Trgovina sa seikom
Moderator: anex
- wels
#1 Trgovina sa seikom
Sa tek zavrsenom skolom i samo 4 mjeseca radnog iskustva,a vec u vatri na prvom zadatku .Naime,moja kcerka radi u jednoj export firmi i sada u srijedu ima za zadatak da prezentuje proizvode(mesne preradjevine) eventualnom kupcu,bogatom seiku.
Ne bi bilo potrebe za otvaranje ovog topika ali seik je seik i vjerovatno postoje neka pravila,obicaji koji bi doticnog "dirnuli" i eventualno otvorili vrata uspjesnom poslu moje kceri.Molim Vas za neki savjet,tip.
Ne bi bilo potrebe za otvaranje ovog topika ali seik je seik i vjerovatno postoje neka pravila,obicaji koji bi doticnog "dirnuli" i eventualno otvorili vrata uspjesnom poslu moje kceri.Molim Vas za neki savjet,tip.
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#2 Re: Trgovina sa seikom
ja neznam sta bi ti tu mogao covjek reci osim onog da upotrijebi ono sto je u toku skolovanja naucila. puno srece zelim...
- ljubav_aha
#3 Re: Trgovina sa seikom
gjde je vasa kcerka zavrsila skolu,na vecini faksova u SAD sa predznakom na business takodjer imaju predmete u vezi poslovanja sa inostranim partnerima/kama ,znaci,ona bi trebala znati osnove kulture ponasnaja,poslovanja,sastankaka i pravljenja ugoovora,naravo i obratno
- Deriguz
#4 Re: Trgovina sa seikom
pazi da ne bude previse uspjesna pa ti seik ne ponudi 40 kamila i kilu zlata za kcerku
- ljubav_aha
#5 Re: Trgovina sa seikom
Deriguz wrote:pazi da ne bude previse uspjesna pa ti seik ne ponudi 40 kamila i kilu zlata za kcerku
takav oblik trgovine je u sektoru of modern slavery
- poznanik
#6 Re: Trgovina sa seikom
S razlogom postavljam pitanje ozbiljnosti i shvatanja rizika poslodavca tvoje kćerke kad je stavlja u vatru i prvi samostalni poslovni - prodajni kontakt sa značajnim kupcem. Pošto se mene ne tiču razlozi, pokušaću da pomognem malim savjetima.wels wrote:Sa tek zavrsenom skolom i samo 4 mjeseca radnog iskustva,a vec u vatri na prvom zadatku .Naime,moja kcerka radi u jednoj export firmi i sada u srijedu ima za zadatak da prezentuje proizvode(mesne preradjevine) eventualnom kupcu,bogatom seiku.
Prije svega, prodavac mora znati sve kulturne, ekonomske, društveno-socijalne i druge prilike u zemlji čijim predstavnicima nudi proizvod.
Ne znam kakvim konkretnim proizvodima će trgovati tvoja kćerka, ali ako želi uspješnu prodaju, onda mora pronaći mnogo podataka o sličnim proizvodima, sličnim proizvodžačima i ponudžačima, i u njihovim ponudama pronaći najbolje i najlošije karakteristike i to znati iskoristiti u svoju korist.
Mora znati reklamirati kvalitete vlastite proizvodnje, higijensku sigurnost, kontinuiranost u nabavi repromaterijala, sigurnost u distribuciji.
Cijena u ovom slučaju ne treba da bude eliminatorna, pažnju treba posvetiti kvaliteti proizvoda.
- JThomas
#7 Re: Trgovina sa seikom
ja bi se pripazio na mjestu kćerke. meni je to bogam' sumnjivo, ne znam kakav to direktor šalje nekoga sa 4 mjeseca radnog iskustva da ugovara takav posao...
- ljubav_aha
#8 Re: Trgovina sa seikom
vlro je neobicno poslati samo jednu osobu na prezentaciju projektaJThomas wrote:ja bi se pripazio na mjestu kćerke. meni je to bogam' sumnjivo, ne znam kakav to direktor šalje nekoga sa 4 mjeseca radnog iskustva da ugovara takav posao...
- wels
#9 Re: Trgovina sa seikom
Problem je u tome sto je poslodavac sa ekipom na poslovnom putovanju i do juce nije znao sta se desava u firmi,a poslovni sastanak sa seikom inicirala je menadzerica iz partnerske firme i kcerka je trenutno u poziciji da prezentira njihove proizvode(mesne preradjevine),a obzirom da je imala par prezentacija na sajmovima u Njemackoj,sama prezentacija kvalitete proizvoda i sve sto si naveo ne bi trebao bit problem.Doduse i ova menadzerica iz partnerske firme ce biti prisutna i nadam se od velike pomoci.S razlogom postavljam pitanje ozbiljnosti i shvatanja rizika poslodavca tvoje kćerke kad je stavlja u vatru i prvi samostalni poslovni - prodajni kontakt sa značajnim kupcem. Pošto se mene ne tiču razlozi, pokušaću da pomognem malim savjetima.
Prije svega, prodavac mora znati sve kulturne, ekonomske, društveno-socijalne i druge prilike u zemlji čijim predstavnicima nudi proizvod.
Ne znam kakvim konkretnim proizvodima će trgovati tvoja kćerka, ali ako želi uspješnu prodaju, onda mora pronaći mnogo podataka o sličnim proizvodima, sličnim proizvodžačima i ponudžačima, i u njihovim ponudama pronaći najbolje i najlošije karakteristike i to znati iskoristiti u svoju korist.
Mora znati reklamirati kvalitete vlastite proizvodnje, higijensku sigurnost, kontinuiranost u nabavi repromaterijala, sigurnost u distribuciji.
Cijena u ovom slučaju ne treba da bude eliminatorna, pažnju treba posvetiti kvaliteti proizvoda.
- XL4
#10 Re: Trgovina sa seikom
@JThomas, dobro primjeceno!
@wels, bilo bi lakse da ste nam dali malo vise informacija kako bi imali osnova za uklanjanje eventualnih sumnji.
Vecina seika je skolovano u inostranstvu, na prestiznim univerzitetima i mada ih u ubogoj Bosni generalno klasificiraju jako lose, ljudi su uglavnom sjajni poslovni ljudi, inteligentni i kada je vec trgovina u pitanju, moram naglasiti, da su jako dobri trgovci.
Ja preporucujem, kao prvo da se pojavi u poslovnom odjelu i ... ovisno iz koje je zemlje i ko je seik, pruzi ruku i rukuje se prilikom susreta. U principu, oni zeni nece prvi pruziti ruku, ali pruzenu ruku ce sa zadovoljstvom prihvatiti.
Kod njih vazi pravilo, prvo zabava, pa biznis, tj. prvo ide jelo i pice, razgovor o svemu i svacemu, ali o poslu na kraju susreta, kratko i jasno. On nece donijeti nikakvu odluku sam i na svoju ruku. Postoji tv. majlis, na kojem se donose odluke. Sa njima treba biti jako pristojan i birati rijeci, ne osvrtati se na druge proizvodjace, nego se koncentrisati na proizvod koji nudi doticna kompanija jer se u suprotnom moze shvatiti kao ogovaranje, sto se ne prihvata u nihovoj kulturi.
To je sazetak, mozda vam bude od pomoci i sretno.
@wels, bilo bi lakse da ste nam dali malo vise informacija kako bi imali osnova za uklanjanje eventualnih sumnji.
Vecina seika je skolovano u inostranstvu, na prestiznim univerzitetima i mada ih u ubogoj Bosni generalno klasificiraju jako lose, ljudi su uglavnom sjajni poslovni ljudi, inteligentni i kada je vec trgovina u pitanju, moram naglasiti, da su jako dobri trgovci.
Ja preporucujem, kao prvo da se pojavi u poslovnom odjelu i ... ovisno iz koje je zemlje i ko je seik, pruzi ruku i rukuje se prilikom susreta. U principu, oni zeni nece prvi pruziti ruku, ali pruzenu ruku ce sa zadovoljstvom prihvatiti.
Kod njih vazi pravilo, prvo zabava, pa biznis, tj. prvo ide jelo i pice, razgovor o svemu i svacemu, ali o poslu na kraju susreta, kratko i jasno. On nece donijeti nikakvu odluku sam i na svoju ruku. Postoji tv. majlis, na kojem se donose odluke. Sa njima treba biti jako pristojan i birati rijeci, ne osvrtati se na druge proizvodjace, nego se koncentrisati na proizvod koji nudi doticna kompanija jer se u suprotnom moze shvatiti kao ogovaranje, sto se ne prihvata u nihovoj kulturi.
- wels
#11 Re: Trgovina sa seikom
Hvala,svaki post moze biti od koristi.XL4 wrote:@JThomas, dobro primjeceno!
-
bullmastiff
#12 Re: Trgovina sa seikom
mislim da se asa njima ne msije rukovati..to nije njihov obicaj
-
udrch
#13 Re: Trgovina sa seikom
Ako su u pitanju visočke mesne prerađevine neće joj ništa pomoći..batal posao..
Ako je u pitanju Hercegovački pršut od Lijanovića ili sudžuka što je prodaje lik na pijaci na Otoci onda će i sam kvalitet proizvoda biti dovoljan
..
Ako je u pitanju Hercegovački pršut od Lijanovića ili sudžuka što je prodaje lik na pijaci na Otoci onda će i sam kvalitet proizvoda biti dovoljan