Trgovina autima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

almir90

#1 Trgovina autima

Post by almir90 »

Ajmo malo raspravljat o švercu. Koliko vidim ovaj posao kod nas je trenutno u rastu, tj. svaka mraka danas želi dilati autima, i ko se razumije, i ko ne. Koliko je ovaj posao danas profitabilan? Da li u ovom poslu kod nas preživljavaju samo prevaranti?

Koliko se da primijetiti, danas je važnije voziti novije i skuplje auto, nego išta drugo (čast izuzetcima).

Ako se radi sa tim rashodima EU, kao što većina radi, da li je moguće opstati u tom poslu prikazivajući stvarno stanje auta? Znači, ako ima kakvog ulaganja ne skrivati, već reći kupcu. Imati neki realan procenat zarade, a ne kupiti za 5000 kalaju, te je prodavati za 10 000. Kolike su mjesečne obaveze prema državi kao registrovan uvoznik polovnjaka?
Last edited by almir90 on 18/01/2014 11:33, edited 1 time in total.
goran16v

#2 Re: Trgovina autima, ili ti ga šverc-komerc

Post by goran16v »

Sverc komerc i trgovina autima na koju mislis nisu ista stvar. Sverc komerc je ilegalna trgovina sa ciljem izbjegavanja placanja davanja drzavi, a toga u trgovini autima nema. Ako kupim auto vani za 1000, vratim kilometrazu i prodam ovdje za 3000, ja sam preprodavac, mozda prevarant ali nisam svercer. Ako ne vratim kilometrazu nego ga samo prodam za 3 x vise para onda sam preprodavac koji ne radi nista nezakonito i nikog ne vara. Za svaki reg. auto je placena carina (ako je ima) i PDV, a u daljoj preprodaji nema nameta. Promjeni naslov u trgovina autima ili ti ga prevare.
almir90

#3 Re: Trgovina autima

Post by almir90 »

Evo nek' bude samo trgovina autima.

Mene interesuje koje su mjesečne obaveze prema državi za otvaranje AK sa polovnim vozilima?
XTech

#4 Re: Trgovina autima, ili ti ga šverc-komerc

Post by XTech »

Imam prijatelja koji zivi u DE, doveze svakakvih vozila, pokvarenih, udarenih, onih sa 400k na satu i slicno. On ne krije stanje vozila ali od njega vecinom uzimaju ovi sto to malo popeglaju, uglancaju, vrate kilometrazu i onda prodaju po dvije- tri milje vise (na starijim i slabijim vozilima). Nedavno je BMW 530D sa 540k na satu ako se ne varam, godina 2004. sa nekim sitnim ulaganjima (malo iskuckan) prodao u Zivinicama za 10000 KM. Sada se taj isti vjerovatno negdje prodaje kao odlicno ocuvan sa 150-200 k za nekih 15-16 hiljada. Prijatelj inace ima tu neku drugu racunicu, ovo mu dodje usputno da uzme koju kintu. Tako da je isplativije ovdje kupiti nego ici gore, manji trosak a bolja zarada.
Malo bolji G4 TDI, uvezen iz DE, moze se registrovati ovdje sa nekih 6000-6500 KM a po PIK-u se kako vidim krecu i do 9000 KM :-)

Oko ostalog nisam upucen.

EDIT: Vidim promijenjen je naziv teme...
drndalo

#5 Re: Trgovina autima

Post by drndalo »

Mjesecne obaveze su ti kao kada imas ikakvu firmu (jer i ovo bi morala biti firma ako ces da radis legalno-prijavljeno) u pogonu, zavise od puno stvari, najvise od broja prijavljenih radnika i prikazanog prometa. Tesko je ovako reci:"To ti je 3400 KM mjesecno"...
almir90

#6 Re: Trgovina autima, ili ti ga šverc-komerc

Post by almir90 »

XTech wrote:Imam prijatelja koji zivi u DE, doveze svakakvih vozila, pokvarenih, udarenih, onih sa 400k na satu i slicno. On ne krije stanje vozila ali od njega vecinom uzimaju ovi sto to malo popeglaju, uglancaju, vrate kilometrazu i onda prodaju po dvije- tri milje vise (na starijim i slabijim vozilima). Nedavno je BMW 530D sa 540k na satu ako se ne varam, godina 2004. sa nekim sitnim ulaganjima (malo iskuckan) prodao u Zivinicama za 10000 KM. Sada se taj isti vjerovatno negdje prodaje kao odlicno ocuvan sa 150-200 k za nekih 15-16 hiljada. Prijatelj inace ima tu neku drugu racunicu, ovo mu dodje usputno da uzme koju kintu. Tako da je isplativije ovdje kupiti nego ici gore, manji trosak a bolja zarada.
Malo bolji G4 TDI, uvezen iz DE, moze se registrovati ovdje sa nekih 6000-6500 KM a po PIK-u se kako vidim krecu i do 9000 KM :-)

Oko ostalog nisam upucen.

EDIT: Vidim promijenjen je naziv teme...

To je ono što mene muči, ja ne želim tako raditi, ja sam svjestan da je to najlakši način do para da se dođe, no imam neke svoje stavove, i ne želim varati narod.

Ja sam razmišljao tako, kupiti jeftinija vozila, ništa lickanje i to, i uz neki normalan procenat zarade, ta auta jeftino prodavati dalje, koliko bi to isplativo bilo, i da li bi me konkurencija pomela brzo, to je glavni problem.
XTech

#7 Re: Trgovina autima

Post by XTech »

Sto se mene tice, tu nisu krivi ovi sto varaju nego ovi sto kupuju od takvih. Svima odgovara da vide iskljucivo ono sto zele, prodavci im samo ugode u tome :D
Zavisi koliko imas pocetnog kapitala, znanja, vremena i zivaca da se bavis necim takvim. U trgovini se uvijek moze zaraditi.
goran16v

#8 Re: Trgovina autima

Post by goran16v »

almir90 wrote:Evo nek' bude samo trgovina autima.

Mene interesuje koje su mjesečne obaveze prema državi za otvaranje AK sa polovnim vozilima?
To je d.o.o. k'o i svaki drugi. Pocetne obaveze su ti osnivacki ulog od (mislim) 2000 KM, troskovi advokata i notara koji ce voditi registraciju pred sudom, fiskalna kasa od nekih 700 KM, takse i sitni troskovi (pecati itd). Godisnje obaveze su 60-ak KM za AFIP, taksa za istaknutu firmu (od 140 do 500), servis fiskalne kase cca 50-ak KM i 10% poreza na ostvarenu dobit. Mjesecne obaveze su da placas racunovodstvo (ako nemas certificirasnog knjigovodju zaposlenog), da placas kiriju (ako nemas prostor u vlasnistvu firme), telefon i fiskalni GSM 9,35 KM, da placas platu i doprinose na zaposlene (62% prijavljene plate), da obracunavas i placas PDV. Za firmu sa jednim zaposlenim u prostoru od nekih 300-njak KM sa prijavljenom platom od nekih 1500 KM bez telefonskog racuna i obracunatog PDV-a sa godisnjim troskoviva podjeljenim na mjesece trosak je otprilike 3500 - 3700 KM/mjesecno.
Last edited by goran16v on 18/01/2014 11:56, edited 1 time in total.
citroen xm

#9 Re: Trgovina autima

Post by citroen xm »

Pa bilo bi isplativo, ali ti treba više uslova. Prvi je količina jer zarada nije velika po autu ako tako radiš. Da bi ispunio kvotu moraš imati čovjeka u zemlji iz koje uvoziš, koji redovno prati ponudu. Dalje moraš stalno biti na putu i moraš imati svoj kamion sa prikolicom ili imati čovjeka sa kojim ćeš stalno sarađivati. Tek kada sve to staviš na papir+državni nameti.... možeš da skontaš isplati li ti se takav posao.
goran16v

#10 Re: Trgovina autima

Post by goran16v »

Sto se prevara tice, ako prodajes polovan auto koji su kupio takodjer polovan na 2 osnovna pitanja:
1. Jel udaran?
2. Jel mu ovo stvarna kilometraza?
uvijek mozes da odgovoris: ne znam, i samim time svu odgovornost i rizik prebacujes na potencijalnog kupca. Nek' gleda, ako kupi groba niko ga nije prevario nego sam sebe.
530i

#11 Re: Trgovina autima

Post by 530i »

Pa to su Gorane, šverceri, ti koji glume firmu, a pred zakonom se vode kao fizičke osobe koje uvoze automobile na svoje ime i na imena bliže rodbine....vole ljudi da vozaju, da trguju :roll: :lol:
goran16v

#12 Re: Trgovina autima

Post by goran16v »

530i wrote:Pa to su Gorane, šverceri, ti koji glume firmu, a pred zakonom se vode kao fizičke osobe koje uvoze automobile na svoje ime i na imena bliže rodbine....vole ljudi da vozaju, da trguju :roll: :lol:
On za auto mora platiti carinu (ako je ima) i PDV bez obzira bio firma ili fiz. lice. Tu i dalje nema nista nezakonito i nema nikakvog sverca.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#13 Re: Trgovina autima

Post by mali_milojica »

Kod mene se drug uz stalni posao automehanicara bavi preprodajom auta. Mozete zvati i svercom,kako hocete.
Prati oglase,osluskuje gdje sta ima kupiti ili kupuje od velikih uvoznika polovnih auta,gdje je sve placeno do redistracije. Kod kupovine od privatnih lica nastupa pa skoro na ivici bezobrazluka. Nudi niske cijene,sigurno 1000-2000 ispod trzisne,ali placa kesom i odmah. Kao majstor ima veliku prednost izmisljanja kvara ili jeftine popravke ako ga u stvarnosti ima. Kod kupovine od velikih trgovaca ima popust koji vi ne mozete dobiti,taman i guzice dali.
Pohvalno je npr sto on ne radi na extra profit,covjek se zadovolji i sa 200 KM zarade,ako moze izvuci vise,naravno da ce uzeti,ali rijetko koje auto mu je u prodaji vise od 10 dana.
Od 2010 pa na ovamo,za neke cetiri godine je prodao sigurno nekih 150 auta. Lijepa zarada za dodatni posao. Neka je sa svakog auta imao zaradu po 200,a nije,sami mozete izracunati koliko je zaradio. Neoporezovanog novca :wink:
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#14 Re: Trgovina autima

Post by maks_rs »

XTech wrote:Sto se mene tice, tu nisu krivi ovi sto varaju nego ovi sto kupuju od takvih. Svima odgovara da vide iskljucivo ono sto zele, prodavci im samo ugode u tome :D
Zavisi koliko imas pocetnog kapitala, znanja, vremena i zivaca da se bavis necim takvim. U trgovini se uvijek moze zaraditi.
Po ovoj logici nisu krivi ni falsifikatori novca nego naivci koji nalete :mrgreen:.
530i

#15 Re: Trgovina autima

Post by 530i »

goran16v wrote:
530i wrote:Pa to su Gorane, šverceri, ti koji glume firmu, a pred zakonom se vode kao fizičke osobe koje uvoze automobile na svoje ime i na imena bliže rodbine....vole ljudi da vozaju, da trguju :roll: :lol:
On za auto mora platiti carinu (ako je ima) i PDV bez obzira bio firma ili fiz. lice. Tu i dalje nema nista nezakonito i nema nikakvog sverca.

Naravno, jasno je to, ali je fol u tome što izigravaju firme, a ne plaćaju sve te namete koje bi firme trebale da plate....
Znma ljude uvoze po 15 auta godišnje, naravno služe se tuđim imenima pri uvozu, imaju punomoć, ali je to de facto njihov posao....ne trebamo se lagati :-)
drndalo

#16 Re: Trgovina autima

Post by drndalo »

ima popust koji vi ne mozete dobiti,taman i guzice dali.
Ne potcjenjuj kvalitet moje guzice... :lol:
ali je fol u tome što izigravaju firme, a ne plaćaju sve te namete koje bi firme trebale da plate....
Ima ko je placen da bi radio upravo na suzbijanju toga, ali bas i ne rade nesto... :wink:
XTech

#17 Re: Trgovina autima

Post by XTech »

maks_rs wrote:
XTech wrote:Sto se mene tice, tu nisu krivi ovi sto varaju nego ovi sto kupuju od takvih. Svima odgovara da vide iskljucivo ono sto zele, prodavci im samo ugode u tome :D
Po ovoj logici nisu krivi ni falsifikatori novca nego naivci koji nalete :mrgreen:.
Nemoj mjesati stvari molim te. Htio sam reci da svima padne oko za vozilo koje je svjeze ispolirano, maksimalno usisano, sa malom kilometrazom i ima dobru cijenu a da ono sa realnom kilometrazom i kojem treba malo sredjivanja a jeftinije je niko i ne pogleda.
Ti si dokaz moje teze, vidio si sta sam napisao a nisi razmisljao o tome i dao si neadekvatno poredjenje.
Kada dajem novac za nesto, ja sam iskljucivi krivac ako budem prevaren.
maks_rs

#18 Re: Trgovina autima

Post by maks_rs »

XTech wrote:Ti si dokaz moje teze, vidio si sta sam napisao a nisi razmisljao o tome i dao si neadekvatno poredjenje.
Kada dajem novac za nesto, ja sam iskljucivi krivac ako budem prevaren.
Znam ja dobro šta si napisao , poređenje nije neadekvatno a ti malo pročitaj kupoprodajne zakone.
XTech

#19 Re: Trgovina autima

Post by XTech »

Koje kupoprodajne zakone?

Kupovao sam i prodavao, nikada nisam zakinuo nekoga a bivao sam zakinut. Naravno, znam i svjestan sam da sam ja bio iskljucivi krivac, jer nisam bio dovoljno oprezan.
Dokazi da ti nisi udario auto, da nisi ti sjebao motor, mjenjac i slicno, da nisi ti vratio kilometrazu radi dalje prodaje nego da sam to uradio ja kao prodavac. Ugovor je tu da regulise odredjene stvari ali je on poprilicno ogranicen, kao i kupac koji kupuje ocima a ne mozgom.
almir90

#20 Re: Trgovina autima

Post by almir90 »

Evo kako sam ja razmišljao o tome što se prodaje samog auta tiče, kupiti auto, odvesti na detaljan pregled, i sve šta je potrebo da se zamijeni reći kupcu, te cijene opravke.

I ja mislim da treba iz ilegale krenuti u taj posao, da bi se upoznalo prvo sa poslom, da li to tako funkcioniše i ako bi upalilo registrovati firmu, ako ne nikome ništa, makar se neću zadužiti da ne mogu vraćati dug. Trenutno radim (nije neki posao pa zato i gledam nešto sa strane još), pa bi mi trebala samo dodatna infuzija para za neke druge stvari. Zato sam i razmišljao o ovome, naći nekog uvoznika sa saradnju i raditi sa nekim malim procentom zarade za početak, dok ne bi imao dovoljno uslova da prijavim D.O.O. i nastavim samostalno, a dati otkaz da bi se uvalio u neki veći kredit i pokretanje trenutno nije opcija. Imam dovoljno ušteđeno za taj neki početak.

Koliko se pošteno može opstati u ovom poslu, kao i bilo kojem, je teško reći.
maks_rs

#21 Re: Trgovina autima

Post by maks_rs »

XTech wrote: Ugovor je tu da regulise odredjene stvari ali je on poprilicno ogranicen, kao i kupac koji kupuje ocima a ne mozgom.
Nije kriv kupac nego nemoć države a mene samo nervira tvoje javno amnestiranje varalica.
XTech

#22 Re: Trgovina autima

Post by XTech »

Druze tebe niko ne vuce za rukav da kupis nesto, sam si odabrao i platio. Nije to nova roba da ja tebi dajem garanciju na nesto. Ne branim prevarante ali nije sve na njima. Ja sam sa ovim postom out iz ove teme jer se nemam vremena natezati sa ovakvima kao ti, koji se od deset recenica vezu za jednu i koji po gustoj magli pale duga svjetla :D
maks_rs

#23 Re: Trgovina autima

Post by maks_rs »

XTech wrote:Druze tebe niko ne vuce za rukav da kupis nesto, sam si odabrao i platio. Nije to nova roba da ja tebi dajem garanciju na nesto. Ne branim prevarante ali nije sve na njima. Ja sam sa ovim postom out iz ove teme jer se nemam vremena natezati sa ovakvima kao ti, koji se od deset recenica vezu za jednu i koji po gustoj magli pale duga svjetla :D
Nema potrebe da vrijeđaš ,ovo bi trebala biti civilizovana rasprava. Nova ili polovna roba - svejedno , PRODAVAC mora garantovati za nju i ovo nije nimalo offtopic.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#24 Re: Trgovina autima

Post by mali_milojica »

almir90 wrote:Evo kako sam ja razmišljao o tome što se prodaje samog auta tiče, kupiti auto, odvesti na detaljan pregled, i sve šta je potrebo da se zamijeni reći kupcu, te cijene opravke.

I ja mislim da treba iz ilegale krenuti u taj posao, da bi se upoznalo prvo sa poslom, da li to tako funkcioniše i ako bi upalilo registrovati firmu, ako ne nikome ništa, makar se neću zadužiti da ne mogu vraćati dug. Trenutno radim (nije neki posao pa zato i gledam nešto sa strane još), pa bi mi trebala samo dodatna infuzija para za neke druge stvari. Zato sam i razmišljao o ovome, naći nekog uvoznika sa saradnju i raditi sa nekim malim procentom zarade za početak, dok ne bi imao dovoljno uslova da prijavim D.O.O. i nastavim samostalno, a dati otkaz da bi se uvalio u neki veći kredit i pokretanje trenutno nije opcija. Imam dovoljno ušteđeno za taj neki početak.

Koliko se pošteno može opstati u ovom poslu, kao i bilo kojem, je teško reći.
Druze,iskreno,mani se tog posla.
U trgovini nema posteno ni kada se krompir vaga,a kamoli auto prodaje. Posten si momak,barem po tvojim namjerama.
Ako ti musteriji budes govorio sta se na autu ima popravljati,nikad neces auto prodati. To se zamaze,drzi vodu dok majstori odu,a on ima oci,neka gleda. Mozda zvuci grubo,ali sta ti mislis kako vukovi ostaju u poslu.
Nas covjek ce radije kupiti auto od 6000 i u njega utuci kroz godinu dana jos 2000,nego da je odmah kupio auto za 7500 i sjedi i vozi,bez briga.
citroen xm

#25 Re: Trgovina autima

Post by citroen xm »

Sam pao sam se ubio. Smiješni su mi ovi što daju novac za auto pa ih posle neko zajebo. Šta te zajebo? Gdje su ti oči bile kad si kupovao. Ko hoće da gleda ništa se ne može sakriti. Najjači su mi ovi što vjeruju u bajke o dobrim dizelašima sa zapada starim 10 godina i ispod 200000 na satu.

Svi bi limuzine više klase, dizele do 10 godina starosti za 4000 KM. Može druže, nije problem, ali nemoj posle da kukaš kako te neko zezno.

Poređenje sa falsifikovanim novcem je glupo u najmanju ruku.
Post Reply