vee-jay wrote:vivaldi wrote:
Sve ono sto si koristio u svojoj argumentaciji u nacelu mogu i ja koristiti opovrgavajuci tvoje komentare - a to bi ukratko zvucalo - "u nacelu se slazem, ALI..".
na ovom forumu je x puta napisano da ce srbi jesti korjenje, ali nece odustati od svojih ciljeva. To je nesto sto je u nacelu tacno jer kad SDS nije slomljen 96,97,98,99,2000...kada su imali plate 50 KM, kada je OHR smjenjivao svake sedmice par ljudi (od najnizeg do najviseg ranga), kada su na prostoru rs-a bili stacionirane hiljade nato trupa, kada su stalno pretresali kuce, kada su bili pod sankcijama, blokadama..tesko da ce se sada slomiti dodik, mada ce i on sigurno puci kad tad.
Nece Dodik puci, nikada. Misliti da je to moguce je cista utopija. Dodik je presao liniju i ne moze dalje. Kao sto rece, ne da nece, nego ne moze.
Puknut ce i Dodik i stranka mu kat-tad, ali idelogija vjerovatno nece. Po principu sjase kurta da uzjase murta.
vivaldi wrote:
Druga stvar, graditi bolju buducnost sa sds-om, je samo po sebi tragikomicno, ali necu sada o tome. Zanima me na koji nacin sa sds-om na drzavnom nivou mislis dobiti podrsku entitetske skupstine? To je otprilike kao da se ti i ja sada nesto dogovorimo (a mogli bi vrlo brzo), samo ne znam kako bi to sproveli!?
a) jeste tragikomicno, ali vladati BiH sa Dodikom je kao snimati predratne nadrealiste
b) sto se tice sds-a i podrske entiteta: o tome sam mislio kada sam spominjao matematiku
Kod nas su sve nadrealisti i sve je vec vidjeno, narocito likovi.
vivaldi wrote:
Treca stvar - mi smo jedinstven ekonomski prostor i dok god imamo bilo kakvih sranja u bilo kojem dijelu zemlje, nema sanse za bilo kakav ekonomski napredak. Neki dan je negdje bila vijest da je u prvih 9 mjeseci ove godine u BiH investirano oko 180 miliona eura - pa to je prosejcan rezultat za neki grad tipa velicine Bihaca, a kamoli drzave..
A zasto bi moralo biti sranja? Sta kazu Dodik i Covic o tvojoj tezi da je BiH jedinstven ekonomski prostor?
Pa Covic, a narocito Dodik nisu faktori integracije nego dezintegracije. Oni traze svoj prostor,a ne zajednicki.
vivaldi wrote:
vee-jay wrote:HDZ ne moze nista, HDZ nije nikakav faktor i radi samo ono sto mu HDZ Hrvatske dozvoli. A HDZ HR ima trenutno dovoljno svojih problema koji iz dana u dan sve vise napreduju. Dodatno, HDZ je jedna slaba, malena stranka, koja se mozda moze usporediti sa SBiH. Odstranis joj glavu i gledas sta ostali udovi rade. I da se slozim sa tobom, HDZ ce imati vlast u SAMO jednom kantonu.
A sto se tice zajebancija. Pa zato valjda treba da postoji politika pravde koju ce na nivou Federacije graditi SDP zajedno sa HDZ90, HSP i Lijanovicima.
Priznat ces, ove tri stranke itekako imaju sta dobiti ulaskom u vlast na federalnom nivou.
E ovo je vec problem. Ne mozes se ponasati (ustvari mi na forumu se mozemo ponasati kako hocemo samo dok ne vrijedjamo) po principu " Mama zna sta je dobro za njenu djecu".
Nemas prava da zanemarujes izbornu volju konstitutivnog naroda, sta god ti mislio o toj partiji, a HDZ je ubjedljivo najjaca hrvatska partija. Oni pobjedu nisu ostvarili na lutriji vec zahvaljujuci 100 hiljada glasova. Sta god ti mislio o toj stranci, 100 hiljada tih ljudi imaju isto misljenje i o tvom izboru kakav god on bio. U oba slucaja radi se o gradjanima iste zemlje.
Matematicki se HDZ moze zaobici, ali moze se zaobici i SDP. U oba slucaja mislim da bi to bilo kontraproduktivno jer vadjenje zemlje iz govana apsolutno ne smije ukljucivati licne sujete, animozitete i sukanja jer ce se to obiti o glavu prije ili kasnije, a bar u ovoj zemlji pravljenje sranja nije bas veliki problem ni izazov.
Jel' ovo moze ostati izmedju nas? U potpunosti me zaboli sta HDZ i oni sto ga glasaju misle i hoce. Jer ipak jedan ogromni dio njih su oni koji su radili i rade i dan danas na nestanku moje domovine i najveci su krivac za danasnje stanje u kojem se nalaze Hrvati Bosne i Hercegovine.
A ako cemo o matematici, sta je sto hiljada ljudi u drzavi od 4 miliona?
Ti sada selektivno pokusavas minimizirati. Pa ni sdp ne moze sa 300 hiljada predstaviti 4 miliona (mada sada nema toliko, ali ok). Dvije najjace stranke u cijeloj drzave imaju skoro identican broj glasova, a totalno suprotne ideologije.
vivaldi wrote:
vee-jay wrote:Sorry ali ko govori o mrvicama, PDP i SDS imaju mogucnosti ili da preko drzavnog nivoa parama ucjenjuju SNSD na entitetskom nivou ili da ih pocnu unistavati.
Vjerujem da je vlast na drzavnom nivou - matematicki - nemoguca bez SNSDa. Ali je isto tako moguca bez HDZa, i na federalnom i na drzavnom nivou. Ta sansa se mora iskoristiti.
Mislim da sam ti vec dijelom odgovorio na ovaj dio. Vlast jeste matematicki moguca bez SNSD-a. Ovo sto ti pises bi imalo smisla da je SDS drzavotvorna stranka koja je pritom pobratimska sa Kostunicinim DSS-om, i ako ti mislis tako (meni je licno smjesno cak i dok pisem) onda tesko da mogu jos nesto dodati. Mislim da je to teska naucna fantastika da ce SDS stranim kreditima ucjenjivati Dodika pritom unistavajuci svoje cedo (rs) i pritom unistavajuci samu sebe jer i sds ima dosta vlasti na lokalnom nivou.
Koliko god stranke RSa mrzili BiH isto toliko se mrze medjusobno. Ta mrznja traje jos od rata i danas se nije nista promijenila. Jedino sto je novo je kolicina totalitarizma Dodikovih ljudi na sceni RSa.
Pa mrze se i Tihic i Lagumdzija pa ce se opet naci oko zajednickih interesa. Nasli bi se i sa Fahrom da im treba.
vivaldi wrote:
vee-jay wrote:Vjerujem da medjunarodni krugovi o SDA, Tihicu i Izetbegovicu imaju u potpunosti drugacije razmisljanje nego o npr. Covicu i Dodiku. Na kraju krajeva, ako se Tihic u nesto dobro razumije onda je to barem lizanje medjunarodnih *. Tako da ti to poredjenje nije na mjestu. Osim toga, zasto bi se SDP sad toliko trebala brinuti o tome sta stranci misle, kad MZ i ovako i onako nema nekih potreba i zelja da pomogne.
Ne znam sta o kome misli, ali se slazem da bi SDP-u trebalo biti vaznije sta misle gradjani BiH nego stranci. Medjutim, tu si onda u kontradiktirnosti sam sa sobom jer po tvom pisanju je jedino vazno sta misli SDP.
Ja sam glasao za SDP i ja ne mogu da stavim Dodika i Tihica u istu ravan. Ja nisam izjavio da je jedino vazno sta misli SDP. Samo, mi imamo na politickoj BiH sceni trenutno veoma transparentne stranke koje otvoreno govore o svojim programima i ciljevima.
Tacno. Dodik zeli otcjepljenje, a Tihic zajednicku drzavu. Medjutim kad je rijec o kriminalu - mrtva trka.
vivaldi wrote:
vee-jay wrote:Izbaci SDP i stavi SBiH i procitaj svoju recenicu. Dakle, sve vidjeno... Inace, po nekoj logici demokratije u potpunosti si u pravu, samo sto u BiH logike trenutno nema.
Izbaci ti i SNSD, a u ubaci SDS i opet ce se desiti deja vu. Cak i je SDP bio u vlasti, a ovaj tvoj scenarijo obuhvata toliko stranaka da ih bukvalno mozemo uporediti sa ondasnjom koalicijom.
pa tebi kao antiSDP-ovcu bi alijansa trebala da bude najveca zelja (

sala mala).
dobro, znaci sve vec poznato, cak su akteri isti.