TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
Moderator: anex
-
zelenashica
#1 TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
I pored sve snage i volje više ne znam kako da se ponašam prema svom psu......šetnje s njim su mi muka......pa ja jadna samo trčim za njim.......a da ne spominjem dlanove na kojima se već tragovi povodca i ne gube
....ima li neki način da je malo kontrolišem i da li je kasno(njoj je 1godina).....naravno,osim "davilice"koju samo gledam a nikad ne uzimam..nekako mi žao....a onako da je pustim da šeta sama po naselju baš nije preporučljivo jer za sekund niđe nikog kad je vide.... 
- Amazonka27
#2 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
dalmatiner? Kupljena odrasla?
- fantom slobode
#3 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
Ocigledno trebas pomoc....nadji nekog levata da ga seta umjesto tebe, a ti uzivaj u lijepim trenutcima sa svojim psom, izbjegni to sto ti ne odgovara...
- kockica_kockica
#4 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
moras biti vrlo odlucna u svojim namjerama da svoju ljubimicu naviknes da hoda a ne trci i da te ne vuce ... dakle ovako povodac kad pocne jako da te vuce namotas lijepo oko ruke toliko da ona ide pored tebe ni milimetar vise ili manje... kad povuce ti nju povuci ( ne prejako da je udavis, ali dovoljno odlucno da ona skonta ko je gazda i ko je koga tu izveo vani)... i s vremena na vrijeme obavezno prnadji nacina da je odvedes negdje gdje ce se dobro istrcati jer je psima to neophodno... sta ce ti tek raditi kad bude veca
ali nisi napisala koje pasmina
obozavam pse mace ptice ribe hrcke itd... 
- madnessa
#5 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
znam da je moja prijateljica vodila svog psa na dresuru, jer nije mogla da izdrzi sa hiperaktivcem... mozda da to pokusas...
-
zelenashica
#6 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
moj ljubimica nije kupljena odrasla....u naš dom je došla kao malo štene.....rasa je Američki staford terijer....ona je u suštini divan pas.....i odlučno posluša sve naredbe osim kad je riječ o neobaveznoj šetnji,na izložbama s njom nikad nemam problema,tamo je jako mirna(možda malo uplašena od jako puno pasa i ljudi).....inače jeste hipreaktivna,obožava da se igra sa djecom iz komšiluka,da skače i nikad nije na jednom mjestu....samo za šetnju s povodcom nije baš zainteresovana....ona kad je puštena normalo ide pored mene,čak joj ne moram ni govoriti ni da se vrati jednostavno ne mrda od mene...samo bojim se da na povodac nije navikla..ne znam....stvarno se trudim da joj ugodim,možda sam čak i previše blaga a psi ipak vole da znaju ko je gazda.....
da nije malo kasno za dresuru,...ima 13 mjeseci...
-
zelenashica
#7 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
hoš ti da je vodašfantom slobode wrote:Ocigledno trebas pomoc....nadji nekog levata da ga seta umjesto tebe, a ti uzivaj u lijepim trenutcima sa svojim psom, izbjegni to sto ti ne odgovara...
- fantom slobode
#8 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
ja ne vodam... ...mišica wrote:hoš ti da je vodašfantom slobode wrote:Ocigledno trebas pomoc....nadji nekog levata da ga seta umjesto tebe, a ti uzivaj u lijepim trenutcima sa svojim psom, izbjegni to sto ti ne odgovara...
Eto, das joj koristan savjet, nakon toga procitas koje je rase pas i iznenadis izboru iste. Mislim da ta rasa trazi iskusnog gazdu.
-
zelenashica
#9 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
a šta nedostaje mom izborufantom slobode wrote:ja ne vodam... ...mišica wrote:hoš ti da je vodašfantom slobode wrote:Ocigledno trebas pomoc....nadji nekog levata da ga seta umjesto tebe, a ti uzivaj u lijepim trenutcima sa svojim psom, izbjegni to sto ti ne odgovara...niti vodim na vocnu salatu...
![]()
![]()
Eto, das joj koristan savjet, nakon toga procitas koje je rase pas i iznenadis izboru iste. Mislim da ta rasa trazi iskusnog gazdu.
- fantom slobode
#10 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
E ti ona da budete jaranice, tu ideju izbaci iz glave sto prije, bice vam ljepse zajedno. Nego gledaj da oni ciji je jos izbor dogovore sa tobom dalje korake, a i vodanje. Da ne poleti na nekog vremenom, dok je ti vodas. Ne zaboravi opciju levat, po mogucnosti sa dovoljnim fizickim predispozicijama.mišica wrote: a šta nedostaje mom izboru(ma ok nije samo moj izbor
)ona je stvarno divna i znam da teba iskusnog gazdu al ja se eto učim,mislim samo ovo sa povodcem nam ne ide baš na jaranskoj osnovi,ostalo se super slažemo
.....je l ima neko ko je već u prijateljskim odnosima sa AST....meni je stvarno cilj da ja i ona budem jaranice....još štenci kad dođu
ih tad će mi biti veselo....
-
zelenashica
#11 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
Ma jaranice smo mi već....a snaći ćemo se i za šetnju...samo da li je kasno za dresuru.....jako je pametna......a druga strana čije izbor nije tu dugo,dugo,.....tako da je sad samo mojafantom slobode wrote:E ti ona da budete jaranice, tu ideju izbaci iz glave sto prije, bice vam ljepse zajedno. Nego gledaj da oni ciji je jos izbor dogovore sa tobom dalje korake, a i vodanje. Da ne poleti na nekog vremenom, dok je ti vodas. Ne zaboravi opciju levat, po mogucnosti sa dovoljnim fizickim predispozicijama.mišica wrote: a šta nedostaje mom izboru(ma ok nije samo moj izbor
)ona je stvarno divna i znam da teba iskusnog gazdu al ja se eto učim,mislim samo ovo sa povodcem nam ne ide baš na jaranskoj osnovi,ostalo se super slažemo
.....je l ima neko ko je već u prijateljskim odnosima sa AST....meni je stvarno cilj da ja i ona budem jaranice....još štenci kad dođu
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#12 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
Hmm sto mi je ova prica poznata.. 
- fantom slobode
#13 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
ma nije kasno za dresuru...dresiraj levata cim ga nadjes...lijepim rijecima...a mozes i vise njih, jer konkurencija cuda cini...mišica wrote:Ma jaranice smo mi već....a snaći ćemo se i za šetnju...samo da li je kasno za dresuru.....jako je pametna......a druga strana čije izbor nije tu dugo,dugo,.....tako da je sad samo mojafantom slobode wrote:E ti ona da budete jaranice, tu ideju izbaci iz glave sto prije, bice vam ljepse zajedno. Nego gledaj da oni ciji je jos izbor dogovore sa tobom dalje korake, a i vodanje. Da ne poleti na nekog vremenom, dok je ti vodas. Ne zaboravi opciju levat, po mogucnosti sa dovoljnim fizickim predispozicijama.mišica wrote: a šta nedostaje mom izboru(ma ok nije samo moj izbor
.......ipak hvala na savjetima..to za levata možda nije tako loše kako se u prvi mah činilo
-
zelenashica
#14 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
fantom slobode wrote:
ma nije kasno za dresuru...dresiraj levata cim ga nadjes...lijepim rijecima...a mozes i vise njih, jer konkurencija cuda cini...
- A-R-N-I
#15 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
DAVILICAmišica wrote:I pored sve snage i volje više ne znam kako da se ponašam prema svom psu......šetnje s njim su mi muka......pa ja jadna samo trčim za njim.......a da ne spominjem dlanove na kojima se već tragovi povodca i ne gube....ima li neki način da je malo kontrolišem i da li je kasno(njoj je 1godina).....naravno,osim "davilice"koju samo gledam a nikad ne uzimam..nekako mi žao....a onako da je pustim da šeta sama po naselju baš nije preporučljivo jer za sekund niđe nikog kad je vide....
-
zelenashica
#16 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
ma znam davilica...već je imam ali nekako mi žao..ona je za mene još nekako mala...valjda što je uz nas odrasla.....mada ako ništa drugo ne uspije davilica ostaje kao posljednji pokušaj...hvalaA-R-N-I wrote:DAVILICAmišica wrote:I pored sve snage i volje više ne znam kako da se ponašam prema svom psu......šetnje s njim su mi muka......pa ja jadna samo trčim za njim.......a da ne spominjem dlanove na kojima se već tragovi povodca i ne gube....ima li neki način da je malo kontrolišem i da li je kasno(njoj je 1godina).....naravno,osim "davilice"koju samo gledam a nikad ne uzimam..nekako mi žao....a onako da je pustim da šeta sama po naselju baš nije preporučljivo jer za sekund niđe nikog kad je vide....
,i to ona od 46 KM bilo je u pet shopu u Paromlinskoj, tkz. zmija, ne cupa dlake ne shtipa psa oko vrata, jest skupa al obavi posao. I ne brini psu nece nista biti, trznes ga davilicom kad povuce i skontati ce vrlo brzo da ne treba ici ispred tebe i vuci te.
![]()
- Alfa159
#17 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
Pocecemo tako sto cemo ustanoviti da je to pas!!!
Davilica, nema tebi nje sta biti zao ona sama sebe davi i ona je svjesna da se davi dakle odustace sama kada skonta!!!(iz iskustava)
Druga "fora" je trzanje povodca. Dakle kada pocne da cupa ti trznes povodac sto njoj izazove vise shok nego bol!!!
A mozes sacekati i da joj bude 12 god onda ce def. da ti ide uz nogu hahahahaha sorry.
Davilica, nema tebi nje sta biti zao ona sama sebe davi i ona je svjesna da se davi dakle odustace sama kada skonta!!!(iz iskustava)
Druga "fora" je trzanje povodca. Dakle kada pocne da cupa ti trznes povodac sto njoj izazove vise shok nego bol!!!
A mozes sacekati i da joj bude 12 god onda ce def. da ti ide uz nogu hahahahaha sorry.
- lala_sa
#18 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
Joj ovo kao da si opisala moju Bellu... I ja uvijek trčim za njom, ali sam do sada (4 godine) više i navikla... Tako da više i ne šetamo, pretežno se trkamomišica wrote:moj ljubimica nije kupljena odrasla....u naš dom je došla kao malo štene.....rasa je Američki staford terijer....ona je u suštini divan pas.....i odlučno posluša sve naredbe osim kad je riječ o neobaveznoj šetnji,na izložbama s njom nikad nemam problema,tamo je jako mirna(možda malo uplašena od jako puno pasa i ljudi).....inače jeste hipreaktivna,obožava da se igra sa djecom iz komšiluka,da skače i nikad nije na jednom mjestu....samo za šetnju s povodcom nije baš zainteresovana....ona kad je puštena normalo ide pored mene,čak joj ne moram ni govoriti ni da se vrati jednostavno ne mrda od mene...samo bojim se da na povodac nije navikla..ne znam....stvarno se trudim da joj ugodim,možda sam čak i previše blaga a psi ipak vole da znaju ko je gazda.....![]()
- A-R-N-I
#19 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
Najdjelotvorni metod je davilica, granica boli kod Pasa je daleko "veca" nego kod ljudi, nece to nju boliti, samo ce skontati da ne treba ici ispred gazde i da ne treba da tegli bilo stamišica wrote:ma znam davilica...već je imam ali nekako mi žao..ona je za mene još nekako mala...valjda što je uz nas odrasla.....mada ako ništa drugo ne uspije davilica ostaje kao posljednji pokušaj...hvalaA-R-N-I wrote:DAVILICAmišica wrote:I pored sve snage i volje više ne znam kako da se ponašam prema svom psu......šetnje s njim su mi muka......pa ja jadna samo trčim za njim.......a da ne spominjem dlanove na kojima se već tragovi povodca i ne gube....ima li neki način da je malo kontrolišem i da li je kasno(njoj je 1godina).....naravno,osim "davilice"koju samo gledam a nikad ne uzimam..nekako mi žao....a onako da je pustim da šeta sama po naselju baš nije preporučljivo jer za sekund niđe nikog kad je vide....
,i to ona od 46 KM bilo je u pet shopu u Paromlinskoj, tkz. zmija, ne cupa dlake ne shtipa psa oko vrata, jest skupa al obavi posao. I ne brini psu nece nista biti, trznes ga davilicom kad povuce i skontati ce vrlo brzo da ne treba ici ispred tebe i vuci te.
![]()
- lala_sa
#20 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
A šta je zapravo davilicaA-R-N-I wrote:
Najdjelotvorni metod je davilica, granica boli kod Pasa je daleko "veca" nego kod ljudi, nece to nju boliti, samo ce skontati da ne treba ici ispred gazde i da ne treba da tegli bilo sta![]()
, i naravno da je neces krvnicki potezati nazad,,,, prvo ce se cuditi na davilicu al prije ili kasnije ce skontati da joj je najugodnije uz gazdinu nogu
![]()
i to lijevu
![]()
- A-R-N-I
#21 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
lala_sa wrote:A šta je zapravo davilicaA-R-N-I wrote:
Najdjelotvorni metod je davilica, granica boli kod Pasa je daleko "veca" nego kod ljudi, nece to nju boliti, samo ce skontati da ne treba ici ispred gazde i da ne treba da tegli bilo sta![]()
, i naravno da je neces krvnicki potezati nazad,,,, prvo ce se cuditi na davilicu al prije ili kasnije ce skontati da joj je najugodnije uz gazdinu nogu
![]()
i to lijevu
![]()
Ogrlica koju stavis Psu oko vrata, i ako prvo zategne povodac davilica se zateze i steze psa oko vrata....
-
encian
#22 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
imamo isti problem sa nasim vuckom. njemu kad se gdje zuri, bas ga briga. vise puta je prekinuo lanac kojim je vezan (cijom sam debljinom prepadnuta), a to "kad on krene ti naglo povuci", pa ... ne radi. ja obicno zavrsim na koljenima, ponekad i na prsima, a vodati ga malo uspjesnije mogu samo najjaci iz familije
. protiv moje volje kupili su mu i stavili neku ogrlicu sa siljcima koju je preporucio veterinar. ali meni se cini da on to uopce ne primjeti. i dalje je potpuno isti.
ako ima jos kakvih savjeta misici, i ja cu ih rado docekati
- A-R-N-I
#23 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
Ti vjerovatno imas 50 kg a vucko 55 kg ( od cega 80% ciste misicne maseencian wrote:imamo isti problem sa nasim vuckom. njemu kad se gdje zuri, bas ga briga. vise puta je prekinuo lanac kojim je vezan (cijom sam debljinom prepadnuta), a to "kad on krene ti naglo povuci", pa ... ne radi. ja obicno zavrsim na koljenima, ponekad i na prsima, a vodati ga malo uspjesnije mogu samo najjaci iz familije. protiv moje volje kupili su mu i stavili neku ogrlicu sa siljcima koju je preporucio veterinar. ali meni se cini da on to uopce ne primjeti. i dalje je potpuno isti.
- A-R-N-I
#24 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
encian wrote:imamo isti problem sa nasim vuckom. njemu kad se gdje zuri, bas ga briga. vise puta je prekinuo lanac kojim je vezan (cijom sam debljinom prepadnuta), a to "kad on krene ti naglo povuci", pa ... ne radi. ja obicno zavrsim na koljenima, ponekad i na prsima, a vodati ga malo uspjesnije mogu samo najjaci iz familije. protiv moje volje kupili su mu i stavili neku ogrlicu sa siljcima koju je preporucio veterinar. ali meni se cini da on to uopce ne primjeti. i dalje je potpuno isti.
Osnovna stvar je, ako je Pas veliki 30+ kg, da moras biti svjesna njegove velicine i jacine kolika god on maza bio
-
zelenashica
#25 Re: TREBAM POMOĆ...MOJ CUKO MENE ŠETA
ma ne znam baš puno o davilicama...ovu što sam dobila na poklon...otacu moje mjezimice su ju stavljali....jako je čvrsta,,,mislimda nema oštre šiljke...a od upletene kože je onaj dio kao povodac...pokušala sam joj staviti ali ne ide..vjerovatno je se boji dok povodac dozvoli čak mirno sjedi i čeka.....sutra ću pokušati neke od savjeta....