TREĆA JUGOSLAVIJA

Post Reply
Drinski

#201 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote:
i ja sam protiv a nisam dijapsora.
Ja recimo mislim da nasi bh. Srbijanci furaju ovu priču novoj YU sa Srbijom.
Ma vidi drug, i ja sam protiv u danasnjoj konstelaciji odnosa. Kad se spoje 3 bijede moze samo nastati jos veca bijeda i tuča. Ali u buducnosti sam siguran da ce doci do nekog modela ujedinjenja ;-)

Ovo sto prociram patriJote, nema veze sa tim :mrgreen:
Tacno.
Ali se moraju dijeliti zajedničke vrijednosti.
Mister Yes

#202 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

Fudo387 wrote:Ja u zivotu otkad su nas zlotvori poklali nikad nisam cuo nikog od raje da spominje nekakve trece jugoslavije i pm, kako u Bosni tako u dijsapori. Gdje se vi ujedinitelji okupljate ostaje misterija.
U Titovoj ulici ispred Vječne vatre :izet:

Image
Kinesko prkno

#203 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Kinesko prkno »

Apsolutno sam za ideju trece Juge ,pa poslije trece praviti cetvrtu i tako unedogled.
Pa ljudi moji,ne pravi se pita od govana.
Mister Yes

#204 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

Kinesko prkno wrote:Apsolutno sam za ideju trece Juge ,pa poslije trece praviti cetvrtu i tako unedogled.
Ljudi nisu govna. Naši narodi su dali neke od najboljih primjeraka ljudske vrste. Nikola Tesla na primjer. Evo Đoković No1 u svijetu. Godinama smo bili najbolji u košarci, vaterpolu itd.

Problem je što se trenutno mrzimo. Ali to neće trajati vječno. Mrzimo se jer se borimo za životni prostor. Kada se napokon razgraničimo i kada se bude znalo šta je čije, plus što ćemo vidjeti da svi zajedno i pojedinačno gubimo stanovništvo, prestaće borba za životni prostor. Tada ćemo se ponovo ujediniti u neku vrstu konfederacije. Jednostavno, govorimo isti jezik i sigurno ćemo biti jedno kada nestane mržnja.
Skijaš

#205 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Skijaš »

Dobrinja80 wrote:Zašto da ne?
Koji su razlozi za a koji protiv?
Ako se Srbija i Hrvatska dogovore, Sarajevo će to spremno prihvatiti. Problem nikad i nije bio u Sarajevu.
Skijaš

#206 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote: Problem je što se trenutno mrzimo. Ali to neće trajati vječno. Mrzimo se jer se borimo za životni prostor. Kada se napokon razgraničimo i kada se bude znalo šta je čije, plus što ćemo vidjeti da svi zajedno i pojedinačno gubimo stanovništvo, prestaće borba za životni prostor. Tada ćemo se ponovo ujediniti u neku vrstu konfederacije. Jednostavno, govorimo isti jezik i sigurno ćemo biti jedno kada nestane mržnja.
To su gluposti, u BiH ne može biti razgraničenja među narodima. I ko mrzi ? Mrziš li ti nekog samo zbog njegove etničke pripadnosti ?
Last edited by Skijaš on 10/06/2015 13:11, edited 1 time in total.
LBVIEW

#207 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:Idemo majstori :kontrabas:

Posto vidim da je dijaspora najvise zabrinuta, ne sekirajte se, necemo Austriju, Svedsku, Njemacku, a bogami ni Ameriku ni Kanadu.

Samo bratske republike i narodi :kiss:
Tip bio nejac kad se bivsa drzava raspala da bi se sjecao zivota u istoj,pa bi sad "popravni".
Inace,blesavije teme nije odavno bilo na forumu-praviti drzavnu zajebnicu s Tomom grobarem,pickpustim"-za jednog Srbina 100 Muslimana" vodecim ljudima drzsve koja jex rehabilitirala cica Drazu i koja i dan danas negira i relativizira zlocine. :-)
BHCluster

#208 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by BHCluster »

Sta bi sa one druge 2?
JThomas

#209 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by JThomas »

oficijelna verzija je kod svih - upalili smo svjetlo, demokratija, evropa, tržišna privreda, progres. ja to sve u potpunosti podržavam i jasno mi je da je realni socijalizam propala ideja. međutim, sa ovim naprijed navedenim se naša stvarnost nije srela ni u putu. u stvarnosti smo sišli još par etaža niže u mrak, nazad prema srednjevjekovnim i još ranijim vrijednostima.
Mister Yes

#210 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:Mrziš li ti nekog samo zbog njegove etničke pripadnosti ?
Ja ne. Ali zato me ovdje i proglašavaju četnikom/ustašom. Oni koji mrze
Kinesko prkno

#211 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Kinesko prkno »

Mister Yes wrote:
Kinesko prkno wrote:Apsolutno sam za ideju trece Juge ,pa poslije trece praviti cetvrtu i tako unedogled.
Ljudi nisu govna. Naši narodi su dali neke od najboljih primjeraka ljudske vrste. Nikola Tesla na primjer. Evo Đoković No1 u svijetu. Godinama smo bili najbolji u košarci, vaterpolu itd.

Problem je što se trenutno mrzimo. Ali to neće trajati vječno. Mrzimo se jer se borimo za životni prostor. Kada se napokon razgraničimo i kada se bude znalo šta je čije, plus što ćemo vidjeti da svi zajedno i pojedinačno gubimo stanovništvo, prestaće borba za životni prostor. Tada ćemo se ponovo ujediniti u neku vrstu konfederacije. Jednostavno, govorimo isti jezik i sigurno ćemo biti jedno kada nestane mržnja.
Recimo da si sa aspekta zdravog razuma u pravu,ali ne mozemo predvidjeti mentalitet prvobitnih plemenskih zajednica i eventualni ulazak u EU koji ce od Balkana napravitu pustinju Gobi u demografskom smislu.
Konja za utrke jos nemamo,nit se na vidiku naziru.
Bodkin

#212 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Bodkin »

Prednost ulaska u uniju je sto ce se smanjiti nezaposlenost. Idealan plan vladajuce elite :thumbup:
Mister Yes

#213 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

JThomas wrote:u stvarnosti smo sišli još par etaža niže u mrak, nazad prema srednjevjekovnim i još ranijim vrijednostima.
Naravno. Kada su narodi zapadne evrope rješavali svoja nacionalna pitanja i identitete mi smo bili pod nečijom okupacijom. Tek sada mi definišemo ko smo i naravno da izgledamo primitivno kada je to nešto što su drugi davno uradili.

Svi naši problemi to jest sav naš primitivizam ima korjen u tome što smo stotinama godina bili pod nekim "poklopcem" i time odgađali rješavanje nacionalnog pitanja. Zbog toga tek sada imamo mržnje koje je zapadna evropa davno prebolovala. Ili da se slikovitije izrazim, zapadna evropa je već isfurala svoje "mi" i svoje "oni" kada nama to nije bilo dozvoljeno.
Skijaš

#214 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Ja ne. Ali zato me ovdje i proglašavaju četnikom/ustašom.
Nije to zbog tog. Prestani sa promovisanjem etničke podjele BiH, sa hranjenjem regionalnih antagonizma (kao što sad pišeš protiv Krajine) ili diskreditacijom dijaspore. Ne možeš raditi sve ono što bi prosječan četnički agitator radio, a čuditi se kao zašto te na klixu ne prihvataju među rajom.
BHCluster

#215 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by BHCluster »

Skijaš wrote:
Mister Yes wrote:
Ja ne. Ali zato me ovdje i proglašavaju četnikom/ustašom.
Nije to zbog tog. Prestani sa promovisanjem etničke podjele BiH, sa hranjenjem regionalnih antagonizma (kao što sad pišeš protiv Krajine) ili diskreditacijom dijaspore. Ne možeš raditi sve ono što bi prosječan četnički agitator radio, a čuditi se kao zašto te na klixu ne prihvataju među rajom.
:thumbup:
Bodkin

#216 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Bodkin »

Drugim rijecima nemoj slucajno imati drugacije misljenje jer ces biti automatski cetnik
Skijaš

#217 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:Drugim rijecima nemoj slucajno imati drugacije misljenje jer ces biti automatski cetnik
Ja još nisam učesnika foruma nazvao četnikom i ne znam ko mu je to rekao, ali da mu je kompletan opus četnički, jeste.
Mister Yes

#218 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Prestani sa promovisanjem etničke podjele BiH
Ljudi se prirodno boje da budu manjina u sistemu u kojem bi većina imala drugačije vrijednosti (iz njihove perspektive). Nije dovoljno što ti ili ja nemamo te strahove ako većina ima te strahove. A svi izbori od prijeratnog pa nadalje pokazuju da je tako. Tendencije da se vjeruje svojima i da se grupiše po etničkoj osnovi ne mogu se ignorisati jer neće nestati ako ih ignorišemo. To bi bilo ignorisanje realnosti a to kad tad se vrati kao bumerang. Bez obzira što ja lično sve ljude smatram istim jasno mi je da većina ne dijeli moje mišljenje.

Strah da sa svojim sistemom vrijednosti budeš manjina dovodi do straha za vlastitu egzistenciju a ljudi su spremni i da ubijaju druge ljude ako osjete takav strah. Naravno, kao što sam više puta govorio, ako onaj ko je manjina usvoji vrijednosti većine (upravo iz tog straha) onda nema sukoba. Ali ako ima dovoljno onih koji su spremni da mu se pridruže i da pruže otpor vrijednostima većine onda imamo sukobe.

Sukobe i mržnju u BiH nećemo imati samo ako imamo takve administrativne jedinice koje sadrže skup ljudi sa istim vrijednostima + manjine koje nisu dovoljno jake da pružaju otpor većini u toj administrativnoj jedinici to jest koje će prihvatiti da se asimiliraju i prihvate vrijednosti većine.
Skijaš wrote: sa hranjenjem regionalnih antagonizma (kao što sad pišeš protiv Krajine)
Ne pišem ja protiv Krajine već protiv onih koji šire osjećaj nepravde bez obzira odakle dolaze. Zbog te priče "Sarajevo nas je izdalo" ode pola Krajine u Sloveniju i Zagreb. Ako iko nije izdan to je Krajina. Ali đaba ljudima govoriti. Negativna energija je dominantna.
Skijaš wrote: ili diskreditacijom dijaspore.

Dijaspora širi mržnju na internet forumima. Imamo primjer foruma herceg bosne gdje je 90% članova iz dijaspore i gdje je mržnja strahovito velika. A i ovdje je dijaspora ta koja 90% širi mržnju.
Skijaš wrote: Ne možeš raditi sve ono što bi prosječan četnički agitator radio, a čuditi se kao zašto te na klixu ne prihvataju među rajom.
Mi živimo u društvu zatrovanom mržnjom. Naravno da ću ja biti neprijatelj takvog društva jer pozivam na pomirenje i oprost.
Skijaš

#219 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:Sukobe i mržnju u BiH nećemo imati samo ako imamo takve administrativne jedinice koje sadrže skup ljudi sa istim vrijednostima
Nabijem ja te administrativne jedinice na neku stvar.
Moenx

#220 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Moenx »

JThomas wrote:
Mister Yes wrote:
Moenx wrote:DAkle Srbi Bosnjaci i Hrvati u BIH trebaju smisao svoje egzistencije svoj identitet crpiti iz Bosne a ne Beograd Istanbul Zagreb , dakle BiH je sve sto imaju i odatle razvijaju svoju svijest i definisu granice svog doma
Naravno da uplaseni Bosnjak Srbin Hrvat ili iskompleksirani Bosnjak Srbin Hrvat na to ne pristaje jer to bi znacilo da su mali u odnosu na druge ali trebaju i jedni i drugi pokazati svoju velicinu upravo ovdje
Ne može se nametnuti ljudima sa čime da se identifikuju. Nekim Bošnjacima nikako ne možeš nametnuti da osjećaju kako su isti narod sa onima iz Beograda ili Zagreba. Ali nekima od nas nikako se ne može nametnuti ni da osjećamo kako nismo isti narod sa onima iz Beograda ili Zagreba/Splita. Đaba sve ali ja i dalje osjećam da su Novak Đoković i Goran Ivanišević pripadnici mog naroda. Da su EKV i Haustor grupe iz mog naroda. Da su Toni Kukoč i Vlade Divac legende mog naroda. Đorđe Balašević je iz mog naroda i nikome ne dam da mi ga uzme. Severina je moja i ne dam je nikome. itd
danas ove na redu?

Image
@MisterYES to je ono sto se meni sad u ovoj raspravi i gadi i opozitno
Hajde da kazem da volim Pjanica i ja iako je odrastao u LUksemburgu pa ona treba da se zmlizim sa LUksemburskim vojvodstvom ili sta
Ako idemo jacali hrvatski srpski bosnjacki faktor u BiH onda neka cilj bude milion Hrvata 2 miliona Srba i 3,5 miliona BOsnjaka -- tada bi neke stvari bile drugcije ;te bi mase hvalilie svoju zemlju i zvost u njoj a ne srali nesto ko ti kao Ivanisevic Severina ona mala Jelena ROzgo pored zivog tenisera Dodig Anta ili sad Dzumhura koji je zna se kako je njegova prica i zivot zivot svih nas
I onda imas situaciju sta BOsnjaci dobijaju dobijaju da pored Milosevicevih tenkova i Tudjmanovih sada jos bivaju ulupani i 4 miliona Hrvata I 6 miliona Srba mislim odma vidis da to bas nesto i ne pase
Mislim ja volim ljude odakle god da su i nekad mi je Beogradjanin Zagrepcanin drazi od MOstarca i slicno, bar sto ima vise pozitive, ali nista vise od toga
cyprus

#221 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by cyprus »

Skijaš wrote:
Mister Yes wrote:Sukobe i mržnju u BiH nećemo imati samo ako imamo takve administrativne jedinice koje sadrže skup ljudi sa istim vrijednostima
Pridružujem se... Ima li perfidnijeg opravdavanja i zagovaranja etničkog čišćenja od ovoga što Mister Yes priča, a ova rečenica je samo jedan fin sažetak njegovog (nadam se) trolanja po forumu...
madner

#222 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by madner »

Mister suplja teorija zvani raspad BiH je rjesenje, ali ne da Vatikan i Britanija. :D
Mister Yes

#223 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:
Pridružujem se... Ima li perfidnijeg opravdavanja i zagovaranja etničkog čišćenja od ovoga što Mister Yes priča, a ova rečenica je samo jedan fin sažetak njegovog (nadam se) trolanja po forumu...
Našao si se uvrijeđen jer misliš da imaš drugačiji sistem vrijednosti od većine u tvojoj današnjoj administrativnoj jedinici. Ali živiš u iluziji / laskaš sebi jer želiš da se osjećaš posebnim. Nemaš. Ti si svoj sistem vrijednosti prilagodio većini. Barem u onom smislu na koji ja mislim kad kažem "sistem vrijednosti". To nije jednoumlje. To nije da po svakom pitanju misliš isto kao većina. Ali u ključnim egzistencionalnim pitanjama svakako da.
Mister Yes

#224 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

madner wrote:Mister suplja teorija zvani raspad BiH je rjesenje, ali ne da Vatikan i Britanija. :D
Ništa od raspada. Dovoljne su administrativne jedinice koje zadovoljavaju gore spomenuti uslov:
administrativne jedinice koje sadrže skup ljudi sa istim vrijednostima + manjine koje nisu dovoljno jake da pružaju otpor većini u toj administrativnoj jedinici to jest koje će prihvatiti da se asimiliraju i prihvate vrijednosti većine.
I to važi svuda na planeti a ne samo u BiH
madner

#225 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by madner »

Naravno naravno. :D
Post Reply