Treci entiet/federalna jedinica???

Locked
Diogen_iz_Sinope

#76 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Diogen_iz_Sinope »

heckler wrote: Ti precjenjujes mogucnosti blokade koje hrvati imaju u svojim rukama. Teoretski govoreci kad bi se potpuna polarizacija stvorila gdje bi bukvalno sve hrvatske stranke udruzenim snagama pokusale u samim institucijama sistema izvrsiti blokade (namjerno ne spominjem izlazak iz institucija jer tek tad nebi bilo problema uopste) Bosnjaci bi apsolutno legalno mogli da uspostave vlast na Federalnom nivou i u 6 kantona i neutraliziraju Dom Naroda kao izvor blokada. U SBK jednom 2 kantona gdje je potrebna 2/3 vecina u parlamentu da stvaranje vlati hrvati vec sad titraju na granici da padnu ispod 1/3 sto bi se vrlo jednostavno izbornim inzinjeringom moglo i osigurati i to na sasvim legalan nacin. U HNK drugom od kantona gdje treba 2/3 za formiranje vlasti omjer snaga je 50-50 i vlast bez Bosnjaka nije moguca a Mostar "stolni grad" bi u situaciji apsolutne polarizacije imao Bosnjackog gradonacelnika kojeg je mogao imati i prije 2 godine da je SDP htio podrzati SDA kandidata.
U tom "okretanju kantonima" hrvati bi mogli (kao sto i danas rade) samostalno vlast organizovati u ZHK, PK i LK stim da bi automatski bili na granici propadanja bez financijskih injekcija iz federalnog budzeta.
Toliko o gradjanskom neposluhu i mogucnostima blokade kroz legalna sredstva.

O drugim sredstvima necu ni da pricam. Za nelegalna sredstva postoji policija i sudstvo. Za rat armija itd.
Kad pogledate upravo ovo iz Hrvatske perspektive vidjet cete u cemu je problem. Hrvati gledaju kako su Srbi sebi "izvojevali" entitetsko glasanje, dok u Federaciji nema tih institucionalni instrumenata za zaštitu (ili blokadu). Jednostavno, institucionalno, Hrvati mogu biti preglasani u svakoj odluci. Jedino sto mogu uraditi je prolongirati donosenje nekog Federalnog zakona.

Čovic upravo iskoristava ovu pricu i svrhu dobijana svoje "šoljice" teritorija na kojoj bi on bio apsolutnu izvrsnu i zakonodavnu vlast i samim tim vrlo laoko pociostio optuznice dignute protiv njega, a pri tom nastavio "dokapitalizirati" (citak: pljackati) ono sto je ostalo u njegovoj "šoljici".

Na drugoj strani imate pricu (a na osnovu onog gore citiranog posta) svih stranaka sa Hvratskim predznakom o potrebi izjednacavanja prava svih nacija.

Oved dvije price se apsolutno ne smiju izjednacavati sto se cesto desava.
vee-jay

#77 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by vee-jay »

Ženski Dr.Med wrote:Ovih dana se sve vise govori sa strane hrvatskih i srpskih politicara o trecoj federalnoj jedinici.Covic se uhvatio dodika i misli da ce mu dodik dati treci entiet i navodi ne na stetu manjeg entiteta....
umjesto da bih hrvati traze partnera u bosnjackim strankama oni se drze stranaka iz manjeg entiteta

Kako on to misli izvesti?? ono realno gledano??
pred izbore je sa mz i usa dogovoreno da ce se price oko ustava odmah nakon izbora aktivirati. dodik i covic se samo pripremaju usaglasavajuci svoja razmisljanja i svoje ciljeve.
uslov za davanje ovog razmisljanja kao oficijelnog rjesenja za novi ustav je posjed vlasti. dakle ako nemas vlast, nikoga ne interesuje tvoje misljenje. dodik i covic se nadaju da ce biti na vlasti. to znaci, time bi na pregovorima imali dva naroda koja imaju isto vidjenje uredjenja BiH (tj nestanak step by step) dok bi na drugoj strani bili Bosnjaci koji imaju svoje poglede i ciljeve (jacanje drzave).
zbog toga sam na nekoj drugoj temi naglasio da treba sve pokusati da barem jedna od ovih dviju stranaka ne dodje do vlasti na drzavnom nivou (jer se samim time automatiski slabi moc drugog partnera). a ako ima trunke mogucnosti da se i druga stranka ostavi po strani onda jos bolje jer bi u tom slucaju novi ustav u doglednom roku (4 godine) bio moguc.
i da ponovim, ako ima ikakve sanse za pravljenje vlade na drzavnom nivou bez SNSDa, to bi bio najveci moguci pomak za BiH.
Diogen_iz_Sinope

#78 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Vitezanin wrote:Ja neću entitet. Ja hoću kantone u cijeloj BiH.
Živjela Švicarska. :D :D :D :D :D

Btw ozbiljno sad, :D Čović entitetom jednostavno želi legalizirati svoj kriminal. Znači, stvoriti u tom hrvatskom entitetu zakonodavstvo kojim bi preko noći skinuo svoje grijehe izražene u milijunima KM.
Ok, mogu razumjeti kako se moji sunarodnjaci u Zapadnoj Herecegovini lože na spike o entitetu, ali zaboga... Hrvati u Središnjoj Bosni, Posavini, ZD-kantonu itd... Znaju li oni da bismo mi `ladno ispušili u tom slučaju.
Kako stvoriti treći entitet u SBK?? Jedno selo hrvatsko, a pored njega bošnjačko! POstotatak povratka i BOšnjaka i HRvata 99%!
U BiH se mogu nacionalna pitanja riješiti isključivo odjedenom uključivši sve strane. Parcijalno rješavanje nacionalnih pitanja je devedesetih dovelo- do čega???
Prema tome...
BTw neki dan sam pisao na temi "Sustavno ubijanje bh HRvata" nešto slično ali vrijedi ponoviti.
Ja jednostavno neću da mi Mostar (stolni grad :run: :run: :run: :skoljka: ) bude glavni grad, a živim 70 km od Sarajeva u kojem de facto živim već 2.5 godine. A Hrvat sam.
Neću da mi ministarstva budu u Grudama, Ravnom itd itd. Ne potcjenjujem, samo sam realan.
Hoću da sam Hrvat i u Sarajevu i u Bihaću i u Vitezu i u Banja Luci. Odnosno- hoću da sam ravnopravan građanin BiH na svih 51.129 km četvornih. Isto tako želim i za ostale.
Zaključak: treći entitet-prazna slama.
Ali ne treba zatvarati oči! Etno-politički sistemi uvijek sj... najmalobrojnijeg. A tko je od ova tri "plemena" najmalobrojniji u BiH? HRvati su sigurno institucionalno na mnogo polja u gorem položaju u odnosu na SRbe i BOšnjake.
Ali sve ovisi gdje te ima manje a gdje više. Ovdje trebamo SVI učiti biti građani, individue, pa tek onda da budemo dio kolektiva.
Srbi bi se ocijepili, Hrvati bi entitet na kamenjaru, a Bošnjaci cijelu državu. Eto , to je napravila etnopolitika.
Grozno.
U potpunosti potpisujem, svaku recenicu.
Eh,sad red je da kazem da sam i ja Hrvat, ali sam itekako svom dusom za zajednicku nam BiH.
Isto tako sam iz Sarajeva ali se itekako zalazem za decentralizaciju jer mislim da nije pravedno da se sva moć (i novac) slijevaju samo u Sarajevo (sto bio bio centralizovani sitem.

Nadam se da ce se u nekoj buducnosti naci dovoljna vecina u BiH da se nesto na ovim principima i ostvari.
ultima_palabra

#79 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by ultima_palabra »

Vitezanin wrote:
ultima_palabra wrote:
Vitezanin wrote:Ja neću entitet. Ja hoću kantone u cijeloj BiH.
Živjela Švicarska. :D :D :D :D :D

Btw ozbiljno sad, :D Čović entitetom jednostavno želi legalizirati svoj kriminal. Znači, stvoriti u tom hrvatskom entitetu zakonodavstvo kojim bi preko noći skinuo svoje grijehe izražene u milijunima KM.
Ok, mogu razumjeti kako se moji sunarodnjaci u Zapadnoj Herecegovini lože na spike o entitetu, ali zaboga... Hrvati u Središnjoj Bosni, Posavini, ZD-kantonu itd... Znaju li oni da bismo mi `ladno ispušili u tom slučaju.
Kako stvoriti treći entitet u SBK?? Jedno selo hrvatsko, a pored njega bošnjačko! POstotatak povratka i BOšnjaka i HRvata 99%!
U BiH se mogu nacionalna pitanja riješiti isključivo odjedenom uključivši sve strane. Parcijalno rješavanje nacionalnih pitanja je devedesetih dovelo- do čega???
Prema tome...
BTw neki dan sam pisao na temi "Sustavno ubijanje bh HRvata" nešto slično ali vrijedi ponoviti.
Ja jednostavno neću da mi Mostar (stolni grad :run: :run: :run: :skoljka: ) bude glavni grad, a živim 70 km od Sarajeva u kojem de facto živim već 2.5 godine. A Hrvat sam.
Neću da mi ministarstva budu u Grudama, Ravnom itd itd. Ne potcjenjujem, samo sam realan.
Hoću da sam Hrvat i u Sarajevu i u Bihaću i u Vitezu i u Banja Luci. Odnosno- hoću da sam ravnopravan građanin BiH na svih 51.129 km četvornih. Isto tako želim i za ostale.
Zaključak: treći entitet-prazna slama.
Ali ne treba zatvarati oči! Etno-politički sistemi uvijek sj... najmalobrojnijeg. A tko je od ova tri "plemena" najmalobrojniji u BiH? HRvati su sigurno institucionalno na mnogo polja u gorem položaju u odnosu na SRbe i BOšnjake.
Ali sve ovisi gdje te ima manje a gdje više. Ovdje trebamo SVI učiti biti građani, individue, pa tek onda da budemo dio kolektiva.
Srbi bi se ocijepili, Hrvati bi entitet na kamenjaru, a Bošnjaci cijelu državu. Eto , to je napravila etnopolitika.
Grozno.
:thumbup: Svaka čast, tako mlad a već imaš osjećaj za pravdu i normalan život... ako je Hrvata najmanje, onda oni samo ukidanjem etničkih podjela mogu dostići punu ravnopravnost, u svakom drugom modelu oni su na guzici, pogotovo oni koji nisu u Hercegovini. Eh sad, kad bi takav način razmišljanja mogao zaživiti među Hrvatima...
Ne radi se samo o Hrvatima. Ovdje je potrebno promijeniti cjelokupnu političku klimu. Srž leži u onom što sam rekao gore- spike o novim (hrvatskom) entitetima, otcjepljenjima (Srba) i stvaranjem bošnjačke države moraju biti zamijenjene pričom o stvaranjem BiH ka zemlje njenih ravnopravnih građana iza čega tek dolaze BOšnjaci, SRbi, HRvati...i drugi. To bi zapravo bio civilizacijski preokret za koji u ovoj državi ne postoj kadar pa ćemo i dalje biti plemena, dokad ne znam. Ono što mi imamo je ravnoteža straha. Svijet je ovako funkcionirao za vrijeme Hladnog rata. Ali...I to je palo zar ne. ;-)
Ipak treba biti realan i sagledati cjelokupnu povijest ovog dijela svijeta, pa mi smo vazda u krvi do koljena, tu i tamo su postojala mirna razdoblja, ali zaista... :run:
Međutim, mijenja se situacija. Eto, Hrvatska manje-više ne mari za nas (zapravo mislim da se oni i nemaju šta za nas boriti niti nas zatsupati, HRvati BiH žive u drugačijem političkom sistemu i nisu većina, Hrvatska je de facto 90% etnički hrvatska), Srbija se sve više okreće sebi jer su valjda i oni shvatili da imaju probleme u vlastitoj državi :D . Samo se u BiH vazda kuha nešto.
Očito će naša gospoda koja zastupaju ove naše narode morati sjesti za stol. Nema druge.
Naivno je razmišljati da se Srbija okrenula samoj sebi, da je to tačno gledali bismo mnogu drukčiju situaciju u BiH. Srbiji je potrebna RS i zatezanje odnosa u BiH kako bi držala na životu mit o velikoj Srbiji i skretala pažnju od gorućih problema unutar vlastitih granica. Tu su bosanski Srbi i njihovi političari samo lutka na koncu.
Hrvatska se jeste okrenula sebi, ekonomiji i EU, ali su Hrvati u BiH ostali taoci jednog kriminalca koji iz straha od suda veže zastave sa velikosrpskom ideologijom.
Kada se Srbija zaista prestane miješati u bh. političke odnose, ili kad se zajedno sa Hrvatskom umiješa na pozitivan način, onda ćemo vidjeti relaksiranije odnose, u kojima ljudi neće birati političare kako bi napakostili onim drugima, i tada možemo očekivati da tako izabrani političari uspiju donijeti neke krupne odluke za ovu zemlju... do tada je sve na silu i na guranje MZ.
kecher II

#80 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by kecher II »

ovu glupu pricu oko treceg entiteta podrzava i gura dodik i vise nego covic i ''hrvatski'' politicari s tom pricom da teritorija PC-a ostane ne dirnuta a kune se u ''slovo dejtona'', pa slovo dejtona kaze 2 entiteta, znaci ako podrzava treci entitet on moze samo nastati tako sto ce doci do kompletnog teritorijalnog preustroja BIH, jer napraviti treci entitet samo po sebi trazi promjene ustava tj ''slova dejtona'' sto dalje znaci da je ta prica i nacin na koji se izlazi u javnost s time je totalno glupo, pa zasto bi neko pristao na promejene ionako loseg za drzavu BiH ''slova dejtona'' na jos losije, nevjerovatno glupa prica,
po ovoj logici bi svako selo i sokak mogli traziti da budu entitet.
nista novo

#81 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by nista novo »

Vidim cim se dirne u "matice" odma nastaju problemi, onda mozes svatiti kako se osjeca jedan od ta tri naroda kada se nesto ovako desava i traganja za za boljim rjesenjima nama se soli pamet o torovima...[/quote]

Bolan. Nista novo je replicirao na recenicu "Ova dva treba razvaliti na atome". Procitaj malo bolje.

Inace sta je problem u njegovom odgovoru? Ili mozda i po tvom kao i po starogradskom Visegradskom teba mjenjati Ustav tako da se brise ono "3 konstitutivna naroda, Bosnjaci Hrvati i Srbi" pa da ostane Bosnjaci i ostali? Onda mozes i ti praviti drzavu ko i Srbija i Hrvatska.

Ima samo jedan mali problem. Mjenjanje Ustava bez volje sva tri konstitutivna naroda je tesko krsenje istog.[/quote]

Halloooo! ja sam protjeran iz Visegrada, pola familije je pobijeno. Torovi su nametnuti drzavi Bosni i Hercegovini. Zna se gdje lezi genocidna i oje genocidne gradove obuhvata.
Mnogi ne razumiju Bosanstvo, ali nije moj problem. Lakse se poistovjetiti sa nislijama i Srbijom. A to dalje znaci da zivis ko noj, glava u zemlji. Ili sa varazdincima. Uopste mi nije jasna "ta" slika zivota.
Ako zivis u Francuskoj odna citas francuske novine i slusas francuske vijesti, a ako i dalje mislis na maticu onda si turist.
Konstituivnsot naroda je izmisljena kategorija za otimanje drzave, ali samo ako pristane i original narod.
Koliko znam u Evropskim zemljma su svi gradjani, osim u DAytonskoj Bosni- crno doba ponovljene nacional-demkratije hitlerovog tipa vladavine.[/quote]

Pa, razumijem ja tebe, ali nisu te Hrvati istjerali iz Visegrada. I kakva matica i od koga otimanje drzave? i ja sam za gradjansku drzavu, ali Hrvati se moraju obezbjediti da im se ne desi nova Jugoslavija ali sad sa Bosnjacima u glavnoj ulozi, reci mi ako grijesim. U Politici nema postenja, i drzava se ne moze oteti, niti ce se Hrvati pripojiti hrvatskoj, samo im treba osigurac od Bosnjaka i Srba.
SaMaster

#82 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by SaMaster »

Socijalista wrote:
SaMaster wrote:
Socijalista wrote:Ma daj pustite Covu viri Dodi iz pakshua, samo mu se adidas tene jos vide :D

Kakav treci kakvo sto, dajte ljudi da usvojimo taj aprilski paket i da idemo naprijed, to je trenutno maksimum koji se moze postici. :)

Samo podsjecam ako nisi upucen, da se aprilskim paketom redvidja 3 entitet.
A jos jedna bitna stvar koje ise gore u clanku(da sad ne citiram 100x): On je za treci entitet ali da se ne zalazi u teritorijalne granice RS-a. Stvarno smijesno...
Ako pak do toga dodje ja sam za to da uzmemo ponovo puske u ruke i da to rijesimo kako smo i poceli. Jer da nije bilo EU i kojekakvih ostalih Yasushi Akashija i sta ti ja znam, BiH bi danas bila uredjena drzava.
Kakav bolan treci entitet, ko ce pristati na to?

Ne valjaj gluposti...BRETE. :-D
Ja ne znam da li ti cistas sta neko napise ili samo preletis? Ja nigdje nisam rekao da zelim treci entitet, naprotiv! Procitaj malo detaljnije...
nista novo

#83 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by nista novo »

U potpunosti potpisujem, svaku recenicu.
Eh,sad red je da kazem da sam i ja Hrvat, ali sam itekako svom dusom za zajednicku nam BiH.
Isto tako sam iz Sarajeva ali se itekako zalazem za decentralizaciju jer mislim da nije pravedno da se sva moć (i novac) slijevaju samo u Sarajevo (sto bio bio centralizovani sitem.

Nadam se da ce se u nekoj buducnosti naci dovoljna vecina u BiH da se nesto na ovim principima i ostvari.[/quote]

Normalno, decentralizacija, Sarajevo ne moze biti novi Beograd, onaj ko zaradi neka i trosi. Mislim da bi time Bosnjaci dali pravi signal za zajednicku drzavu, jer para vrti gdje burgija nece.
kiky

#84 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by kiky »

bosna, na svom putu ka eu, mora implementirat presudu iz strazburga o izbornom zakonu ...
kako če tad čović podmetat gluposti kad u trci za predsjednika države budu mogli učestvovat svi građani, bez obzira na naciju ...
što je još interesantnije, kad se pomene građanska država, odmah se naglašava konstitutivnost tri naroda i da se bez volje jednog nemože ništa promijenit ...
kako onda čović misli izvest svoje gluposti bez volje bošnjaka ( valjda ta volja mora bit plebiscitarna ) ...
i ono što je najvažnije, koje su granice tog nekog "hrvatskog" u bosni i kako nešto može bit hrvatsko ako nikad do sada nije postojalo takvo nešto, jasno definisano i sa jasnim granicama ...
odkud čoviću pravo da se odriče 'rvatske konstitutivnosti i opština ( a time i građana ) po dodiklandu ...
a na osnovu čega to pravo ima u drugom entitetu ...
očito je sve samo sabotiranje bosanskog puta u eu, dizanje tenzija i komplikovanje situacije kako ohr nebi otišao i time bosna kaskala za srbijom i hrvatskom ...
o permanentnoj pretnji konfliktom ili oružanim sukobom da i ne govorim ...
:D
and

#85 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by and »

knin i okolina?
kiky

#86 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by kiky »

čović več patološki mrzi sve što je bosansko i bošnjačko ...
to je več sistematski napad na bošnjački narod i entitet tj. sistematsko kršenje dejtonskog sporazuma i izazivanje konflikta ...
još samo da nam neko od čovičevih objasni kako misle da ostvare to što misle ...
:D
KENJAC

#87 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by KENJAC »

što je još interesantnije, kad se pomene građanska država, odmah se naglašava konstitutivnost tri naroda i da se bez volje jednog nemože ništa promijenit ...
Koliko ja poznajem Bosnu od njenog osnutka pa do dan danas sta se got radilo radilo se dva protiv jednog!!! Evo recite mi sta se to uradilo a da su sva tri naroda to prihvatila objerucke! Ovako- dalje nema selameta !
no_pasaran

#88 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by no_pasaran »

Mislim da je treći entitet super ideja. Istočni dio RS bi se definitivno trebao otcijepiti. Hem je geografski nelogično, hem ih Dodo muze kako stigne.
Diogen_iz_Sinope

#89 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

KENJAC wrote: Koliko ja poznajem Bosnu od njenog osnutka pa do dan danas sta se got radilo radilo se dva protiv jednog!!! Evo recite mi sta se to uradilo a da su sva tri naroda to prihvatila objerucke! Ovako- dalje nema selameta !
Povecanje plata poslanicima? ;)

Ozbiljan odgovor bi bio, odes na www.parlament.ba pa na zakonodavstvo i pogledas usvojene zakone. Ako bas hoces traziti detaljno, obratis paznju i na predlagace zakona.
almabrcko

#90 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by almabrcko »

Politicari kradu iz Republike Srpske iz Federacije pa zasto ne i iz treceg entiteta....a mi cemo jest go... dok se oni prepucavaju
luckypot

#91 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by luckypot »

Dobro je kad covic i dodik svezase zastave, da se vise srbi na bune da su kao morali da zastite sebe i izraze svoj identitet putem silovanja i genocida nakon sto su preglasani...Eh sad se mogu udruziti covic i dodik i opet ne mogu nikoga ni preglasati niti sta postici - proslo vrijeme za dileme - a onda ce im se odgovoriti "pa sto ste vezali zastave" :D
L@BuD

#92 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by L@BuD »

Bošnjaka ima najviše u BiH i ako bi se već pravio treći entitet onda svakako da trebaju dobiti najveći entitet i morala bi se dirati RS.Trebaju naše partije prije svega SDA da isprovociraju sa tom pričom i onda bi se ovi iz RS-a morali ušutkati.Njima odgovara priča o trećem kako bi ojačali svoje pozicije i skrenuli priču sa životnih problema građana.
Iz ovog ugla gledajući Dejton je bio čisti promašaj jer jednom narodu koji je činio najviše zločina i koji nije najbrojniji dati 49% da kontroliše je izdaja faktički pola države.Možda se formalno može reći da RS nije samo srpska ali je sušinski ona njihova.
osa

#93 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

L@BuD wrote:Bošnjaka ima najviše u BiH i ako bi se već pravio treći entitet onda svakako da trebaju dobiti najveći entitet i morala bi se dirati RS.Trebaju naše partije prije svega SDA da isprovociraju sa tom pričom i onda bi se ovi iz RS-a morali ušutkati.Njima odgovara priča o trećem kako bi ojačali svoje pozicije i skrenuli priču sa životnih problema građana.
Iz ovog ugla gledajući Dejton je bio čisti promašaj jer jednom narodu koji je činio najviše zločina i koji nije najbrojniji dati 49% da kontroliše je izdaja faktički pola države.Možda se formalno može reći da RS nije samo srpska ali je sušinski ona njihova.
nije im dayton to dao, uzeli su u ratu, nažalost, danas se kao i u prošlosti problemi najefikasnije rješavaju tim putem....
zavrzlama

#94 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by zavrzlama »

zavrzlama wrote:da zavirimo u stvarnu pozadinu ideje o trecem entitetu...treci entitet je maska za neku drugu filozofiju i igru..

zahtjevom za trecim entitetom se pokusva da stvori entitet za bosnjake,jer velikosrpski stratezi i velikohrvatski klan iz zapadne Hercegovine su shvatili da su bosnjaci iz dana u dan sve brojniji i da za bosnjake federacija ne znaci nista i da bosnjaci imaju jaci osjecaj i pripadnoast Bosanstvu i BIH kao cjelini nego federaciji..ako se ne napravi treci entitet,tada se bosnjacki apetiti ne zadrzavaju na nekom bosnjackom entitetu,nego se nastavlja sa probosanskom ideologijom i daljnim politickim,demograskim pritiskom bosnjaka, da se ukinu i ova dva postojeca entiteta...ako znamo da je rs presjecen Distriktom ,gdje bosnjaci su davno presli nadpolovicnu vecinu u samom gradu Brcko i mogucnoscu spoznaje srba da je rs stvarno prepolovljen ,ozbiljna je prijetnja da otpocne faza lokalizma u rs-u i ideja secesije bi se potisnula u drugi plan i vremenom skroz izcezla..zato su dodik i covic uporni da traze treci entitet da bi se mimo bosnjacke volje njima naturio bosnjacki entitet i sprijecila probosanska politika i bosnjaci okrenuli nekom svom entitetu i tako BIH pretvorili u zajedniicu entiteta (sto dodik veoma cesto spominje) neprijatelji BIH znaju da je najlaksi put da bosnjaci i ostali probosanskim orijentisani gradjani splahnu sa borbom za BIH je stvaranje tri entiteta za tri konstutivna naroda...sve ovo zna i zapad kojem je nocna mora bosnjacka drzava i s toga i energicno odbijaju ideju o stvaranje treceg hrvatskog entiteta(ustvari naturanje bosnjacima njihovog sto je pravi cilj ove ujdurme covica i dodika)...dodik ce cak pristati i na teritorijalne ustupke hrvatima i bosnjacima da bi se samo kako stvorio i bosnjacki entitet jer je to najjaci adut u ubijanja bosanstva kod bosnjaka,sto bi vodilo da i ostali nebosnjaci probosanski orijentisani dignu ruke od BIH ...

treci entitet je samo lukavi pokusaj naturanja bosnjacima i njihovog entiteta,jer hrvati svakako u zapadnoj hercegovini zive kao da su u hrvatskoj,pa im i ne treba treci entitet....na zalost neprijateljijma BIH,imaju ljudi koji znaju za ove podmukle igre :wink: ..nista treci ukidat i ova dva :bih:
jesu brzi dodikovi ljudi sa prepisivanjem :D
Dodik: Bošnjaci bi trebali biti za hrvatski entitet, ako žele održati BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je vrijeme da BiH bude državna zajednica tri naroda i tri entiteta, ocijenivši da je hrvatski entitet realnost i da Bošnjaci moraju shvatiti da stabilnost BiH ovisi o njihovom odnosu prema tom entitetu.

"Ako žele održati BiH, taj entitet bi trebao biti njihov politički program", istaknuo je Dodik.
L@BuD

#95 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by L@BuD »

osa wrote:
L@BuD wrote:Bošnjaka ima najviše u BiH i ako bi se već pravio treći entitet onda svakako da trebaju dobiti najveći entitet i morala bi se dirati RS.Trebaju naše partije prije svega SDA da isprovociraju sa tom pričom i onda bi se ovi iz RS-a morali ušutkati.Njima odgovara priča o trećem kako bi ojačali svoje pozicije i skrenuli priču sa životnih problema građana.
nije im dayton to dao, uzeli su u ratu, nažalost, danas se kao i u prošlosti problemi najefikasnije rješavaju tim putem....
da je narod normalan i da nemamo izuzetno korumpirane političare BiH bi mogla funkcionisati i sa ovim Dejtonom naravno sa nekim izmjenama međutim sa barabama tipa Dodik nema drugačije nego princip "klin se klinom izbija"
fino treba da neko izađe i javno kaže ako je Dodik za tri jedinice onda Bošnjaci dobijaju 49% do 51% a nek se Srbi dogovaraju sa Hrvatima kad im već tako dobro ide naravno sve u okviru BiH nema cjepanja da vidimo kako će onda reagovati
šta baraba misli najbrojniji narod strpati u ćošak
osa

#96 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

L@BuD wrote:
osa wrote:
da je narod normalan i da nemamo izuzetno korumpirane političare BiH bi mogla funkcionisati i sa ovim Dejtonom naravno sa nekim izmjenama međutim sa barabama tipa Dodik nema drugačije nego princip "klin se klinom izbija"
fino treba da neko izađe i javno kaže ako je Dodik za tri jedinice onda Bošnjaci dobijaju 49% do 51% a nek se Srbi dogovaraju sa Hrvatima kad im već tako dobro ide naravno sve u okviru BiH nema cjepanja da vidimo kako će onda reagovati
šta baraba misli najbrojniji narod strpati u ćošak
napisah ti kako se postotci mjenjaju na ovim prostorima, tko će ti dati ono što nisi uzeo....
L@BuD

#97 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by L@BuD »

osa wrote: napisah ti kako se postotci mjenjaju na ovim prostorima, tko će ti dati ono što nisi uzeo....
ako će se dirati Dejton onda se mora dirati i RS sve ostalo je uzaludna priča
osa

#98 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

L@BuD wrote:
osa wrote: napisah ti kako se postotci mjenjaju na ovim prostorima, tko će ti dati ono što nisi uzeo....
rs ne želi dirati dayton, on je za njih optimalan, daytonom nisu zadovoljni hrvati i bošnjaci, srbi uspješno koriste hrvatsku frustriranost bošnjačkim preglasavanjem u federaciji, a čini mi se da će se to nastaviti još dugo, dugo, i generalno najviše će oni od takve situacije prosperirati.....
L@BuD

#99 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by L@BuD »

osa wrote:
L@BuD wrote:
rs ne želi dirati dayton, on je za njih optimalan, daytonom nisu zadovoljni hrvati i bošnjaci, srbi uspješno koriste hrvatsku frustriranost bošnjačkim preglasavanjem u federaciji, a čini mi se da će se to nastaviti još dugo, dugo, i generalno najviše će oni od takve situacije prosperirati.....
ako Dodik kaže da Hrvati trebaju imati svoju jedinicu onda automatski nije za Dejton i to mu treba jasno dati do znanja
zavrzlama

#100 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by zavrzlama »

osa wrote:
L@BuD wrote:
grijesis osice...srpskoj politici nije dejton dobar ni u kakvim kalkulacijama...nisu srbi ratovali da ostanu u drzavi BIH u nekom entitetu koji je presjecen u Brckom,entitetu kojeg se sva normalan svijet zgrazava i entitetu koji ne moze radi geografije opstat ni ekonomski i politicki..srbima je dejtoin samo prelazna faza ka podjeli BIH,medjutim dok traje prelazna faza s edesavaju ne predvidjene i lose stvari po njih...slabljenje srbije i njeno vojno,demografsko i vanjsko-piliticko katastrofalno stanje,iseljavanje srba iz BIH i rapidan pad njihove populacije,rast bosnjacke populkacije,ulazak Turske u BIH i interes USA za BIH radi naklonosti arapa...vrijeme ne radi za velikosrbe..dodikovo huskanje hrvata protiv BIH je znak njegove slabosti i nemoci da sam rasturi .....a kako Hrvatska nece granicu velike srbije na duzini od skora pola svoje granice,zacepice hrvatska usta covica a dodik ce ispusiti na kraju...
Locked