trebevicka opservatorija i mine
-
photomag
#1 trebevicka opservatorija i mine
zna li iko ima li mina na opservatoriji na trebevicu? je li sigurno tamo otici? jeste li isli tamo i ima li kakvih "sivih" zona koje su vam bile sumljive te koje ne preporucujete ni pogledati a kamoli otici tamo?
-
Naslovnica
#2 Re: trebevicka opservatorija i mine
Nema.photomag wrote:zna li iko ima li mina na opservatoriji na trebevicu? je li sigurno tamo otici? jeste li isli tamo i ima li kakvih "sivih" zona koje su vam bile sumljive te koje ne preporucujete ni pogledati a kamoli otici tamo?
Sve OK.
- eluna
#3 Re: trebevicka opservatorija i mine
nisam išla - iako svi kažu da je ok, ali NEKA .............mine putuju!photomag wrote:zna li iko ima li mina na opservatoriji na trebevicu? je li sigurno tamo otici? jeste li isli tamo i ima li kakvih "sivih" zona koje su vam bile sumljive te koje ne preporucujete ni pogledati a kamoli otici tamo?
-
El_comadante
#5 Re: trebevicka opservatorija i mine
vidiš raja ide na Trebević a pošto neideš to i nemožeš znati. vikendom je velika gužva gore. dakle nema mina jedini problem je Zlatište to je problematično ostalo nije.eluna wrote:nisam išla - iako svi kažu da je ok, ali NEKA .............mine putuju!photomag wrote:zna li iko ima li mina na opservatoriji na trebevicu? je li sigurno tamo otici? jeste li isli tamo i ima li kakvih "sivih" zona koje su vam bile sumljive te koje ne preporucujete ni pogledati a kamoli otici tamo?
- eluna
#6 Re: trebevicka opservatorija i mine
El_comadante wrote:vidiš raja ide na Trebević a pošto neideš to i nemožeš znati. vikendom je velika gužva gore. dakle nema mina jedini problem je Zlatište to je problematično ostalo nije.eluna wrote:nisam išla - iako svi kažu da je ok, ali NEKA .............mine putuju!photomag wrote:zna li iko ima li mina na opservatoriji na trebevicu? je li sigurno tamo otici? jeste li isli tamo i ima li kakvih "sivih" zona koje su vam bile sumljive te koje ne preporucujete ni pogledati a kamoli otici tamo?
jednom, samo JEDNOM, u životu su mi rekli "stopa na stopu"
i to jednom je previše - hvala
izvinjenje adminima - ova boja je tu simbolično crvena (kao oznake za minska polja) - ne zamjerite
-
Naslovnica
-
El_comadante
#8 Re: trebevicka opservatorija i mine
evo naprimjer ja sam ovde bio barem 20ak puta iza rata na ovom mjestu i sreo mnogo ljudi i tako dalje. nisam nikada tu sta na minu nema oznaka za minsko polje plus što su taj dio očistili od ostataka odnosno ruševina kad je bila aktuelna žičara sve su smeče sa tog prostora očistili. znaći lako je "pametovati" sa udobne fotelje. bio mnogo puta i znam šta pišem.eluna wrote:jednom, samo JEDNOM, u životu su mi rekli "stopa na stopu"El_comadante wrote:zna li iko ima li mina na opservatoriji na trebevicu? je li sigurno tamo otici? jeste li isli tamo i ima li kakvih "sivih" zona koje su vam bile sumljive te koje ne preporucujete ni pogledati a kamoli otici tamo?
izvinjenje adminima - ova boja je tu simbolično crvena (kao oznake za minska polja) - ne zamjerite
- eluna
#9 Re: trebevicka opservatorija i mine
da li uopšte znaš šta znači kad ti neko kaže "hodaj stopu na stopu"????El_comadante wrote:evo naprimjer ja sam ovde bio barem 20ak puta iza rata na ovom mjestu i sreo mnogo ljudi i tako dalje. nisam nikada tu sta na minu nema oznaka za minsko polje plus što su taj dio očistili od ostataka odnosno ruševina kad je bila aktuelna žičara sve su smeče sa tog prostora očistili. znaći lako je "pametovati" sa udobne fotelje. bio mnogo puta i znam šta pišem.eluna wrote:jednom, samo JEDNOM, u životu su mi rekli "stopa na stopu"El_comadante wrote:zna li iko ima li mina na opservatoriji na trebevicu? je li sigurno tamo otici? jeste li isli tamo i ima li kakvih "sivih" zona koje su vam bile sumljive te koje ne preporucujete ni pogledati a kamoli otici tamo?
- Qler
#10 Re: trebevicka opservatorija i mine
To su ti rekli iz predostroznosti. Vidis da je dosta ljudi bilo gore, da je ociscen teren, da su bagerima cisitili siprazje. Jedino ako nisi teza od bagera...
-
El_comadante
#11 Re: trebevicka opservatorija i mine
ma jarane najjaći su ovi što nikad nisu bili a nešto pametuju. toliko je raje bilo prošlo. očistili teren. tu je u blizini i bilo takmičenje Red Bull pa sad ove zime sankanje u blizini je bilo itd. ali šta mi znamo što smo gore bili 100 puta iza rata bolje ovi znaju što nisu bili. plus ovi iz obližnjih mahala Mahmutovac, Širokača, Bostarići, Bogoševac itd. su stalno gore jer im je blizu i izvlače šumu. još da dodam da se tu blizu pravi put nešto proširuju i to baš na poziciji gdje je bila linija razdvajanja. zar treba išta dodati?Qler wrote:To su ti rekli iz predostroznosti. Vidis da je dosta ljudi bilo gore, da je ociscen teren, da su bagerima cisitili siprazje. Jedino ako nisi teza od bagera...
- eluna
#12 Re: trebevicka opservatorija i mine
nisu mi to rekli na trebeviću, nego na ozrenu - pratila sam amerikance u februaru 1996 koji su pokušali da evidentiraju minska polja i mine u zoni razgraničenja ......tražili ljudi mapeQler wrote:To su ti rekli iz predostroznosti. Vidis da je dosta ljudi bilo gore, da je ociscen teren, da su bagerima cisitili siprazje. Jedino ako nisi teza od bagera...
tako da to što neko kaže da je nešto čišćeno - ne znači i da je to nešto ČISTO od mina, neročito ako se uzme u obzir protek vremena od momenta postavljanja mine, pa najprije do početka "čišćenja" terena, pa od tog momenta do momenta kada neko naiđe tim terenom ..................... majka priroda je čudo - sakriva i otkriva stvari kad je njoj ćejf
a kada vam neko kaže "stopa na stopu" znači da vas vodi kroz minsko polje - tek da pojasnim
- Qler
#13 Re: trebevicka opservatorija i mine
Pa ne ciste demineri samo gdje su im rekli da su mine. Oni ciste kvadrat po kvadrat, komplet, ne preskacu nista... Tako kad demineri nesto ociste, nema tu mina.
- insomnia78
#14 Re: trebevicka opservatorija i mine
De ba @Eluna, stopu na stopu, vodili te kroz minsko polje:mrgreen:
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
- dječak sa šibicama
#15 Re: trebevicka opservatorija i mine
Sve je ocisceno, ali glavu dajem da su neke mine jednostavno "promasili".
Nemoguce je da demineri bas sve ociste, nije Trebevic livadica.
Inace raja gore sa padina ide na Trebevic, lijepo je prosetati se do napretkovog doma recimo. Ja licno uzivam u tim setnjama, lagano uz Komatin i preko Osmica na trebevicku cestu. Ali ne ulazim previse u sumu
Inace raja gore sa padina ide na Trebevic, lijepo je prosetati se do napretkovog doma recimo. Ja licno uzivam u tim setnjama, lagano uz Komatin i preko Osmica na trebevicku cestu. Ali ne ulazim previse u sumu
- P308
#16 Re: trebevicka opservatorija i mine
eluna wrote:nisam išla - iako svi kažu da je ok, ali NEKA .............mine putuju!photomag wrote:zna li iko ima li mina na opservatoriji na trebevicu? je li sigurno tamo otici? jeste li isli tamo i ima li kakvih "sivih" zona koje su vam bile sumljive te koje ne preporucujete ni pogledati a kamoli otici tamo?
Ako ti je lakse, i ja sam samo dva puta bio i to isao do napretkovog doma i nazad
- eluna
#17 Re: trebevicka opservatorija i mine
insomnia78 wrote:De ba @Eluna, stopu na stopu, vodili te kroz minsko polje:mrgreen:
s' moje sokoćalo
a zašto misliš da nisu???? ....1996, februar, američki novinari, američki vojnici, komandir brigade iz okoline sarajeva, par vojnika iz brigade, i ja kao prevodioc, iz olova krenuli sa asfalta, preko ozrena, sve do rudnika gore, gdje je čekao transporter da nas vrati dole ..........jel hoćeš dokaz - nije frka
i nije bilo JEDNO minsko polje pošto smo pratili liniju razgraničena cijelim usponom
ne vidim šta ima čudno u svemu tome kad je bosna jedna od rijetkih zemalja svijeta sa največim brojem NEPOZNATIH minskih polja
-
El_comadante
#18 Re: trebevicka opservatorija i mine
to je tačno medjutim ono što je "dobro" da se linije nisu mnogo pomjerale u odnosu na početak do kraja rata tako da se to otprilike zna gdje su mine. a neče niko sebi iza ledja postavljati mine. tako da se otrpilike zna gdje su mine. i porpilično je to lakše očistiti nego Igman recimo ili vamo ozren itd jer su se linije pomjerale.dječak sa šibicama wrote:Sve je ocisceno, ali glavu dajem da su neke mine jednostavno "promasili".
-
El_comadante
#19 Re: trebevicka opservatorija i mine
prvo kakve veze ima ozren i Olovo sa Trebevićem? a linija razdvajanja na Trebeviću se nisu pomjerale od početka rata to kraja rata dakle poprilično je to lako očisti od onih ratišta gdje se linija pomjerala. tako da....eluna wrote:insomnia78 wrote:De ba @Eluna, stopu na stopu, vodili te kroz minsko polje:mrgreen:
s' moje sokoćalo![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a zašto misliš da nisu???? ....1996, februar, američki novinari, američki vojnici, komandir brigade iz okoline sarajeva, par vojnika iz brigade, i ja kao prevodioc, iz olova krenuli sa asfalta, preko ozrena, sve do rudnika gore, gdje je čekao transporter da nas vrati dole ..........jel hoćeš dokaz - nije frka![]()
i nije bilo JEDNO minsko polje pošto smo pratili liniju razgraničena cijelim usponom
ne vidim šta ima čudno u svemu tome kad je bosna jedna od rijetkih zemalja svijeta sa največim brojem NEPOZNATIH minskih polja
- eluna
#20 Re: trebevicka opservatorija i mine
pa neće sebi, ali hoće onom drugom ............ i jedni i drugi - a upravo to "iza linija" i jeste najopasnijeEl_comadante wrote:to je tačno medjutim ono što je "dobro" da se linije nisu mnogo pomjerale u odnosu na početak do kraja rata tako da se to otprilike zna gdje su mine. a neče niko sebi iza ledja postavljati mine. tako da se otrpilike zna gdje su mine. i porpilično je to lakše očistiti nego Igman recimo ili vamo ozren itd jer su se linije pomjerale.dječak sa šibicama wrote:Sve je ocisceno, ali glavu dajem da su neke mine jednostavno "promasili".