Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
-
spokojan
#1 Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Nije mi namjera da ova tema isijava pesimizmom. Sasvim suprotno, zelim ogoliti sustinu nasih problema, te ako bismo se slozili o tome, mozda postoji sansa da ih nekad eliminiramo i usmjerimo se na razvoj i prosperitet.
Iako je ekonomija, odnosno nezaposlenost, nizak gdp i izostanak uredjenog trzista sustina naseg problema, necu se baviti tom temom u ovom topicu, jer mnoge zemlje imaju danas tu vrstu problema i to podrucje nije specificnost BiH.
Takodjer, necu se baviti ni izostankom pravne drzave, iako je napredak u tom podrucju temelj svih nastojanja za napredak.
Standard zivota BH gradjana i pravni okvir ce moci ostvariti napredak kad se stvore pretpostavke.
TRI ZLA BH DRUSTVA
1. NACIONALISTICKE STRANKE
Stranke s programima usmjerenim prvenstveno na zastitu (!?) prava jednog od tri konst.naroda u BiH su definitivno najveca zapreka razvoju ove drzave. Dok god takve stranke postoje vjerojatno ce biti na vlasti, a u tim uvjetima bit cemo sve dalje i dalje od napretka. Osim hdz, sda, hsp i sds, ovdje spadaju i snsd i hns i sbih ... pa cak bih rekao i sdp jer program i ciljevi sdp-a nedvojbeno u velikom postotku i u glavnim stavkama slice programima i ciljevima stranaka poput sda i sbih (ponavljam, na temama kad su u pitanju uredjenje drzave, entiteti, regije i slicno).
Dobro bi bilo postici dogovor o uredjenju drzave, izmjenama ustava ... ili u konacnici betoniranje postojeceg ustava na recimo 50 godina, a onda zabrana strankama da uvrstavaju u svoje programe i ciljeve izmjene ustava i uredjenja drzave. Drugim rijecima, omoguciti politickim strankama da se bave iskljucivo temama gospodarstva. Cak, ne ni kulture, poput programa u skolama. Mozda takva podrucja prepustiti institucijama poput ohr-a.
2. MEDIJI
Novine, TV, radio ... sve je puno lazi i to najcesce u funkciji onih pojedinaca ili grupa koji upravljaju medijima. Osim toga, samo je losa vijest interesantna vijest. Citajuci avaz, gledajuci 60 minuta itd ... da se covjek odmah ubije ili odseli bilo gdje. Ovakvi mediji i dalje u torove zbijaju narode i stvara se atmosfera beznadja, cak i losija nego sto jeste objektivno ... a ako bismo realno pokusali sagledati krajnje rezultate medijskog djelovanja, kladim se da je recimo bakir pozitivno utjecao na popularnost dodika kod njegovog birackog tijela.
Zakonom bi trebalo regulirati medije na nacin da se ostrije odgovara za napisane ili izgovorene lazi novinara ... i strukturu medijskog prostora obvezati da minimalno 50% prostora cine pozitivne, afirmativne ili neutralne vijesti.
3. STRANCI - SLJAM KOJI DOLAZI
Na nasu veliku zalost i nesrecu vecina stranaca koji su nam ovamo dolazili pomoci (!?) su ljudi dotrajali u svojoj sredini ili oni kojih se zele zemljaci rijesiti. Veoma mali postotak je pravih ljudi koji su nam dosli zbiljski pomoci.
Dakle, uglavnom isluzeni i nesposobni stranci koji su dolazili u bih, mahom su dolazili pomoci sebi gledajuci kako se snaci u svojim nesretnim karijerama. Takvi nesposobni nisu mogli ni nama donijeti nista dobro.
Najsposobniji stranci ostaju kod kuce ili idu na primamljive inozemne misije.
To su tri sustinska problema i prepreke nasem drustvu za usmjeravanje prema razvoju.
Iako je ekonomija, odnosno nezaposlenost, nizak gdp i izostanak uredjenog trzista sustina naseg problema, necu se baviti tom temom u ovom topicu, jer mnoge zemlje imaju danas tu vrstu problema i to podrucje nije specificnost BiH.
Takodjer, necu se baviti ni izostankom pravne drzave, iako je napredak u tom podrucju temelj svih nastojanja za napredak.
Standard zivota BH gradjana i pravni okvir ce moci ostvariti napredak kad se stvore pretpostavke.
TRI ZLA BH DRUSTVA
Stranke s programima usmjerenim prvenstveno na zastitu (!?) prava jednog od tri konst.naroda u BiH su definitivno najveca zapreka razvoju ove drzave. Dok god takve stranke postoje vjerojatno ce biti na vlasti, a u tim uvjetima bit cemo sve dalje i dalje od napretka. Osim hdz, sda, hsp i sds, ovdje spadaju i snsd i hns i sbih ... pa cak bih rekao i sdp jer program i ciljevi sdp-a nedvojbeno u velikom postotku i u glavnim stavkama slice programima i ciljevima stranaka poput sda i sbih (ponavljam, na temama kad su u pitanju uredjenje drzave, entiteti, regije i slicno).
Dobro bi bilo postici dogovor o uredjenju drzave, izmjenama ustava ... ili u konacnici betoniranje postojeceg ustava na recimo 50 godina, a onda zabrana strankama da uvrstavaju u svoje programe i ciljeve izmjene ustava i uredjenja drzave. Drugim rijecima, omoguciti politickim strankama da se bave iskljucivo temama gospodarstva. Cak, ne ni kulture, poput programa u skolama. Mozda takva podrucja prepustiti institucijama poput ohr-a.
2. MEDIJI
Novine, TV, radio ... sve je puno lazi i to najcesce u funkciji onih pojedinaca ili grupa koji upravljaju medijima. Osim toga, samo je losa vijest interesantna vijest. Citajuci avaz, gledajuci 60 minuta itd ... da se covjek odmah ubije ili odseli bilo gdje. Ovakvi mediji i dalje u torove zbijaju narode i stvara se atmosfera beznadja, cak i losija nego sto jeste objektivno ... a ako bismo realno pokusali sagledati krajnje rezultate medijskog djelovanja, kladim se da je recimo bakir pozitivno utjecao na popularnost dodika kod njegovog birackog tijela.
Zakonom bi trebalo regulirati medije na nacin da se ostrije odgovara za napisane ili izgovorene lazi novinara ... i strukturu medijskog prostora obvezati da minimalno 50% prostora cine pozitivne, afirmativne ili neutralne vijesti.
Na nasu veliku zalost i nesrecu vecina stranaca koji su nam ovamo dolazili pomoci (!?) su ljudi dotrajali u svojoj sredini ili oni kojih se zele zemljaci rijesiti. Veoma mali postotak je pravih ljudi koji su nam dosli zbiljski pomoci.
Dakle, uglavnom isluzeni i nesposobni stranci koji su dolazili u bih, mahom su dolazili pomoci sebi gledajuci kako se snaci u svojim nesretnim karijerama. Takvi nesposobni nisu mogli ni nama donijeti nista dobro.
To su tri sustinska problema i prepreke nasem drustvu za usmjeravanje prema razvoju.
- Lincoln-Burrows
#2 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Dobro si analizirao ovo o strankama, što povlači da imamo tri strane za koje svi glasaju.spokojan wrote: TRI ZLA BH DRUSTVA
Znači ovdje jedino možemo razgovarati o tri različite opcije i isključiti one koje zadiru u ravnopravnost drugih i tako doći do riješenja.
jebiga, ali ovdje se slažem a mediji se samo nastavljaju na 1. točku.2. MEDIJI
Logično je da su rat prije svega iskoristili ljudi koji bježe od zakona, jer ratom zahvaćena zemlja je pravo sklonište za njih.3. STRANCI - SLJAM KOJI DOLAZI
Problem nastaje nakon rata kada oni imaju čak i podršku dijela struktura, to je zabrinjavajuće.
A da bi privukli kvalitetne strance ovdje mora vladati mir barem 100 godina.
- ultima_palabra
#3 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Govorim o ljudima u BiH:
1. Neobrazovanost
.
.
.
.
.
2. Korumpiranost
3. Pasivnost
1. Neobrazovanost
.
.
.
.
.
2. Korumpiranost
3. Pasivnost
-
spokojan
#4 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Slazem se, ali to su vise univerzalne vrijednostiultima_palabra wrote:Govorim o ljudima u BiH:
1. Neobrazovanost
.
.
.
.
.
2. Korumpiranost
3. Pasivnost
- ProbuseniDolar
#5 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Srbi, Hrvati, Bosnjaci
-
spokojan
#6 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Tim redom, ili?ProbuseniDolar wrote:Srbi, Hrvati, Bosnjaci
- ultima_palabra
#7 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Jesu, ali su kod nas malo više izraženespokojan wrote:Slazem se, ali to su vise univerzalne vrijednostiultima_palabra wrote:Govorim o ljudima u BiH:
1. Neobrazovanost
.
.
.
.
.
2. Korumpiranost
3. Pasivnostnista specificno za bih.
- ProbuseniDolar
#8 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Tim redom.spokojan wrote:Tim redom, ili?ProbuseniDolar wrote:Srbi, Hrvati, Bosnjaci
-
udrch
#9 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Vrlo zanimljivo razmišljanje..
Za ove tri stvari i Dodik misli da su najveće zlo..
Nacionalne stranke - njegovo Društvo Jednog Lica SNSD nije nacionalna stranka..
Mediji - vidjevši da se bez njih ne može uzeo ih je za svoje ortake..
Stranci - kad oni odu njegovim pajdašima nema ko da sudi..
Ova zemlja je puna zla..teško je razvrstati šta je dobro, a šta je loše..
Za ove tri stvari i Dodik misli da su najveće zlo..
Nacionalne stranke - njegovo Društvo Jednog Lica SNSD nije nacionalna stranka..
Mediji - vidjevši da se bez njih ne može uzeo ih je za svoje ortake..
Stranci - kad oni odu njegovim pajdašima nema ko da sudi..
Ova zemlja je puna zla..teško je razvrstati šta je dobro, a šta je loše..
-
izdaleka
#10 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Evo ruke carespokojan wrote:Nije mi namjera da ova tema isijava pesimizmom. Sasvim suprotno, zelim ogoliti sustinu nasih problema, te ako bismo se slozili o tome, mozda postoji sansa da ih nekad eliminiramo i usmjerimo se na razvoj i prosperitet.
TRI ZLA BH DRUSTVA
2. MEDIJI
- muha_sa
#11 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
dobro nam došo SreleSrećko wrote:Unitarizam
-
andrija2007
#12 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Evo jedan primjer o "dobronamjernosti" stranaca koji rade kod nas.
U mojoj zgradi ima strana organizacija za navodno pruzanje pomoci BiH. Zgrada nije posebno velika i ima ukupno
mozda 6-7 stanara ukljucujuci i te strance. Nazalost pola od stanara ili onih koji ulaze u zgradu ne zatvaraju ulazna
vrata ni danju ni nocu, pa ulazi i svako ko ne treba a i oni koji vrse nuzdu u haustoru,
Jedne nedelje ulazim, i odmah iza mene dvoje mladih stranaca, mladic i djevojka, ja gledam hoce li zatvoriti vrata,
mladic prolazi a djevojka primijeti da ja bas to gledam i tek onda zatvara vrata.
Prolaze pored mene i samo ona pozdravlja na engleskom, na sto meni spontano dodje da je pitam isto tako na
engleskom koji dobro govorim, zasto kad vec zivi i radi u Bosni ne nauci bar, da pozdravlja na bosanskom.
Mladic se okrece i arogantno mi kaze da ako mi, valjda je mislio na bosance, ne naucimo engleski da nam nece biti
mjesta u Evropi.
Ja mu jos bezobraznije odbrusim nesto kao ko ti kaze da ja zelim u Evropu da zivim zajedno sa takvima kao sto si ti.
Onda on meni bijesno kaze onda ste i zasluzili rat koji se dogodio 93 a ja mu kazem potpuno bijesan, glupane rat je
ovdje poceo 92 a ne 93 i ti si dosao nama ovdje da nam pomazes, i tu se prica zavrsava jer oni hinjski bjeze i
ulaze u kancelariju.
Blago nama s njima, vole nas ko Bajro mater!
U mojoj zgradi ima strana organizacija za navodno pruzanje pomoci BiH. Zgrada nije posebno velika i ima ukupno
mozda 6-7 stanara ukljucujuci i te strance. Nazalost pola od stanara ili onih koji ulaze u zgradu ne zatvaraju ulazna
vrata ni danju ni nocu, pa ulazi i svako ko ne treba a i oni koji vrse nuzdu u haustoru,
Jedne nedelje ulazim, i odmah iza mene dvoje mladih stranaca, mladic i djevojka, ja gledam hoce li zatvoriti vrata,
mladic prolazi a djevojka primijeti da ja bas to gledam i tek onda zatvara vrata.
Prolaze pored mene i samo ona pozdravlja na engleskom, na sto meni spontano dodje da je pitam isto tako na
engleskom koji dobro govorim, zasto kad vec zivi i radi u Bosni ne nauci bar, da pozdravlja na bosanskom.
Mladic se okrece i arogantno mi kaze da ako mi, valjda je mislio na bosance, ne naucimo engleski da nam nece biti
mjesta u Evropi.
Ja mu jos bezobraznije odbrusim nesto kao ko ti kaze da ja zelim u Evropu da zivim zajedno sa takvima kao sto si ti.
Onda on meni bijesno kaze onda ste i zasluzili rat koji se dogodio 93 a ja mu kazem potpuno bijesan, glupane rat je
ovdje poceo 92 a ne 93 i ti si dosao nama ovdje da nam pomazes, i tu se prica zavrsava jer oni hinjski bjeze i
ulaze u kancelariju.
Blago nama s njima, vole nas ko Bajro mater!
-
drinjanin
#13 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
srpski hegemonizam, hrvatski nacionalizam, bosnjacki klerikalizam
))))))..........ma zajeb...se
- muha_sa
#14 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
dajte ljudi prosvijetlite meSrećko wrote:Ima oko toga mnogo da se piše a opet se ne bi složili i bilo bi ono salonac i tako to.muha_sa wrote:dobro nam došo SreleSrećko wrote:Unitarizamde nam malo to pobliže--ako ti nije mrsko.
pusti salonce i te fraze-ja ozbiljno pitam.
Pitam jer sam x.puta procito kad neko napiše da je za normalnu,funkcionalnu,državu po mjeri svakog covjeka i svakog naroda --državu kao što je i svaka Evropska država a odmah mu se priljepi etiketa da je za unitarnu državu.Eto,ako je to unitarizam i ja sam za takvu državu.
-
zonbirile
#15 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
po meni Juga je razbijena sa ciljem Bosna onako pride i još ne znaju šta će.Eto na sonu i Slovenija,Hrvatska,Makedonija,donekle i Srbija,čak i Kosovo,samo Bosna u havi.Kada gazda skonta šta će i lupne o sto to će i biti.
- respo
#16 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
(ne)obrazovanje
(ne)kultura ljudi tj kucni odgoj
trece dovoljna su 2 prva
(ne)kultura ljudi tj kucni odgoj
trece dovoljna su 2 prva
-
RosaSpinosa
#17 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
.
Last edited by RosaSpinosa on 04/11/2012 22:17, edited 1 time in total.
- muha_sa
#18 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
da,manje od polovine onih koji imaju pravo glasa---vecina apstinira i bojkotuje izbore "vadeci "se da nemaju za koga glasatRosaSpinosa wrote:spokojan wrote:
TRI ZLA BH DRUSTVA
2. MEDIJI
3. STRANCI - SLJAM KOJI DOLAZISvaka čast
![]()
Na ovo se nema šta dodati osim da SMO MI (BOSANCI I HERCEGOVCI) SAMI NAJVEĆE ZLO ZA BIH...
MI glasamo za ove stranke
MI svojim novcem podržavamo ove medije
MI primamo u BiH sve i svašta
-
RosaSpinosa
#19 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
.
- Aguirre
#20 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Bravo care!
Ali, budimo realni, koja nam je stvarna alternativa, koja ce uistinu zadovoljit 3 vecinska naroda u BiH?
Jer, ako cemo bit iskreni... 90% stanovnistva ove drzave o plitickim odlukma razmislja prvensveno kroz "nacionalnu" prizmu...
a to cemo moc promjenit tek kad prosjena placa bude 3000 KM!
Ali, budimo realni, koja nam je stvarna alternativa, koja ce uistinu zadovoljit 3 vecinska naroda u BiH?
Jer, ako cemo bit iskreni... 90% stanovnistva ove drzave o plitickim odlukma razmislja prvensveno kroz "nacionalnu" prizmu...
a to cemo moc promjenit tek kad prosjena placa bude 3000 KM!
-
RosaSpinosa
#21 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
.
- torcida
#22 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
...onda znači nikada? 
-
KREMEN
#23 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
Nisu ljudi najvece zlo, ljudi su svugdje pretezno isti, manje vise. Problem je da nema pravne drzave, pa su posljedice toga , kriminal, korupcija..sta reci za nacionalizam, nista, nestao bi barem iz javnog zivota, kad bi se uspostavila pravna drzava. Zakon, kao u Njemackoj, za isticanje fasisticki simbola, za verbalni delikt, ali ocigledno da nekome ne odgovara pravna drzava..
-
Agic Nurija
#24 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
[quote="spokojan"]Nije mi namjera da ova tema isijava pesimizmom. Sasvim suprotno, zelim ogoliti sustinu nasih problema, te ako bismo se slozili o tome, mozda postoji sansa da ih nekad eliminiramo i usmjerimo se na razvoj i prosperitet.
Djelimično tačno!
Zaboravio si ipak da pomeneš lobiiste u svim zemljama svijeta, ljude koji su plaćeni i zaduženi iz centara matičnih država, da pipkaju i testiraju parlamente, sabore, senate i ostale institucije iz kojih bi eventualno mogli doći u obzir "visoki" i ostali predstavnici MZ, u ovom slućaju u Bosni, pa ih onda po mogućnosti unaprijed, ili svjesno pogrešno informišu o historiji stanja i zbivanja na terenu ili ih zakupe za debele pare (Karl bild ima nekoliko miliona eura na akcijama dobijenih izravno od ruske kompanije "Gasprom"). Ovdje da ne govorimo o plaćenim i tendencioznim intervjuima sa "poznatim i mjerodavnim ličnostima" na stranicama zvučnih svjetskih medija itd...
Dakle, bosansko zlo se ipak može svesti na samo jednu tačku: Narod bosanski je vijekom ekonomski na dnu evropske ljestvice, ružno psihološko naslijeđe svakojakih političkih diktatura, te stoga politički neupućen, svjetovno neobrazovan, a kolektivno podvrgavan permanentnom ispiranju mozga - sredstvima sile i prijetnje!
Vratiti bosanskom narodu čast i dostojanstvo uspostavljanjem istinske pravne države i garancijom svih ljudskih sloboda, prva je božija zapovijest!!
Djelimično tačno!
Zaboravio si ipak da pomeneš lobiiste u svim zemljama svijeta, ljude koji su plaćeni i zaduženi iz centara matičnih država, da pipkaju i testiraju parlamente, sabore, senate i ostale institucije iz kojih bi eventualno mogli doći u obzir "visoki" i ostali predstavnici MZ, u ovom slućaju u Bosni, pa ih onda po mogućnosti unaprijed, ili svjesno pogrešno informišu o historiji stanja i zbivanja na terenu ili ih zakupe za debele pare (Karl bild ima nekoliko miliona eura na akcijama dobijenih izravno od ruske kompanije "Gasprom"). Ovdje da ne govorimo o plaćenim i tendencioznim intervjuima sa "poznatim i mjerodavnim ličnostima" na stranicama zvučnih svjetskih medija itd...
Dakle, bosansko zlo se ipak može svesti na samo jednu tačku: Narod bosanski je vijekom ekonomski na dnu evropske ljestvice, ružno psihološko naslijeđe svakojakih političkih diktatura, te stoga politički neupućen, svjetovno neobrazovan, a kolektivno podvrgavan permanentnom ispiranju mozga - sredstvima sile i prijetnje!
Vratiti bosanskom narodu čast i dostojanstvo uspostavljanjem istinske pravne države i garancijom svih ljudskih sloboda, prva je božija zapovijest!!
-
zonbirile
#25 Re: Tri najveca zla Bosne i Hercegovine
probali jednom,nije išlo i danas mu .ebu mater.Kako će se u budućnosti odvijati stvari ,teško i pretpostaviti da će biti bolje.