trebevic ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

d2

#1 trebevic ?

Post by d2 »

Ne znam koliko je glupo pitanje, u svakom slucaju nije zlonamjerno

Naime, kao klinac sam isao na trebevic cesto, sankanje, pustanje zmajeva i tako, vezu me lijepe uspomene, a onda je dosao rat i ja od 92 ge nisam otisao gore.

Kontao sam sad preko vikenda otici sa malom malo da prosetamo gore (po cesti naravno) pa ne znam koliko je sigurno. Svi nesto spominju Jahorinu a Trebevic isto kao da je napusten.

Ide li iko od vas gore ? Moze li se prohodati malo cisto da se podsjetim ? Kontao sam gore oko Brusa ? Koliko je pametno do bob staze ?

Da li se jos ide putem preko Vraca i Osmica ili je aktuelan neki drugi ?

hvala
Last edited by d2 on 25/01/2008 04:32, edited 1 time in total.
encian

Post by encian »

mozes ici preko vraca i osmina, a mozes i preko coline kape (pjeske, jer auto tesko moze da se izvere tuda).

sigurno je, ja sam bila vise desetina puta, nekoliko puta smo se cak penjali i na vrh. ono cega se mi pridrzavano jeste da ne skrecemo sa staza. na vrhu mozes slobodno hodati. ne smucaj se po onim zgradurinama.

nije trebevic mrtav. svaki vikend ima planinara. a kod avde, Boga mi, moze i dobro da se pojede :D
d2

Post by d2 »

ma nisam kontao pjeske ovaj put, kontao sam autom do brusa pa gore malo prohodati, gdje je "kod Avde" ? (hebo izlet bez klope :D )

hvala ti !
pike

Post by pike »

d2 wrote:ma nisam kontao pjeske ovaj put, kontao sam autom do brusa pa gore malo prohodati, gdje je "kod Avde" ? (hebo izlet bez klope :D )

hvala ti !
Dobro si, ogladni covjek cim gore na svjez zrak izadje.
encian

Post by encian »

hm. ako ces autom, onda savjetujem preko vraca.

a avdo je ...

sjecas li se prvog sumara? one nekada velike gradjevine gdje su svi pili caj i bijelu kafu, a sa strane je imala prodavnicu zivuljaka, ispred i iza park za djecu? svjejedno je ne mozes fuliti jer je na prvoj velikoj cistini od osmica. uglavnom produzis dalje dok ne dodjes do okretaljke od 180 stepeni. kod okuke je parking, a tu u brdu je i avdo. odatle mozes stazom do brusa, dobrih voda, a i do vrha. mozes i do vidikovca. nekad se moglo autom, ali staza je obrasla.

a mozes i dalje produziti autom. samo ne znam kakva je situacija za parking i koliko raje ima. uglavnom ovi koji dolaze autom ostavljaju bibi ovdje. zna ih se nacickat pravo puno.
d2

Post by d2 »

sjecam se prvog sumara, hvala ti !
encian

Post by encian »

molim :-D . sretno ti i nadam se da ce ti biti lijepo. ipak je trebevic sa razlogom bio omiljeno izletiste sarajlija. a ako ti bude lijepo, ne zaboravi da ispricas raji :)
cico x

Post by cico x »

mozes i do bob staze prosetati slobodno,samo utabanim putem i pravo,poslije iznad staze im a jos nekih puteljaka,moze se i gore ...
realna do boli

Post by realna do boli »

Samo malo upozorenje ,oko bob staza ne skretati sa asfaltnog puta.Prijateljsko upozorenje nekoga ko je tu bio prisutan prilikom deminiranja :D .Tada je bilo previse traka PAZI MINE..
Ne znam ..nekako me strah ,moza i ne opravdan ..ali ..eto..ipak se pazite .
d2

Post by d2 »

hvala svima
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

ja sam svojevremeno otvorio jedno temu gdje također možeš naći neka iskustva ljudi koji su posjetili Trebević - uključujući i moja

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=37601

Uglavnom kada odeš gore, posebno vikendom vidićeš da nisi jedini koji se tamo nalazi u tom trenutku...ljeti čak ima i roštiljdžija, a za razliku od prethodnih godina prilično su "zakrpili" i cestu prema gore..

kafu i sok možeš popiti u "Planinarskom kutku" (na krivini između Prvog šumara i Brusa)... :)
metastasio

Post by metastasio »

Eh, kad bi se još obnovila i žičara... Radosti nikad kraja! :(
sjever76

Post by sjever76 »

Koliko ja znam to podrucije koje vi spominjete je skroz ocisceno od mina.
Ko zna gdje je gore entitetska linija?Citao sam da Relax hoce da gradi motel na mjestu prvog sumara, dali je to RS ili Federacija?
Prije osmica odmah pored zlatista ima sjajan vidikovac a ispod same kule zlatiste (valjda je to debelo brdo) izgradilo se puno kuca smo mi nije jasno kako ti ljudi gore izadju sa autom zimi.
pogresna

Post by pogresna »

Ja jako volim otici na trebevic u setnju. :-D .......sad kad su ove magle bile,gore odes vedro,cist zrak,bas opustajuce......odem cesto u setnju,a proljece il jeto mi je rezervisano za rostiljanja gore.Zaista ima divnu prirodu,pogled,cisto.......Sto se tice mina,krecem se poznatim putevima......mada sam oprezna :-D
juan

Post by juan »

Ja sam ljetos prvi put nakon `84 bio sa puncem na Trebevic.
Izmedju cholinih kapa, pored prvih linije (meni omiljene price, kad punac objasni gdje je koji rov, gdje je on bio itd...) i do cilja bob staze i onog bunkera. onda uz asfalt jednu 1-2km do velikog parkinga (ne pitaj kako se zove, samo znam nekad je tu bio restoran) onda kroz gaj/shumu tkzv. Ap(f)elovim putem i izadjes na spicaste stijene(tu su ja mislim sve deminirali ljetos), dalje na asfalt to pocetka bobstaze. Onda bostazom do kraja, sidjes niz coline kape i nazad.
4,5h sata kroz historiju nase Bosne od Osmanskog Carstva (gaj/shuma Ap(f)elov put Sarajevo-Stambol), preko 2.Svjetskog rata (gdje je rahm. dedo zakopao papire hrvatske kraljevine :) ), preko olimpijade i bobstaze, preko nedavnog rata i rovova i bunkera.
FANTASTICNO!!!
poplava

Post by poplava »

Jedan prijateljski savjet - ne hodajte terenom ako niste sto posto sigurni da je deminirano. Cak i ako jeste, treba biti oprezan. U BHMAC-u bi trebalo da mozete dobiti mape minske situacije, pa ako baz zelite hodati po takvim terenima, prvo provjerite gdje su bile mine (ili su mozda jos uvijek tu).
Ja volim Trebevic, ali se radije drzim sigurnih dijelova gdje nije bila linija, posebno ako sam sa djecom.
juan

Post by juan »

poplava wrote:Jedan prijateljski savjet - ne hodajte terenom ako niste sto posto sigurni da je deminirano. Cak i ako jeste, treba biti oprezan. U BHMAC-u bi trebalo da mozete dobiti mape minske situacije, pa ako baz zelite hodati po takvim terenima, prvo provjerite gdje su bile mine (ili su mozda jos uvijek tu).
Ja volim Trebevic, ali se radije drzim sigurnih dijelova gdje nije bila linija, posebno ako sam sa djecom.
Pa normala, al gdje ces ti covjeku to rec, koji je 30 godina prije rata isao skoro svaki dan na trebevic, jos dodatno 4 god u ratu bio na prvoj liniji na trebevicu, pa onda poslije rata opet po trebevicu hodao. Ma nema shance da te poslusa i uvidi da je mozda opasno po shumi setat :)
d2

Post by d2 »

evo nesto sto nadjoh

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... prvi-sumar

poznajuci kako to relax radi krajnje sam skeptican ali ipak bolje i relax nego da propada

hvala valtere procitao sam thread, definitivno idem gore u subotu ili nedjelju.
m_myers

Post by m_myers »

d2 wrote:evo nesto sto nadjoh

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... prvi-sumar

poznajuci kako to relax radi krajnje sam skeptican ali ipak bolje i relax nego da propada
Šta da kažem, teško bilo tariku Jašareviću, šefu logističkog centra za humanitarnu pomoć u Splitu u toku rata, a Minki ženi mu i kcerkicama u Australiji. Oni to zaslužuju!

Pošto sam bio skoro cijeli rat u 1.brdskoj čija je Trebević do Pandurevića kuća bio zona odgovornosti, mogu ti reci samo jednu stvar: Mine su još uvijek tu, doduše ne na samom platou Trebavića mada je i to još rizično područje, ali na padinskim dijelovima Kosmatice (dio ispod Bob staze), sigurno ih još negdje ima, uz Bob stazu, prema Opservatoriji, kod Pandurevića kuća sa druge strane Velike Čoline kape. Treba se držati samo obilježenih staza i ni u kom slučaju ne skretati. Brus je čist, ali ne i dio ispod Brusa naniže u smjeru Dovlića, jer su ih četnici tuda posijali kao po polju nakon akcija 07.12.'92 i onog groznog debakla 30.05.'93, jer smo im tuda prolazili.

Problem je što je dosta mina postavljeno od linijaša koji su držali te linije, neucrtanih u minske karte koje su komande bivših jedinica poslale centrima za deminiranje.
van Basten

Post by van Basten »

ja se sjećam prošle godine je bila tema o nekakvom organizovanom izletu na Trebević... čini mi se nekad u aprilu... i poprilično sam siguran da to neko planinarsko društvo tradicionalno organizuje unazad nekoliko godina... pa ako bi mi ko mogao osvježiti pamćenje da ove godine probam se organizovati na vrijeme... kada bude taj pohod na Trebević, ili još bolje, kad će biti ove godine?
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

na trebevicu nisam bila od '91 :(
sve do tad sam svaki vikend provodila na toj planini...u mahali mi zicara bila :D
nekako me tuga uhvati kad pomislim na porusen vidikovac...prvi sumar..
drago mi je da raja obilazi trebevic..ja se nisam jos usudila sto ne znaci da uskoro necu
lakse je kad vidis da ima izletnika..da nije pusto ( a tako sam zamisljala svoj prvi odlazak gore - pusto..poruseno..suma posjecena)
ehhh jos da je i zicara.. :(
jel ima ko sliku stanja trebevica sada?
encian

Post by encian »

@van basten: mislim da je p.d. zeljeznicar u pitanju, ali nisam 100% sigurna.
http://www.pdzeljeznicar.co.ba/pohodi.html

@campos: nemam slike ovdje, ali ocekuj sok. divljaci su busili puskarnice u bob stazi, unistili sto se unistiti dalo. mi smo svi plakali nakon prvog izleta poslije rata. isli smo jos i dok je SFOR bio na vidikovcu. medjutim, pored svega ruznog sto smo vidjeli taj dan, sjecam se najvise sumskih jagoda. toliko smo ih pojeli da me ni dan danas ne vuce vise ah na njih :-D

od tada je ipak krenulo nabolje na trebevicu, samo sporo da sporije ne moze. avdo je rascistio bio "planinarski kutak" i napravio bukvalno skloniste od vjetra i kise. malo po malo, danas mislim da se moze gore i prespavati. neko ode i do dobrih voda u bivsi dom, pa se trudi i gore to da osposobi. raje iz godine u godinu ima sve vise, i mala je mogucnosti da odete gore vikendom a da nikoga ne sretnete.

GRAS je nekada imao 2 voznje dnevno do trebevica. ujutro bi istresao pun kombi planinara kod prvog sumara, predvecer dosao po njih. ne znam ima li jos.

u svakom slucaju, ohrabrujem vas da odete i vidite. nije opasno, ali budite pametni. kad bi vise raje islo gore, prije bi se to sve obnovilo i ocistilo.
elk

Post by elk »

oni jasarevici i relax su pravi krelci i ublehe. znam, jer sam putovao nekoliko puta preko njih i uvijek je bio neki problem. cuj pocece raditi motel zajedno sa obnovom zicare, nabraja sta ce biti(bazen, teniski tereni, saune, kakav nacin grijanja, koliko apartmana itd),a prije toga se navodi da je u pripremi tek idejni projekat. sta, zicara ce se poceti praviti vec na proljece od silnog novca mega hita duhovi sarajeva? jos ce nazalost godine i godine proci dok se to sve napravi i obnovi. iako je i dalje lijepo, ja sam cesto gore, ali kada vidis rusevine, kada ti je suha kada hodas mimo asfalta nije to pravi merak.
pogresna

Post by pogresna »

Sad dodjoh sa trebevica........zaista prekrasno......odmor za oci i dusu
Jako mnogo izletnika.....divan dan,ali pohladno brr :-) :-)
encian

Post by encian »

pogresna wrote:Sad dodjoh sa trebevica........zaista prekrasno......odmor za oci i dusu
Jako mnogo izletnika.....divan dan,ali pohladno brr :-) :-)
je li bio kakav prelijepi veliki njemacki ovcar :D
Post Reply