Bilo bi lijepo da glasamo i vidimo sta forumasi misle da bi trebalo uraditi
Trg Djece Sarajeva
-
A-ZO
#1 Trg Djece Sarajeva
Ljudi moji, danas sam vidjeo da ruse i posljednje zidine od bivse robne kuce, i bilo je dosta zalosno, na momente i bolno, medjutim, pomislio sam, ako nikada vise nece biti nase "Sarajke", zaista bi trebalo ostaviti onaj ogromni plato slobodan kao sto svaka ozbiljna metropola ima u srcu grada veliki, glavni, centralni trg. Ona lokacija je apsolutno idealna i bilo bi krajnje bezobzirno je ponovo poklopiti nekakvom suvisnom zgradurinom. Ako imate priliku, otidjite na to mjesto i na trenutak zamislite da se sve ono fino poravna i poploca nekim najljepsim mogucim ukrasnim kamenim kockicama u duginim bojama ili nesto slicno. Tako bismo zauvijek imali glavni gradski trg koji bi se kasnije mogao i prosiriti skroz do parka, tako sto bi se Titova ulica na tom mjestu, u duzini nekih stotinjak metara, mogla spustiti ispod trga u vidu podvoznjaka, pa bi taj dio uskoro mogao potpuno osvjeziti srce grada i dati mu velicanstven izgled.
Last edited by A-ZO on 27/03/2009 22:51, edited 2 times in total.
- ja_sarajevo
Zar se nece praviti BBI banka
Last edited by ja_sarajevo on 07/02/2006 20:53, edited 1 time in total.
-
winetou
- bach
[img][img]http://www.oslobodjenje.ba/images/stori ... n/rep1.jpg[/img][/img]
Evo jedan fin tekstic o Sarajci iz Oslobodjenja
Draga naša zemljakinjo, došao je tužni trenutak rastanka s tobom. Odlaziš jeftino, prejeftino. Prisjećamo se koliko smo žrtvovali zgrada, stanova, stvari, pojmova, ljepote, tradicije i pitomog ljudskog života na mjestu gdje smo te podigli, uz mnogo odricanja i trošenja naših sirotinjskih gradskih para, koje smo u ono neko vrijeme “mraka i tmine” (ko li upali svijetlo!) mogli možda bolje upotrijebiti, ali morali smo imati svoju veliku robnu kuću kao što su Grand bazar, Upim, C. & A.,Beograđanka, Harods...
Bila si naša
Niko te nije krstio (zvanično!) ali dobila si ime “Sarajka” i bez obzira na (ne)ljepotu i izgled postala si naša robna kuća “Sarajka”. Prava, rođena. Ostaje dosta “Sarajki”, nose i šešire, ali ni blizu nisu prave, gradske. Možda su one, a možda i kompradori (nesmiljeni prodavači svoje države!) donijeli virus nestajanja naših bosanskohercegovačkih i gradskih vrijednosti.
Rušenje nekadašnje robne kućeOde luka u Šibeniku, odoše Ploče, kuće u Cavtatu, Trstenom, hotel Vis, Energopetrol, Rafinerija, benzinske pumpe. Težak i neizlječiv virus pretvaranja u prah i pepeo, još malo pa svega, što smo stvarali i (ne)zasluženo naslijedili.
Draga naša, sigurno bi lakše otišla (preselila) kad spomenemo da su prije tebe, od istog virusa sa “kompradori chronica”, otišli i nema ih više svi olimpijski objekti: nema više skakaonica, bob-staze, muzeja, Olimpijskog stadiona (sad je to fudbalsko igralište), olimpijske hale u Skenderiji. Trebević i Jahorina su definitivno neupotrebljivi i pokojni. Isto se sprema i Bjelašnici i Igmanu.
Počivala u miru
Preselila si, a baš si u jednom konkursu trebala da u svoje okrilje, ispred, primiš prvonagrađeni spomenik poginulim Sarajlijama (djeci). Možda će se uz novu zgradu, po projektu stranaca koji su te uz pomoć kompradora sahranili, naći mjesta za taj spomenik, ali sumnjam, jer oni imaju potrebu za svojim spomenicima. Iako će i to biti teško, jer je novim projektom predviđena zgrada četiri puta veća nego što si ti bila.
Počivala u miru i neka te ne brine što u Sarajevu više nikad neće biti kuće sa tvojim imenom. Neće ga imati ko nadjenuti, jer grad Sarajevo i prave Sarajlije, građani, i definitivno odumiru.
Ostarila je prerano. A Trg treba.
Evo jedan fin tekstic o Sarajci iz Oslobodjenja
Draga naša zemljakinjo, došao je tužni trenutak rastanka s tobom. Odlaziš jeftino, prejeftino. Prisjećamo se koliko smo žrtvovali zgrada, stanova, stvari, pojmova, ljepote, tradicije i pitomog ljudskog života na mjestu gdje smo te podigli, uz mnogo odricanja i trošenja naših sirotinjskih gradskih para, koje smo u ono neko vrijeme “mraka i tmine” (ko li upali svijetlo!) mogli možda bolje upotrijebiti, ali morali smo imati svoju veliku robnu kuću kao što su Grand bazar, Upim, C. & A.,Beograđanka, Harods...
Bila si naša
Niko te nije krstio (zvanično!) ali dobila si ime “Sarajka” i bez obzira na (ne)ljepotu i izgled postala si naša robna kuća “Sarajka”. Prava, rođena. Ostaje dosta “Sarajki”, nose i šešire, ali ni blizu nisu prave, gradske. Možda su one, a možda i kompradori (nesmiljeni prodavači svoje države!) donijeli virus nestajanja naših bosanskohercegovačkih i gradskih vrijednosti.
Rušenje nekadašnje robne kućeOde luka u Šibeniku, odoše Ploče, kuće u Cavtatu, Trstenom, hotel Vis, Energopetrol, Rafinerija, benzinske pumpe. Težak i neizlječiv virus pretvaranja u prah i pepeo, još malo pa svega, što smo stvarali i (ne)zasluženo naslijedili.
Draga naša, sigurno bi lakše otišla (preselila) kad spomenemo da su prije tebe, od istog virusa sa “kompradori chronica”, otišli i nema ih više svi olimpijski objekti: nema više skakaonica, bob-staze, muzeja, Olimpijskog stadiona (sad je to fudbalsko igralište), olimpijske hale u Skenderiji. Trebević i Jahorina su definitivno neupotrebljivi i pokojni. Isto se sprema i Bjelašnici i Igmanu.
Počivala u miru
Preselila si, a baš si u jednom konkursu trebala da u svoje okrilje, ispred, primiš prvonagrađeni spomenik poginulim Sarajlijama (djeci). Možda će se uz novu zgradu, po projektu stranaca koji su te uz pomoć kompradora sahranili, naći mjesta za taj spomenik, ali sumnjam, jer oni imaju potrebu za svojim spomenicima. Iako će i to biti teško, jer je novim projektom predviđena zgrada četiri puta veća nego što si ti bila.
Počivala u miru i neka te ne brine što u Sarajevu više nikad neće biti kuće sa tvojim imenom. Neće ga imati ko nadjenuti, jer grad Sarajevo i prave Sarajlije, građani, i definitivno odumiru.
Ostarila je prerano. A Trg treba.
- DaysleepeR
#6 Re: Super trg u sred SA
Svaka cast, kad su rekli da ce je rusiti prva ideja mi je bila upravo ovo sto si ti sad napisao.A-ZO wrote:Ljudi moji, danas sam vidjeo da ruse i posljednje zidine od bivse robne kuce, i bilo je dosta zalosno, na momente i bolno, medjutim, pomislio sam, ako nikada vise nece biti nase "Sarajke", zaista bi trebalo ostaviti onaj ogromni plato slobodan kao sto svaka ozbiljna metropola ima u srcu grada veliki, glavni, centralni trg. Ona lokacija je apsolutno idealna i bilo bi krajnje bezobzirno je ponovo poklopiti nekakvom suvisnom zgradurinom. Ako imate priliku, otidjite na to mjesto i na trenutak zamislite da se sve ono fino poravna i poploca nekim najljepsim mogucim ukrasnim kamenim kockicama u duginim bojama ili nesto slicno. Tako bismo zauvijek imali glavni gradski trg koji bi se kasnije mogao i prosiriti skroz do parka, tako sto bi se Titova ulica na tom mjestu, u duzini nekih stotinjak metara, mogla spustiti ispod trga u vidu podvoznjaka, pa bi taj dio uskoro mogao potpuno osvjeziti srce grada i dati mu velicanstven izgled.
Ali nazalost...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
To bi bilo divno, bile su i pokretane inicijative za to ali...pare su odigrale ulogu, kao i kod Marsalke. A Sarajevo fakat nema pristojan trg...
Najsmjesnija mi je bila izjava nekakvog lokal politicara, u ono vrijeme kad je Benneton trebao kupiti Sarajku. Kaze hadzo:
"Sta fali da se trg napravi na Ilidzi, ima gdje"
Sacuvaj Boze...
Najsmjesnija mi je bila izjava nekakvog lokal politicara, u ono vrijeme kad je Benneton trebao kupiti Sarajku. Kaze hadzo:
"Sta fali da se trg napravi na Ilidzi, ima gdje"
Sacuvaj Boze...
-
A-ZO
Samo vas molim da zamislite kako bi to bilo da sada neko pocne praviti nekakvu zgradurinu na sred Trga Bana Jelacica!!! Naravno da je to van pameti, jer taj zagrebacki trg je vrijedniji, ne od jedne banke, nego od najmanje 10, mozda i 100. Mozda su ljudi iz BBI-a razumni i ako bismo pokrenuli ovo pitanje, mozda bi im Grad Sarajevo mogao dodjeliti neku duplo vecu lokaciju na drugom mjestu, jer je totalno nazadno nedozvoliti sarajlijama pravo na jedan toliko potreban gradski sadrzaj.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Hajd' organiziraj neku peticiju, nesto. Neko bdijenje... Ako si u mogucnosti da znas provuci pricu javnom mnjenju, naravno. Bez zajebancije ti kazem
-
Maja17
http://www.a4a.info/artc/html/a-000190y.html
Kakve koristi u prazno glasati,kad je vec odluka donesena
-
zzzzz
Ovaj projekat sa linka je nevazeci, koliko ja znam usvojeno je drugo rjesenje...ne puno bolje ali ipak nije ovo.Maja17 wrote:http://www.a4a.info/artc/html/a-000190y.html
Malo mrsavije ali zato visocije
-
A-ZO
Eto, vidi se da sarajlije zele jedno, a stranci nas hoce poklopiti sa zgradurinom koja ce zakloniti i sunce i mjesec, ne vjerujem ni da ce se moci disati u blizini ove megalomanske gromade betona. Pa pogledajte na ovom Majinom linku, kako izgleda ova grbava guta od zgrade!!!
Horns, ne znam sta bi ti rekao, zna li neko kome bi trebalo dati na znanje ovo sto je tako ocigledno i za totalnog laika, dok nije kasno
Horns, ne znam sta bi ti rekao, zna li neko kome bi trebalo dati na znanje ovo sto je tako ocigledno i za totalnog laika, dok nije kasno
-
A-ZO
Ma covjece, samo preslikati zagrebacki trg i Sarajevo bi dobilo na ugledu visestruko u odnosu na danasnje stanje. Pa samo se sjetite kako je divno hodati po onim sitnim kockicama po zagrebackom trguJBT wrote:E, kako bi to dobar trg bio.
Ubilo se za koncerte. A i za proteste.
-
Maja17
zzzz.. Daj konkretan link da pogledamo ako ti nije tesko naravno..zzzzz wrote:Ovaj projekat sa linka je nevazeci, koliko ja znam usvojeno je drugo rjesenje...ne puno bolje ali ipak nije ovo.Maja17 wrote:http://www.a4a.info/artc/html/a-000190y.html
Malo mrsavije ali zato visocije
Navedeni clanak je preuzet iz magazina Slobodna Bosna jos davne 2003.
-
davis.ba
Pa postoje ljudi koji se bave time, kojima je to posao. Bilo ovi iz zavoda za planiranje ili neki drugi. Sad da li su i koliko ljudi upoznati sa tim? Ja lično sam za BBI čuo jako davno. Na koji način tražiti saglasnot 99% sarajlija ne znam. Znam da ljudi glasaju na izborima za ljude koji kasnije odlučuju kome koja funkcija pripada, prema tome...
-
A-ZO
Svako ko ima oci i makar osnovnu skolu, zna da je bitnije za Sarajevo imati jedan prestizni reprezentativni trg u srcu metropole, nego apsolutno bilo kakvu betonsku slotu na tako dragocjenom prostoru.davis.ba wrote:Pa postoje ljudi koji se bave time, kojima je to posao. Bilo ovi iz zavoda za planiranje ili neki drugi. Sad da li su i koliko ljudi upoznati sa tim? Ja lično sam za BBI čuo jako davno. Na koji način tražiti saglasnot 99% sarajlija ne znam. Znam da ljudi glasaju na izborima za ljude koji kasnije odlučuju kome koja funkcija pripada, prema tome...
-
zzzzz
Maja17 wrote:zzzz.. Daj konkretan link da pogledamo ako ti nije tesko naravno..zzzzz wrote:Ovaj projekat sa linka je nevazeci, koliko ja znam usvojeno je drugo rjesenje...ne puno bolje ali ipak nije ovo.Maja17 wrote:http://www.a4a.info/artc/html/a-000190y.html
Malo mrsavije ali zato visocijeKoje je rijesenje po tebi usvojeno,bilo bi lijepo oko baciti i pogledati.
Navedeni clanak je preuzet iz magazina Slobodna Bosna jos davne 2003.