Trebaju li nam feministkinje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ahmmed wrote:
danas wrote:
three sisters wrote:@danas
mislim da nije uopće potrebno upletati ovdje žene koje su posvećene women studies, samo zato jer se sa tvog stanovišta tebi to čini besmislenim. jednostavno ako za nešto nemaš argumenata ili ne znaš wtf is that zaobiđi to. simple as that.
ne slažem se da takve stvari kao doktorica, studentica, ne prave razliku, jer upravo kao što si sama rekla postoji duh jezika, kojem se onda dodaje jedna nova dimenzija.
savrseno dobro znam sta su women studies -- karikatura naucne discipline, i glavno utociste za intelektualne onanicarke. moje misljenje, zasnovano na (za mene bitnim) argumentima i znatnom iskustvu sa doticnim kolegicama u USA. 'doktorica' je termin koji nikada nece zazivjeti u engleskom jeziku, te silovanje jezika i nase pameti sa time svakako ne mijenja nista glede tretmana i polozaja doticne zene doktorice.

smatram da je daleko bitnije koliku platu ta doktorica ima, koliko joj je trudnicko bolovanje, kako je tretirana na poslu, hoce li ikada i kako postati sef odsjeka... od formalnosti ogledane u duhu jezika i nazivima 'she doctor' ili 'doctoress'... i ova sustinska pitanja danas ne rijesavaju feministkinje koje se tako zdusno bore za moja prava, niti ja to trazim od njih. koja je meni fajda sto cu sutra imati 'zenu predsjednika' u USA ako je ta osoba one Condi Rice? feminizam kao intelektualna ideja (ili sta li je vec pretendirao da bude) je propao, jer mene -- zenu, bjelkinju, imigrantkinju -- i moja prava danas bolje zastupa jedan barak obama nego bilo koja zena koja mi pada na pamet. kao sto i treba da bude, jer ono sto nas definise kao individue nije ono sto imamo medju nogama nego ono sto imamo medju usima. i samim tim, feminizam je danas bespotreban kao ideja. za mene je vise ucinio komunizam u SFRJ -- koji je promovirao jednakost svih osoba -- nego bilo koja feministkinja koju mogu da zamislim i cijeg znamenitog imena mogu da se sjetim.

takodje smatram da je moralno i intelektualno licemjerno kada moja poznanica kuka da je ona diskriminisana i potlacena samo zato sto ne postoji engleski izraz za zenu profesora, dok se zene diljem planete prodaju u bijelo roblje, i dok dosta zena nema nikakvog izbora glede obrazovanja, zaposljenja, bracnog partnera... diskriminacija obrazovane zapadne zene ne postoji u smislu u kojem postoji u zemljama treceg svijeta, i danasnji zapadni feminizam je najvise odraz arogancije i egocentrizma te privilegovane i razmazene zene koja nije nikad oprala sopstveni ves ni skuhala sopstveni rucak, koja ima kucnu pomocnicu iz meksika i dadilju iz gvatemale, ali zato kuka kao da je svezana lancima i kao da na plecima drzi zemaljsku kuglu.
Ma, rodio abi, ko se meni raspiso :) nakon sto godina! :)

Abla, ove naše zapadne feministice, ko da su na stambolskom Leventu školu učile :D
Podrsku si mogao iskazati i preko PP-a. :D Sva sreca pa forum nije papir pa se ne trosi prostor. :-) Ja ne vidim ovdje feministice. Jos se nijedna nije javila- :?
Saian

Post by Saian »

Faust wrote:
black wrote:
Saian wrote:jel ovdje neki shiz ili sta, gdje je shank :D :D :D
sajo proguraj se evo ja stojim za shankom djelimicno.. samo nisam pJan (ne pijem) jedem kokice i zabavljam se :D :oops:
Pa Black druže reci koju; ja te podržah za šovinistički jezik, a ti nestade s kokicama... :lol: :lol: :-) :-)
bleki je stari flejmer :D :D :D
black

Post by black »

Faust wrote:
black wrote:
Saian wrote:jel ovdje neki shiz ili sta, gdje je shank :D :D :D
sajo proguraj se evo ja stojim za shankom djelimicno.. samo nisam pJan (ne pijem) jedem kokice i zabavljam se :D :oops:
Pa Black druže reci koju; ja te podržah za šovinistički jezik, a ti nestade s kokicama... :lol: :lol: :-) :-)
ljepse je ovako u polutami uz kokice i jazz 8-) :D @sajo ne ismijavam :D
Saian

Post by Saian »

jel mozhe muskarac bit feminist i ako ne mozhe zar to nije sexizam :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

black wrote:
Faust wrote:
black wrote: sajo proguraj se evo ja stojim za shankom djelimicno.. samo nisam pJan (ne pijem) jedem kokice i zabavljam se :D :oops:
ljepse je ovako u polutami uz kokice i jazz 8-) :D @sajo ne ismijavam :D
black, ne zachatavaj, zvat cu moderatora. :D Ovi navijaci, neka se sklone iza sanka, molim. 8-)
danas

Post by danas »

Beatrix wrote:
danas wrote:
Beatrix wrote: i haj mi sad poslije ono "onaničarki" reci da ne unosiš emociju:D i ko vrišti :D:D:D
doslijedno maniru kolegica feministkinja, ne vidimo sumu od drveca... niti razumijemo ista drugo osim 'vriske' -- koje nema... :wink:
nisam feministica. i hvala lijepo što me vrijeđaš samo jer sam ti povrijedila ego. to je valjda lakše, mnogo lakše.
oprosti -- cime te vrijedjam? time sto ne diskutujem u politicki korektnim okvirima u kojima se u feminizam ili tzv. zensku umjetnost ne smije barkati? time sto tvrdim da bitna pitanja koja zaokupljaju energiju zapadnih feministica nemaju blage veze sa mojim zivotom, niti pomazu ikome. ili time sto ukazujem da nemas argumenata, pa cak izgleda ni sopstvenog stava glede diskusije u koju si se upustila? ako je jedino sto mozes reci da sam ja 'emocionalna' (stanoviste koje je rather unfounded based on the evidence :D ) onda je dalja diskusija bespotrebna...

laku noc :)
forUMASH

Post by forUMASH »

....joj teme.... :roll: .....ja vam kazem da feminizam nije za Bosanke, a vi nesto.....znamne.... :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Sloboda za nešto, sloboda od nečega, sloboda i unutrašnje moralno ustrojstvo osobe koja djeluje, sloboda kao mogućnost, kao mogućnost samoodređenja, kao odsutnost izvanjske prepreke u gibanju, kao osobna autonomija, kao započinjanje nekog stanja od sebe, kao raspolaganje sobom po vlastitoj volji, sloboda kao spoznata nužnost, kao odsutnost vanjske prisile, sloboda i ljudska egzistencija kao slobodno odlučivanje i biranje, politička sloboda, individualna sloboda, privatna sloboda, sloboda izlaska u prostor javnoga. Također, specifičnost slobode iz libertarijanske i liberalističke tradicije u neo-liberalnu.
S jedne strane traži se ozbiljenje slobode, a s drugu stranu sloboda se zahtijeva nasuprot postojećim asimetričnim odnosima moći, nasuprot političkim institucijama, idejama i društvenom sustavu. Na te načine, oblikujući se kao i sloboda u privatnom i javnom, feminizam ima zadatak ispočetka propitati ishodišta i što je moguće više zadrijeti u temelje priče o slobodi. Sloboda se na poseban način očituje čak i kada svoje mišljenje i djelovanje, u horizontu svoga vlastitog izbora, realiziramo djelujući i pišući protiv nje, u stanovitom smislu slično nekim zahtjevima Emme Goldman.
pitt

Post by pitt »

forUMASH wrote:....joj teme.... :roll: .....ja vam kazem da feminizam nije za Bosanke, a vi nesto.....znamne.... :D :D :D
lijepi serijet...i plodne njive :D:D:D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

InfraRedRidinghood wrote:Šta je ovo, zatišje pred buru? :D :D :-) :-) :-) :D :D :D
Ili bura pred zatisje? :-) :-) :-) :-) :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
danas

Post by danas »

Beatrix wrote:
to je moj stav, sve ostalo je bilo za ljubav diskusije. a reći nekome da ne razumije ništa drugo osim vriske :? i ne vidi šumu od drveća i odmah me obilježiti nekom -isticom, to jeste uvreda i ti to dobro znaš. i na osnovu čega zaključuješ o meni tako? šta znaš o mom iskustvu sa feminizmom i sa ženskim pravima uopće i o mom životu?

ne znam. ja očito nisam stvorena za neke stvari.
prijateljski savjet -- grow up :)
forUMASH

Post by forUMASH »

pitt wrote:
forUMASH wrote:....joj teme.... :roll: .....ja vam kazem da feminizam nije za Bosanke, a vi nesto.....znamne.... :D :D :D
lijepi serijet...i plodne njive :D:D:D
....fino Borat kaze "da ima barem malo iskustva u oranju"..... :D :D :D
black

Post by black »

mir mir mir :-)
Faust

Post by Faust »

Žensko - ženski sukob. Nije do muškaraca. :lol: :lol:
Sad možeš kokice proslijediti, jazz malo pojačaj... :D :D
black

Post by black »

Bitna je i nadaleko poznata činjenica da stvari nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. Na primjer, na planeti Zemlji, ljudi su uvek vjerovali da su mnogo pametniji od delfina, jer su stvorili toliko stvari - točak, Njujork, ratove i tako dalje - dok su se delfini samo muvali po vodi i zezali se. Ali, nasuprot tome, delfini su uvjek vjerovali da su daleko pametniji od čovjeka - iz potpuno istih razloga.

:oops:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Image

:D :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

I jos jedna, poznatija:

Image
pitt

Post by pitt »

ahhh...dobra stara vremena.....i lomache :D:D:D
danas

Post by danas »

Beatrix wrote:
danas wrote:
Beatrix wrote:
to je moj stav, sve ostalo je bilo za ljubav diskusije. a reći nekome da ne razumije ništa drugo osim vriske :? i ne vidi šumu od drveća i odmah me obilježiti nekom -isticom, to jeste uvreda i ti to dobro znaš. i na osnovu čega zaključuješ o meni tako? šta znaš o mom iskustvu sa feminizmom i sa ženskim pravima uopće i o mom životu?

ne znam. ja očito nisam stvorena za neke stvari.
prijateljski savjet -- grow up :)
savjet - nauči da nekad nije pa nije po tvom i da ponekad zaista nisi u pravu.

za moje odrastanje se ne sekiraj. ponavljam, o meni ne znaš ništa.
dijete milo... :)
prva si pocela skretanje na licni domen, nebitnim komentarima kako unosim emocije u pisanje... pogledaj svoje odgovore i vidjeces da maltene nijedan nije imao veze sa onim sto sam pisala, vec se manje-vise svodio na neke amaterske psiho-analize...:-) whatever :D

ova diskusija nije ni o tebi ni o meni. moj komentar koji te tako duboko pogodio je naravno bio odgovor na tvoj komentar (o meni)... i nije se uopste doticao tvoje licnosti -- o kojoj dakako, ne znam nista, bas kao ni ti o mojoj -- vec je jednostavno konstatovao da postoje slicnosti u nacinu razmisljanja i u nacinu 'analize' izmedju onoga sto ti govoris (a ne ko si ti) i onoga sto govore danasnje feministkinje. koje sviraju dok rim gori. to je sve. i to je ono o cemu govorim. a tebe ni najmanje ne treba da vrijedja niti da te tangira sto je meni nebitno u zivotu da li 'ona je isla' stoji na prvom mjestu u udzbeniku gramatike, bas kao sto mene ne vrijedja niti me tangira sto ti provodis svoje vrijeme bakcuci se sa ovakvim pitanjima...

that's all folks... :-)
Hamo.

Post by Hamo. »

Beatrix wrote:
danas wrote:
Beatrix wrote:
haj vala nek ima bar jedna kvalitetna rasprava na sa-xu, fino fino mašala, užitak za čitati, ali i ponegdje se dobro nasmijati ... "nazivaš me -isticom i znaš da je to uvreda"!!! oplakah!!! :lol:
danas

Post by danas »

Beatrix wrote:i ti se očito bakćeš ovim istim pitanjima danas, dok si ovdje i pišeš postove. ti si meni uzvratila na zezu u kojoj sam ja na tvoje "netačno" ubacila svoje. ja sam se šalila.

a ako će ti biti lakše da zaključiš iz mog posta kako je meni "ona je išla smisao života, aferim.
hajde sad pogledaj sta si napisala, bogati... gdje to tvrdim?
i kao sto rekoh, ova diskusija nije o meni... a bogami ni o tebi... tebi to i dalje nije jasno izlgleda...
ja (pokusavam da) pisem postove o jeziku, stanju danasnjeg feminizma, i o onome sto mislim glede recimo 'women studies'. moji postovi ne ukljucuju analize tvoga emocionalnog stanja, insinuacije o tome da li je tebi 'tesko' i kako ce ti biti 'lakse', a svakako ne ukljucuju dramu kako me je neko uvrijedio kada je svima ocito da nije...

sad zaista -- laku noc...
danas

Post by danas »

Beatrix wrote: hmmm, da pogledala sam šta sam napisala.... i?
i prestani se prosipati :)
tempora

Post by tempora »

danas:
"tvoje pisanje, u kojem pridajes ogromnu paznju 'redoslijedu', navodi na zakljucak da smatras bi eto bilo bolje kad bi udzbenici gramatike navodili prvo zenski oblik, dok ja smatram da je to presmijesno i sasvim nebitno. smatram da je bolje -- ne samo u ovom slucaju nego i inace -- posvetiti se sustini a ne povrsnoj formi. necemo nista spaljivati, ali de mi reci na koje zakljucke tvoja analiza navodi? da je zena podredjena jer 'ona je isla' oblik nije izlistan na prvom mjestu u udzbeniku??? ako je zenama najveci problem -- drustveni, kulturni, obrazovni, poslovni, porodicni... -- to sto je 'diskriminisana' u udzbenicima gramatike na ovaj nacin, onda sam ja najsretnija zena na svijetu. jer eto, vecih problema nemamo.
problem feminizma kojeg danas vecinom zastupaju privilegovane i obrazovane zene, profesorice 'women studies' (WTF is that???) i slicne novokomponovane feministkinje (koje svakako ne znaju sta je to istinska 'diskriminacija') je taj sto se sveo na ovakve formalnosti bez sadrzine, poput ove prazne diskusije o udzbenicima, redoslijedu, i navodnoj vaznosti istog u zivotu prosjecne americke ili bosanske hanume. danas se feminizam vecinom ogleda u ovakvim intelektualnim 'exercises in futility'... o tome kako da se pravilno kaze 'zena doktor' ili 'zena naucnik' na engleskom, umjesto da se vodi briga o tome koliko zapravo ima zena doktora ili naucnika."

Ne mogu a da se ne slozim sa tobom. Iz moje licne perspektive, prokleto istinito! Za vrijeme kojekakvih predavanja iz socijalizacije i emancipacije, najvise me nervirala ovakva polemika-dok su sve ostale stvari dobrano zanemarene ili smatrane da nisu dio "nase" emancipacije. Ovim aludiram prvenstveno na gluhonijeme feministice, koje apsolutno ne interesuje polozaj njihovih sunarodnjakinja stranog porijeka, diskriminaciju istih, a puna su im usta o lingvistickom sovinizmu ili gestovima muskaraca koji im pridrze kaput, postave stolicu, otvore vrata-kao gesta koja narusava njihovu ravnopravnost. :?
Necu bagatalizirati potrebu sugovornica na ovom forumu, jer ocigledno postoji potreba da se "feminizam" ili polozaj zene gleda i sa tog aspekta.
Ali sa moje strane, kao nekoga ko je vidio dosta jada u zenskome svijetu i puno inferiornosti od strane uspjesnih individualistica, ovakva rasprava cini mi se nerealnom i najmanje korisnom za mase zena koje si ne mogu dozvoliti luksuznu intelektualnu debatu.
Mene brine jedna Merjem, kojoj je u godini 2006oj receno da skine samiju, kaze da se zove Marija, da dolazi iz Spanije pa ce joj tako biti dostupno mjesto pranja sudova u restoranu i sve blagodeti zapadne demokratije i spolne ravnopravnosti. :oops:
Unaprijed se izvinjavam! :oops:
van Basten

Post by van Basten »

black wrote:Bitna je i nadaleko poznata činjenica da stvari nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. Na primjer, na planeti Zemlji, ljudi su uvek vjerovali da su mnogo pametniji od delfina, jer su stvorili toliko stvari - točak, Njujork, ratove i tako dalje - dok su se delfini samo muvali po vodi i zezali se. Ali, nasuprot tome, delfini su uvjek vjerovali da su daleko pametniji od čovjeka - iz potpuno istih razloga.

:oops:
Doviđenja, i hvala na svim ribama :run:
debela

Post by debela »

dajdzince dobrodosla :D
hvala ti sto si razbila ovaj skup bivsih i sadasnjih studenata knjizevnosti. smorise brate :D
Post Reply