Treci entiet/federalna jedinica???

Locked
bicebolje

#101 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by bicebolje »

Vi ko djeca...
Na kraju se došlo do toga da ako Hrvati hoće treći entitet trebaju Dodiku reći da Bošnjacima da nešto %. :-D Nije tu stvar trebanja već mogućnosti. Ako Hrvati mogu izboriti treći imaće ga a ako ne neće ga imati. Niko im ga neće pokloniti već će se truditi da izgube ovo što imaju. Ovdje se ratovalo za teritorije, nije se teoretisato šta bi ko trebao imati.
essex

#102 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by essex »

Diogen_iz_Sinope wrote:
essex wrote: 3 konstitutivna naroda kao kategorija su protivne evropskoj povelji o ljudskim pravima koja prepoznaje jednakost gradjanina kao konstitutivnog a ne nabrajanje naroda i njihov exkluzivitet. postoje drzave koje nisu usvojile povelju i nisu obavezne je se pridrzavati. jedan od uslova potpisivanja daytona je da je povelja pretpostavljena svakom zakonu u nasoj drzavi, pa tako i ustavnom aktu i svakom buducem ustavnom uredjenju. odbacivanje annex4 kao ustavnog uredjenja ne ponistava mirovni sporazum jer je annex4 samo dio mirovnog sporazuma i kao dio je podlozan promjeni.
Gdje si ti pročitao u Povelji o ljudskim pravima da se eksplicitno negira pojam knonstitutivnog naroda i posljedicno nacionalne manjine? Molim te nadji mi to.
Sa druge strane upravo ta poljva u Članu 14. "Zabrana diskriminacije" poznaje pojmove: "nacionalno i socijalno porijeklo", "veza sa nekom nacionalnom manjinom".
Sam termin "3 konstitutivna naroda i ostali" apsolutno nije u suprotnosti sa Poveljom.
Svakako se slazem da je Ustav pun rupa gdje god se pojavljuju samo 3 kontitutivna naroda kao nosioci prava na bilo sta i to su stvari koje se moraju ispuniti.
procitaj jos jednom povelju, ja ti je mogu i postaviti ovdje ako treba...konstitutivnost grupe (ili samo odabranih) naroda negira gradjansku jednakost sviju koju povelja i zastupa i stiti..ako su svi konstitutivni i jednaki zasto ih nabrajati? ako su samo odredjeni konstitutivni to je automatski protivno povelji jer im daje excluzivitet i veci stepen vaznosti u drzavi...
da, jednakost u priznanju nacionalnog, etnickog i kulturnog, sto se sa konstitutivnoscu odredjenih krsi jer se stavljaju u povlasteni polozaj...danas imas samo da bosnjak, hrvat i srbin moze biti biran u vladajucu politiku (vrh drzave), zbog toga i jeste slucaj finci sejdic i pokrenut, ustvari prvo sejdic pa mu se finci pridruzio...
dalje, priznanje nacionalnog ne znaci ono sto se kod nas protura, da postoje tri nacije i da zbog toga trebaju postojati tri federalne jedinice...priznanje nacionalnog se smatra da se svaka nacija prizna kao nacionalna manjina u drzavi koja je sama za sebe nacija...to znaci da u nasem slucaju nacija nam je bosanskohercegovacka (jer je nacija vezana za drzavu) koja je sastavljena od BH naroda (etnija) bosnjaka, hrvata, srba i svih drugih narodnih zajednica. svaki pripadnik BH etnosa moze da bira da li zali potpasti pod BH naciju ili se nacionalno odrediti kao pripadnik nacije za koju smatra da pripada. u slucaju da odabere da pripada drugoj naciji (ne BH) tada mu se garantuje nacinalna ravnopravnost kroz zakone o nacionalnim manjinama (kao i svugdje u svijetu) i sve ono sto proizilazi iz tih zakona...ako se odluci za BH naciju, potpada pod ustavnu kategoriju i definisanje prava i obaveza kao nosioca BH nacije...
znaci, ta jednakost je garantovanje svakoj naciji koja se nadje u sastavu druge drzave da nece biti diskriminirana i zasticena je zakonom o nacionalnim manjinama.
L@BuD

#103 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by L@BuD »

Bošnjaci se trebaju samo držati amera zato je po meni greška bilo Silajdžićevo odbijanje aprilskog paketa.Jesu bile kozmetičke promjene nije bilo suštinske izmjene ali imali bi danas jači vjetar u leđa i opet u boljem položaju nego danas.Zato je meni u neku ruku drag Tihić on radi ono što mu ameri kažu smjenio je čovjeka koji mu je donio pobjedu na izborima radi "borbe protiv terorizma".To tako mora mada se meni ne sviđa ono što je jučer izjavio da u vlasti obavezno treba biti SNSD i HDZ.Ako oni eventualno nebi učestvovali u vlasti uništili bi sami sebe možda nebi bila stabilna vlada ali ko garantuje da SNSD opet nebi blokirao svaku dobru reformu.Dodik&co su jednostavno previše osilili i siguran sam da ako budu partipicirali u vlasti imaćemo nestabilniju državu.Tako da u svakom slučaju podržavam Lagumdžiju da pokuša vlast uspostaviti bez SNSD-a i HDZ-a.Ako to uspije trebao bi nešto uraditi za Hrvate kako se nebi osjećali ugroženim. Naravno u toj vlasti bi bila HDZ devedesetka i HSP.
Last edited by L@BuD on 24/10/2010 17:40, edited 1 time in total.
popajic

#104 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by popajic »

L@BuD wrote:
osa wrote: napisah ti kako se postotci mjenjaju na ovim prostorima, tko će ti dati ono što nisi uzeo....
ako će se dirati Dejton onda se mora dirati i RS sve ostalo je uzaludna priča
Tako nekako, s Tim sto ni Dayton nije sveto slovo na papiru,jer i on je nastao krsenjem ustava Republike BIH.
À Jos jedan entitet ???
Zasto onda ne jos dva? Jedan i za one koji su prvo Bosanci/Hercegovci,gradjani,ljudi,pa tek onda poludjeli Hrvati,Srbi,Bosnjaci.
Nevjerovatno kakvo ludilo drma mnogim BIH glavama.Kao sigurni smo i zastixeni od svega i svacega JEDINO kad se svako ucauri u svoj frtalj BIH.Po mogucnosti da BIH i nestane sa lica zemlje.Doboga providne i zelje i namjere.
Ja pristajem da budem najmanja moguca manjina u u drzavi u kojoj cu kao gradjanin imati ista prava kao i svi ostali.
U drzavi u kojoj ce "drmati" ekonomija,ne sovinizam,
obrazovanje ne pumpanje djece sa tri istorije,tri religije,tri jezika (???)
,gdje ce se graditi à ne krcmiti davno izgradjeno,
u drzavi u kojoj ce krimosi biti u muriji à ne na vlasti...
Ma,dajte...kome je ikakvo,ali stvarno ikakvo dobro donijelo to insistiranje na bosnjastvu,srpstvu i hrvatstvu ?Primitivizam cuda cini kad "naleti" na plodno tlo :-x
(Sad ce mi @osa reci da nema napretka bez rijesenog nacionalnog pitanja :D To je otprilike i jedan austrijski brko onomad tvrdio pa zavio pola zemaljske kugle u crno )
vivaldi

#105 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by vivaldi »

vee-jay wrote:zbog toga sam na nekoj drugoj temi naglasio da treba sve pokusati da barem jedna od ovih dviju stranaka ne dodje do vlasti na drzavnom nivou (jer se samim time automatiski slabi moc drugog partnera). a ako ima trunke mogucnosti da se i druga stranka ostavi po strani onda jos bolje jer bi u tom slucaju novi ustav u doglednom roku (4 godine) bio moguc.
Mislim da je u BiH vise nego evidetno da nikakva preglasanja tipa 2:1 ne piju vode pa tako ni lizanje Dodika i Covica. ustvari u zadnjih 20 godina se i ne sjecam da je bio svako za sebe vec je uvijek neko bio u talu s nekim. Rezultat 2:1 ili 1:2, sve izbacuje iz daljnjeg takmicenja. Ovdje moze pomoci samo 3:0.
vee-jay wrote:zbog toga sam na nekoj drugoj temi naglasio da treba sve pokusati da barem jedna od ovih dviju stranaka ne dodje do vlasti na drzavnom nivou (jer se samim time automatiski slabi moc drugog partnera). a ako ima trunke mogucnosti da se i druga stranka ostavi po strani onda jos bolje jer bi u tom slucaju novi ustav u doglednom roku (4 godine) bio moguc.
Novi Ustav ima smisla samo ako u njemu budu pisale stvari oko kojih se dogovore sva tri naroda - u suprotnom je mrtvo slovo na papiru. Podsjecanja radi, ni nas sadasnji Ustav nebi bio toliko los da se postuje (svi sugdje ravnpravni, popis iz 91, itd), ali to niko ne hebe.

Zbog svega toga
vee-jay wrote:i da ponovim, ako ima ikakve sanse za pravljenje vlade na drzavnom nivou bez SNSDa, to bi bio najveci moguci pomak za BiH.
Ovo sto si napisao bi bilo jedno od najgorih rjesenja zbog bar 5 razloga.
SNSD ce napraviti Vladu u RS-u i naravno kontrolisati skupstinu. Ako ih zaobices na drzavnom nivou, nema sanse da nijednu odluku verifikuje entitteska skupstina. Pored toga, postoji citav niz sranja koje mogu napraviti, tipa donosenja nekih zakona, odluka..samo da udaraju kontru. Onda se tu petlja OHR, pa onda bojkoti..u svakom slucaju kriza. A nijedna kriza ne moze donijeti nikakav napredak. Ustvari samo, je Fahro govorio da je kriza sansa.

Osim toga, HDZ ce imati vlast u bar 1 kantonu. Izbacivanje HDZ-a bi bilo jos jedno veliko sranje. Nakon Komsica i ovog ravnogorca Vlajkija, izbacivanje ubjedljivo najjace hrvatske stranke iz vlasti bi vjerovatno zapalilo totalno zapadnu hercegovinu - ne mislim na rat naravno vec na citav spektar kojekakvih zajebancija - opet nista dobro.

Treca stvar. Ako zaobilazis HDZ i SNSD na federalnom odnosno drzavnom nivou to u prevodu znacilo da bi u vlasti bilo bezbroj stranaka jer bi u tom slucaju SDP-u uz SDA, trebali i HDZ 1990, HSP, Lijanovici, PDP, SDS...mala bara, a puno krokodila. Pritom SDA, SDS i 90-ka se sigurno nebi zadovoljili mrvicama, a znas i onu pricu o babicama i kilavoj djeci.

Isto tako, SDP u svakoj soluciji mora sa SDA, sto mu nakon 20 godina borbe protiv nacionalista nije bas veliki plus. Medjutim, ako mu sada budu dobri bosnjacki nacionalisti, a ne budu hrvatski i srpski onda mislim da bi (cak i da zanemarimo unustrasnje reperkusije) to tesko i strancima objasnili.

Zato mislim da bi bilo puno bolje da SDP; SDA, HDZ, i SNSD nadju zajednicki jezik (ako ameri prosli mjesec priznase da nakon 10 godina rata sa talibanima, vrse neke tajne pregovore sa istim) onda mislim da i ovi mogu naci neki kompromis. Mislim da u tom slucaju te 4 stranke kontrolisu bas sve nivoe vlasti - od kantona preko entiteta do drzave i predsjednistva sto bi znacilo da imaju puni kapacitet, moc i infrastrukturu da implemetiraju svaki potez oko kojeg se dogovore.
Beris

#106 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Beris »

popajic wrote:
L@BuD wrote:
osa wrote: napisah ti kako se postotci mjenjaju na ovim prostorima, tko će ti dati ono što nisi uzeo....
Tako nekako, s Tim sto ni Dayton nije sveto slovo na papiru,jer i on je nastao krsenjem ustava Republike BIH.
À Jos jedan entitet ???
Zasto onda ne jos dva? Jedan i za one koji su prvo Bosanci/Hercegovci,gradjani,ljudi,pa tek onda poludjeli Hrvati,Srbi,Bosnjaci.
Nevjerovatno kakvo ludilo drma mnogim BIH glavama.Kao sigurni smo i zastixeni od svega i svacega JEDINO kad se svako ucauri u svoj frtalj BIH.Po mogucnosti da BIH i nestane sa lica zemlje.Doboga providne i zelje i namjere.
Ja pristajem da budem najmanja moguca manjina u u drzavi u kojoj cu kao gradjanin imati ista prava kao i svi ostali.
Ma,dajte...kome je ikakvo,ali stvarno ikakvo dobro donijelo to insistiranje na bosnjastvu,srpstvu i hrvatstvu ?Primitivizam cuda cini kad "naleti" na plodno tlo :-x
(Sad ce mi @osa reci da nema napretka bez rijesenog nacionalnog pitanja :D To je otprilike i jedan austrijski brko onomad tvrdio pa zavio pola zemaljske kugle u crno )
:thumbup:

inace hocu i ja svoju jedinicu za nas "ostale", u stvari za nas normalne
kiky

#107 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by kiky »

osa wrote:
L@BuD wrote:
rs ne želi dirati dayton, on je za njih optimalan, daytonom nisu zadovoljni hrvati i bošnjaci, srbi uspješno koriste hrvatsku frustriranost bošnjačkim preglasavanjem u federaciji, a čini mi se da će se to nastaviti još dugo, dugo, i generalno najviše će oni od takve situacije prosperirati.....
i bošnjaci i hrvati su kostitutivni i na području rs-a ...
bez obzira što to milorad bezobrazno zaobilazi ...
rs več krši dejton jer ne priznaje da distrikt nije u sastavu rs-a ...
novi miloradov hit je da je distrikt vlasništvo entiteta što je obična konstrukcija i izmišljotina koju milojko poslije par puta laganja več smatra istinom ...
ako se več bulazni o novim entitetima, nema razloga da i milorad drži ono što su srbi okupirali ...
i onda smo opet na početku ...
sve je to samo pravljenje loše atmosfere pred ustavne reforme, a koje su nam neminovne ...
L@BuD

#108 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by L@BuD »

popajic wrote:
L@BuD wrote:
À Jos jedan entitet ???
rat nas je natjerao na to u suštini mi smo isti narod koji priča istim jezikom ima slične običaje jedino što imamo različitu vjeru eh zbog toga su sve ove podjele jedna velika tragedija i manipulacija
nema uspješnog čovjeka koji gleda kako se ko zove možda jedino se mogu takvi naći u isfrustriranim likovima poput onog Raspudića pa kad počne pričati reko bi čovjek da su Srbi iz "Afrike" Bošnjaci iz "Azije" a Hrvati "Amerike" mislim Ćiro mu je najbolje začepio gubicu

zbog takvih Bošnajci ne trebaju biti naivni već boriti se za svoja prava danas sutra neće te napasti Sandžaklija već opet neki "četnik" ili "ustaša" to je tako i treba se sa tim pomiriti
sutra kad bude popis opet će najviše Bošnjaka staviti se u rubriku nekih "nepostojećih" to nemojte dozvoliti upravo iz ovog razloga što sam gore naveo lično imajte svoje opredjeljenje da ne djelite ljude po imenu međutim zbog raznih politika koje su dovodile do masovnog ubijanja Bošnjaka morate u podsvijesti znati da se to i sutra može desiti
luckypot

#109 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by luckypot »

vivaldi wrote:
vee-jay wrote:
vee-jay wrote:i da ponovim, ako ima ikakve sanse za pravljenje vlade na drzavnom nivou bez SNSDa, to bi bio najveci moguci pomak za BiH.
Ovo sto si napisao bi bilo jedno od najgorih rjesenja zbog bar 5 razloga.
SNSD ce napraviti Vladu u RS-u i naravno kontrolisati skupstinu. Ako ih zaobices na drzavnom nivou, nema sanse da nijednu odluku verifikuje entitteska skupstina. Pored toga, postoji citav niz sranja koje mogu napraviti, tipa donosenja nekih zakona, odluka..samo da udaraju kontru. Onda se tu petlja OHR, pa onda bojkoti..u svakom slucaju kriza. A nijedna kriza ne moze donijeti nikakav napredak. Ustvari samo, je Fahro govorio da je kriza sansa.

Osim toga, HDZ ce imati vlast u bar 1 kantonu. Izbacivanje HDZ-a bi bilo jos jedno veliko sranje. Nakon Komsica i ovog ravnogorca Vlajkija, izbacivanje ubjedljivo najjace hrvatske stranke iz vlasti bi vjerovatno zapalilo totalno zapadnu hercegovinu - ne mislim na rat naravno vec na citav spektar kojekakvih zajebancija - opet nista dobro.

Treca stvar. Ako zaobilazis HDZ i SNSD na federalnom odnosno drzavnom nivou to u prevodu znacilo da bi u vlasti bilo bezbroj stranaka jer bi u tom slucaju SDP-u uz SDA, trebali i HDZ 1990, HSP, Lijanovici, PDP, SDS...mala bara, a puno krokodila. Pritom SDA, SDS i 90-ka se sigurno nebi zadovoljili mrvicama, a znas i onu pricu o babicama i kilavoj djeci.

Isto tako, SDP u svakoj soluciji mora sa SDA, sto mu nakon 20 godina borbe protiv nacionalista nije bas veliki plus. Medjutim, ako mu sada budu dobri bosnjacki nacionalisti, a ne budu hrvatski i srpski onda mislim da bi (cak i da zanemarimo unustrasnje reperkusije) to tesko i strancima objasnili.

Zato mislim da bi bilo puno bolje da SDP; SDA, HDZ, i SNSD nadju zajednicki jezik (ako ameri prosli mjesec priznase da nakon 10 godina rata sa talibanima, vrse neke tajne pregovore sa istim) onda mislim da i ovi mogu naci neki kompromis. Mislim da u tom slucaju te 4 stranke kontrolisu bas sve nivoe vlasti - od kantona preko entiteta do drzave i predsjednistva sto bi znacilo da imaju puni kapacitet, moc i infrastrukturu da implemetiraju svaki potez oko kojeg se dogovore.
@vee-jay je u pravu, a ti si kao i obicno u krivu. Kao prvo, SDP ne treba uopste da bude zainteresiran da "vlast" na drzavnom nivou "funkcionise" jer ta vlast samo treba srbima da bi nastavili parazitiranje na nivou BiH, tako da se isplati tu vlast drzati samo u zamrznutom stanju, bez pravog funkcionisanja. Najpametnije sto tu SDP moze uciniti je napraviti bilo kakvu koaliciju, cak i sa SDSom (posto funkcionisanje nije cilj) cisto da bi zamrznuo i odbacio, recimo, sve nove kredite MMF-a, jer novac federaciji ne treba nego srbima. To sto ce ova skupstina srpskih ljubitelja klanja djece i izrazavanja identiteta da fola "kontrira" na nivou entiteta, to nista nije strasno a ni novo - kad te funkcioniranje nivoa BiH ne zanima, onda te ni ausvic ne zanima, jer ti ne mogu nista. Nazalost, posto je saopsteno dodiku da bez koalicije s SDPom u BiH nema nikakvih para iz inostranstva, oni ce to uciniti sve trcecim korako, i pod obavezno traziti mjesto finansija ili nesto slicno.

HDZ je nebitan, nek slobodno nastave uspjesno upravljanje ZH kantonom koji nije smetnja nicemu - hrvatskih stranaka za vlast u federaciji ima i vise nego dovoljno.
Beris

#110 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Beris »

L@BuD wrote:
popajic wrote:
L@BuD wrote: ako će se dirati Dejton onda se mora dirati i RS sve ostalo je uzaludna priča
À Jos jedan entitet ???
rat nas je natjerao na to u suštini mi smo isti narod koji priča istim jezikom ima slične običaje jedino što imamo različitu vjeru eh zbog toga su sve ove podjele jedna velika tragedija i manipulacija
nema uspješnog čovjeka koji gleda kako se ko zove možda jedino se mogu takvi naći u isfrustriranim likovima poput onog Raspudića pa kad počne pričati reko bi čovjek da su Srbi iz "Afrike" Bošnjaci iz "Azije" a Hrvati "Amerike" mislim Ćiro mu je najbolje začepio gubicu

zbog takvih Bošnajci ne trebaju biti naivni već boriti se za svoja prava danas sutra neće te napasti Sandžaklija već opet neki "četnik" ili "ustaša" to je tako i treba se sa tim pomiriti
sutra kad bude popis opet će najviše Bošnjaka staviti se u rubriku nekih "nepostojećih" to nemojte dozvoliti upravo iz ovog razloga što sam gore naveo lično imajte svoje opredjeljenje da ne djelite ljude po imenu međutim zbog raznih politika koje su dovodile do masovnog ubijanja Bošnjaka morate u podsvijesti znati da se to i sutra može desiti
e, pa kad tako to tvoje procitam, onda je najbolje da se svi razidju, i da se stvarno naprave teritorijalne jedinice, i da se svaka teritorijalna jedinica pripoji svojoj matici, jer su svi ustase, cetnici ili balije koji cekaju napad, a mi ostali onda brate u Evropu...Nadam se da vas je malo sa takvim razmisljanjima..
L@BuD

#111 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by L@BuD »

Beris wrote: e, pa kad tako to tvoje procitam, onda je najbolje da se svi razidju, i da se stvarno naprave teritorijalne jedinice, i da se svaka teritorijalna jedinica pripoji svojoj matici, jer su svi ustase, cetnici ili balije koji cekaju napad, a mi ostali onda brate u Evropu...Nadam se da vas je malo sa takvim razmisljanjima..
nisi me shvatio svaka tebi čast što si za suživot i ja sam ali sam isto tako svjestan da srpska i hrvatska politika u BiH je za "torove" i nakon svakih pedeset godina se nađe neko da ti zlo nanese
evo npr.ti kao Bošnjak ako u popisu kažeš da pripadaš redu "ostali" automatski ispadaš naivan

sutra će ti Dodik doći i reći evo nas Srba ima najviše daj da uzmemo BiH pod svoje ruke
michio

#112 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by michio »

A što će im treći entitet? Eno Srbi imaju entitet pa uvijek nezadovoljni.
zavrzlama

#113 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by zavrzlama »

michio wrote:A što će im treći entitet?

kao ustavni okvir za podjelu BIH.
osa

#114 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

zavrzlama wrote:
osa wrote:
L@BuD wrote: ako će se dirati Dejton onda se mora dirati i RS sve ostalo je uzaludna priča
rs ne želi dirati dayton, on je za njih optimalan, daytonom nisu zadovoljni hrvati i bošnjaci, srbi uspješno koriste hrvatsku frustriranost bošnjačkim preglasavanjem u federaciji, a čini mi se da će se to nastaviti još dugo, dugo, i generalno najviše će oni od takve situacije prosperirati.....
grijesis osice...srpskoj politici nije dejton dobar ni u kakvim kalkulacijama...nisu srbi ratovali da ostanu u drzavi BIH u nekom entitetu koji je presjecen u Brckom,entitetu kojeg se sva normalan svijet zgrazava i entitetu koji ne moze radi geografije opstat ni ekonomski i politicki..srbima je dejtoin samo prelazna faza ka podjeli BIH,medjutim dok traje prelazna faza s edesavaju ne predvidjene i lose stvari po njih...slabljenje srbije i njeno vojno,demografsko i vanjsko-piliticko katastrofalno stanje,iseljavanje srba iz BIH i rapidan pad njihove populacije,rast bosnjacke populkacije,ulazak Turske u BIH i interes USA za BIH radi naklonosti arapa...vrijeme ne radi za velikosrbe..dodikovo huskanje hrvata protiv BIH je znak njegove slabosti i nemoci da sam rasturi .....a kako Hrvatska nece granicu velike srbije na duzini od skora pola svoje granice,zacepice hrvatska usta covica a dodik ce ispusiti na kraju...
možda i griješim, ja iznosim svoje mišljenje, što se tiče zemljopisa, uvijk me začudi kad netko to ističe kao prepreku nečemu, pa kakav je zemljopis hrvatske, strateški jako loš, pa eto nije bio smetnja za osamostaljenje, zemljopisni oblik bih je puno bolji ako ga pogledamo s aspekta ratnih događanja, pa uporedi situacije u jednoj i drugoj državi. e zavrzlama postoje puno bitnije stvari, jedna od njih je i nacionalna homogenost, e vidiš tu su srbi u debeloj prednosti....
osa

#115 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

popajic wrote:
L@BuD wrote:
À Jos jedan entitet ???
osim lijepih želja ja ne vidjeh kako bi ti to postigao, kako ono reče emir u karauli "i ja bi da .aram vesnu zmijanac, al ne ide"....
Hodidid

#116 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Hodidid »

Hrvati su u talu sa srbima jos od maja 1992 godine i dogovora Boban-Karadzic u Graz-u. Sta su hrvati dosad tom politikom dobili. U biti nista.Kao sto neki vec primjetise. Glavinjaju i srljaju vec 18 godina i ostase bez B.Posavine. U B.Krajini ih vise nema ni na mapi a prije rata ih je bilo dosta u banjaluckoj i prijedorskoj regiji. U srednjoj Bosni su dosli u nezavidnu poziciju vodjeni politikom iz ranih devedestih. U Brcko distriktu prepolovljeni u odnosu na prijeratni broj hrvata na opcini.

Dakle politika koju Covic nije nista novo na politickoj pozornici zvanoj BiH. To je konstanta. To sto su hrvati sebi dozvoli da im vode i formiraju politiku iskljucivo ili gotovo iskljucivo hercegovci je njihov problem ali to sto se ta politika reflektira na stanje u drzavi je problem svih nas.
osa

#117 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

Hodidid wrote:Hrvati su u talu sa srbima jos od maja 1992 godine i dogovora Boban-Karadzic u Graz-u. Sta su hrvati dosad tom politikom dobili. U biti nista.Kao sto neki vec primjetise. Glavinjaju i srljaju vec 18 godina i ostase bez B.Posavine. U B.Krajini ih vise nema ni na mapi a prije rata ih je bilo dosta u banjaluckoj i prijedorskoj regiji. U srednjoj Bosni su dosli u nezavidnu poziciju vodjeni politikom iz ranih devedestih. U Brcko distriktu prepolovljeni u odnosu na prijeratni broj hrvata na opcini.

Dakle politika koju Covic nije nista novo na politickoj pozornici zvanoj BiH. To je konstanta. To sto su hrvati sebi dozvoli da im vode i formiraju politiku iskljucivo ili gotovo iskljucivo hercegovci je njihov problem ali to sto se ta politika reflektira na stanje u drzavi je problem svih nas.
treba li nabrajati šta bošnjaci svojom politikom dobiše....
vivaldi

#118 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by vivaldi »

luckypot wrote:@vee-jay je u pravu, a ti si kao i obicno u krivu
:lol: :lol: :lol: :lol: Kad to kaze vidoviti Dalton onda mora da je to bas tako.

Dalton - covjek koji je Hareta hvalio na sav glas, a 7 dana pred izbora napisao ovo.
luckypot wrote: Ali to nekog nema, eto pokusalo se s tihicem a rezultat ce biti odlazak sda u vjecna politicka lovista u naredne 4 godine.
Na kraju hare ode u hladovinu, a vjecna lovista su izgleda na istoj adresi gdje je i predsjednistvo, a kako stvari stoji ostace i u Alipasinoj (u zgradi vlade ako slucajno ne znas).

Medjutim, ti bez imalo stida mrtav-hladan se opet pojavis i pises kako citav svijet "cita tvoje postove" i kradu tvoje prognoze :lol:

Mozda pises ono sto neki vole cuti, pa si njima idol - meni nisi naravno.

Ps. Sto se tica tvog predvidjanja, de napisi 36 brojeva od 1 do 42, a onih 6 sto ostanu, ja cu zaokruziti na loto listicu pa da konacno materijalizujemo tvoje vidovnjastvo.
Beris

#119 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Beris »

ma treba to sve ukinut', i sve vratit' kako je bilo u SR BiH... lokalna uprava (eto ne mora biti samouprava), dakle lokalna ili opstinska vlast, i onda drzavna vlast na nivou drzave. Kakvi ba crni entiteti, kantoni, zupanije, gradovi... Sta cjepkat ono sto je i onako mizerno malo? A, Labude, mi ostali mozda nismo bosnjaci, nego smo stvarno ostali- ni bosnjaci, ni srbi, ni hrvati- nego samo Bosanci, ili ateisti, ili romi, ili jevreji, ili Evropljani, ili.... Ne klasifikujte i ne grupisite nas nigdje. Vjerovatno postoji razlog sto se smatramo "ostalima" (ili ne-bosnjacima, ne-hrvatima, i ne-srbima). :bih:

hajd' u zdravlje ;-) odoh dalje
Hodidid

#120 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Hodidid »

@osa: Svi su gubitnici s tim sto su hrvati najveci gubitnici. A za to su im najmanje bosnjaci krivi.Jedini momenat kad su hrvati bili na tragu drzavotvorne BiH politike je bio referendum za nezavisnu BiH u martu 1992 godine. Svi su listom izasli i glasali za nezavisnu drzavu BiH. Zasto? Jednostavno jer je to bio jedini nacin da legalno izadju iz SFRJ.

Osim toga kod bosnjaka postoji kakav takav politicki pluralizam. Kritikuje se svaka stranka i svaki politicar. Nema svetih krava. HDZ kod hrvata u BiH je poput KP Jugoslavije iz 1950-tih. Monopol na istinu ima HDZ i njegovi legalni predstavnici. Ostali su izdajnici ukoliko ne prate sto bi rekao Abigael Guzman "enlightened path".
BiH-x

#121 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by BiH-x »

Hrvati Bosanske krajine poručuju Čoviću: Ideš na noge Dodiku, a zaboravio si Briševo

"Dragan Čović je svojim postupcima posljednjih dana pljunuo u lice svim bosanskim Hrvatima zaboravljajujući sve žrtve velikosrpske politike 90-tih godina", kaže se u saopštenju hrvatskih mještana sela Briševo kod Prijedora

"Dragan Čović je svojim postupcima posljednjih dana pljunuo u lice svim bosanskim Hrvatima zaboravljajujući sve žrtve velikosrpske politike 90-tih godina. On zaboravlja da nisu Hrvati samo oni u Hercegovini, u čije ime on govori, a pitanje je da li i oni podržavaju njegovu posjetu Banja Luci gdje je otišao na noge Miloradu Dodiku", kaže se u saopštenju hrvatskih mještana sela Briševo kod Prijedora.

Oni navode kako žele podsjetiti Čovića na zločin VRS u Briševu za koji niko nije odgovarao, iako se znaju počinioci, te ga zamoliti da posjeti i Prijedor, odnosno Briševo, "kad je već tako često u Banja Luci zadnjih dana".

Hrvati sela Briševa u ljubijskom kraju, smještenom jugozapadno od Prijedora prema Sanskom Mostu, doživjeli su koncem srpnja/jula 1992. jezovite dane. Ono što se u tom selu dogodilo, spada u najmonstruoznije pokolje hrvatskog pučanstva i najgore primjere srpskog divljaštva.

Dana 24. srpnja 1992. oko 9 sati, pripadnici 5. kozaračke brigade iz Prijedora i 6. krajiške brigade iz Sanskog Mosta, potpomognuti lokalnim srpskim snagama iz obližnjih sela, izveli su topnički udar nakon čega su otpočeli i pješački napad na selo. Briševo je postalo mučilište i pakao za hrvatski puk.

Dvodnevna srpska brutalnost rezultirala je do tada neviđenim strahotama: brutalno je ubijeno preko 70 Hrvata, mještana sela, razne dobi i spola – od djece do staraca. Zapaljeno je i teže oštećeno oko 65 obiteljskih kuća i mjesna rimokatolička crkva. Ubijanja su se događala isključivo danju, gdje su na koga naišli, pa je razmjerno velik broj masovnih grobnica koje su žrtve čak same kopale. Nerijetko su zajedno zakapani i životinje i ljudi.

Preživjeli svjedoci tvrde da su poubijane Hrvate Srbi tukli do iznemoglosti, da su im noževima presijecali tetive na rukama i nogama, da su im odsijecali meso s tijela, klali ih, ubadali noževima po tijelu, odsijecali noseve, uši, spolne organe, parali trbuhe, lomili rebra, ubijali ih drvenim toljagama i krampovima.

U velikom broju slučajeva Srbi su primoravali majke, supruge i djecu da promatraju brutalnosti nad muškarcima. Gotovo sve mlađe žene i djevojke silovane su. Stječe se dojam da su se zločinci naprosto takmičili tko će izvršiti najmonstruoznije zlodjelo. U slučaju stradavanja Hrvata Briševa najbolje se vidi do kakve je izopačenosti dovela velikosrpska ideologija. Većina mučenih i poubijanih Hrvata Briševa bili su poljodjelci, rudari i radnici; zatvarani su, mučeni i ubijani bez ikakvog razloga.

"Gospodine Čoviću, umjesto da idete kod onih što su odgovorni za ovaj zločin, molimo vas da sljedeći put posjetite hrvatska sela u Prijedoru", kazali su ogorčeni mještani Briševa.
Hodidid

#122 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Hodidid »

@bih-x: To Covica ne zanima puno jer oni nisu nikad ni ulazili u koncept H-B. Oni su sto bi rekli kolateralna steta.
osa

#123 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

Hodidid wrote:@osa: Svi su gubitnici s tim sto su hrvati najveci gubitnici. A za to su im najmanje bosnjaci krivi.Jedini momenat kad su hrvati bili na tragu drzavotvorne BiH politike je bio referendum za nezavisnu BiH u martu 1992 godine. Svi su listom izasli i glasali za nezavisnu drzavu BiH. Zasto? Jednostavno jer je to bio jedini nacin da legalno izadju iz SFRJ.

Osim toga kod bosnjaka postoji kakav takav politicki pluralizam. Kritikuje se svaka stranka i svaki politicar. Nema svetih krava. HDZ kod hrvata u BiH je poput KP Jugoslavije iz 1950-tih. Monopol na istinu ima HDZ i njegovi legalni predstavnici. Ostali su izdajnici ukoliko ne prate sto bi rekao Abigael Guzman "enlightened path".
hrvati su uvijek bili za bih, ali ne onakvu bih kakvu žele bošnjaci. što se tiče legalnog izlaska iz juge, nisam siguran da je temeljem ustava sfrj to bilo moguće, naime morali su se i drugi složiti, a nisu kako znamo.
kud ćeš veće pljuvanje jednih po drugima od hrvata, što se tiče bošnjačkog pluralizma, nemoj me nasmijavati, to je otprilike pluralizam kao kod srba, i oni imaju kamaru stranaka koje se međusobno "svađaju", pluralizam u višenacionalnoj državi baš i nije izgledan, zato su takve države uglavnom federalne......
luckypot

#124 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by luckypot »

vivaldi wrote:
luckypot wrote:@vee-jay je u pravu, a ti si kao i obicno u krivu
:lol: :lol: :lol: :lol: Kad to kaze vidoviti Dalton onda mora da je to bas tako.

Dalton - covjek koji je Hareta hvalio na sav glas, a 7 dana pred izbora napisao ovo.
luckypot wrote: Ali to nekog nema, eto pokusalo se s tihicem a rezultat ce biti odlazak sda u vjecna politicka lovista u naredne 4 godine.
Na kraju hare ode u hladovinu, a vjecna lovista su izgleda na istoj adresi gdje je i predsjednistvo, a kako stvari stoji ostace i u Alipasinoj (u zgradi vlade ako slucajno ne znas).

Medjutim, ti bez imalo stida mrtav-hladan se opet pojavis i pises kako citav svijet "cita tvoje postove" i kradu tvoje prognoze :lol:

Mozda pises ono sto neki vole cuti, pa si njima idol - meni nisi naravno.

Ps. Sto se tica tvog predvidjanja, de napisi 36 brojeva od 1 do 42, a onih 6 sto ostanu, ja cu zaokruziti na loto listicu pa da konacno materijalizujemo tvoje vidovnjastvo.
SDA je prvi put u 20 godina pala na 20 i ispod 20 posto, prvi put izgubila potpunu kontrolu nad vlascu, ceric i ostali su rastjerani, na sljedecim izborima SDA ce pasti jos vise - sve se dosad ostvaruje onako sam rekao, polako ali sigurno..nego sta ce snsd i hdz kad nema vise stare SDA-a? :wink:
vivaldi

#125 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by vivaldi »

luckypot wrote:SDA je prvi put u 20 godina pala na 20 i ispod 20 posto, prvi put izgubila potpunu kontrolu nad vlascu, ceric i ostali su rastjerani, na sljedecim izborima SDA ce pasti jos vise - sve se dosad ostvaruje onako sam rekao, polako ali sigurno..nego sta ce snsd i hdz kad nema vise stare SDA-a?
Koliko je SDA pala jos uvijek ne mozemo reci, ali evo sadasnjeg sastava vlade FBiH
SDA (5), SBiH (5), HDZ-a (3), HDZ 1990 (2) i SNSD-a (1), tako da ni do sada nisu bili bas apsolutno vladari.

Medjutim, ono sto znamo sigurno da su "porazeni" dobili clana predsjednistva kojeg do sada nisu imali.

PS. Ako se ovaj rezultat SDA moze nazvati "vjecnim lovistima", onda SBiH nece vise iskopat ni Sema Osmanagic
Locked