Treptajuće zeleno
- ministry_
#1 Treptajuće zeleno
Molim vas ima li neko link ili nešto gdje je zakonski regulisan prolazak / neprolazak kroz treptajuće zeleno na semaforu.
Imao sam mnogo problema sa jednim policajcem oko toga pa bih volio znati tačno član,stav itd. da mogu debila uvjeriti da je i treptajuće zeleno i dalje zeleno.
Hvala lijepo
Imao sam mnogo problema sa jednim policajcem oko toga pa bih volio znati tačno član,stav itd. da mogu debila uvjeriti da je i treptajuće zeleno i dalje zeleno.
Hvala lijepo
- suncica24
#2 Re: Treptajuće zeleno
Joj, i ja sam imala isti problem kada sam prosla kroz "zadnji treptaj" trepcuceg zelenog na semaforu u Konjicu (jedini koji ima
), pa me zaustavilo kao da sam prosla kroz zuto - crveno.
Nakon insistiranja da pise kaznu, jer je zeleno zeleno, samo je odmahnulo i zazelilo mi sretan put
Evo linka za saobracajnu dokumentaciju:
http://www.jpdcfbh.ba/ba/o_nama/zakoni_i_propisi.shtml
Nakon insistiranja da pise kaznu, jer je zeleno zeleno, samo je odmahnulo i zazelilo mi sretan put
Evo linka za saobracajnu dokumentaciju:
http://www.jpdcfbh.ba/ba/o_nama/zakoni_i_propisi.shtml
-
freedom within
#3 Re: Treptajuće zeleno
Evo link :http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zakoni/?id=277ministry_ wrote:Molim vas ima li neko link ili nešto gdje je zakonski regulisan prolazak / neprolazak kroz treptajuće zeleno na semaforu.
Hvala lijepo
- vozač
#5 Re: Treptajuće zeleno
ako se zaustaviš na zelenom koje trepće, platićeš kaznu, to je ono što ja znam.
najgori su vozači koji panično pritišću kočnicu čim počne da trepće zeleno svjetlo i normalno dovode ostale učesnike u saobraćaju u vrlo neugodnu situaciju.
postoje i drotovi koji hvataju na foru, da se nađe za ćevapa.
najgori su vozači koji panično pritišću kočnicu čim počne da trepće zeleno svjetlo i normalno dovode ostale učesnike u saobraćaju u vrlo neugodnu situaciju.
- alica.k
#6 Re: Treptajuće zeleno
a kad sam ja ovdje pisala da mi je policajac pisao kaznu jer se na trepcuce zeleno mora stat, nije mi niko tu vjerovao...
btw, ako se zaustavis i napravis sudar (neko te spuca iza) onda placas kaznu. inace ne.
btw, ako se zaustavis i napravis sudar (neko te spuca iza) onda placas kaznu. inace ne.
- parkaš
#7 Re: Treptajuće zeleno
Treptanje zelenog svjetla znaci da ce uskoro zuto, je li..logicno. Prolaz kroz zeleno bez obzira trepti ili ne trepti NIJE prekrsaj. Nije prekrsaj cak ni prolaz kroz zuto, ukoliko se nisi mogao bezbjedno zaustaviti, odnosno da prilikom zaustavljanja ne ugrozis ostale ucesnike u saobracaju. Nazalost to je tesko objasniti policajcu na ulici koji je uslovljen mjesecnom normom koju mora ispuniti po pitanju prijava ili policajcu koji je uslovljen sopstvenim znanjem o pomenutoj materiji i inteligencijom.ministry_ wrote:Molim vas ima li neko link ili nešto gdje je zakonski regulisan prolazak / neprolazak kroz treptajuće zeleno na semaforu.
Hvala lijepo
Tek na sudu ces imati pravog sagovornika na tu temu...
-
Bodkin
#8 Re: Treptajuće zeleno
u slicnoj situaciji prije nekoliko dana policajac mi je izjavio ovo : krenuli ste da prodjete na zeleno,prosli kroz zuto i moram vam pisati crveno.. 
- saso mange
#9 Re: Treptajuće zeleno
Ti mu fino reci nek ti pise da ces staviti zalbu na odluku!Bodkin wrote:u slicnoj situaciji prije nekoliko dana policajac mi je izjavio ovo : krenuli ste da prodjete na zeleno,prosli kroz zuto i moram vam pisati crveno..
Logicno: ako si prosao kroz zadnji treptaj i zahvacen si zutim svjetlom nisi mogao zakociti (ne bezbjedno)
Mog poznanika su isto tako zaustavili, frajer rekao da ce ulozit zalbu i pustili ga
- striker
#10 Re: Treptajuće zeleno
Najveći je problem što negdje zeleno trepne dva puta, a negdje pet puta. 
-
MAN-lion's coach
#11 Re: Treptajuće zeleno
........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:31, edited 1 time in total.
- saso mange
#12 Re: Treptajuće zeleno
Trepcuce svjetlo sluzi samo da ti pokaze da pocnes usporavat, posto otkucava 5 puta (striker gdje to ispuca 2x nisam nikad vidio a vozim se jako puno) mozes procjeniti da li da zakocis ili ne. Fazon preuzet iz Amerike ja mislim.MAN-lion's coach wrote:Ovo nije tačno.vozač wrote:ako se zaustaviš na zelenom koje trepće, platićeš kaznu, to je ono što ja znam.
Ja nisam imala takve situacije,govorim u svoje ime.
Zna se šta je trepčuće svjetlo.Skori prestanak prolaza i da se bezbjedno zaustaviš bez da ugrožavaš sebe i ostale učesnike.
Bio je prilog,vezano za stajanje na trepčuće ukoliko skriviš udes onda si kriv.A može se i stati.
Al kad vidim idiote koji su 20 metara od semafora i stanu na prvi otkucaj dodje mi da im bacim ciglu na sofersajbu!
To nije postovanje zakona nego los vozac, isto ko da na autoputu vozis 40 na sat u normalnom autu, ne znaci da si oprezan vozac nego debil.
- Better Man
#13 Re: Treptajuće zeleno
Ja sam znao laganom voznjom proci kroz treptajuce zeleno bez problema. Krene treptati, a ja nisam bas blizu, ali bez ubrzavanja najnormalnije prodjem. A jesu najgori oni cim prvi put trepne odmah stanu, a mogli tri puta proci kroz treptajuce zeleno.saso mange wrote:Trepcuce svjetlo sluzi samo da ti pokaze da pocnes usporavat, posto otkucava 5 puta (striker gdje to ispuca 2x nisam nikad vidio a vozim se jako puno) mozes procjeniti da li da zakocis ili ne. Fazon preuzet iz Amerike ja mislim.MAN-lion's coach wrote:Ovo nije tačno.vozač wrote:ako se zaustaviš na zelenom koje trepće, platićeš kaznu, to je ono što ja znam.
Zna se šta je trepčuće svjetlo.Skori prestanak prolaza i da se bezbjedno zaustaviš bez da ugrožavaš sebe i ostale učesnike.
Bio je prilog,vezano za stajanje na trepčuće ukoliko skriviš udes onda si kriv.A može se i stati.
Al kad vidim idiote koji su 20 metara od semafora i stanu na prvi otkucaj dodje mi da im bacim ciglu na sofersajbu!
To nije postovanje zakona nego los vozac, isto ko da na autoputu vozis 40 na sat u normalnom autu, ne znaci da si oprezan vozac nego debil.
-
MAN-lion's coach
#14 Re: Treptajuće zeleno
.........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:31, edited 1 time in total.
- saso mange
#15 Re: Treptajuće zeleno
ma znam da moze 40 na sat al...da mi je bas vidjet ko to vozi...
slazem se s ovimLoš je vozač onaj koji lovi zadnju skundu i kuraži se pred raskrsnicom.Bilo trepčuće ili ne zna se da sa mora usporiti.
-
melb26sa
#16 Re: Treptajuće zeleno
saso mange wrote:Trepcuce svjetlo sluzi samo da ti pokaze da pocnes usporavat, posto otkucava 5 puta (striker gdje to ispuca 2x nisam nikad vidio a vozim se jako puno) mozes procjeniti da li da zakocis ili ne. Fazon preuzet iz Amerike ja mislim.MAN-lion's coach wrote:Ovo nije tačno.vozač wrote:ako se zaustaviš na zelenom koje trepće, platićeš kaznu, to je ono što ja znam.
Koliko ja znam, u Americi nema trepcuce zeleno. Ima produzeno zuto prije crvenog kroz koje je veoma dopusteno proci.
- saso mange
#17 Re: Treptajuće zeleno
ma ne znam tacno, zato rekoh "mislim" jer se ne sjecam 
- Ady88
#18 Re: Treptajuće zeleno
Ja koliko znam a niko me ne moze ubijediti u suprotno posto je i u pravilima tako, mozes proci i kroz ZUTO ukoliko je vozilo na tolikoj udaljenosti od semafora da se ne moze bezbjedno zaustaviti prije semafora a u zakonu je striktno ZABRANJENO STAJATI na treptavo zeleno svjetlo jer ono NE ZNACI zabranu prolaza nego je samo upozorenje za skori prestanak slobodnog prolaska i pojavu zutog.
Imas ti svakakvih policajaca i ne znam kako je bilo prije 5, 10 godina kad se polagalo sto se toga tice ali slobodno mu objasni ovako i ne vjerujem da ce te peglati. Ja sam isto tako prosao na zuto i zaustave me, malo ubjedivanja, objasnjavanja itd. i samo opomena
Imas ti svakakvih policajaca i ne znam kako je bilo prije 5, 10 godina kad se polagalo sto se toga tice ali slobodno mu objasni ovako i ne vjerujem da ce te peglati. Ja sam isto tako prosao na zuto i zaustave me, malo ubjedivanja, objasnjavanja itd. i samo opomena
-
MAN-lion's coach
#19 Re: Treptajuće zeleno
........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:28, edited 1 time in total.
- Edin H.
#20 Re: Treptajuće zeleno
Ady88 wrote:Ja koliko znam a niko me ne moze ubijediti u suprotno posto je i u pravilima tako, mozes proci i kroz ZUTO ukoliko je vozilo na tolikoj udaljenosti od semafora da se ne moze bezbjedno zaustaviti prije semafora a u zakonu je striktno ZABRANJENO STAJATI na treptavo zeleno svjetlo jer ono NE ZNACI zabranu prolaza nego je samo upozorenje za skori prestanak slobodnog prolaska i pojavu zutog.
Ma mozes proci i kroz crveno, ako ti je auto dovoljno brzo
Pa necete valjda u onim kantama od golfingera ganjati
- atko
#21 Re: Treptajuće zeleno
Jos su gori nadrkani vozaci iza kojima se uvijek negdje zuri ... ali niko se ne buni sto se ljudi zaustavljaju na trepcuce zeleno gdje je kameravozač wrote:ako se zaustaviš na zelenom koje trepće, platićeš kaznu, to je ono što ja znam.
.... trepcuce zeleno blinka 4 puta ... ne znam gdje izbrojaste 2 i 5
-
MAN-lion's coach
#22 Re: Treptajuće zeleno
.........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:28, edited 1 time in total.
- Skyfox
#23 Re: Treptajuće zeleno
ma ako kaze da je crveno mozes se zaliti do bezsvijesti... igraju na foru nas su dvojca ti jedan i MI kazemo da si prosao na crveno... djaba panjevi...
- JThomas
#24 Re: Treptajuće zeleno
ne dajte da vas levate. prijetite sudskim odlučivanjem, promijene priču u sekundi.
naravno ako ste u pravu, ako niste, onda nemojte...
naravno ako ste u pravu, ako niste, onda nemojte...
- Sarcom
#25 Re: Treptajuće zeleno
Ako prodes kroz zuto oni to tumace kao crveno,ali kako uopste mogu dokazati da si prosao kroz crveno ili vazi ono da je njihova zadnja