Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

shalaedin

#1 Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

EXIT je jedan od najvecih svijetskih muzickih festivala... Dali Bosna i grad Sarajevo trebaju da dobiju jedan takav festival?
Topla voda

#2 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Topla voda »

futura je bila dobra,steta sto joj dohakase
shalaedin

#3 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

nista losiji nije bio ni planet sarajevo... ono bas ekstra dobri festivali nam fale koji vuku ljude u sarajevo...
VjecitiStudent

#4 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by VjecitiStudent »

Treba, samo gdje cemo naci publiku? :(
Uvozom iz trecih zemalja?
neshto

#5 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by neshto »

ne možemo imati 2 koncerta godišnje i razmišljati o festivalu razmjera exita. prvo par godina konstantno dovoditi svjetska imena i tek onda smo zreli za takvo što. sarajevska publika je totalno nenaviknuta na koncerte, na koncerte se gleda kao na nešto što je svakih pola godine pa onda i od ovog malo što ima biraju i serendaju. brate ako si roker/metalac trebaš pratiti svaki koncert koji je srodan tvom žanru, isto tako je i sa ostalim subkulturama. scena se gradi godinama a mi smo tek napravili korak.
podržite domaću scenu i onda razmišljajte o festivalima i velikim imenima!
zgembo_sa

#6 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by zgembo_sa »

Realno nema narod para za to, nazalost.
shalaedin

#7 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

Ma dajte ljudi... pa sigurno Srbijanci imaju keša za EXIT...
Mi pricamo o festivalu koji ce biti muzicki SFF i koji ce povuci raju u BIH-a. Na EXIT-u su gosti velikim brojem stranci, prodaja ulaznica i nije bas jeftina, pogotovo cijena cijeloga aranžmana, ali ljudi ipak dolaze. Isto je tako sa gradom Pulom i Pulskim partijem u ARENI.
Sarajevo mora jos vise da zaintrigrira strance, da ih ovdje povuce ne samo svojom historijom vec i onim sto moze da ponudi.

Purivatra je ratne 95 godine, u Sarajevu sa par entuzijasta stvorio jedan filmski festival koji danas plijeni svojom paznjom. Tada je okupio 35 projekcija iz 15 zemalja svijeta. Nije sebi rekao: "Znate Sarajevo nema kina na nivou, nema ni kinematografiju, mozda ni u buducnosti nece imati vise od desetak kina, cak nemamo ni struje... sta ce nama jedan takav festival".

A pogledaj te danas to je festival koji se neprestano siri i koji ce postati svojevrsnim brendom i simbolom ovoga grada. Sarajevo se u par dana festivala preporodi. U nasem gradu ima svakoga a nasi najzvucniji lokali uzimaju zaradjuju i sakom i kapom. Sjetimo se proslogodisnjeg zelenog bulevara pod pokroviteljstvom Hainekena sto je nastao i ludnice i euforije koja je bila tih dana.

Sarajevo danas ima zbivanja koja mu ne prilice. U Sarajevu sada kvaliteta nedolazi do izrazaja. Sarajevo osim par festivala nema zbivanja koja bi povukla u njega, a tako puno motiva ima da ponudi. Zasto mi nebismo imali svoj Exit, OctobarFest, svoj karneval, svoj paradu, zasto nebismo imali svoje dane prijateljstva, zasto se mi nebi otvorili svijetu. Neko zivi na racun stare slave, Sarajlije zive tako... Sarajevo se vise nepamti po olimpijadi, po nekim sportskim, muzickim i filmskim izletima, vec se pamti po ratu i po ukidanju Deda Mraza.

Zasto nebi napravili medjunarodni dan Fijakera u cast Franca Ferdinanda koji je poginuo u Sarajevu i simbolicno obiljezili dan koji je promjenio tadasnji svijet recimo voznjom istih od Ilidze do Principovog mosta. Zasto recimo nebi smo napravili restauraciju nekih zbivanja iz nase proslosti. Tipa probudili sve te djelove carsije restaurajuci price, pjesme i balade naseg podnevlja. Ima ljudi koji bi rado odgledali i neku bosansku verziju Romea i Julije i koji bi rado da se upoznaju sa sopstvenom historijom koju zapostavljamo.

Sarajevo ima motiva mnogo, a malo dogadjaja... pa recimo na dan kada je podignuta Vjecnica mozemo da napravimo festival knjige s ciljem da se obnovi simbol ovoga grada ili festival Bosansko-Hercegovackog piva i okupiti se na livadu i olesiti i nas i neke strance ...

mislim da smo postali pesimisti i to nevalja, svakako da nam treba vise optimizma ...

:sax:
shalaedin

#8 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

VjecitiStudent wrote:Treba, samo gdje cemo naci publiku? :(
Uvozom iz trecih zemalja?
Kako je Exit nasao svoj put do srca Evropljana? Nije preko noci... mora se korak po korak sreca graditi ...
Isto tako i SFF nije se izgradio u znacajan festival preko noci... Da smo pitali nekoga Bosanca 95 dali ce u Sarajevu vidjeti Kevina Spacey-a kao gosta festivala ili Richarda Geer-a ? Rekli bi ti ti nisi normalan. A ovih godina posjetilo nas je dosta glumaca i glumica, pa cak i pjevaca. Spomenucu pokojnog Pavarotija i Bono Vox-a , stare prijatelje Sarajeva, Erossa Ramazzotija i cuvenu utakmicu BH pjevaca protiv Italijanskih slavnih licnosti, onda Alberta Tombu, Moniku Belluci, Vin Cassel-a, Geera, Spacey-a, Orlando Bloom-a i druge koji su dosli ovdje. Neki od njih su medju najvecim zvijezdama svijeta... Ko bi rekao da ce oni doci u Sarajevo? Kad oni mogu doci, moze doci i obican svijet...
Isto tako je Emir iz Smrznutih Kamila mogao reci, nece nikada meni levatu postava ACDC svirati na albumu...

Mislim da nama treba entuzijasta...

Jeste li culi za kreatora vodenog Ćire u rudom? Danas je recimo to jedna atrakcija u Rudom koji mnogim ljudima pomaze da prezive.

Mislim da moramo biti optimisti i pogurati mnoge stvari u nasem drustvu kako bi nam bilo bolje...
sheilak

#9 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by sheilak »

Naravno da treba, ali imajuci na umu sta su pojedinci napravili od SFF-a ( i pored velikog zalaganja talentiranih ljudi ), ne bi bilo ok. Naravno, ukoliko se stetni faktori ( oni placarskog mentaliteta ) ne eliminiraju.
stochar

#10 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by stochar »

treba li - treba

hoce li ga biti - nece jos zadugo

raja nema para, raja nema tu naviku, i raja kod nas je lijena da ode dalje od centra (koncerti u CDA propadnu jer je 'raji' daleko). dalje, svi se polomise da udju bez karte, da laziraju pressice, i onda kad organizatori krahiraju dogodine se pitaju 'sto nema koncerata'... a kad bi energiju ulozenu u varanje na ulazu ulozili da nekako zarade tog cenera, svima bi bilo bolje.

a, nama nekako uvijek draze tudje. kad bi sutra ljudi iz exita preselili festival na bijelu tabiju, svi bi ga odma' posrali...

znam ja nas, jebo ti nas...
debela

#11 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by debela »

shalaedin, pusti se prazne price. imas li ti mogucnosti da pokrenes neki festival i imas li resurse da se boris protiv svega sto ce ti se naci na putu?
Lesli Eldridž

#12 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Lesli Eldridž »

E jest Sarajevo raj za roskere i metalce vazda bio. Može kakav festival, ali da dođe ceca, brena, šaban, kakva cajka... To bi za ovakvo sarajevo i ovakvu publiku bio pun pogodak. :D
oktobar07

#13 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by oktobar07 »

ako je to tesko organizovati, predlazem nesto lakse, npr. borba sa pernatim jastucima, kao sto se to radi u new yorku, ili torontu.
svake godine, organizator okupi raju na nekom od gradskih trgova, daju im gutu pernatih jastuka i ovi se tuku dok perje leti na sve strane.

http://www.newmindspace.com/
JohnnyS

#14 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by JohnnyS »

Manifestacije kao što su bili meni nikad prežaljeni Fiju Briju i Zagreb Gorrri su idealne i za grad poput Sarajeva (ma tako nešto bi trebao imat svaki grad, ne samo Sarajevo). Znači na jednom mjestu, ako će preko zime npr. u Zetru, preko ljeta na npr. Grbavicu, od 5 popodne do 5 ujutro, koncert na kojem će bit okupljene najjače rock zvijezde iz zemlje i okolice. Zamislite, 12 sati da sviraju Hladno pivo, Let3, Pušenje, Letu Štuke, Rambo Amadeus (koji btw. gostuje u Mostaru sljedeći tjedan :dance: :dance: :dance: ), Zoster, i tako dalje... Nitko me neće uvjerit da se ne bi moglo skupit bar 10-15 tisuća ljudi. Ja bih prvi iz Mostara na to došao u Sarajevo... I to bi bilo jako isplativo, ulaznica nek je 10-tak maraka (a ni 20 za bogat pogram nije puno), neka sponzor bude neka pivovara, još koliko će pive otić za 12 sati svirke... Nek svak ostavi 40-50 maraka (što ne bi bilo puno za takvu svirku) to je preko pola milijuna maraka. Od toga se da isplatit i bendove i zaštitare i finu svotu zaradit. Šteta samo što očito nikome to nije u interesu (ne zarada naravno, nego rock koncert)...
shalaedin

#15 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

debela wrote:shalaedin, pusti se prazne price. imas li ti mogucnosti da pokrenes neki festival i imas li resurse da se boris protiv svega sto ce ti se naci na putu?
Borim se protiv svega sto mi se nadje na putu shodno svojim mogucnostima. Da mogu takvo sto sam da napravim rado bih napravio. Rizika me nije strah. Ali opet mislim da ruka ruku mije. Neke se stvari ipak nerade same, mnoge ideje ne dopiru do ljudi iako nastaju svakodnevno bas radi toga.
Mislim da je strah od neuspjeha i zelja da se nesto na brzinu postigne upropastile mnoge dobre ideje u nasem gradu. Evo recimo sta je falilo Futuri ili Planetu Sarajevo, za Sarajevo tih godina to su bili i ne bas jeftini dogadjaji.
Cime Sarajevo sada skrece na sebe paznju, samo ruznim stvarima... svijet hoce nesto zivo. Sta mi nudimo? U danima kada smo niko i nista mi smo u Bosnu donjeli Palmu, Feniksa, Medvjeda i Oskara. Sta je Tanovic dobio od Bosne za svoj trud par stubaca u novinama i docek publike? Smjesno. Mi smo papci i zivimo od stare slave. Kod nas ce prije dobiti statuu ekipa Nadrealista, nego ekipa Bosne koja je osvojila Evropsku titulu u kosarci sedamdesetih godina. Prije ce naziv ulice dobiti neki socijalisticki junak , umjesto nekog Sarajevskog uglednika.
Na kraju kada umre i jedan Purivatra umrijece i Sarajevo Film Festival. Zasto? Zato sto to tako ide kod Bosanaca i nikako drugacije...
Fozgen

#16 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Fozgen »

Nasmija ti mene pravo :D.
Naravno da EXIT nije nastao preko noci vec 10 godina i jos uvijek nastaje i ima ponekad i poteskoca.
A treba li Sarajevu tako neki festival, pa mislim da ne treba.
Po meni Sarajevo nikako nije za tako neki festival.
Ja bi radije, kada bi razmisljao o tome, odabrao neki drugi grad.
Grad gdje su ljudi dosta vise zainteresovani za raditi, gdje ne traze tolike recimo dnevnice, gdje te taksisti nece oguliti do gole koze ako krenes sa stanice i sl. Treba naci neki grad u kojem ce ljudi biti motivirani da pomognu na svaki nacin a ne odvaliti ti se smijati u facu.
Tako da Sarajevo ne treba slican festival.
debela

#17 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by debela »

shalaedine, probudi se iz tog sanjarenja :) sam ne mozes naravno, ne budi bukvalan :D ne znam sta je ubilo futuru i planet ali sigurno nije nezainteresovanost publike. ubilo ih je nesto, sigurna sam, ruzno, prljavo, nesto sto bi ti bila prva prepreka koju moras savladati.
saim_adka

#18 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:00, edited 1 time in total.
rado_vidjen

#19 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by rado_vidjen »

@fozgen, a iz kojeg si ti grada?

naravno da treba i da moze. nije istina da se nema para i da raja ne bi isla. samo dajte kvalitet, ne mora biti nista aktuelno. na sepulturi je bilo 1000 ljudi.

najvaznije je zainteresovat sponzore, da organizator ne zavisi od prodatih ulaznica. npr. sarajevska pivara bi morala podrzati takvo nesto.
ili im je prece sponzorisat mevlud na kosevu :roll:
sffovac

#20 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by sffovac »

mozda je isao samo onom logikom da se exit ne odrzava u beogradu
Luke Perry

#21 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Luke Perry »

Hajde ni prohtijevi vise nisu kao sto su nekoc bili. Prije koju godinu Sarajevo se kandidovalo za olimpijadu.
hadzofield

#22 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by hadzofield »

zasto bas sarajevu ???

sarajevu ne treba

treba mostaru, zenici, tuzli, banja luci, bihacu
illuminated

#23 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by illuminated »

EXIT nam ne treba isto kao sto ni drugima ne treba SFF. Provaljen fol.

Recimo ja znam da dosta Slovenaca dolazi za Novu Godinu u Sarajevo, i to sam cuo od dosta ljudi. Nesto im se ovdje svidja.
Moja ideja je da se nesto napravi u tom pravcu recimo muzicki (koncerti i to) ali da se nadoveze na zimski turizam (recimo Bjelasnica)
pa da ljudi dodju na sedmicu dvije, i da ostave dosta para a ne da sjede u satoru i gledaju ima li pive za marku (to je super, ali od toga nema hljeba).

Recimo: Napravi se zicara, Hrasnica -> Babin Do, tako da se ljudi mogu skijati i kupati u termama. To rijetko gdje na svijetu ima. Srede se one terme.
Prodje konacno tramvaj ilidza - hrasnica , dobrinja, ali pored aerodroma....i turisti mogu s aerodrom pravo zicarom u provod...a ne ih neki taksista odere....

Organizuje se neki ludnica vatromet koji nema u regionu. Recimo kao sto u Dizeldorfu na Majni, ljudi sjede na brodovima, piju vino i gledaju sat vremena vatromet - npr tako nesto za novu godinu + neki veliki koncert, ali bas neko veliko ime (recimo madonna...ali naravno tu mora vlada da izvali pare...) ali opet se isplati....mnogo, mnogo vise para se vrati kroz nocenja, transport, ishranu, suvenire itd..tih ljudi koji dodju...
Naravno, pretpostavka je da se od bjelasnice napravi nesto smisleno a ne samo apartmani za Bosnjacu elitu, gdje cuda Bosnjackog neimarstva treba da ubiju lovu (svaka slicnost sa OKI-jem je namjerna).

Samo treba sposobna vlast, i sposobni menadzeri u njoj...ovako....bice jos gore. i to mnogo.
Sto je u svemu najtuznije, ovo nije neizvodivo...cak ni pare ne bi bile, problem. Nek emituju obvjeznice, ja cu prvi kupiti ....
Neelix

#24 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Neelix »

vala sto se tice perfekture, niko sretniji od mene sto je umrlo to smece :D kako sam se samo cerekao kad im je poplavio podrum :D

svi narkomani iz drzave se skupe u sarajevu. dvije godine su mi pod prozorom tutnjali i pistali faking pistaljkama do jutra, a onda se po 3 mjeseca komsiluk nije mogao ocistit od njihovog smeca.

a da je kakav normalniji festival, ja sam prvi za to :)
bpsang

#25 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by bpsang »

Bio je do prije par godina DJ Party na Ljetnjoj pozornici na Ilidzi,pa ga ukinuse, jedina pravo dobra svirka na otvorenom :(
Post Reply