili rat koji se dogodio 93 a ja mu kazem potpuno bijesan, glupane rat je
ovdje poceo 92 a ne 93 i ti si dosao nama ovdje da nam pomazes, i tu se prica zavrsava jer oni hinjski bjeze i
ulaze u kancelariju.
Blago nama s njima, vole nas ko Bajro mater!
- GandalfSivi
#31 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Vidis kako je to netacno, ali ono totalno. Prvo, barem jedna od gore pobrojanih stranaka sebe ne smatra bosnjackom, a stavio si je zajedno sa ostalima (toliko o tvom vidjenju ljudi iz tvog naroda koje su u drugim strankama, garant su Alijini jal' Srbi jal' Hrvati.juznije wrote:
Unitarizam najlakše možeš vidjeti u djelovanju bilo koje bošnjačke stranke.
Najuočljiviji je u poklapanju političkih ciljeva i pogleda na društveno i državno uređenje između “bošnjačkih” i “građanskih” politika, točnije u nastupanju bošnjačkih nacionalnih elita s deklarativno građanskih pozicija.
Također, najlakše je unitarista uočiti ako o sebe predstavlja kao liberalno-građanskog demokrata, a puna mu usta metafizike države, bića Bosne, hiljadugodišnjeg kontinuiteta, historije Bosne, posuđenih identiteta Hrvata i Srba.
Znači imaš prividno građanskog demokratu koji je pun nacional-romantičarske simbolike ko babin goblen.
Unitaristi se također prepoznaju kao žestoki kritičari nacionalizma a zbog SFRJ tradicije nastupaju s “marksističkim” predznakom.
Unitaristi ustvari simuliraju svoju kritičnost prema nacionalizmu jer su već svoj nacionalizam proglasili građanskom opcijom i nekim bosanskohercegovačkim patriotizmom i univerzalizmom.
Pojednostavljeno ako želiš vidjeti unitarizam učini u svojoj glavi ovo.
Svedi bošnjačke stranke za zajednički nazivnik.
Znači, izbaciš prijepore koji se tiču samo bošnjačke zajednice: Odnos prema vjeri u javnom životu, vjeronauku u vrtićima, odnos prema hidžabu, privatne sukobe pojedinih lidera, odnos prema komunizmu i boljševizmu, drukčiji životni stil djece iz vjerskih familija i ateističke djece socijalističkih direktora.
Kad u tom ispare unutarnja nerazumijevanja između S BiH, SDP, BPS, SDA, SDA ostaju politika koja se tiče odnosa prema Hrvatima i Srbima.
Taj destilat to ti je čisti Unitarizam
Idemo dalje, za razliku i od srpskih, a i od hrvatskih stranaka, koje su potpuno saglasne kada dodje do krupnijih promjena (normalno mislim na to da su srpske stranke saglasne sa ostalim srpskim strankama, tako i hrvatske sa hrvatskim), kod tih stranaka koje ti nazivas bosnjackim se primjeti veliki pluralizam. Pocev od aprilskog paketa, preko Pruda, pa sve sada do Butmira, te uslovno nazvane bosnjacke stranke imaju sasvim razlicite politike.
-
homar
#32 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Vrlo lako te je prepoznati kao nacionalistu, to je njihov stil pisanja za "one tamo".juznije wrote:
Unitarizam najlakše možeš vidjeti u djelovanju bilo koje bošnjačke stranke.
Najuočljiviji je u poklapanju političkih ciljeva i pogleda na društveno i državno uređenje između “bošnjačkih” i “građanskih” politika, točnije u nastupanju bošnjačkih nacionalnih elita s deklarativno građanskih pozicija.
Također, najlakše je unitarista uočiti ako o sebe predstavlja kao liberalno-građanskog demokrata, a puna mu usta metafizike države, bića Bosne, hiljadugodišnjeg kontinuiteta, historije Bosne, posuđenih identiteta Hrvata i Srba.
Znači imaš prividno građanskog demokratu koji je pun nacional-romantičarske simbolike ko babin goblen.
Unitaristi se također prepoznaju kao žestoki kritičari nacionalizma a zbog SFRJ tradicije nastupaju s “marksističkim” predznakom.
Unitaristi ustvari simuliraju svoju kritičnost prema nacionalizmu jer su već svoj nacionalizam proglasili građanskom opcijom i nekim bosanskohercegovačkim patriotizmom i univerzalizmom.
Pojednostavljeno ako želiš vidjeti unitarizam učini u svojoj glavi ovo.
Svedi bošnjačke stranke za zajednički nazivnik.
Znači, izbaciš prijepore koji se tiču samo bošnjačke zajednice: Odnos prema vjeri u javnom životu, vjeronauku u vrtićima, odnos prema hidžabu, privatne sukobe pojedinih lidera, odnos prema komunizmu i boljševizmu, drukčiji životni stil djece iz vjerskih familija i ateističke djece socijalističkih direktora.
Kad u tom ispare unutarnja nerazumijevanja između S BiH, SDP, BPS, SDA, SDA ostaju politika koja se tiče odnosa prema Hrvatima i Srbima.
Taj destilat to ti je čisti Unitarizam
-
TSI_TDI
#33 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
nema vezezagazaga wrote:ne
- Lincoln-Burrows
#34 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
U ovome se slažem, to nije potrebno ni dokazivati ni obrazlagati, jer jednostavno građansko liberalna opcija isključuje naglašavanje ovih pojmova.juznije wrote: Također, najlakše je unitarista uočiti ako o sebe predstavlja kao liberalno-građanskog demokrata, a puna mu usta metafizike države, bića Bosne, hiljadugodišnjeg kontinuiteta, historije Bosne, posuđenih identiteta Hrvata i Srba.
Nacionalizam je jasna odrednica, nema tu filozofije.
Nego, htio sam da kažem da u BiH ne postoji građanska stranka ili bar nije prepoznata,
postavljač teme je u uvodnom postu to jako dobro obrazložio.
-
homar
#35 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Meni je tebe žao, ti si obolio od neizlječive bolesti, od nerazumjevanja drugog i drugačijeg, od najcrnjrg nacionalizma koji prelazi u fašizam. Za tebe su svi "Unitaristi" oni koji su na čelu neke stranke a nisu iz tvog "tora". No ti nisi izuzetak, ideologija fašizma je dugo na ovim prostorima, ona je ostavila traga na ljudima, tako da je potrebno vrijeme i djelotvoran lijek. Ako tako budeš vaspitavao svoju djecu, teško njima, evropa se ujedinjuje, nacionalni torovi se gase, a ona (djeca) će se pitati "hoćeli to da nas unitaristička evropa proguta".juznije wrote:
Hvala care na potvrdi. Samo si svojom izjavom potvrdio moju tezu i da je moj gornji post istinit.
- Bosnolog
#36 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Za sve nacionaliste i fasiste jedino ispravno i prihvatljivo uredenje je Diktatura nad manjinskim etnosima zatecenim u svojim naci diktatorotetima .Unitarizam BiH je utopija i neostvarljiva opcij uredenja BiH koju nacional faasiti koriste kao izgovor da se odrze na vlasti i konceptu nacional fasizma .Danas imamo diktaturu u dijelovima BiH ali onu najgoru etno nacionalistocko fasisticku u zapisanim dijelovime etno torovske ideologije iskljucivosti koje imamo dans odakle laju na BiH i rade na njenom nestanku.Genocidni aparthejd ima svog diktatora u liku i djelu Milokrda Dodika, a drugi par cipla su ljigavi nacional fasisti koji ga podrzavaju ne bi li i oni dobil svoju diktatom nametnutu guberiju i svoj etno segregacijski aparthejd o kome sanjaju i nadju se pomoci svog uzornika Dode Laktasenka iz kojeg su ocistili njihove sunarodnike zagovornici i protagonisti Srboslavije to jest genocidni velikosrbi i od njih malobrojnih stvorili gradane treceg reda tom genocidnom vilajetu,..... ali to nije problem za te ljigave i prevrtljive nacional fasistie dans da se udruze u zajednickom cilju rusenja i nestanka BiH sto cine podlo i cinicno.
Last edited by Bosnolog on 23/10/2009 21:16, edited 1 time in total.
- Snowgoons
#37 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Ova prva dva zla su opce poznata i ne vidim u skorijoj buducnosti neko rjesenje. A ovaj treci problem je takodjer veliki, primjer tomu je da o nama odlucuje i na pregovore dolazi Karl Bilt koji je okreto krmad na Palama za vrijeme rata, a njegova žena, kpja je u komisiji za ukidanje bezviznog režima najviše koci BiH!
- Drug Član
#38 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Ne znam koliko se vas toga sjeća ali još je JNA prije prvih višestranačkih izbora u BiH tražila zabranu stranaka sa nacionalnim predznakom. Čini mi se da nisu računali na pojavu i vjerskih stranaka oličenih evo recimo u SDA. Nego mnogo važnije od toga je činjenica da deklarativna borba protiv nacionalnih stranaka i nacionalizama zna završiti u totalnom paklu nacionalizma.spokojan wrote: TRI ZLA BH DRUSTVA
1. NACIONALISTICKE STRANKE
....
- ultima_palabra
#39 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
A kojem su to SDP-ovcu puna usta tih stvari??? Drugo su Harisove ublehe koje bi prepoznalo i malo dijete.Lincoln-Burrows wrote:U ovome se slažem, to nije potrebno ni dokazivati ni obrazlagati, jer jednostavno građansko liberalna opcija isključuje naglašavanje ovih pojmova.juznije wrote: Također, najlakše je unitarista uočiti ako o sebe predstavlja kao liberalno-građanskog demokrata, a puna mu usta metafizike države, bića Bosne, hiljadugodišnjeg kontinuiteta, historije Bosne, posuđenih identiteta Hrvata i Srba.
Nego, htio sam da kažem da u BiH ne postoji građanska stranka ili bar nije prepoznata,
SDP i NS su građanske i multinacionalne stranke, a to što nisu kao takve prepoznate u Hercegovini i RS-u govori nešto o tim strankama, ali više govori o tim krajevima.
-
andrija2007
#40 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Ma ja konto, ako budem gotivan da ćemo prije uć u Evropu!GandalfSivi wrote:A i ti nasao sa njima pricati. Ocam' kako bih ga ja odmah glavom spuc'o, pa nek' majci vrata otvorena ostavlja...andrija2007 wrote:Evo jedan primjer o "dobronamjernosti" stranaca koji rade kod nas.
U mojoj zgradi ima strana organizacija za navodno pruzanje pomoci BiH. Zgrada nije posebno velika i ima ukupno
mozda 6-7 stanara ukljucujuci i te strance. Nazalost pola od stanara ili onih koji ulaze u zgradu ne zatvaraju ulazna
vrata ni danju ni nocu, pa ulazi i svako ko ne treba a i oni koji vrse nuzdu u haustoru,
Jedne nedelje ulazim, i odmah iza mene dvoje mladih stranaca, mladic i djevojka, ja gledam hoce li zatvoriti vrata,
mladic prolazi a djevojka primijeti da ja bas to gledam i tek onda zatvara vrata.
Prolaze pored mene i samo ona pozdravlja na engleskom, na sto meni spontano dodje da je pitam isto tako na
engleskom koji dobro govorim, zasto kad vec zivi i radi u Bosni ne nauci bar, da pozdravlja na bosanskom.
Mladic se okrece i arogantno mi kaze da ako mi, valjda je mislio na bosance, ne naucimo engleski da nam nece biti
mjesta u Evropi.
Ja mu jos bezobraznije odbrusim nesto kao ko ti kaze da ja zelim u Evropu da zivim zajedno sa takvima kao sto si ti.
Onda on meni bijesno kaze onda ste i zasluzili rat koji se dogodio 93 a ja mu kazem potpuno bijesan, glupane rat je
ovdje poceo 92 a ne 93 i ti si dosao nama ovdje da nam pomazes, i tu se prica zavrsava jer oni hinjski bjeze i
ulaze u kancelariju.
Blago nama s njima, vole nas ko Bajro mater!![]()
![]()
- Lincoln-Burrows
#41 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Dobro si to rekao da nisu prepoznate, ali valjda postoji i razlog zašto nisuultima_palabra wrote: A kojem su to SDP-ovcu puna usta tih stvari??? Drugo su Harisove ublehe koje bi prepoznalo i malo dijete.
SDP i NS su građanske i multinacionalne stranke, a to što nisu kao takve prepoznate u Hercegovini i RS-u govori nešto o tim strankama, ali više govori o tim krajevima.
sdp program i ciljevi sdp-a nedvojbeno u velikom postotku i u glavnim stavkama sliče programima i ciljevima stranaka poput sda i sbih
(ponavljam, na temama kad su u pitanju uredjenje drzave, entiteti, regije i slicno).
Kako to da se u tim stvarima bar malo ne poklapaju sa recimo hrvatskim strankama?
Socijal demokracija u svijetu prije svega okuplja manjinske narode u državi,
dok je u nas slučaj obratan. Svakako treba otvoriti oči i vidjeti dali sdp ima podršku sviju.
-
spokojan
#42 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Sta to vise govori o tim krajevima? Da su brdoviti ili ravnicarski, da su bogati vodom ili mozda naftom, da je klima mediteranska ili kontinentalna???ultima_palabra wrote:A kojem su to SDP-ovcu puna usta tih stvari??? Drugo su Harisove ublehe koje bi prepoznalo i malo dijete.Lincoln-Burrows wrote:U ovome se slažem, to nije potrebno ni dokazivati ni obrazlagati, jer jednostavno građansko liberalna opcija isključuje naglašavanje ovih pojmova.juznije wrote: Također, najlakše je unitarista uočiti ako o sebe predstavlja kao liberalno-građanskog demokrata, a puna mu usta metafizike države, bića Bosne, hiljadugodišnjeg kontinuiteta, historije Bosne, posuđenih identiteta Hrvata i Srba.
- ultima_palabra
#43 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Ako si gledao program SDP-a, znaš da je naglasak na ekonomskim pitanjima.Lincoln-Burrows wrote:Dobro si to rekao da nisu prepoznate, ali valjda postoji i razlog zašto nisu
sdp program i ciljevi sdp-a nedvojbeno u velikom postotku i u glavnim stavkama sliče programima i ciljevima stranaka poput sda i sbih
(ponavljam, na temama kad su u pitanju uredjenje drzave, entiteti, regije i slicno).
Kako to da se u tim stvarima bar malo ne poklapaju sa recimo hrvatskim strankama?
Socijal demokracija u svijetu prije svega okuplja manjinske narode u državi,
dok je u nas slučaj obratan. Svakako treba otvoriti oči i vidjeti dali sdp ima podršku sviju.
Ne znam kako bi se poklapao sa hrvatskim strankama, jer one i nemaju jasnu viziju ustavnog uređenja BiH, svakih par mjeseci izlaze sa prijedlozima koji su nekonzistentni.
Koji je primjer da socijaldemokratija okuplja manjinske narode?
- ultima_palabra
#44 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
spokojan wrote:Sta to vise govori o tim krajevima? Da su brdoviti ili ravnicarski, da su bogati vodom ili mozda naftom, da je klima mediteranska ili kontinentalna???
- Lincoln-Burrows
#45 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Nisam baš toliko lakovjeran da bih prihvatio sve što se kaže.ultima_palabra wrote: Ako si gledao program SDP-a, znaš da je naglasak na ekonomskim pitanjima.
Ne znam kako bi se poklapao sa hrvatskim strankama, jer one i nemaju jasnu viziju ustavnog uređenja BiH, svakih par mjeseci izlaze sa prijedlozima koji su nekonzistentni.
Koji je primjer da socijaldemokratija okuplja manjinske narode?Socijaldemokratija je uglavnom anacionalna, zalaže se za prava manjina ako su eventualno ugroženi. Hrvati u BiH nisu manjina, a ni ugroženi
Socijal demokracija ne stavlja naglasak na ekonomiju nego naprotiv,
na socijalnu državu. A što se tiče uređenja države sdp čak otvoreno
istupa protiv federalizacije kao da na taj način brani nacionalni interes
jednog od naroda. Ta stranka je vrlo jasno dala do znanja što misli i o
srpskim strankama sa kojima ne želi da koalira. Znači po svemu je nacionalistička
što po meni nije ništa čudno, a mislim da je tako i birači doživljavaju.
Slažem se da Hrvati nisu manjina, to je jasno i iz ustava,
ali Hrvati baš i ne obožavaju Titu, znači ni tu nema neutralnosti.
Ne mogu da ne spomenem Bandića u RH koji je vjernik, revolucionar,
"dijasporac", uživa potporu i Crkve i "Partije" i "multietničar", mi nemamo takvih niti sličnih.
- Lincoln-Burrows
#46 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
ultima_palabra wrote:spokojan wrote:Sta to vise govori o tim krajevima? Da su brdoviti ili ravnicarski, da su bogati vodom ili mozda naftom, da je klima mediteranska ili kontinentalna???O ljudima koji tamo žive, i njihovim stavovima, tj. na njihove preferencije nacionalističkih politika, koje su ih dovele do situacije da žive u šupku svijeta. Što se uostalom, može prevesti i na stanovnike dijela FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, ali tu ipak postoji 20-30% ljudi s malo drukčijim pogledima
- ultima_palabra
#47 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
1. kažem da SDP stavlja naglasak na ekonomiju, što je logično u situaciji u kojoj smo. Da bi se borio za radnička prava, trebaš prvo kreirati dovoljno radnih mjestaLincoln-Burrows wrote:Nisam baš toliko lakovjeran da bih prihvatio sve što se kaže.ultima_palabra wrote: Ako si gledao program SDP-a, znaš da je naglasak na ekonomskim pitanjima.
Koji je primjer da socijaldemokratija okuplja manjinske narode?Socijaldemokratija je uglavnom anacionalna, zalaže se za prava manjina ako su eventualno ugroženi. Hrvati u BiH nisu manjina, a ni ugroženi
Socijal demokracija ne stavlja naglasak na ekonomiju nego naprotiv,
na socijalnu državu. A što se tiče uređenja države sdp čak otvoreno
istupa protiv federalizacije kao da na taj način brani nacionalni interes
jednog od naroda. Ta stranka je vrlo jasno dala do znanja što misli i o
srpskim strankama sa kojima ne želi da koalira. Znači po svemu je nacionalistička
što po meni nije ništa čudno, a mislim da je tako i birači doživljavaju.
Slažem se da Hrvati nisu manjina, to je jasno i iz ustava,
ali Hrvati baš i ne obožavaju Titu, znači ni tu nema neutralnosti.
Ne mogu da ne spomenem Bandića u RH koji je vjernik, revolucionar,
"dijasporac", uživa potporu i Crkve i "Partije" i "multietničar", mi nemamo takvih niti sličnih.
2. Logično je da je građanska stranka protiv stvaranja nacionalnih torova, u kojim bi, što vrijeme prolazi bila sve više marginalizirana. Nema tu nikakvog nacionalnog interesa.
3. Koliko znam, SDP je koalirao sa PDP i SNSD dok su ovi imali umjerenije stavove, mislim da im je danas Čavićeva stranka poželjan partner.
4. Ne kontam kakve veze ima ovo za Titu, mislim da je on jednako obožavan i omražen od strane svakog konstitutivnog naroda.
5. Jeste Bandić sve to kad zatreba, a ustvari nije ništa od toga
6. Ne sviđa ti se anus mondialis?
- Lincoln-Burrows
#48 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Recimo da bih mogao prihvatiti tvoja tumačenja, jer svugdje nalaziš odgovor iako ga realno nije moguće dat na taj način.ultima_palabra wrote: 1. kažem da SDP stavlja naglasak na ekonomiju, što je logično u situaciji u kojoj smo. Da bi se borio za radnička prava, trebaš prvo kreirati dovoljno radnih mjesta![]()
2. Logično je da je građanska stranka protiv stvaranja nacionalnih torova, u kojim bi, što vrijeme prolazi bila sve više marginalizirana. Nema tu nikakvog nacionalnog interesa.
3. Koliko znam, SDP je koalirao sa PDP i SNSD dok su ovi imali umjerenije stavove, mislim da im je danas Čavićeva stranka poželjan partner.
4. Ne kontam kakve veze ima ovo za Titu, mislim da je on jednako obožavan i omražen od strane svakog konstitutivnog naroda.
5. Jeste Bandić sve to kad zatreba, a ustvari nije ništa od togaPrepoznajem populizam vrlo dobro, i ako je riječ o deklarativnom socijaldemokrati.
6. Ne sviđa ti se anus mondialis?Što prije prihvatimo da smo tamo, prije ćemo otamo izaći.
Ali ako želimo sve idealizirati i relativizirati možemo i tako odgovoriti.
Ovo pod 2.) nije moguće jer bi htjeli mi ili ne stvorio se većinski tor.
Federalizacija je lijevičarska ideja, čak je su nekad SSSR i SFRJ bile fedracije, unitarne države imaju na vlasti nacionalističke stranke.
SDP ako želi biti građanska mora biti drugačija.
A anus mondialis nije baš lijepo za čuti, ali u jednu ruku vrijeđa svih što je olakotna okolnost.
- ultima_palabra
#49 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Pa dobro, možda ja govorim o onakvom SDP-u kakvim ga ja želim vidjeti, a realnost je malo drukčija. Ipak mislim da su njegovi pravi problemi negdje drugo, a ne u odnosu prema Srbima i Hrvatima.Lincoln-Burrows wrote:Recimo da bih mogao prihvatiti tvoja tumačenja, jer svugdje nalaziš odgovor iako ga realno nije moguće dat na taj način.ultima_palabra wrote: 1. kažem da SDP stavlja naglasak na ekonomiju, što je logično u situaciji u kojoj smo. Da bi se borio za radnička prava, trebaš prvo kreirati dovoljno radnih mjesta![]()
5. Jeste Bandić sve to kad zatreba, a ustvari nije ništa od togaPrepoznajem populizam vrlo dobro, i ako je riječ o deklarativnom socijaldemokrati.
6. Ne sviđa ti se anus mondialis?Što prije prihvatimo da smo tamo, prije ćemo otamo izaći.
Ali ako želimo sve idealizirati i relativizirati možemo i tako odgovoriti.
Ovo pod 2.) nije moguće jer bi htjeli mi ili ne stvorio se većinski tor.
Federalizacija je lijevičarska ideja, čak je su nekad SSSR i SFRJ bile fedracije, unitarne države imaju na vlasti nacionalističke stranke.
SDP ako želi biti građanska mora biti drugačija.
A anus mondialis nije baš lijepo za čuti, ali u jednu ruku vrijeđa svih što je olakotna okolnost.
Ovo sa federalizacijom mislim da si previše pojednostavio, ima tu malo više istorijskih okolnosti.
Nije lijepo za čuti, ali ništa ne djeluje tako dobro protiv nacionalizma, kao malo realnosti
-
spokojan
#50 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
@ultima palabra
Tvrditi da je okosnica programa sdp-a u ekonomskim i razvojnim projektima i da tu partiju to razlikuje od drugih stranaka ... je biti u zabludi ili namjerno supljariti.
Na ekonomskim i razvojnim temama bi se i ce se cak i nacionalne stranke lako sloziti. U onome u cemu se nacionalne stranke ne slazu i o cemu se vode pregovori zajedno s eu i usa ... tu se programski sdp lako slozi s sda i sbih, ali ne i s snsd, sds, hdz itd ... zbog toga je sdp percipirana kao bosnjacka stranka.
Tvrditi da je okosnica programa sdp-a u ekonomskim i razvojnim projektima i da tu partiju to razlikuje od drugih stranaka ... je biti u zabludi ili namjerno supljariti.
Na ekonomskim i razvojnim temama bi se i ce se cak i nacionalne stranke lako sloziti. U onome u cemu se nacionalne stranke ne slazu i o cemu se vode pregovori zajedno s eu i usa ... tu se programski sdp lako slozi s sda i sbih, ali ne i s snsd, sds, hdz itd ... zbog toga je sdp percipirana kao bosnjacka stranka.