Koja je razlika pred zakonom ?citroen xm wrote:Poređenje sa falsifikovanim novcem je glupo u najmanju ruku.
Trgovina autima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#26 Re: Trgovina autima
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#27 Re: Trgovina autima
Za sta da mu prodavac garantuje? Imas oci,gledaj. Imas usi,slusaj. Imas majstora,neka ga digne na dizalicu. Prodavac bi po meni trebao samo garantovati za papire,da auto nije na potjernici i nista vise. Ostalo,sisaj ovce majstore.maks_rs wrote:Nema potrebe da vrijeđaš ,ovo bi trebala biti civilizovana rasprava. Nova ili polovna roba - svejedno , PRODAVAC mora garantovati za nju i ovo nije nimalo offtopic.XTech wrote:Druze tebe niko ne vuce za rukav da kupis nesto, sam si odabrao i platio. Nije to nova roba da ja tebi dajem garanciju na nesto. Ne branim prevarante ali nije sve na njima. Ja sam sa ovim postom out iz ove teme jer se nemam vremena natezati sa ovakvima kao ti, koji se od deset recenica vezu za jednu i koji po gustoj magli pale duga svjetla
-
almir90
#28 Re: Trgovina autima
Ode tema u lijevu stranu, nećemo raspravljati o prevarama, to i nije predmet, otvorit drugu temu pa raspravljat o lopovlucima.
- drndalo
#29 Re: Trgovina autima
Razlika je sto kada falsifikujes novac diras u drzavni monopol na pare ! Dakle pokusavas se bosti s rogatim...maks_rs wrote:Koja je razlika pred zakonom ?citroen xm wrote:Poređenje sa falsifikovanim novcem je glupo u najmanju ruku.
-
citroen xm
#30 Re: Odg: Trgovina autima
Falsifikovanje novca i njegov promet je krivično djelo. Sređivanje auta za prodaju nije krivično djelo.maks_rs wrote: Koja je razlika pred zakonom ?
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#31 Re: Odg: Trgovina autima
Ako vraćaš kilometre - jeste.citroen xm wrote:Falsifikovanje novca i njegov promet je krivično djelo. Sređivanje auta za prodaju nije krivično djelo.maks_rs wrote: Koja je razlika pred zakonom ?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#32 Re: Trgovina autima
Gdje vidis rupu ti drvo posadi.
Gdje vidis levata,odmah ga izradi.
Gdje vidis levata,odmah ga izradi.
Nisam ja majke mi. Nisam ni znao i meni su uvalili i produzim dalje.Ako vraćaš kilometre - jeste.
-
radostan dan
#33 Re: Trgovina autima, ili ti ga šverc-komerc
almir90 wrote:
To je ono što mene muči, ja ne želim tako raditi, ja sam svjestan da je to najlakši način do para da se dođe, no imam neke svoje stavove, i ne želim varati narod.
Ja sam razmišljao tako, kupiti jeftinija vozila, ništa lickanje i to, i uz neki normalan procenat zarade, ta auta jeftino prodavati dalje, koliko bi to isplativo bilo, i da li bi me konkurencija pomela brzo, to je glavni problem.
sine moj, slušaj kad ti ćiro kaže, i seljak prije neg što na pjacu izađe, ubrani paradajz pere , glanca i sortira u gajbicu, da brže i lakše proda svoju robu, tako da...
..molim te, sipaj mi jednu rakiju.
-
citroen xm
#34 Re: Trgovina autima
A kako ćeš ti dokazati da sam ja vratio kilometre? Šta ako je mene Švabo izradio. I vidim ovde počinje klasična priča zvana kilometraža. Niti je kilometraža jedini problem na autu, niti se ona gleda samo po kilometar satu.
-
Nermin_BH
#35 Re: Trgovina autima
Ne mogu one suplje, uvoz njemacka "bez marke ulaganja". Otkud ti znas da nema marke ulaganja kad ga ti nisi vozio ? Uvijek imaju neke sitnice koje se ne mogu primjetiti.
-
citroen xm
#36 Re: Trgovina autima
"Sipaj i vozi" 
E ta me najviše razbije jer sam konto da mogu proći bez sipanja.
E ta me najviše razbije jer sam konto da mogu proći bez sipanja.
-
condy
#37 Re: Trgovina autima
Trgovina vozilima, mora imati jasna pravila, kojim bi se zaštitio kupac. Muljažama i prevarama treba stati u kraj, a ne te stvari konstantno tolerisati.
http://www.pik.ba/artikal/10104480/bmw- ... 5-styling/
U ovome oglasu prodavac u oglasu navodi jednu kilometražu, a na slici vozila je sasvim druga kilometraža.
Radi se o klasičnoj prevari, na koju budala samo može nasjesti ali ako je neko budala to ne znači da ga je neko imao pravo tek tako prevariti i izraditi za cca 15-20kKM.
http://www.pik.ba/artikal/10104480/bmw- ... 5-styling/
U ovome oglasu prodavac u oglasu navodi jednu kilometražu, a na slici vozila je sasvim druga kilometraža.
Radi se o klasičnoj prevari, na koju budala samo može nasjesti ali ako je neko budala to ne znači da ga je neko imao pravo tek tako prevariti i izraditi za cca 15-20kKM.
-
almir90
#38 Re: Trgovina autima
Ovako kako sam ja zamislio da bi bila neka isplativost ipak se mora raditi na količinu, jer na svakom autu bi bila mala zarada, ja sam svjestan toga. Vraćane kilometraže i to ne želim raditi, krpaža auta, da se to dalje šukne nekome svjesno nije mi cilj, ja sam dva puta prevaren za auto, zato sam i došao na ovakvu ideju poslovanja. Mada nisam u žurbi, treba prvo naći neku normalnu osobu za saradnju koja ima isto mišljenje kao i ja po pitaju ovoga, pa onda dalje.
-
goran16v
#39 Re: Trgovina autima
Sa namjerom da ides na malu zaradu i bez prevare, sto je u svakom slucaju za veliki respect, da bi bio rentabilan treba veliki broj auta u opticaju. Baci sam na papir koliku bi marzu po autu uzimao, koliki bi ti bili troskovi u zavosnosti od nacina na koji bi radio, sa kolikom bi zaradom bio zadovoljan da bi znao koliko je to prodatih auta mjesecno, a onda ces znati isplati li ti se.
-
radostan dan
#40 Re: Trgovina autima
Vraćane kilometraže i to ne želim raditi, krpaža auta, da se to dalje šukne nekome svjesno nije mi cilj, ja sam dva puta prevaren za auto, zato sam i došao na ovakvu ideju poslovanja.
almire, batali te ideje...ovdje narod želi da bude prevaren.
tvoje nezakrpljeno, nenalickano, jeftino i sa stvarnom kilometražom neće ni jedan bh kupac.
on hoće da mu lažeš, mediš, vaziš, da ga ubijediš da nema ni oči ni mozak.
on hoće bajku koju ćeš mu ti ispričati, da bi je on mogao pričati bratu, komšiji, tastu, rođaku, itd,itd...
a onda se rođak nadoveže sa svojom bajkom o svom autu i bog te veselio, prođe dan, popilo se, pojelo, uz konstataciju kako je sve to u 5 deka, svi kupili auta 12 godina stare sa 150.000, dizele, za 8500 km, nema se šta raditi na njima.
narod ne kupuje auta, narod kupuje priču.
shvati to u startu.
-
condy
#41 Re: Trgovina autima
Nisam siguran da je tako. Da li si ti kada prodavao vlastiti automobil ?radostan dan wrote:Vraćane kilometraže i to ne želim raditi, krpaža auta, da se to dalje šukne nekome svjesno nije mi cilj, ja sam dva puta prevaren za auto, zato sam i došao na ovakvu ideju poslovanja.
almire, batali te ideje...ovdje narod želi da bude prevaren.
tvoje nezakrpljeno, nenalickano, jeftino i sa stvarnom kilometražom neće ni jedan bh kupac.
on hoće da mu lažeš, mediš, vaziš, da ga ubijediš da nema ni oči ni mozak.
on hoće bajku koju ćeš mu ti ispričati, da bi je on mogao pričati bratu, komšiji, tastu, rođaku, itd,itd...
a onda se rođak nadoveže sa svojom bajkom o svom autu i bog te veselio, prođe dan, popilo se, pojelo, uz konstataciju kako je sve to u 5 deka, svi kupili auta 12 godina stare sa 150.000, dizele, za 8500 km, nema se šta raditi na njima.
narod ne kupuje auta, narod kupuje priču.
shvati to u startu.
Automobil nije lako prodati, to sam se lično uvjerio.
Uvjerio sam se, da se dobar automobil najlakše prodaje, pogotova ako je u pitanju njemački proizvođač. Uglavnom najvažnija stvar kod vozila je njegova cijena. Potencijalni kupci prvo gledaju cijenu od vozila, a potom vozilo. Neki su oprezni i sumnjičavi u startu, neki ne znaju šta žele, neki su previše izbirljivi jer žele za te pare da dobiju novo vozilo, ali i sa takvima obično ne pazariš ništa i osim izgubljenog vremena nemaš nikakve od njih koristi. Pored toga, non stop im moraš jedno te isto ponavljati.
Pravi kupac je onaj koji traži baš to vozilo koje ti prodaješ. On je prije nego što je saznao za tvoje vozilo donio odluku o kupovini takvog vozila. Ako je vozilo očuvano, ako o tom vozilu možeš ponuditi bitne informacije kupcu koje ga interesuju u vezi historije i održavanja vozila, pogotovo ako imaš račune sa servisa te ako si pristupačan, jednostavan, uljudan , taj kupac će ti sigurno kupiti tvoje vozilo, bez puno natezanja. Niko se ne odvaja od teško zrađeno novca tako lako. Ako si muljator, pitanje da li će takva osoba uopće htjeti s tobom razgovarati. Muljatorima je puno teže prodati vozilo.
U konkretnom slučaju, prodao sam auto djevojci, koja ga je vizuelno dobro pregledala, i kojoj sam pokazao sve račune od servisa. Kupila je vozilo a da ga prije toga nije niti probala. Sad ćeš reći, a i ja bih najvjerovatnije da sam na tvom mjestu, da je to najnaivniji kupac ali nije. Imala je isto takvo vozilo prije mene, i o tom vozilu je znala sve. Pored toga, ja sam za vozilo imao servisnu knjižicu i račune od svih servisa, i sigurno nisam izgledao poput nekog dilera ili muljatora. Nagovarao sam je da proba vozilo, ali ona mi je vjerovala. I danas kad je sretnem nakon dvije godine, ona je zadovoljna sa autom, a prije kupnje ga nije ni probala.
Po meni pošten i profesionalan trgovac ima šanse da uspije. Muljatori, su osuđeni na propast.
-
condy
#42 Re: Trgovina autima
Svaki biznis ima svoj početak. Za svaki uspjeh i napredak treba vremena, znanja, investiranja i strpljenja. Pošten posao se isplati. Najbitnije ti je da tražiš kvalitetna i očuvana vozila. Tom poslu se moraš maksimalno posvetiti, dobro ga izučiti prije nego što se u njega upustiš. Moj ti je savjet otiđi kod trgovaca rabljenih vozila. Predstavi se kao zainteresovana mušterija, i probaj od njih izvući bitne informacije o vozilima, uvozu, dadžbinama i sl. neka ti to bude neka praksa. Stvarne razloge dolaska im ne možeš reći jer nećeš ništa saznati. Sretnoalmir90 wrote:Ovako kako sam ja zamislio da bi bila neka isplativost ipak se mora raditi na količinu, jer na svakom autu bi bila mala zarada, ja sam svjestan toga. Vraćane kilometraže i to ne želim raditi, krpaža auta, da se to dalje šukne nekome svjesno nije mi cilj, ja sam dva puta prevaren za auto, zato sam i došao na ovakvu ideju poslovanja. Mada nisam u žurbi, treba prvo naći neku normalnu osobu za saradnju koja ima isto mišljenje kao i ja po pitaju ovoga, pa onda dalje.
-
almir90
#43 Re: Trgovina autima
Nema dobrog auta, a jeftinog, to je već davno ustanovljeno. Neće niko kupiti auto novo, održavati redovno, da bi ga na kraju prodao za bagatelu. Jedostavno idu ta jeftina auta, zbog situacije u državi, koja moraju imati mana. Teško je prodati skuplje auto, ne cijeni to naš narod, i ako traže takve.
-
skriveni
#44 Re: Trgovina autima
mali_milojica wrote:Gdje vidis rupu ti drvo posadi.
Gdje vidis levata,odmah ga izradi.Nisam ja majke mi. Nisam ni znao i meni su uvalili i produzim dalje.Ako vraćaš kilometre - jeste.
Jarane sto ti to "nisam ja znao" ne pali kad ti policija pokuca na vrata npr. za ukredni mobitel koji si ti platio povoljno