Skijaš wrote:
Prestani sa promovisanjem etničke podjele BiH
Ljudi se prirodno boje da budu manjina u sistemu u kojem bi većina imala drugačije vrijednosti (iz njihove perspektive). Nije dovoljno što ti ili ja nemamo te strahove ako većina ima te strahove. A svi izbori od prijeratnog pa nadalje pokazuju da je tako. Tendencije da se vjeruje svojima i da se grupiše po etničkoj osnovi ne mogu se ignorisati jer neće nestati ako ih ignorišemo. To bi bilo ignorisanje realnosti a to kad tad se vrati kao bumerang. Bez obzira što ja lično sve ljude smatram istim jasno mi je da većina ne dijeli moje mišljenje.
Strah da sa svojim sistemom vrijednosti budeš manjina dovodi do straha za vlastitu egzistenciju a ljudi su spremni i da ubijaju druge ljude ako osjete takav strah. Naravno, kao što sam više puta govorio, ako onaj ko je manjina usvoji vrijednosti većine (upravo iz tog straha) onda nema sukoba. Ali ako ima dovoljno onih koji su spremni da mu se pridruže i da pruže otpor vrijednostima većine onda imamo sukobe.
Sukobe i mržnju u BiH nećemo imati samo ako imamo takve administrativne jedinice koje sadrže skup ljudi sa istim vrijednostima + manjine koje nisu dovoljno jake da pružaju otpor većini u toj administrativnoj jedinici to jest koje će prihvatiti da se asimiliraju i prihvate vrijednosti većine.
Skijaš wrote:
sa hranjenjem regionalnih antagonizma (kao što sad pišeš protiv Krajine)
Ne pišem ja protiv Krajine već protiv onih koji šire osjećaj nepravde bez obzira odakle dolaze. Zbog te priče "Sarajevo nas je izdalo" ode pola Krajine u Sloveniju i Zagreb. Ako iko nije izdan to je Krajina. Ali đaba ljudima govoriti. Negativna energija je dominantna.
Skijaš wrote:
ili diskreditacijom dijaspore.
Dijaspora širi mržnju na internet forumima. Imamo primjer foruma herceg bosne gdje je 90% članova iz dijaspore i gdje je mržnja strahovito velika. A i ovdje je dijaspora ta koja 90% širi mržnju.
Skijaš wrote:
Ne možeš raditi sve ono što bi prosječan četnički agitator radio, a čuditi se kao zašto te na klixu ne prihvataju među rajom.
Mi živimo u društvu zatrovanom mržnjom. Naravno da ću ja biti neprijatelj takvog društva jer pozivam na pomirenje i oprost.